Houtworm bestrijden kosten | Tips voor herkennen en bestrijden

Wil je houtworm bestrijden en de kosten beperken? Dat kan, maar wacht niet te lang. De houtwormen zijn met het blote oog zichtbaar, maar de schade aan het hout is dat vaak niet.

houtworm bestrijden

Houtworm bestrijden kosten

De kosten voor het bestrijden van houtworm is doorgaans een paar honderd euro voor een kleine verdelging, zoals het bestrijden van een aantal houtwormen en enkele plekken. Als een complete zolder houtwormvrij gemaakt dient te worden, gaan de kosten de kant op van gemiddeld € 750 tot € 1.000. De kosten voor verdelging van het ongedierte en herstel verschillen per ongediertebestrijder. Vraag daarom verschillende offertes aan. Dat kan per ongediertebestrijder tot wel meer dan € 100 schelen.

Wat heeft invloed op de prijs?

Wanneer je te lang wacht met het bestrijden van houtworm heeft dit invloed op de kosten. De prijs loopt dan namelijk steeds meer op, omdat het probleem ook steeds hardnekkiger wordt. De totale kosten van houtworm bestrijden blijven beperkt door een doelgerichte bestrijdingstechniek die zo snel mogelijk wordt ingezet.

Benieuwd naar de kosten van houtwormbestrijding?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk gratis offertes

Houtworm herkennen

Bestrijden van houtworm begint met het herkennen van het probleem. De houtworm bestaat niet. Het is een verzamelnaam voor alle verschillende soorten insectenlarven die het hout vernielen. Meestal veroorzaken larven van de gewone houtwormkever of de boktor de last.

Kenmerken

  • Grootte van houtworm: 3 tot wel 7 mm lang
  • Kleur: bruin/roodbruin
  • Levensduur: 3 jaar tussen eitje en sterven houtwormkever (temperatuurafhankelijk)
  • Overlast: beschadigde houten balken, vloeren, meubels, openhaardhout
  • Voorkeursplekken: de larve leeft tussen het hout, de kever verspreidt zich door de woning, komt op licht af
  • Gaatjes, uitvliegopeningen in het hout: 1 à 2 millimeter groot

In houten balken en vloeren

De plekken waar houtwormen het meeste voorkomen zijn draagbalken, vloeren of ander hout dat zacht is. De ronde tot ovale gaatjes zijn uitvliegopeningen. Wanneer de larven kevers zijn leggen ze eerst eitjes, daarna vliegen ze via sommige gaatjes uit hun boorgangen.

Niet ieder gaatje in hout duidt op houtworm. Let op de afmetingen. Kleine gaatjes van 1 à 2 millimeter grootte zijn mogelijk sporen van de ongewenste houtwormlarven. Ga op inspectie en gebruik een zaklamp om de gaatjes goed te inspecteren. Markeer ze eventueel met een stift of spuitbus, om later te zien waar gaatjes van houtworm zijn bijgekomen.

Balken met schimmel

We weten dat houtwormen vooral tussen zacht of vochtig hout kruipen. Let daarom op als het dak van jouw huis niet goed geïsoleerd en vochtig is. Controleer balken waarop schimmel heeft gezeten. In gedateerde woningen met balken met voldoende voedingsstoffen voor keverlarven, is de kans op houtwormen zeer groot. Dat komt doordat daar als eerste schimmel ontstaat en dat nodigt ongedierte waaronder houtworm uit te gaan nestelen.

Poeder

Een andere graadmeter is het vergruisde zaagsel rondom de nestelplek van houtwormen. Dat is boormeel dat uit de gaatjes in het houten oppervlak valt. Leg bij twijfel zwart papier onder de gaatjes. Daarop zie je eventueel boormeel zeer goed. Klop op de balk of vloer. Waar houtworm zit valt gruis.

Houten funderingspaal controleren

Als jouw woning net als vele andere huizen gefundeerd is op houten palen, dan wil je graag zekerheid. Je huis dient stevig en veilig te zijn. Ongedierte zoals houtworm is ongewenst. Een speciaal apparaat wordt gebruikt om de kracht van palen effectief te meten.

Dit zijn de detectietechnieken om de staat van constructiehout te achterhalen. Zowel de actuele sterkte-eigenschappen als het verwachte verlies van sterkte in de toekomst wordt bepaald met de getoonde methode. Een effectieve maatregel wordt gebruikt om eventuele aantasting door bijvoorbeeld houtwormen te stoppen.

huisboktor

Boktor en houtwormkever herkennen

De bonte knaagkever is een donkerbruine houtwormkever met geelachtige spikkels. Het is 0,5 tot 1 centimeter lang. Het ongedierte is als larve net zo goed een houtworm als de boktor. De boktor komt met name voor in diverse soorten loofhout. Het liefst zit dit diertje in de zachtste delen, zoals de uiteinden en verbindingsstukken van balken. Hoe ouder de constructie, hoe groter het risico op boktorren. Vooral spinthout en balken die door schimmels aangetast zijn, lopen risico.

Specialist laten meekijken

Houtwormen zijn zeer lastig herkenbaar, omdat er een aantal verschillende soorten zijn. Schakel een specialist in en laat deze meekijken voor meer informatie. Je kunt namelijk gericht bestrijden met specifieke informatie door de soort houtworm te weten.

Houtwormbestrijding

Houtworm bestrijden is erg belangrijk. Hoe langer je wacht met bestrijden, hoe slechter het hout wordt. Zorg dat je op tijd bent. Houtworm laat bestrijden is onveilig en leidt tot hogere kosten. Gelukkig zijn er steeds betere technieken voor ongediertebestrijding. Ook schade als gevolg van de houtwormen wordt nauwkeuriger vastgesteld. Met de juiste informatie bepaal je of herstellen na houtworm mogelijk is, of dat vervanging noodzakelijk is. Soms is vervangen de goedkoopste methode.

Diepgaande Houtworm Bestrijding en Preventie

Ontdek hoe je niet alleen houtwormen kunt bestrijden, maar ook voorbereid kunt zijn op mogelijke gevolgen van langdurige aantasting. In gevallen van aanzienlijke schade, kan een goede houtrotvuller een onmisbaar middel zijn om restauraties uit te voeren. Leer meer over doeltreffende technieken voor houtwormbestrijding en ontdek waarom een vakkundige aanpak, inclusief het gebruik van houtrotvuller, cruciaal is voor het behoud van de structurele integriteit van je houten voorwerpen.

Behandelen en verwijderen

Verwijderen van de houtworm kun je zelf doen of laten doen door een specialist. Tegenwoordig zijn er verschillende pakketten te koop voor houtwormbestrijding. Een pakket bestaat uit onder meer chemische bestrijdingsmiddelen, handschoenen, spuitbus en pluggen om de aantasting ook diep in het hout goed te bestrijden. Neem contact op met een specialist voor de beste methode, werkzaamheden en bestrijdingsmiddelen.

Zelf bestrijden

Laat bij aankoop van een bestaande woning een bouwkundige inspectie doen en neem daarin inspectie op houtworm mee. Heb je houtworm in de woning? Begin bij het bestrijden van houtwormen met het verwijderen van alle ombouw, zodat het hout bereikbaar is en vrij ligt. Verwijder vervolgens alle lagen verf en vernis aan de oppervlakte. Gebruik dan een staalborstel of stofzuiger en maak het hout schoon. Behandel de door houtwormen aangetaste plek daarna met bestrijdingsmiddelen tegen houtworm. Laat de vervangen onderdelen niet onbespoten en voorkom dat de houtworm verspreidt.

Houtworm voorkomen en besparen op kosten voor bestrijden

Hoe vroeger je beschadiging opspoort, hoe gemakkelijker de houtworm te bestrijden is. Dan kosten de maatregelen ook het minst. Het beste is om houtworm en verdere schade te vermijden. Door preventief te gaan bestrijden bespaar je kosten en moeite. Hier zijn verschillende manieren voor:

  • Preventief sprayen met bestrijdingsmiddelen: maak het hout ongeschikt voor houtwormen met bestrijdingsmiddelen
  • Hout zonder voedingsstoffen: kies een woning met oude balken. Na meerdere jaren verliest hout de voedingsstoffen die houtwormen graag eten. Zo hoef je houtwormen nooit actief te bestrijden
  • Stoken: houtwormen en ander ongedierte leven niet graag in een droge houten woning. Houd de woning inclusief zolder warm en droog. Na installatie van centrale verwarming zit je niet alleen warm, maar ook houtwormvrij
  • Goede ventilatie in huis: een goede ventilatie helpt om houtworm te vermijden

Kan houtworm vanzelf verdwijnen?

Houtworm verdwijnt niet vanzelf en kan leiden tot aantasting van een houten constructie. Negeer de last van houtwormen dus niet. Onderzoek houten constructies in huis als je houtworm vermoedt. Laat een specialist aan analyse maken bij twijfel over houtwormen. Vraag na de inspectie een eerste, gratis offerte aan om hoge kosten voor bestrijding van houtworm te voorkomen. Met meer informatie kom je bovendien sneller en effectief van de last van houtworm af.

Houtworm laten bestrijden: gratis offertes

Heb je last van houtworm in je woning en wil je dit laten bestrijden door een specialist? Vraag dan offertes aan via onderstaand formulier. Ontvang verschillende aanbiedingen en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Zie je gaatjes in het hout?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes