Gaskachel woonkamer | Heerlijk warm met een gashaard

De gaskachel in huis geeft sfeer, kost niet al te veel en kan tegenwoordig best duurzaam. We bekijken alle opties van een moderne gaskachel in de woonkamer in huis.

Gaskachel woonkamer

Wat is een gaskachel?

Een gaskachel is een verwarmingstoestel dat gas als brandstof gebruikt om warmte voor het huis te genereren. Een gaskachel is volgens sommige de minder “echte” uitvoering van een open haard. Maar toch zie je meer en meer gaskachels die makkelijk met de afstandsbediening aangezet kunnen worden om die efficiënter zijn en de ruimte ook goed verwarmen.

Kun je een gaskachel in de woonkamer gebruiken?

Ja, dat kan. Gashaarden bieden een efficiënte en gemakkelijke manier om warmte te genereren in een specifieke kamer, zodat je niet jouw hele huis hoeft te verwarmen. 

Waarom kopen mensen een gaskachel?

Een gaskachel heeft een beter rendement en is dus duurzamer dan een open haard. Maar ook in een huis zonder haard wordt soms voor de sfeer een gaskachel gekozen en dan is het model midden in de kamer met doorkijk wel een favoriet bij grote woningen. Bij normale huizen en appartement is een gaskachel handig omdat deze al in een smalle nis ingebouwd kan worden en natuurlijk kan hij ook los staan.

De toekomst van een gaskachel

Wanneer aardgas wordt verbrand, komt er koolstofdioxide vrij, wat bijdraagt ​​aan de opwarming van de aarde en dus aan de klimaatverandering. Het is daarom belangrijk om steeds minder aardgas te gebruiken, in lijn met het klimaatakkoord

Aardgas zal de komende dertig tot veertig jaar nog steeds een belangrijke rol spelen in de verwarming. Dat komt omdat het afstaan ​​van aardgas in bestaande woningen ingewikkeld is. Bij nieuwbouwwoningen is dit anders.

Bestaande woning

Het verbouwen van een bestaande woning is niet altijd milieuvriendelijk. Het isoleren van jouw woning kan een flinke belasting voor het milieu betekenen, omdat er tijdens het renovatieproces een grote hoeveelheid afval vrijkomt. Daarnaast kan het ook best prijzig zijn.

Nieuwe huisvesting

De meeste nieuwe woningen gebruiken geen aardgas meer. De woningen zijn geïsoleerd naar moderne maatstaven en maken gebruik van alternatieve en gasloze energievoorzieningen zoals warmtepompen.

K-gas

De enige verandering die op komst is, is dat Nederland overgaat op K-gas, in plaats van het huidige gebruik van G-gas. K-gas is een gas met een hoge calorische waarde. Daarom moeten alle gastoestellen, zoals gaskachels en open haarden, zo worden afgesteld dat ze blijven werken. 

gaskachel in de woonkamer

De voordelen van een gashaard in de woonkamer

Veel mogelijkheden

Met een gashaard is alles mogelijk. Je kunt kiezen uit inbouw-, inzet-, vrijstaande of hangende gashaarden. Ook kunnen er diverse vuur scènes worden gerealiseerd. Wil je een vooraanzicht (waarbij de vlammen alleen zichtbaar zijn als je direct voor de haard staat), of een driezijdig vuurzicht (waarbij het vuurbeeld vanuit alle richtingen zichtbaar is)?

Kleine gaskachel

Je hebt bij een gaskachel de keuze uit diverse modellen, maar natuurlijk ook de keuze uit diverse afmetingen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kleine gaskachel of een grotere, dit hangt af van jouw voorkeur en die ruimte die er is voor de gaskachel.

Gemak en comfort

Je zet jouw gashaard eenvoudig aan vanaf de smartphone of tablet. Ideaal omdat je het vlambeeld kunt aanpassen zonder je stoel te verlaten. De kamer is na een tijdje opgewarmd, maar wil je blijven genieten van het leuke vuurspel? Dan kun je deze met één klik op de knop inplannen.

Maximaal genieten en minimaal verbruiken

Steeds meer mensen proberen duurzame keuzes te maken. Dit betekent ook dat we ons bewuster moeten maken van het energieverbruik. De nieuwste gashaarden gaan met de tijd mee en verbranden daardoor energiezuinig. Uiteraard moet het vermogen van de haard ook passen bij de ruimte waarin deze gestookt wordt.

Weinig onderhoud

Gashaarden vergen weinig onderhoud. Je hoeft de binnenkant van jouw haard slechts één keer per jaar af te stoffen. Bij een houtkachel moet je één keer per jaar de schoorsteen laten vegen en de aslade en ramen schoonmaken.

Brandstof altijd op voorraad

De vlammen van een gashaard doen gemakkelijk denken aan een houtkachel. Het enige verschil is: je hoeft geen blokken hout te sjouwen. Druk gewoon op een knop op de afstandsbediening of app en je hebt al een knapperend vuurtje. De brandstof is er dus altijd.

Hoog rendement en brandveilig

Moderne gashaarden zijn zeer efficiënt, er gaat dus heel weinig warmte verloren via het rookkanaal. Ook zijn gashaarden veiliger dan houtkachels, omdat je nooit direct in contact komt met het vuur.

Gaskachel binnen zonder afvoer

Niet alle huizen hebben schoorstenen. Gelukkig zijn gaskachels zonder een afvoer hier perfect voor! Zo kun je toch genieten van de heerlijke warmte van jouw gasboiler, zonder dat je jouw huis volledig hoeft te verbouwen. Deze gaskachels zijn volkomen veilig in gebruik.

Hoe verwarmt een gaskachel de woonkamer?

Gaskachels werken op aardgas. Heb je geen gasaansluiting of de mogelijkheid daartoe? Sommige gashaarden kunnen ook worden aangesloten op flessengas, zoals propaan of butaan. Je kunt kiezen uit 2 verbrandingssystemen voor gasfornuizen:

Gaskachel met gesloten verbranding = externe zuurstof: De gaskachel haalt zijn zuurstof van buitenaf via een dubbelwandig rookkanaal. De buitenbuis levert zuurstof naar binnen en de binnenbuis voert rookgassen af ​​naar buiten. Dit systeem is ideaal voor goed geïsoleerde woningen met mechanische ventilatie. Deze gaskachels zijn bovendien zeer efficiënt.

Gaskachel met open verbranding = Zuurstof uit de woonruimte: Gaskachels halen hun zuurstof uit de omringende ruimte. Dit systeem is nog steeds zeldzaam. Dit is alleen een optie voor oudere woningen zonder mechanische ventilatie. Dergelijke open gashaarden zorgen vooral voor sfeer en minder verwarming. Het rendement is daardoor veel lager dan dat van een gesloten gaskachel.

Gaskachel in de woonkamer plaatsen

Het moment als er meer in huis verbouwd moet worden is ook het moment om een gashaard te laten plaatsen. Na het plaatsen is er namelijk bijna altijd meer te doen. Zo moet het stucwerk nog gedaan worden, omdat er vaak nog moet worden aangeheeld omdat het stucwerk van de open haard een net wat andere maat had dan de nieuwe gaskachel.

Afwerking

De stukadoor komt dan meestal ook voor de rest van de woonkamer en soms ook nog voor de keuken en hal. De vloer wordt soms dan ook aangepakt als die bijvoorbeeld door de open haard verandering ook aangepast moet worden of gewoon omdat die ook al oud is. Men kiest vaak voor een houten vloer zoals een parket vloer of een gietvloer.

Gashaard zelf plaatsen

Je kunt een gaskachel zelf plaatsen, maar de meeste mensen kiezen ervoor om het gas installatie werk door een vakman te laten doen. Helaas vallen er ieder jaar nog doden door verwarmingsbronnen zoals gaskachels en verwarmingsketels die niet juist geplaatst zijn. Ook een tweedehands gaskachel aan laten sluiten is een klus voor een vakman want die kan dan ook direct de oudere gaskachel goed controleren.

Gas haarden

Een gaskachel wordt ook wel een gashaard genoemd en deze is ideaal voor de mensen die wel gezelligheid en warmte willen, maar niet veel tijd hebben. Met één druk op de knop verspreidt jouw gaskachel een aangename warmte in jouw huis. De meeste huizen mogen dan cv-ketel hebben laten plaatsen maar, er gaat toch niets boven een sfeervolle warmtekachel in de woonkamer. Toch zijn er veel mensen die een oude gaskachel willen vervangen naar een cv-ketel. Daarnaast kun je in het voor- en naseizoen goed op de energierekening besparen door op kille avonden de gaskachel even aan te zetten in plaats van het hele centrale verwarmingssysteem op te laten starten. En er zijn tegenwoordig ook gaskachels zonder afvoer, erg handig.

Gaskachel prijzen

Je kunt uit verschillende modellen en uitvoeringen kiezen van kachels. Er zijn veel verschillende factoren die de prijs van een gashaard beïnvloeden. Daarnaast kan er een groot prijsverschil zijn tussen de goedkoopste en duurste modellen. 

De gemiddelde prijs voor een gaskachel begint ongeveer vanaf € 1.000,-. De prijzigere gaskachels kunnen tot € 5.000,- oplopen, dit is inclusief montage. 

Offertes ontvangen voor een gaskachel in de woonkamer?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk gratis offertes

Gaskachel aardgas

Je kunt een gaskachel kopen om een ruimte te verwarmen, maar je kunt er ook een cv-verwarming voor gebruiken. Het verwarmen van de ruimte met een gaskachel is minder efficiënt dan centrale verwarming, vooral als het gaat over meerdere ruimtes verwarmen. Je verbruikt meer aardgas en produceert meer CO2-uitstoot.

Wat is goedkoper een gaskachel of centrale verwarming?

Een cv-ketel is goedkoper en zuiniger dan een gaskachel. Een gaskachel verbruikt meer aardgas dan een centrale verwarming.

Gaskachel in de woonkamer: gratis offertes

Wil je een gaskachel in de woonkamer laten plaatsen? Vraag dan offertes aan via onderstaand formulier. Vergelijk de prijzen en bespaar op jouw verwarming!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. vraag10
2. vraag11
3. vraag12
4. materiaal
5. huis
6. vraag16
7. wanneer
8. aantal
9. vraag19
10. Wat zoekt u juist?
11. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes