Rioollucht in huis opsporen en verwijderen | Stankoverlast

Niets kan het woongenot bederven als een stank in huis, zeker als je niet weet waar de stank vandaan komt. Stinkt het in je huis? Er zijn veel dingen die je kunt doen om de geur te achterhalen. Lees in deze blog alles over het detecteren en meten van stank in huis.

Rioollucht in huis opsporen en verwijderen

Opsporing

Rioollucht in huis opsporen en verwijderen is niet altijd makkelijk maar wel het belangrijkste om echt in de kern aan te pakken. Gewoon gaten afkitten/dichtpurren of negeren laat een stanklucht meestal niet verdwijnen helaas. Wat moet je nu doen om snel de oorzaak te duiden zodat je er echt iets aan kunt (laten) doen?

1. Om welke geur gaat het?

Als het riool verstopt is ruik en weet je dat als vrij snel meestal. Het is dan vaak meteen duidelijk waar allerlei nare geuren vandaan komen. Denk hierbij aan rioollucht bij de wc of een chemische geur in huis. Heel wat lastiger is dat te bepalen als niets wijst op een verstopping van riool, denk hierbij aan een rioollucht in huis na regen of aan soms rioollucht in huis (bijvoorbeeld alleen ‘s avonds). Toch kan het dan nog zijn dat sommige plekken in huis wel regelmatig bij een bepaalde wind of veel neerslag stinken naar riool geur. Erger nog is het als er altijd sprake is een vieze lucht, je spreekt dan van een permanente stankoverlast.

Stankoverlast

Onverklaarbare stanklucht komt altijd ergens vandaan als dit langer dan een paar dagen aanhoudt. Wanneer de lucht van buiten komt gaat dit namelijk altijd weg op een gegeven moment. Gierluchten, uien en andere agrariër luchten komen en gaan in landelijke gebieden. De rioollucht in huis opsporen is hierbij erg belangrijk, anders zal je een lange tijd last blijven hebben van de vreemde chemische geur in huis.

Rioolstank door dieren

Stank van dieren heeft veelal met ontlasting van die betreffende muizen, ratten etc te maken en de geur van ontlasting is mede afhankelijk van wat het dier eet. Er zijn diverse soorten stank van elkaar te onderscheiden die kunnen duiden op de aanwezigheid van ongedierte. Meestal betreft het dan knaagdieren zoals bruine- of zwarte grotere ratten. Daarnaast kunnen het muizen zijn en dit zijn dan meestal huismuizen, bosmuizen of spitsmuizen. Dit brengt een vreemde geur in huis wat soms verward wordt met rioollucht.

Dode dieren

Daarnaast zijn het soms dode dieren. Deze kadavergeur wordt snel erger en het doet de meeste mensen denken aan oude vochtige kleding wat al jaren in een on-geventileerde ruimte ligt. Meestal wordt de vieze stank pas goed merkbaar wanneer de dieren er al een tijdje zitten en vooral wanneer de verwarming aan gaat. Door de hitte verplaatst de stank zich beter.

2. Geur afhankelijk van waar het in zit

Daarnaast speelt ook het (isolatie) materiaal of de plek waar de geur in zit een grote rol. Ontlasting in bijvoorbeeld isolatiemateriaal ruikt bijvoorbeeld heel anders dan poep uit bijvoorbeeld de kruipruimte. Dan maakt het ook nog uit of het in het vloerisolatie materiaal zit of op natte aarde ligt.

3. Oorzaak van de rioleringlucht

Urine geur is niet altijd direct te zien maar kan erg stinken. Bij muizen kan er op den duur stank ontstaan door de urine naast de uitwerpselen. Keutels vallen al snel op, maar de urine wordt vaak over het hoofd gezien en na verloop van tijd kan hierdoor een sterke muffe zure lucht ontstaan. Rioolgeur in huis, rioollucht in huis na het douchen en  rioollucht in de kruipruimte zijn allemaal mogelijke opties, maar met een andere oorzaak.

inspecteren van de afvoer- en rioolbuizen door een slang met camera door de buizen te laten gaan

Wanneer stinkt het?

Een onaangename rioolgeur in huis kan op verschillende momenten merkbaar zijn, vaak als gevolg van specifieke omstandigheden in en rondom het huis. Wanneer je weet op welke tijden deze geuren zich het meest voordoen kan dit helpen om achter de oorzaak te komen. Enkele mogelijke voorbeelden bespreken we hieronder.

Afvoer stinkt

Een stinkende afvoer in de keuken of badkamer kan het gevolg zijn van een verstopte of vervuilde leiding. Ophoping van voedselresten, vet, haar of vuil kan leiden tot de groei van bacteriën, wat zorgt voor een vervelende geur in huis. Regelmatig schoonmaken van de afvoer met daarvoor bedoelde schoonmaakmiddelen of specifieke ontstoppingsmiddelen kan helpen om dit probleem te voorkomen.

Rioollucht in badkamer na het douchen

De aanwezigheid van een rioollucht in de badkamer na het douchen kan in tegenstelling tot bij de afvoer veroorzaakt worden door een droge sifon. Het water in de sifon voorkomt dat rioollucht in huis komt, maar wanneer deze uitdroogt door weinig gebruik, kan de geur erger worden. Regelmatig gebruik van de douche en het vullen van de sifon met water kan helpen om dit te voorkomen.

Rioollucht in huis na regen

Een rioollucht in huis na regen kan wijzen op problemen met de riolering of afvoerleidingen. Zware regen kan ervoor zorgen dat riolen overstromen of dat leidingen onder druk komen te staan, waardoor geur naar binnen kan komen. Het is verstandig om de riolering en afvoer te laten controleren op mogelijke lekken of verstoppingen na deze hevige weersomstandigheden om verdere problemen te voorkomen. De oorzaak van een rioollucht is in dit geval opgelost voor de volgende zware regenbui.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Waar hangt de rioollucht?

Eerst moet je weten waar de geur vandaag komt en wat de precieze oorzaak van een rioollucht is. Dan is het makkelijker om de veroorzaker te vinden en op te lossen. Je eerste vraag zou moeten zijn: ‘Waar komt de stank vandaan?’ Meestal is het:

 • Vanuit een leiding
 • Vanuit putje
 • Luchtbehandelingskanalen
 • Convectorputten (plus dode dieren of stof erin)
 • Ontluchtingspijpen
 • Kruipruimte
 • Boven plafond
 • Tussen vloerplanken
 • Prullenbak/container
een ontstopper ontstopt het toilet door er onder hoge druk water in te spuiten

Oorzaken van rioollucht in huis

Om de bron van stankklachten in huis te achterhalen, ga je allereerst je neus achterna. Je zal niet de eerste zijn die bijvoorbeeld achter de plinten van je keuken een dode muis aantreft, in verregaande staat van ontbinding. Of ontdekt dat er etensresten liggen te beschimmelen. In het onderstaande artikel vind je een tal van mogelijkheden die een verklaring bieden voor een specifieke stank in huis.

Gevolgen van rioollucht

Een onverklaarbare stank in huis betekent mogelijk dat er chemische stoffen vrijkomen. De oorzaak van stank in huis kan een fabricagefout zijn in bouwmateriaal. Misschien heb jij of je buurman oplosmiddelen gebruikt die een chemische reactie tot gevolg hebben, waardoor materiaal is gaan smelten of rotten. Chemische stoffen hebben vaak een bekende geur. Wij zetten 17 veelvoorkomende stoffen en hun onaangename lucht voor je op een rij:

 • Fecaliën (riool met vies water)
 • Dieren (zoals muizen, ratten en ander ongedierte in huis waar ongediertebestrijding voor nodig is)
 • Schimmels of zwam (achter kast of behang bijvoorbeeld), kijk dan bij vochtbestrijding
 • Rottend hout
 • Geur van gassen
 • Geur van wiet, rook (kinderen)
 • Giftige gassen (let op voor giftige stoffen in huis)
 • Rokende buren die overlast geven via bv de toilet afzuiging
 • Houtkachels (van buren)
 • Koken (door buren)
 • Muffe kleding
 • Muffe boekenkast
 • Sport schoenen
 • Etensresten in bijvoorbeeld een prullenbak
 • Stofzuiger, muffe geur uit je stofzuigerzak
 • Legionella (meestal stankvrij net als koolstofmonoxide maar dit is wel echt gevaarlijk)
 • Baby
Vind een specialist
Vergelijk offertes

Oplossingen voor overlast

Het laten oplossen van de stanklucht zorgt ervoor dat je minder in de vieze en soms zelfs ongezonde lucht hoeft te leven. Vooral kleine kinderen kunnen in hun groeiperiode in hun leven meer schade ondervinden van een stanklucht in huis dan volwassenen. Te veel vocht in huis is slecht voor de gezondheid van mensen en huisdieren. Een te hoge luchtvochtigheid in huis zorgt voor irritaties bij mens en dier:

 • Allergieën
 • Hoofdpijn
 • Benauwd gevoel
 • Geïrriteerde huid

De 4 belangrijkste gevolgen voor het huis:

 • Schimmels
 • Bacteriën
 • Ongedierte
 • Formaldehyde

Gevolg 1: Schimmels

De muren, vloerbedekking en plafonds kunnen vol komen te zitten met schimmels en soms is dat niet eens goed zichtbaar. Schimmels zorgen voor keelpijn, zenuwpijn en ademhalingsproblemen.

Gevolg 2: Bacteriën en ongedierte

Vocht zorgt voor huisstofmijt, zilvervisjes, muizen, ratten, insecten en bacteriën. Dingen die allemaal op hun eigen manier voor overlast en ziekteverschijnselen zorgen.

Gevolg 3: Formaldehyde

Veel huizen hebben (bouw-)materialen waar formaldehyde in verwerkt is, zoals in keukens, vloerbedekking, gordijnen, spaanplaten en meubels. Bij te veel vocht komt formaldehyde vrij, wat een giftig gas is. Je ruikt dit behoorlijk door de vieze geur.

Gevolg 4: Rioollucht in huis verwijderen

Het verwijderen van een geur is altijd de makkelijkste stap wanneer eenmaal bekend is:1) Wat of wie de veroorzaker is (bv ratten of schimmel onder vloerbedekking)2) Waar de bron precies aanwezig is (bv waar ligt dier te rotten). Bij vocht in huis is het belangrijk om dit goed te laten verwijderen.

Oplossingen

De oplossing moet grondig worden uitgevoerd. Het oplossen moet je alles goed (laten) reinigen in huis. Zet lange tijd deuren en ramen open en bij echt goede stank is het altijd verstandig om tijdelijk elders te slapen. Vooral voor de kinderen is dat belangrijk.

Geuronderzoek

Natuurlijk kun je een zogenaamd geuronderzoek laten doen door een duur gespecialiseerd bedrijf maar dat zou mijn laatste redmiddel zijn. Ze bekijken en onderzoeken de situatie door middel van diverse technieken en na dit onderzoek krijg je, als ze iets vinden, een duidelijk advies om het geurprobleem te verhelpen. Zij doen daarmee onderzoek naar geurcomponenten welke chemisch dan wel microbiologisch worden beoordeeld waarna rapport wordt gedaan.

Mijn tip zou zijn dat niet direct te laten doen. Meestal kan een ervaren man of vrouw uit eerdere klussen redelijk makkelijk achter de oorzaak komen en je direct een voorstel voor oplossing ervan voorrekenen.

Wie kan stank verwijderen in huis?

De aannemer heeft vaak veel ervaring uit het verleden met de stank luchten en, belangrijker, de oplossing ervan. Doordat hij net wat meer en uitgebreider onderzoekt plus vaker dit euvel heeft geroken, weet hij sneller wat er mis is en hoe dit slim opgelost/ aangepakt kan worden.

Kruipruimte

Het is altijd slim om al redelijk snel de kruipruimte te inspecteren. Soms komt bij het openen van het kruipluik al direct een sterk penetrante zure geur naar boven. Als je ook nog grote keutels aantreft of aangevreten leidingen of viezigheid dan is de kans groot dat er ratten- of muizen activiteit is. Kosten maken voor muizen bestrijden is dan nodig.

Appartement

In appartementen kun je weer speciale stank hebben. Zo zijn er luchtkanalen in wooncomplexen die niet schoon zijn of verkeerd zijn aangelegd. Deze moeten dan moeten worden gereinigd, soms gerepareerd of worden aangepast.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je een rioollucht weg?

+
Om van een rioollucht af te komen begin je met het controleren van de sifons op droogte, het controleren op lekken en het zorgen voor voldoende ventilatie. Het helpt hierbij enorm als je weet waar de rioollucht vandaan komt.

Waar moet de ontluchting van het riool?

+
De ontluchting van het riool is meestal te vinden op het dak van een gebouw.

Waarom stinkt mijn huis naar riool?

+
Hier zijn verschillende oorzaken voor, bijvoorbeeld dode dieren, een rioolverstopping of ventilatieproblemen. Schakel professionele hulp in als je zeker wilt weten wat de oorzaak is.

Wie moet ik bellen bij stank in huis?

+
Bij stank in huis is het verstandig om een loodgieter in te schakelen, zij hebben hier de nodige kennis en ervaring mee.

 Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort gebouw
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes