Balklaag berekenen | Voor een veilige constructie

Een balklaag is een belangrijk onderdeel van de dakconstructie van platte daken. Het berekenen van de balklaag is dan ook erg belangrijk, maar hoe werkt dit precies? Waar moet je allemaal rekening mee houden?

balklaag berekenen

Balklaag berekening

Een balklaag zorgt voor ondersteuning van de dakconstructie. Het draagt als het ware het gewicht van de balken die daarboven zitten. Een balklaag voorkomt dat er muurbreuken ontstaan of in het ergste geval zelfs een dakinstorting. Het zorgt voor de draagkracht en is dan ook een essentieel onderdeel van de constructie.

Daarom is het belangrijk dat de balklaag op de juiste manier berekend wordt, zodat deze dik en sterk genoeg is om de constructie te dragen en doorbuiging voorkomen kan worden. Het gaat in dit geval om houten balken voor de balklaag van een plat dak.

Hoe bereken je een balklaag?

Bij de berekening van de houten balklaag is de overspanning belangrijk. De overspanning is de afstand tussen twee steunpunten van een constructie. Voor het berekenen van de overspanning en de balkdikte wordt een algemene richtlijn gehanteerd: 5 cm balkdikte per 100 cm overspanning.

Voorbeelden berekening

Om het wat duidelijker te maken, hebben we verschillende voorbeelden van de berekening op een rij gezet. Bij een overspanning van bijvoorbeeld 3 meter zullen de balken een dikte moeten hebben van 15 centimeter. Bij een overspanning van 4 meter heb je houten balken nodig die 20 centimeter dik zijn.

Kleinere totale overspanning

Houd er rekening mee dat wanneer je voor houten balken kiest met een inkeping de totale overspanning kleiner wordt. Ook als de houten balken op staanders worden geplaatst, zal je merken dat je minder overspanning overhoudt.

Handige rekentool

Er is handige online tool waarmee je de balklaag en andere waarden kunt berekenen. Dit wordt de balkenschuif genoemd. Je vult eenvoudig alle waarden in en kunt bovendien aangeven voor wat voor soort constructie de balklaag bedoeld is. In een handomdraai wordt vervolgens de berekening gemaakt. Zo kun je de houtmaat of de hart-op-hart afstand berekenen, voor zowel de vloer als het dak en kun je ook de sterkteklasse en de afstand tot de balklaag aangeven.

Voor de vloer zelf kun je de vloer calculator gebruiken.

Waarom balklaag berekenen

Een houten balklaag berekenen biedt meer veiligheid. Zeker bij grotere en zwaardere constructies is dit belangrijk. Bij de bouw van een plat dak is dit dan ook altijd aan te raden. Hoe zwaarder het gewicht op de balklaag is, hoe essentiëler een goede berekening is.

Kwaliteit van de constructie verbeteren

De veiligheid is een van de grootste redenen om de balklaag te berekenen, maar ook de kwaliteit speelt een grote rol. Door van tevoren de berekening te maken, voorkom je dat de houten balken doorbuigen en kun je verzakking tegen gaan. Er zullen bovendien minder snel bouwfouten worden gemaakt, wat de kwaliteit van de woning ten goede komt.

Kosten besparen

Doordat de kwaliteit van de houten constructie gewaarborgd wordt, zal deze ook minder snel aan onderhoud, een reparatie of vervanging toe zijn. Hierdoor bespaar je op onderhoudskosten. Bovendien weet je door de berekening precies wat de totale lengte en dikte is en hoeveel balken je dus nodig hebt. Je zult dus niet zo snel te veel balken kopen.

Benieuwd naar de kosten van dakwerken?
Wij brengen je in contact met dakwerk specialisten uit jouw buurt. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk dakwerk prijzen
het bereken van een balklaag

Wanneer is een balklaag berekening nodig?

In welke situaties is het berekenen van de balklaag nu nodig of zelfs verplicht? Het is goed om dit na te gaan voordat je met het bouwproject start en plannen gaat maken. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid bent.

Vergunningsplichtig

Ga je beginnen met een bouwproject waarvoor je een vergunning moet aanvragen en ben je daarom vergunningsplichtig? Dan is het ook verplicht om een balklaag berekening te maken, ook wel constructieberekening genoemd. Aan de hand van deze berekening toetst de gemeente of het bouwproject voldoet aan alle regels en eisen.

Voldoen aan de regels

Hoef je geen vergunning aan te vragen voor jouw project? Ook dan heb je een houten balklaag berekening nodig. Ondanks dat je niet vergunningsplichtig bent, moet je wel alsnog voldoen aan bepaalde regelgevingen rondom bouwprojecten. Denk hierbij aan de regels van het Bouwbesluit.

Berekening voor de aannemer

Voor de aannemer van het project is het ook goed om een balklaag berekening te hebben. Hierdoor kan de aannemer namelijk makkelijk en snel inzien hoeveel balken er nodig zijn voor de houten balklaag, zodat er een veilige en stevige constructie gebouwd kan worden.

Berekening laten maken door constructeurs

Wanneer je uiteindelijk de berekening gaat laten maken, is het belangrijk dat je een goede constructeur inschakelt met voldoende ervaring. De berekening wordt gemaakt op basis van de bouwtekeningen, met speciale rekensoftware en volgens algemene regels.

Belangrijkste punten

De constructeur houdt daarnaast rekening met diverse factoren. Uiteraard staan jouw wensen centraal. Wil je het platte dak bijvoorbeeld ergens voor gebruiken? Dan moet deze wel het eigen gewicht kunnen dragen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met weersomstandigheden en andere externe factoren, maar ook het aanzien van bijvoorbeeld de aanbouw speelt een rol.

Zelf berekening maken

Het is af te raden om zelf de berekening te maken voor de balklaag van je houten constructie. Om de veiligheid en kwaliteit te waarborgen is het namelijk erg belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Wanneer je daarnaast een vergunning nodig hebt voor je project kan een eigen berekening worden afgekeurd door de gemeente, wat betekent dat je ook geen vergunning zou krijgen. Het is dus het best om een constructeur in te schakelen.

Balklaag berekenen | Gratis offerte aanvragen

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes