Vogelnest verwijderen kosten | Mag deze zomaar weggehaald worden?

Veel verschillende vogelsoorten bouwen in het voorjaar hun nest om hun jongen groot te kunnen brengen. Deze vogelnesten kunnen je schoorsteen, afvoer of dakgoot verstoppen, wat erg vervelend is. Vogels kunnen daarnaast ook overlast veroorzaken en eigendommen vernielen. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over het verwijderen van een vogelnest, inclusief de kosten.

Vogelnest verwijderen kosten

Waarom een vogelnest van je dak verwijderen?

Het is belangrijk om vogelnesten van je dak te verwijderen vanwege diverse problemen. Vogels kunnen nesten maken op plekken zoals je balkon, dakgoot, achter zonnepanelen, of tussen dakpannen, wat kan leiden tot overlast, lawaai, en mogelijke schade aan regenpijpen. Nesten in schoorstenen kunnen risico’s op koolmonoxidevergiftiging met zich meebrengen.

Daarnaast vormt nestmateriaal een brandgevaar. Het weghalen van vogelnesten voorkomt deze problemen en zorgt voor een veilige en schone omgeving.

Vogels nesten op verschillende plaatsen

Vogels nestelen zich graag op daken vanwege de warmte, beschutting en het goede uitzicht op mogelijke vijanden. Ze kiezen vaak uit verschillende plekken, waaronder onder de dakgoot, in de schoorsteen en zelfs onder zonnepanelen

Vogelnest in schoorsteen

Vogelnestjes in de schoorsteen, of de overblijfselen ervan, vormen een potentieel gevaar. Daarom wordt aangeraden om de schoorsteen jaarlijks voor de herfst/winter te laten vegen. Een verstopte schoorsteen kan ervoor zorgen dat rook de kamer binnenkomt, omdat er geen goede ‘trek’ naar buiten is. Dit kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Bovendien bestaat het risico dat de resten in de schoorsteen vlam vatten en een schoorsteenbrand veroorzaken.

Nog een nadeel is een lager rendement van het verwarmingssysteem. Het rendement van je cv-ketel zal lager zijn als de luchttoevoer en -afvoer verstoord zijn, wat een stijging van de energierekening met zich meebrengt.

Vogelnest onder dakgoot

De dakgoot is eveneens een favoriete plek voor vogels om hun nest te bouwen. De vorm van de dakgoot biedt vogels een ideale locatie voor het bouwen van een nest. De takjes die ze meenemen, kunnen leiden tot verstoppingen in de afvoer. Dit belemmert de juiste afvoer van regenwater, wat uiteindelijk tot het overlopen van de dakgoot kan leiden en zo waterschade aan de gevel of het dak kan veroorzaken.

Vogelnest onder zonnepanelen

Door de vele zonnepanelen hebben vogels nu een nieuwe plek om hun nesten te maken. Tussen de dakpannen en de zonnepanelen is er een kleine ruimte waar vogels hun nesten kunnen bouwen. Maar dit kan ervoor zorgen dat de zonnepanelen niet goed kunnen ‘ademen’. Ook kan er vogelpoep op de zonnepanelen vallen, waardoor ze minder elektriciteit opwekken. 

Vogelnest verwijderen kosten

Kosten voor het verwijderen van een vogelnest

Het wordt sterk aangeraden een professional in te huren om vogelnesten te verwijderen vanwege veiligheidsrisico’s op grote hoogte. Als je zelf het nest wilt verwijderen, zorg dan voor veiligheidsmaatregelen.

Voor nesten in de schoorsteen kunnen de kosten voor reiniging en verwijdering rond de € 150 liggen. Vogelwering om nieuwe nesten te voorkomen kost ongeveer € 75.

Is het nest op het dak of in de dakgoot aanwezig? Voor het enkel verwijderen van een vogelnest kun je ongeveer € 150 per uur rekenen. De prijzen kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van allerlei variabelen, zoals transportkosten, de hoogte en toegankelijkheid van de schoorsteen of het dak, het soort en de ernst van de vervuiling, de hoeveelheid schoorsteenkanalen die gereinigd moeten worden en nog veel meer.

Benieuwd naar de kosten van een schoorsteenveger?
Wij brengen je in contact met ervaren schoorsteenvegers uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en vegen de schoorsteen, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk schoorsteenveger prijzen

Kosten schoorsteenvegen

Zoek een schoorsteenveger in de buurt om de voorrijkosten laag te houden. Het is aan te raden om meerdere offertes op te vragen bij meerdere specialisten zodat je verschillende offertes naast elkaar kunt leggen en met elkaar kan vergelijken. Op deze manier heb je de kosten voor jouw specifieke situatie voor je en kun je makkelijker kiezen voor een offerte met het beste tarief.

Mag een vogelnest zomaar weggehaald worden?

In theorie is het verboden om een vogelnest zomaar weg te halen. De Natuurbeschermingswet is in deze situatie relevant. Volgens deze wet is het niet toegestaan om nesten van vogels te verwijderen of om opzettelijk nesten, rustplaatsen of eieren te beschadigen of te vernielen. Deze wet kent een aantal categorieën waarin vogelsoorten worden onderscheiden.

Sommige vogels houden hun nesten het hele jaar bezet, terwijl andere ze na de paartijd verlaten. Als een vogel zijn nest na de paartijd verlaat, kan het nest gemakkelijk worden weggehaald.

Het is belangrijk om met de gemeente te overleggen wat te doen voor vogels die het nest het hele jaar door gebruiken. Het is volgens de wet illegaal om zomaar nesten te verwijderen.

Wanneer kun je een vogelnest het beste weghalen?

In Nederland is het voorjaar vaak het moment waarop vogels zich voortplanten. Dit betekent echter niet dat elk nest in het voorjaar bewoond is. Je kunt doorgaans gewoon alle nesten laten verwijderen als ze buiten dit tijdsbestek vallen. Het is cruciaal om contact op te nemen met je gemeente of een professionele schoorsteenveger. Zij kunnen je duidelijk aangeven wat wel en niet is toegestaan.

Verwijder een vogelnest zo snel mogelijk uit een schoorsteen of dakgoot. Het vogelnest kan in beide situaties leiden tot een verstopping. Waterschade kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een verstopte dakgoot en koolmonoxidevergiftiging kan worden veroorzaakt door een verstopte schoorsteen.

Vogelnest verwijderen kosten

Hoe vogelnesten op dak voorkomen?

Om te voorkomen dat vogels zich nestelen op je dak, kun je gebruik maken van handige producten die door een erkend bedrijf kunnen worden geplaatst. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  1. Dakgootbescherming: Een rooster dat over de dakgoot wordt geplaatst met kleine gaatjes, waardoor regenwater wel in de dakgoot komt maar ander vuil niet.
  2. Schoorsteenkap: Een kap over de schoorsteen die rook laat ontsnappen maar voorkomt dat dieren en ander vuil naar binnen komen.
  3. Vogelschroot: Een afsluitsysteem om het dak te beschermen tegen vogels en andere dieren. Dit kan in combinatie met een dakvoetprofiel worden geplaatst om te voorkomen dat spatwater onder het dak komt.

Het dak regelmatig inspecteren

Ondanks verschillende voorzorgsmaatregelen is de mogelijkheid dat vogels een nest bouwen in het dak of een ander deel van het huis nooit helemaal te vermijden. Vogels zullen elk voorjaar op zoek gaan naar de beste nestlocaties. Regelmatige inspecties aan schoorsteen en dak kunnen in ieder geval voorkomen dat het vogelnest problematisch wordt, zodat het nest tijdig verwijderd kan worden.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als je een vogelnest weghaalt?

+
Als het nest leeg is, heeft het weinig impact. Bij een actief nest met eieren of jonge vogels is verwijderen schadelijk en mogelijk in strijd met de wet. Raadpleeg lokale autoriteiten of experts voor advies. Preventieve maatregelen, zoals vogelwering, kunnen worden overwogen om toekomstige nesten te voorkomen. Het is raadzaam om lokale wet- en regelgeving te volgen en deskundig advies in te winnen.

Vogelnest verwijderen strafbaar?

+
Het verwijderen van vogelnesten is onderworpen aan de Wet Natuurbescherming, die verbiedt opzettelijke beschadiging van nesten, rustplaatsen en eieren van vogels. De wet maakt onderscheid tussen vogelsoorten die hun nest het hele jaar door gebruiken en die het na de broedperiode verlaten.

Het verwijderen van nesten van vogels die het hele jaar door gebruik maken van het nest, vereist mogelijk overleg met de gemeente. Zonder toestemming verwijderen is strafbaar. Voor het verwijderen van nesten op hoogtes raden we aan een professionele vakman in te schakelen via onze onderhoudsplannen.

Wat te doen tegen vogelnesten onder dakpannen?

+
2Mussen nestelen zich vaak onder de dakpannen, vooral tussen de kieren van de onderste rij. Naast geluidsoverlast kunnen ze schade veroorzaken door isolatie en/of dakbeschot weg te pikken voor hun nest, wat op termijn lekkages kan veroorzaken.
Deze nesten kunnen professioneel worden verwijderd om verdere schade te voorkomen.

Schoorsteenveger inschakelen: gratis offertes

Van plan om de schoorsteen te renoveren? Vul ons formulier in en ervaren schoorsteenvegers nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou schoorsteenveger kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes