Het bedrag voor de aanbetaling aannemer kies je natuurlijk laag maar wat is nu gebruikelijk als aanbetalingspercentage voor een verbouwing?
Vooruitbetaling aannemer
Janine stelde de vraag of het normaal is dat er 50% wordt aanbetaald bij een bouw project. Dit is niet het geval en is de inspiratie voor dit bericht om ook andere verbouwers te behoeden voor te grote risico’s. Bekijk de aannemer offerte
Inhoudsopgave:Risico
Verbouwen en bouwen is altijd een risico maar dit wil je voor jezelf niet groter laten zijn dan noodzakelijk toch? Vandaar deze tips over de aanbetaling aannemer.
Aanbetaling aannemer
De vraag van Janine is als volgt: “Een van de aannemers heeft al een offerte uitgebracht (€ 53.000) en wil graag 50% vooruitbetaling. Is dit wel juist?”
Aanbetaling aannemer
Voordat je hieronder de standaarden ziet voor een aanbetaling voor de aannemer is dit afhankelijk van jou en de aannemer. Deze vraag over de aanbetaling gaat namelijk over de situatie die er kan ontstaan als het niet goed gaat met de aannemer of de kwaliteit die de aannemer aflevert. Onder kwaliteit versta ik in dit geval ook de werken binnen de planning en manier en hoeveelheid van communicatie met jou/ jullie.
Tweede disclaimer van mij is dat heel dit advies niet gaat over referenties controleren en dit blijft altijd belangrijk. En als laatste kies je voor de verbouwgarantie van Bouwgarant. Ook zie je kort wat je moet doen als de aannemer onverhoopt failliet gaat en deze vraag dus echt urgent wordt. Dan ben je vast een beetje voorbereid op een situatie waar je hopelijk nooit mee te maken krijgt.
Nieuwe aannemer zoeken
Als die kwaliteit niet goed is en je afscheid wilt nemen van de aannemer halverwege de verbouwing of vroeger of later is het belangrijk dat je niet te veel vooruit hebt gefinancierd. Het spreekt voor zich dat het altijd erg lastig is om een verbouwing over te dragen naar een andere aannemer maar soms kun je niet anders. Als je dan meer hebt betaald dan dat er tot dan toe gebouwd is zal je totale verbouwing zeker meer gaan kosten.
Door het tijdig vergelijken van de aannemer offertes bespaarden we op de kosten. Het werd snel en vakkundig uitgevoerd en het is mooier geworden dan we vooraf dachten!
Betalingsschema aannemer
Een aanbetaling is onderdeel van een betalingsschema. Het is in mijn ogen erg verstandig om de bouw altijd in fases op te knippen. En per verschillende bouwfase nooit veel betalen maar liever kortere fases met duidelijk beeld van de gemaakte kosten en stand van de verbouwing. Daarnaast houd je aan het einde van een verbouwing een bedrag achter om te ervaren of alles ook goed blijft en zo goed is als je het huis ‘gebruikt’. Later kun je dit ook overmaken.
Niet te veel in de min staan
(Het wordt nu wat lastiger maar het is wel belangrijk)…Als dit bedrag gelijk staat aan de tot dan toe gerealiseerde verbouwing zul je ook nog te veel betalen voor de totale verbouwing (nieuwe aannemer zal ‘de rommel van de ander’ moeten opknappen en dat kost relatief meer geld). Dus het beste kun je in je betalingsschema achter lopen. Dit zal niet eenvoudig zijn bij een forse aanbetaling want die moet eerst bijgehaald worden en vervolgens voorbijgegaan. Discussie met iedere aannemer zijn ook makkelijker al je niet ‘in de min’ staat en je dus wat dat betreft makkelijker afscheid kunt nemen.
Aannemers zijn geen standaard oplichters
Nogmaals: Afscheid nemen van een aannemer is niet het doel van dit bericht maar soms wel de praktijk helaas. Een hele goede betrouwbare aannemer kan ook gewoon failliet gaan omdat hij zijn neus heeft gestoten in een ander project of niet betaald kan worden door een klant (die ook bv weer failliet is gegaan, het sneeuwbal effect)
We gaan verder met de hoogte van de aanbetaling en op welke wijze dit afhankelijk is van de aannemer en van jezelf.
Allereerst over de aannemer:
- Wanneer je een aannemer al kent en al jaren kent is het risico kleiner en zullen hij en jij met een lagere (of geen aanbetaling) het project kunnen starten. Goed vertrouwen blijft vaak een deel van de sleutel tot een hogere kans op succes bij mensen die je lang kent (>5 jaar). Een onnodige aanbetaling of juist gezeur van jouw kant over de aanbetaling kan het project onnodig lastig laten aanvangen.
- Wanneer je een aannemer helemaal niet kent zou ik me verzekeren voor de verbouwing bij bijvoorbeeld Bouwgarant en al hun regels aanhouden. Dit is ook niet waterdicht maar geeft wel zekerheid.
- Wanneer je aannemer dit niet wilt of ‘niet kan vanwege reden XYZ’ zou ik een beetje op mijn hoede zijn. De reden kan valide zijn maar ook een smoesje, je zult dat nooit zeker weten. Als hij nog meer onnodige eisen gaat stellen zoals een erg hoge aanbetaling dan zou ik het gesprek stoppen waarschijnlijk.
Over jezelf:
- Als je heel veel affiniteit met bouwen hebt en er veel verstand van hebt is het risico kleiner dat je wordt opgelicht
- Als je dagelijks op de bouw bent en overleg hebt dan zit je er strakker op en kan er minder snel heel veel mis gaan
- Als je goed kunt onderhandelen en discussiëren zal de aannemer minder snel een loopje met je nemen
- Als je risicomijdend bent en daardoor rustig slaapt dan is het verstandig om je hier nog beter tegen te verzekeren.
Factuur
Nu over de percentages voor de aanbetaling. Er zijn verschillende teksten wetten en jurisprudentie over dit percentage en de bandbreedte die je tegenkomt is tussen 0% en 50%. 0% is inderdaad nul euro en er zijn voldoende bedrijven die voor (kleine) klussen langskomen en pas naderhand en factuur sturen die je moet betalen. Het risico voor je is dan natuurlijk kleiner.
Hoogte aanbetalings percentage
50% en soms zelfs nog meer bij heel veel vooraf fabrieksmatig voorbereidingswerk wordt soms gevraagd maar zou ik nooit adviseren en accepteren. De redenen kunnen best plausibel zijn maar 50% betalen voordat je ook maar 1 timmerman in huis hebt gezien voelt niet goed en maakt je erg afhankelijk van die aannemer. Hoe je het ook went of keert. Met zo’n aannemer zou ik niet gaan verbouwen en natuurlijk vraag je vooraf goede referenties maar ook als dat allemaal op groen licht staat zou dit mij tegenhouden.
Hoeveel procent?
Welk aanbetalingspercentage is dan wel regulier en normaal? Je hoort het meeste 10% tot 30% en dan heb je uiteraard eerder een voorkeur voor 10% dan voor 30%. Een aanbetaling is zoals gezegd niet ongebruikelijk. De aannemer zal dit waarschijnlijk gaan gebruiken om materialen in te kopen en een stukje arbeidsloon. Je kunt daarnaast van de aannemer eisen dat de materialen binnen tenminste een week bij de verbouwing zijn.
Help hem
Als het hoofdzakelijk om materialen gaat die hij zegt aan te moeten betalen, kun je hem ook herinneren dat bedrijven bij leveranciers over het algemeen een betalingstermijn van 30 dagen hebben. Dus laat hem dit maar voorrekenen en onderbouwen en betaal die aanbetaling het liefst pas als de materialen op het werk zijn geleverd.
Regels
Als de aannemer failliet gaat terwijl hij aan het verbouwen is kun je als de failliete aannemer is aangesloten bij de Stichting Bouwgarant en een zogenaamde Verbouwgarantie heeft gegeven een ander de klus laten afmaken. Hier zijn wel regels voor; bouwgarant vergoedt dan (een deel van) de kosten voor het verder afbouwen tot een maximaal percentage van de oorspronkelijke aanneemsom (die nooit hoger mag zijn dan een bepaald budget aannemer bedrag) en dit weer tot een maximum van bedrag. Je moet dan overigens wel werken volgens de regels van Bouwgarant. Zonder garantie kun je naar de curator die je opvraagt aan de Kamer van Koophandel. Je kunt gegevens van de curator vinden op Rechtspraak.nl.
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 147 | Ontslaan Van De Aannemer Verbouwen 10:21
- Verbouwen 143 | Problemen Met Aannemer Oplossen Verbouwen 10:50
- Verbouwen 107 | Besparen Bij De Aannemer Verbouwkosten.com 10:26
- Verbouwen 64 | Aannemer Contract Analyse En Tips! Verbouwkosten.com 10:34
- Verbouwen 60 | Planning Onder Controle Houden Aannemer Op Tijd Verbouwkosten.com 18:27
- Verbouwen 46 | Beste Aannemer Kiezen Vrebouwkosten.com 10:15
- Verbouwen 14 | Goede Aannemer Vinden Verbouwkosten.com 13:55
- Verbouw 2 | Betrouwbare aannemer Verbouwkosten.com 12:14
- Verbouwen 153 | Omgang met onderaannemers Verbouwen 9:16
Aanbetaling aannemer notaris
Je kunt het geld voor de aanbetaling parkeren bij een notaris. Dit is een onafhankelijke derde en je kunt afspreken dat het geld pas in het bezit komt van de aannemer als hij zijn afspraken (grotendeels) nakomt. Dit is ongebruikelijk maar in een markt waar je nog steeds wel eens hoort dat het niet altijd goed gaat, en volgens sommigen heel vaak niet goed gaat, is dit een optie. Je maakt een overeenkomst met zijn tweeën en daarin mag je best veel ‘uniek’ afspreken.
Terugvorderen
Mocht het toch mis gaan: Neem altijd zo snel mogelijk contact op met de curator en vraag hem (schriftelijk) wat de procedure is en of er nog iets wordt gedaan of geleverd. Houdt je keurig aan hun spelregels en leg alles goed vast. Voor het deel die je daarna nog hebt openstaan kun je een vordering bij de curator indienen om alles (aanbetaling, betaalde bedragen etc minus wat gedaan is) terug te krijgen. Dien deze vordering en het voorafgaande keurig schriftelijk in en stuur ook een kopie van de overeenkomst en het bewijs van de aanbetaling en betalingen en termijnschema mee.
Last but not least
Los van het hele aanbetalings situatie en betalingsschema is het erg belangrijk om naast de verschillende garantiemogelijkheden, de verzekeringen ook goed te regelen. Dit is echt wat anders. Denk hierbij, naast een speciale verbouw verzekering ook aan een rechtsbijstandverzekering, voor het geval je onverhoopt een conflict mocht krijgen met je aannemer.
Opstalverzerkering
Handig is ook een opstalverzekering die in gelijke pas loopt met de verschillende bouwfases. Daarnaast is het aanpassen van de inboedelverzekering indien je bijvoorbeeld nieuwe inrichting in huis hebt als deze door de verbouwing wordt uitgebreid.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Aannemer aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Aannemer specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Aannemer specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Aannemer Offertes, Gratis!
Meer info
Kies voor meer zekerheid met een Bouwgarant aannemer die bekend is met Bouwbesluit en NEN normen/ BRL‘s.