Harmonicadeuren

harmonicadeurenHarmonicadeuren hebben een aantal voordelen tov openslaande deuren. Daarom zie je hier de tips voor mooie harmonicadeuren die ook nog eens betaalbaar zijn!

Harmonicadeuren

Brede harmonicadeuren geven meer licht, lucht en exclusiviteit in huis en zorgen voor een bredere opening naar buiten. Bij de keuze tussen deze en schuifdeuren of openslaande deuren valt steeds vaker de keuze op de exclusievere harmonicadeuren. Dat komt door de bredere opening en omdat de harmonicadeur kosten best meevallen


Ga direct naar
Voordelen | Nadelen | Schuifpui of harmonicadeuren | Openslaande deuren of harmonicadeuren | Materialen | Werking | Prijzen

Licht en zon

Afgelopen week was ik bij Maarten en die wilde in hun fraaie eengezinswoning een opening vanaf de woonkamer naar de tuin maken. Nu kan dat natuurlijk met ‘normale’ openslaande deuren. Zo meteen zie je alle verschillen tussen deze openslaande deur en harmonicadeur en ook de schuifpui zetten we in de vergelijking. Laten we eerst kijken naar de voor- en nadelen.

Voordelen

De voordelen van harmonicadeuren zijn:
harmonicadeuren De gehele opening in het metselwerk is ook echt te openen
De delen vouwen naar 1 zijde tegen elkaar op waardoor je terras vrij blijft
Makkelijk in het gebruik
Duurzame en stevige oplossingen mogelijk (het is uit de ontwikkelingsfase)
Het oogt modern, luxe en ‘anders dan anders’
Niet alleen in aluminium leverbaar maar ook in karakteristiek hout
Maximale opening voor vloeiende overgang tussen binnen en buiten
Het buitengevoel komt binnen
Hierdoor geeft het een hogere meerwaarde dan normale openslaande deuren of een schuifpui.

Nadelen

Helaas hebben ze ook wat nadelen:
De kosten zijn hoger dan van de alternatieven
Maar weinig bedrijven kunnen deze harmonicadeuren leveren
Onzorgvuldig gebruik kan het systeem beschadigen (niet voor kinderen dus)

Schuifdeuren of harmonicadeuren?

Schuifdeuren zie je veel meer toegepast worden want ze zijn goedkoper. Met een schuifdeur kun je echter maar een kleiner deel van de pui openen en dat geeft dus minder licht, ruimte en buitengevoel in het huis. Dat is het belangrijkste verschil tussen schuifdeuren en harmonicadeuren.

Openslaande deuren of harmonicadeuren?

Openslaande deuren naar de tuin is de meest gekozen oplossing om je woonkamer ook echt bij de tuin te voegen. Hierbij moet je wel ruimte hebben voor die deuren om ze naar buiten of naar binnen te kunnen openen. Als je daarvoor eerst je halve inboedel moet verplaatsen zul je ze weinig gebruiken en dan is goedkoop alsnog duurkoop.

Exclusief

Harmonicadeuren worden vaak mede gekozen vanwege het exclusieve karakter en moderne uiterlijk zoals je zo meteen in de video kunt zien. Als je dit niet belangrijk vindt en je wel gewoon de ruimte hebt dan zijn openslaande deuren maar ook harmonicadeuren zeker een mooie oplossing! Alleen geven harmonicadeuren de echt moderne strakke uitstraling en hebben ze een erg brede toegang naar buiten (veel lucht en licht 😉
harmonica deur

Harmonica deur op maat

De wand kan naar de binnenzijde vouwen, maar ook naar de buitenzijde opgevouwen worden want hij is helemaal op maat te kiezen. Zo’n pui bestaat uit waterdichte geĂŻsoleerde profielen van aluminium. De vouwwand kan zowel naar links als naar rechts opgevouwen worden. Bij grotere wanden kan het naar beide zijden tegelijk. Met een harmonica pui kun je dus letterlijk de hele wand wegschuiven om van terras, balkon of tuin te genieten. En dat is echt meer dan met normale openslaande deuren.

Soorten

Er zijn een aantal verschillende typen en materialen voor harmonicadeuren en die zie je in deze korte video:

Materialen

Je hebt dus keuze tussen verschillende materialen:
Hout
Aluminium
Kunststof
Staal

Daarnaast heb je de verschillende toepassingen:
Deur
Raam

Harmonicadeuren kiezen

Je kunt dus voor jezelf afwegen of je toch niet liever een schuifpui of openslaande deuren hebt. Bekijk in dit gratis ebook alles over deuren naar buiten waaronder de harmonicadeuren. In deze video zie je een kleine woningplattegrond waar harmonicadeuren worden overwogen:

Veiligheid

Een eenvoudige bediening van de harmonica staat een beetje haaks op de eisen van inbraakwerendheid en de wind- en waterdichtheid van de harmonicadeuren. Het is namelijk fijn als je ze snel en makkelijk kunt opendoen maar tevens de veiligheid hebben van normale kozijnen en deuren. Met nieuwe harmonicadeuren is dat gelukkig geen probleem meer als de test certificaten erbij zitten. In de showrooms kun je altijd eens testen hoe zo’n deur werkt en dan krijg je ook alle keuzes te zien. Nu zijn dat er niet zoveel en daarom is een grof vergelijk handig voordat je alle details gaat bedenken.

Binnen buiten

De meeste mensen overwegen harmonicadeuren als ze een mooie tuin/ uitzicht hebben, een grote opening in de gevel kunnen maken en maximaal willen genieten van het binnen-buiten gevoel. Hiervoor betaal je wel wat meer dan bij een normale schuifpui of openslaande deuren.

Grootste opening

Wordt een huis ook meer waard door een harmonica deur horen we soms? Het is natuurlijk altijd lastig te voorspellen maar een huis dat opvalt ten opzichte van de vergelijkbare woningen in de straat, dat is uiteraard wel een pluspunt. Om eerlijk te zijn is er lastig een meerwaarde bedrag aan te koppelen maar door de moderne/ high tech uitstraling en de grote opening kan het net het onderdeel zijn waar mensen een beetje ‘verliefd’ op worden.

Harmonicadeuren in huis

Openschuivende harmonicadeuren geven ook als ze dicht zijn binnen veel licht en ruimte. Als hij geopend is, dan is de opgevouwen wand prima te verbergen met bijvoorbeeld mooie bloempotten.

harmonicadeuren

Op balkon

Frans wil de harmonicadeuren in zijn huis op de begane grond hebben maar je ziet deze vouwdeuren ook veel op balkons. Daar is namelijk echt weinig ruimte voor grote openslaande deuren. Dan zijn ze een mooie uitkomst en geven het appartement echt een chique aanblik. Je balkonbeglazing is dan een complete glazen gevel.

Hoe werkt een harmonica deur?

De harmonica deur rolt door boven- en onderrail en je kunt hem op meerderen manieren vastzetten. Het mooiste is om hem naar 1 of 2 zijden geheel soepel open te schuiven en daar even vast te zetten met de vergrendelpal. tegenwoordig is dit systeem erg stevig waardoor iedereen de panelen van de hele wand simpel en licht op en neer kan schuiven.

Loopdeur in wand

Optioneel kun je kiezen voor een normale loopdeur in de harmonicawand voor het snel even naar buiten of binnen lopen wanneer je niet de hele pui open wilt maken. Dit is handig wanneer je geen aparte achterdeur hebt of wanneer het koud is maar wel even naar buiten wilt.

Onderdelen

Er zijn verschillende manieren van de techniek van het hang- en sluitwerk en ze hebben allemaal als doel om duurzaam een pui geheel te openen. Het is belangrijk dat de scharnieren en onderdelen zwaar zijn dus kijk daar niet van op als je ze in een showroom bekijkt. Zo wordt de opening zo groot mogelijk gemaakt en ben je gegarandeerd van jarenlange soepele werking. Op de bovenstaande video zag je al dat de verschillende leveranciers verschillende detailleringen hebben.

Soepel schuiven

Zo heeft de een een stijl die in de profielen ‘meeloopt’ en bij de anderen is het gewoon een pen die in het profiel beweegt. Na de prijsopgave kun je nog altijd de verdiepingsslag doen door exact te controleren wat voor profiel en detaillering je wilt.

Vouwwanden van glas

Met vouwwanden van glas geniet je meer van je tuin, balkon of terras. Door het plaatsen van vouwwanden van glas breng je nog meer dan bij schuifdeuren het buitengevoel naar binnen. Het enige punt wat je moet zien te overwinnen zijn de kosten hiervan. Je kunt hier makkelijk en snel een paar offertes krijgen van goede leveranciers.

Balkon als wintertuin

Je kunt ook je balkon hekwerk voorzien van een harmonica wand waardoor je het balkon als het ware bij je woonruimte betrekt. Je ziet ze bij luxere appartementen en hierdoor kun je het gehele jaar door het balkon gebruiken met behoud van het balkonkarakter. Dat geeft meer wooncomfort en een waardestijging van de woning door het creëren van een extra woonruimte. Het geeft ook in drukke gebieden extra geluids- en warmte-isolatie van de woning.

Harmonicadeuren zelf maken

Sommigen vragen of het zelf maken van deze deuren mogelijk is maar dit wordt niet veel gedaan. Nog een andere toepassing is harmonicadeuren bij een overkapping of veranda. Door de flexibele opening kun je meer en langer gebruik van deze veranda/overkapping. Het buitengevoel blijft bestaan door de volledige transparantie en het geeft bescherming van de tuinmeubelen tegen weersinvloeden. Lekker makkelijk dus en daardoor is het voor elk seizoen de handige oplossing.

Goedkope harmonicadeuren

Begin je onderzoek met een prijsaanvraag zodat je weet wat harmonicadeuren voor jouw huis kosten. Het risico van lang nadenken en niet kunnen kiezen is dat je haast krijgt op het laatst, waardoor je niet de beste prijs en harmonicadeuren krijgt. Een leverancier merkt het snel genoeg als je haast hebt en dan weet hij ook dat hij niet zo scherp hoeft te gaan om je als klant te krijgen.Prijs Harmonica deur

harmonica deurenBegin op tijd met de aanvraag van de kosten en ga pas daarna nauwkeurig elk detail bedenken en bespreken met je leverancier. Zodoende betaal je niet te veel en krijg je echt de opening naar buiten krijgt die je wilt!

Bekijk de harmonica deuren prijzen
Deze informatie in andere bestandsformaten:
“Harmonicadeuren”
“Harmonicadeuren”
“Harmonicadeuren”
“Harmonicadeuren”

Over Verbouwkosten

Wij helpen je om tijd en geld te besparen bij de verbouwing.
Ontdek in 2 minuten de kosten van je verbouwing (gratis) en besparingen >>
(simpel en toepasbaar voor iedere verbouwing)

Reacties

 1. Henk Opmaat zegt:

  Echt mooi zo’n harmonica deur. Wij hebben net een huis gekocht en willen niet veel verbouwen maar wel van die harmonica deuren laten plaatsen. Dan wordt het direct een bijzonder huis terwijl het eigenlijk maar een rijtjes woning is.

  • Hoi Henk. Harmonica deuren zijn inderdaad mooi en helemaal niet zo duur als je dit goed plant en de beschreven stappen hierboven volgt. Ik hoor het graag als je vragen hebt en ben benieuwd naar de harmonica deuren als ze eenmaal in je huis zitten. Succes!

 2. Arie Romviel zegt:

  Wat is de geluidsisolatiewaarde van een harmonikadeur?

  • Beste Arie,
   Harmonicadeuren isoleren het geluid ongeveer even goed als normaal dubbel glas.

   Harmonicadeuren zijn er grofweg in 2 soorten. De harmonicadeuren die geschikt zijn als scheiding tussen binnen en buiten zijn warmte- en geluids isolerend. Die moeten voldoen aan de eisen die via het bouwbesluit gelden voor scheidingsconstructies. die harmonicadeuren isoleren dus prima.

   De andere harmonicadeuren bestaat uit (veiligheids-) enkel glas. Die harmonicadeuren isoleren niet zo goed en zijn geschikt als afscheiding tussen bijvoorbeeld een semi buitenruimte zoals een loggia en buiten.

   Succes met de keuze, groet, Peter

 3. Helga de Gaag zegt:

  Harmonica deuren zijn inderdaad een stuk mooier dan zomaar een schuifpui of openslaande deuren. Ik wist niet dat er zoveel mogelijk is met harmonica deuren dus ik ga het zeker meenemen in de afweging. Ben wel erg benieuwd wat harmonica deuren kosten dus heb de prijs aanvraag gedaan, handig.

  Bedankt voor de uitgebreide informatie over harmonica deuren (en voor de rest van onze verbouwing)

  groetjes Helga de Gaag

  • Harmonica deuren hebben inderdaad een paar mooie voordelen waar een iets hogere prijs van de harmonica deur tegenover staat.

   Succes met de keuze tussen een normale schuifdeur, openslaande deuren of harmonica deuren.

 4. Bastiaan zegt:

  Ik wil ook nieuwe harmonica deuren en kwam zo hier.

  Wat een uitgebreide gratis tips over de harmonica deuren hier want het zijn nogal specifieke kozijnen. Fijn en bedankt!

  groeten Bastiaan

 5. Sandra Opsta zegt:

  die harmonica deuren zijn wel interessant maar ik moet er toch nog eens over nadenken want de verbouwing gaat al geld genoeg kosten. bedankt voor de tips en groetjes, Sandra

 6. Ja, de harmonica deuren kosten wel iets meer dan normale openslaande deuren of een schuifdeur maar de meesten kiezen ervoor omdat het echt mooier is en voor de toekomst ook een onderscheidend vermogen heeft bij eventuele verkoop. Succes met de keuze!

 7. Toevoeging over harmonica deuren naar aanleiding van verbouwing bij klant. Ze zijn er blij mee en verrast over het eenvoudige openschuiven. Vooral de slanke uitstraling van de constructie en het echt helemaal ‘openschuiven van de gevel’ vonden zij de belangrijkste voordelen van de keuze voor deze harmonica deuren. De kosten van de deuren waren echt een stuk hoger dan van een normale schuifpui, dat was het nadeel.

 8. Birgit De Grouw zegt:

  De harmonica deuren zijn erg mooi geworden en ik wilde het even laten weten aan jullie.

  groetjes Birgit De Grouw

 9. Monique Termaten zegt:

  Wij willen de harmonica deuren in het kantoor omdat we vanaf het kantoor een mooi uitzicht naar buiten hebben. En we hebben al wel een beetje uitzicht door de raam maar we willen meer naar buiten kunnen kijken en ook de harmonica deuren open kunnen zetten als het droog is.

  groetjes Monique Termaten

 10. Annemoon de Gooi zegt:

  Hoi,
  Die harmonica deuren zijn wel echt gaaf zeg, veel mooier dan het plan voor de verbouwing die ik had want ik wilde eigenlijk openslaande deuren maar nu ik de harmonicadeuren zie wil ik daar het prijsverschil wel eens van weten.

  bedankt.

  groetjes

  Annemoon de Gooi

 11. Jan de Gooier zegt:

  Wij gaan verbouwen en willen ook harmonica deuren in ons kantoor want dat geeft ons de ruimte ook in de zomer deels buiten te werken. De twee openslaande deuren is het ‘net niet’ en daarom gaan we maar investeren in dergelijke mooie harmonicadeuren.

  Goede info.

  Bedankt. Jan.

 12. Ruud Vermeer zegt:

  Wij willen harmonica deuren laten plaatsen en nog andere kozijnen. En dan kunnen we in het voorjaar genieten van de tuin en nu hebben we budget om te gaan verbouwen. Bedankt voor de tips.

  Gr Ruud

  • De harmonicadeuren kunnen ieder seizoen geplaatst worden dus ook nu. Wat het beste is las je al eens en het is eigenlijk niet te zeggen. Het voordeel van de zomer is het mooie weer zonder veel kou en regen in huis. Maar aan de andere kant duurt het plaatsten niet lang en zijn de prijzen van harmonicadeuren in het laagseizoen (winter) lager omdat de harmonica deur bedrijven het dan rustiger hebben. Succes!

 13. Neil Winders zegt:

  Die harmonica deuren zijn inderdaad een stuk mooier dan openslaande deuren.

 14. Marjan Daalens zegt:

  Voor ons jaren 30 huis willen we ook harmonicadeuren. Het huis staat in Utrecht en we zijn al een tijd bezig met de verbouwing en nu komt er dus een brede opening naar de tuin toe. Met de brede harmonica deuren willen we ook die meerwaarde ervaren, ook al is het iets duurder misschien. Gelukkig kunnen we in deze tijd flink onderhandelen als we de offerte binnen hebben.

  Met vriendelijke groet,

  Marjan Daalens
  Utrecht

  • Harmonica deuren worden vaak gekozen als opening naar de tuin toe. De voordelen zijn best groot maar let ook op de meerkosten ten opzichte van standaard openslaande deuren. Want harmonica deuren zijn wel duurder. succes!

 15. Simone Janssens zegt:

  We willen op de begane grond harmonica deuren laten plaatsen. Vanuit de keuken met gietvloer lopen we dan door de brede harmonica deuren zo te tuin in met de kinderen. Ik heb er nu al zin in en de kosten vielen me mee.

  groetjes,

  Simone Janssens

 16. Els Gevers zegt:

  De ene deur naar buiten vinden we te klein en die harmonica deuren hebben vrienden van ons ook en zijn echt mooi. Ze maken de achtergevel helemaal open en in het voorjaar moeten de harmonicadeuren erin gezet zijn. bedankt voor de tips. groetjes

 17. Worden harmonicadeuren met glas ook uitgevoerd in driedubbel glas ? En is bij harmonicadeuren de rails verzonken in de vloer en zo neen hoeveel steekt deze boven de vloer uit ?

 18. Ik ben met mijn architekt bezig mijn nieuw te bouwen passieve woning vorm te geven. Aan de zuidzijde wil ik graag harmonicadeuren toepassen. Zijn deze in 3 laags glas uit te voeren? Wat is een indicatie van de isolatiewaarde?
  indicatie van afmetingen: achtergevel 5 m (breed) x 2,65 m (hoog)
  Joost

  • Dag Joost, in een harmonicadeur/ vouwdeur kan ook 3 dubbele beglazing al wordt hij daar wel zwaarder van. De bediening zal dus iets minder makkelijk zijn. De isolatiewaarde van een harmonicadeur met driedubbel glas is afhankelijk van de aansluitingen en materiaal van de profielen maar het glas zelf is circa 0,6. Succes

 19. Estrella zegt:

  Wij zijn bezig met het bouwen van een energie-neutraal woning en willen misschien een harmonica deur in de pui van de keuken.
  Ik zie dat dit mogelijk is in triple glas, maar hoe groot kunnen de deuren worden (i.v.m. de zwaarte van de deuren, zodat het nog wel te hanteren is)?
  De afmeting totaal zou 4.80m worden en 2.40 meter hoog, is dat mogelijk? Hoe breed en hoe hoog kunnen maximaal de deuren zijn?
  Het gaat trouwens om kunstof kozijnen
  Vriendelijke groeten

  • Beste Estrella, de vraag over de harmonicadeuren in driedubbel glas: bedoel je daarmee het openen en dichtdoen of uberhaupt het plaatsen? mvg Peter

   • Estrella zegt:

    Eigenlijk allebei :)
    Is het mogelijk om deuren in deze maat te plaatsen? Onze voorkeur gaat naar vier deuren van 120 breed (totaal 480), maar zijn de deuren dan nog te openen en dicht te doen in triple glas (zonder eerst een jaar aan krachttraining te hebben gedaan)?
    Dank je wel voor je snelle reaktie!

Bedankt voor je reactie!

*