Verschil bouwen in Nederland en België | Bouw eisen

Wat is het verschil in (ver-) bouwen in Nederland en België? Het blijkt niet zo heel veel te zijn maar de eisen van opdrachtgevers en omgangsvormen tussen mensen zijn wel behoorlijk verschillend, zo blijkt uit onderzoek TUD.

Voortraject bouwen

De grootste verschillen zitten in het voortraject van bouwen. De eisen qua vergunning en regelgeving zijn in België op sommige vlakken minder zwaar dan in Nederland. In Duitsland is het overigens nog zwaarder. Bij verbouwen heb je veel minder te maken met vergunningen, dus daar gaat dit verschil in minder mate op.

Omgangsvormen aannemer en opdrachtgever
Een ander behoorlijk verschil zijn de omgangsvormen tussen mensen; de opdrachtgever en opdrachtnemer (de aannemer) best verschillend. In Cobouw noemt een Nederlandse aannemer om die reden: ““We werken bijna nooit in België, ook al zitten we vrijwel op de grens”, zegt directeur John Havermans van het gelijknamige bouwbedrijf in Zundert. Er zijn volgens hem te veel belemmeringen. “De regelgeving is anders, net als de manier van werken. Het is alsof je in een andere wereld komt.” De enkele keer dat Havermans zijn heil zoekt aan de andere kant van de grens, is het in opdracht van een Nederlandse opdrachtgever.”

Bouw eisen verschil tussen Nederland en België
Nederlandse bouwers moeten rekening houden met andere eisen, bijvoorbeeld op het gebied van administratie, materiaalgebruik en arbeidsvoorwaarden. En dan kunnen de regels ook nog eens verschillen per gewest.

In het onderzoek Projectmanagement in België vanuit TUD zie je ook klein aantal verschillen, behalve op twee punten. Op twee punten was het verschil groot: België scoort veel hoger op ‘onzekerheidsvermijding’. Dat kan zich in een bedrijf uiten door regels en precisiewerk. Voor innovaties is minder gelegenheid. “Ook op ‘masculiniteit’ behaalt Nederland veel minder punten.” Het feminiene Nederland hecht dus meer belang aan een goede werkrelatie met de chef en collega’s, terwijl in België zaken als een hoog inkomen, erkenning van prestaties en promotiemogelijkheden meer meetellen”

Waarom is een verbouw budget belangrijk?

Je moet vooraf weten wat je te besteden hebt. Daarnaast moeten je plannen passen bij het budget wat je hebt.

Conclusie

Dit zorgt ervoor dat bedrijven veelal in eigen land blijven. De Belgische aannemers werken vooral aan de Belgische kant en Nederlanders aan de Nederlandse kant.

Aannemer nodig in België of Nederland?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
  1. Verbouwen 147 | Ontslaan Van De Aannemer Verbouwen 10:21
  2. Verbouwen 143 | Problemen Met Aannemer Oplossen Verbouwen 10:50
  3. Verbouwen 107 | Besparen Bij De Aannemer Verbouwkosten.com 10:26
  4. Verbouwen 64 | Aannemer Contract Analyse En Tips! Verbouwkosten.com 10:34
  5. Verbouwen 60 | Planning Onder Controle Houden Aannemer Op Tijd Verbouwkosten.com 18:27
  6. Verbouwen 46 | Beste Aannemer Kiezen Vrebouwkosten.com 10:15
  7. Verbouwen 14 | Goede Aannemer Vinden Verbouwkosten.com 13:55
  8. Verbouw 2 | Betrouwbare aannemer Verbouwkosten.com 12:14
  9. Verbouwen 153 | Omgang met onderaannemers Verbouwen 9:16

Ervaring

We kregen ook de vraag:
“Beste, Ik kom uit België en ik vroeg me af of het voor me van toepassing is? Wij hebben een oude boerderij aangekocht. Architect is bezig met bouwaanvraag. Ondertussen zoek ik op het internet iets wat me zou helpen alles op een rij te zetten voor onze verbouwingen. Het is ook dat richtprijzen die onze architect ons aangaf blijken nu veel meer te zijn. Alleen het dak was ervoor geschat op 30000 wat later blijkt 85000 te zijn. Nederland heeft ook andere wetgeving en eigen regels maar huis is een huis denk ik maar toch. Zou ik van volledige pakket kunnen genieten na de aankoop of is het meer naar Nederland gericht? Met vriendelijke groeten, Rinal”

Door het tijdig vergelijken van de aannemer offertes bespaarden we op de kosten. Het werd snel en vakkundig uitgevoerd en het is mooier geworden dan we vooraf dachten!

Verschil in bouwmethode

De bouwmethoden verschillen nauwelijks en de kosten van verbouwen zijn ook grotendeels gelijk. Dat is op zich ook wel logisch als je je bedenkt dat het anders oneerlijke concurrentie zou zijn. Als een aannemer/ schilder/ etc veel goedkoper was in 1 land dan zouden veel mensen uit het andere land een aannemer over de grens halen.

In Duitsland zijn wel een aantal goedkopere bedrijven waardoor sommige Nederlanders een Duits bedrijf aannemen. Dit is het geval voor keukens, kozijnen en houtskeletbouw. Wanneer je nog verder over de grens gaat kijken zijn de prijzen in Polen en andere Oost-europese landen een stuk lager dan in Nederland, België en Duitsland. De reiskosten worden echter wel hoog.”

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes