Boktor bestrijden kosten | De prijs van bestrijding

Boktor in het hout kun je snel goed verhelpen. De huisboktor heeft zich gedurende de laatste decennia in ons land ontwikkeld tot één van de schadelijkste houtvernielende insecten.

boktor in hout bestrijden kosten

Boktor bestrijden kosten

De kosten van het verwijderen van boktor is afhankelijk van de hoeveelheid, waar ze voorkomen en of er nog veel gesloopt en hersteld moet worden. Gemiddeld zal het €6 tot €9 per vierkante meter kosten. De boktor bestrijden brengt de volgende kosten met zich mee:

Boktor bestrijden kostenKosten
Boktor bestrijden per m² beginstadium€ 6
Boktor bestrijden per m² later stadium€ 9
Houten meubel€ 80
Boktor bestrijden per verdieping€ 275
Gemiddelde woning€ 700

Sneller boktorren herkennen is lagere prijs

Hoe sneller je herkent dat je last hebt van de boktor, hoe makkelijker en goedkoper het bestrijden is. Ze hebben dan nog niet veel schade aangericht, waardoor het bestrijden zelf niet alleen makkelijker is, maar je weinig reparatiekosten hebt. Omdat de boktor zich makkelijk in een houtskelet constructie kan wormen, of bijvoorbeeld het dakbeschot aan kan tasten, kunnen de reparatiekosten hoog oplopen.

Is schade van de boktor verzekerd?

Het is extra belangrijk om snel achter de aanwezigheid van de boktor te komen, omdat de schade hiervan door bijna geen enkele verzekering vergoed wordt. Je kunt je hier ook niet extra tegen verzekeren. Alle schade komt dus voor eigen rekening. Je wilt natuurlijk liever al geen schade krijgen, maar door de hoge kosten die je zelf moet betalen is er nog een extra reden om alert te zijn.

Boktor herkennen

Het herkennen van de boktor is niet altijd even makkelijk. Toch is het voor de boktor bestrijding van wezenlijk belang om precies te weten welke soort je precies in huis hebt. Dit is de boktor:

huisboktor

Niet altijd makkelijk te herkennen

Het identificeren van boktorren is niet altijd gemakkelijk, maar het is belangrijk om grote schade aan uw huis of meubels te voorkomen. Een kever in huis gevonden? Kijk dan direct of het verband houdt met de schadelijke boktor. Ook moet je de longicorn-larven herkennen, ook wel boorders genoemd. Dit zijn uiteindelijk de echte boosdoeners die je houten tuinhuisje makkelijk kapot kunnen maken.

Verschil tussen boktor en houtworm

Houtworm en boktor worden vaak samen genoemd, maar het zijn toch net wat andere beestjes en hebben soms ook een andere aanpak nodig. Het grote verschil zit in de gaatjes die de larves maken en de houtsoort die ze graag eten. Houtworm eet alle soorten hout en knaagt ronde gaten in het hout, terwijl boktor ovale gaten achterlaat en vooral in naaldhout te vinden is. Ook is de larve van de houtworm groter dan de boktor larve.

Tips vaststellen van de bokworm

  • Bij warm zonnig weer kun je de grotere larven in het hout horen knagen
  • Na verloop van tijd kun je cilindervormige/ ovale uitvliegopeningen aantreffen
  • Als je met bijvoorbeeld een priem, beitel of schroevendraaier in aangetast hout prikt, kun je gemakkelijk de gangen zien, die de larven vlak onder het oppervlak van het hout hebben gemaakt. De gangen zijn gevuld met boormeel

Hoe ziet de Boktorkever eruit?

De boktor heeft een bruinzwart lichaam en is ongeveer 10 tot 25 millimeter lang. De kever heeft twee grijze vlekken op zijn rug en twee kleine tangetjes aan de voorkant van zijn kop. Boktorkevers hebben zes poten en twee lange antennes. De antennes zijn ongeveer de helft van de lengte van het lichaam en zijn naar achteren gebogen. De vrouwelijke boktor valt op door haar lange legboor, of legboor van een insect, die uit de onderkant van haar dekschilden steekt.

Kenmerken van een larve herkennen

De larven van de boktor zijn crèmekleurig, ongeveer 30 mm lang, met een ringvormig lichaam en een oranjebruine kop. Dit insect knaagt aan hout als voedsel. Op deze manier kan de houten dakconstructie volledig verzwakken en uiteindelijk zelfs instorten. Het is een langzaam proces met grote gevolgen als deze beestjes onbehandeld blijven.

Wanneer is huisboktor actief

De kevers zie je van mei tot augustus en zijn 1 a 2 cm lang, waarbij het mannetje duidelijk kleiner is dan het vrouwtje. Ze zijn grijs tot zwart, ook wel donkerbruin van kleur. Het wijfje legt 100 tot 200 eitjes in naden en spleten van het hout of in oude gangen nabij de uitvliegopeningen. De larven boren zich daarna in het hout en houden zich in het begin dicht onder de oppervlakte op maar naarmate ze ouder worden gaan ze dieper het hout in. In de winter houden ze zich in onverwarmde ruimten stil in hun gangen en vreten niet of nauwelijks.

Advies voor het voorkomen

Gelukkig kun je best veel zelf doen om ongedierte in huis/ houten constructies te voorkomen. Je kunt dit doen zonder de ongediertebestrijder in te hoeven schakelen en zal verdere schade voorkomen of zelfs helemaal vermijden.

  • Inspecteer open haardhout en bouw hout altijd voordat je het in huis meeneemt. Let vooral op hout dat langere tijd in een vochtige ruimte heeft gelegen. Een boktor kan zich zo in haardhout nestelen en eventueel eitjes hebben gelegd waardoor je de boktor ongemerkt meeneemt naar je huis
  • Verwijder eventueel aangetast hout en zet het zo snel mogelijk buiten neer. Zo voorkom je dat de boktor zich verspreidt
  • Behandel hout met een beschermende verf- of waslaag: de kevers leggen hun eitjes namelijk bij voorkeur op onbehandeld hout
  • Zijn de vloeren, balken of grote houten voorwerpen zichtbaar aangetast, schakel dan een direct een bestrijder in. Als je bijvoorbeeld in een huurhuis woont, zijn de kosten hiervan voor de eigenaar
  • Ventileer goed om een hoge luchtvochtigheid te voorkomen
  • Ruim etensresten altijd op in een afgesloten iets (prullenbak met deksel/koelkast etc.)
  • Zorg ervoor dat je in je woning niet te hard stookt, een boktor houdt ervan om een warme plek te hebben zodat ze hun eitjes kunnen leggen.

Lak, vernis of verf het hout regelmatig

Het fijnste vinden de diertjes onbehandeld vochtig hout. Dit kun je voorkomen door te lakken, beitsen, vernissen of verven. Zet daarnaast alle vloeren in de boenwas of zorg dat deze ook gebeitst of gelakt worden. Het helpt ook goed tegen schimmelvorming dus goed onderhouden hout is altijd veel minder vatbaar voor houtwormen, boktorren, ander ongedierte in huis en schimmels.

Voorkom te veel vocht in huis

Je kunt zelf redelijk makkelijk voorkomen dat er te veel vocht in het hout trekt. Dit doe je door te zorgen voor goede ventilatie binnen. Daarnaast kun je het beste lekkages voorkomen en direct het vocht tegenhouden wanneer ze voorkomen. De meest kwetsbare ruimten voor ongedierte zoals een boktor zijn onverwarmde plekken in huis waarin hout direct op koude en vochtige steen ligt. Wat een handig trucje is, is om een dunne laag kurk tussen de steen en het hout te leggen.

Benieuwd naar de kosten van boktor bestrijding?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk gratis offertes
boktor bestrijden

Boktorbestrijding in huis

De inspectie en bestrijding van een boktor kun je zelf doen als je het niet erg vindt om vieze klusjes te doen en als de boktor in een klein deel in huis zit. Het is in vooral belangrijk om de boktor niet te lang te negeren want ongediertebestrijding is vaak nodig.

Het is niet alleen lelijk, op den duur is het ook gewoon gevaarlijk in verband met de constructie van je huis. Als de houten balken van je hele woning zijn aangetast, kan dit ernstige gevolgen hebben. Je hebt dan niet de garantie dat het 100% goed gebeurt maar het is natuurlijk wel goedkoper om zelf de boktor te weg te halen dan te laten doen.

Hoe kom je zelf van boktor af?

Het verhelpen van de boktor kun je zelf doen of laten doen. Vandaag de dag zijn er goede pakketten te koop waarmee je zelf de boktor (en houtworm) kunt weghalen in je dak of andere houten constructies van je huis.

Daarbij krijg je het gifmiddel om de boktor/ houtworm te doden, goede handschoenen, een spuitbus, pluggen om het boktor bestrijdmiddel diep in het hout aan te kunnen brengen en meer.

Bestrijdingsmiddel laten gebruiken

Je kan er ook voor kiezen om de bestrijding te laten doen. De bestrijding van boktorren binnenshuis bestaat voornamelijk uit het reinigen van aangetaste houtdelen en het blootleggen en wegborstelen van boorgaten. Het hout wordt vervolgens geïmpregneerd met een insecticide voor de boktor.

Bij hardnekkige diepe beschadigingen en geverfd hout kan het hout geïnjecteerd worden. Vervolgens worden gaten in het hout geboord en injectiepluggen aangebracht. Injecteer het boktorinsecticide onder druk met behulp van een speciale injectietechniek.

Veelgestelde vragen

Welk middel tegen boktor?

+
Het beste middel tegen boktor is simpelweg chemisch houtworm vergif. Omdat dit gevaarlijk kan zijn, is het slim om dit door een vakman te laten doen, al kun je ook zelf aan de slag.

Hoe weet je of je boktor hebt?

+
Je weet of je boktor hebt door drie kenmerken. Je kunt soms de grotere larven in het hout horen knagen. Ook kun je de de uitvliegopeningen zien, die ovaal zijn. Als je met een scherp gereedschap in het hout prikt, kun je de gangen snel vinden als ze aanwezig zijn.

Hoe kom je aan boktor in huis?

+
Vaak krijg je boktor als je het van buiten meeneemt (door hout voor de bouw of de haard), of als het hout in je huis vochtig en koud is geworden en daarna weer wordt opgewarmd, waardoor schimmels ontstaan. Dit is perfecte voeding voor de boktor.

Wat kost een boktor behandeling?

+
Een boktor behandeling zal gemiddeld € 700 voor een gemiddelde woning kosten. Bij een beginstadium moet je op €6 per vierkante meter rekenen, als ze verder verspreidt zijn op € 9 per vierkante meter.

Ontdek de kosten van boktor bestrijding

Heb je last van boktor in je woning en wil je dit op een professionele manier laten bestrijden? Kom in contact met specialisten. Vraag offertes aan via onderstaand formulier en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes