Fundering huis | De kosten, diverse soorten en herstel

Een fundering is een belangrijk onderdeel van een huis en kan vanzelfsprekend niet ontbreken. In dit artikel ontdek je alle informatie over de fundering!

fundering

Fundering van een huis

Een fundering is de dragende constructie onder een huis en bestaat grofweg uit funderingsbalken met eventueel daaronder funderingspalen. De funderingsbalken dragen de beganegrondvloer. De fundering zorgt ervoor dat het gewicht van de woning wordt overgedragen aan de draagkracht van de grond, en daardoor dus stevig staat. Bovendien voorkom je hiermee verzakkingen van het huis.

Fundering bouwen

Bij het bouwen van een fundering komt het een en ander kijken. Vooraf zal er eerst een bouwtechnische berekening en de benodigde tekeningen worden gemaakt. Er wordt dan ook bepaald welke soort fundering het meest geschikt is. Dit is onder andere afhankelijk van het soort grond waarop de woning gebouwd gaat worden, maar ook van het gewicht van de constructie. De fundering moet immers wel sterk genoeg zijn om de constructie te kunnen dragen.

Wat kost de fundering van een huis?

Voor een nieuwe fundering van een huis ben je gemiddeld € 225 tot € 1.250 per vierkante meter kwijt. De kosten zijn afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan het soort fundering dat je laat plaatsen, het totale oppervlakte en de benodigde materialen.

Wat ook meespeelt in de kosten is of er onderzoek gedaan moet worden naar de bodem voordat de fundering gebouwd kan worden. Dit neemt niet alleen extra tijd in beslag, maar zorgt ook voor extra kosten. Wil je bovendien een kruipruimte of kelder laten bouwen? Dan zal ook dit invloed hebben op de uiteindelijk prijs die je betaalt.

Soorten funderingen

Er zijn meerdere soorten funderingen voor een huis, zoals een fundering op palen, op staal en met een zwevende vloerplaat. Hieronder bespreken we de diverse soorten en de verschillen.

funderingen

Fundering op palen

In het geval van een diepe draagkrachtige grond wordt er doorgaans een fundering op palen toegepast. De palen worden ingeheid aangebracht en kunnen diep in de grond geplaatst worden. Dit zorgt voor een stevige fundering. De palen kunnen op verschillende manieren aangebracht, met grondverdringing of grondverwijdering. Bovendien zijn er verschillende soorten palen die voor dit type fundering gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan houten palen, betonpalen en avegaarpalen.

Fundering op staal

Bij een fundering op staal, ook wel rechtstreekse fundering genoemd, wordt de fundering direct onder het oppervlak geplaatst in een uitgegraven stuk grond. De fundering gaat dus niet diep de grond in, net zoals bij een fundering op palen. Dit betekent dat deze minder stevig en veilig is, maar tegelijkertijd wel een lagere prijs heeft. Een fundering op staal betekent niet dat het materiaal staal wordt gebruikt, maar in dit geval betekent het dat het op de grond wordt geplaatst.

Fundering met zwevende vloerplaat

Bij een fundering met zwevende vloerplaat wordt de vloerplaat direct op de grond gestort. De plaat is uitgevoerd in gewapend beton en heeft geen ondersteuning nodig van fundamenten. Wanneer je een woning zonder kelder of kruipruimte wilt, is een fundering met zwevende vloerplaat een goede optie.

Betonnen fundering

Tegenwoordig worden de meeste woningen gebouwd met een fundering van beton. Hiervoor worden betonnen funderingsbalken gebruikt. Bovendien kan er ook direct een betonnen vloer gestort worden voor een extra stevig geheel.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Houten fundering

Vanaf 1980 zijn voor de bouw van woningen bijna alleen nog maar betonnen funderingen gebruikt. Woningen die voor die tijd gebouwd zijn, hebben vaak nog een houten fundering. Bij houten funderingen is de kans op problemen vaak wat groter. Het hout kan aangetast worden door schimmels of paalrot, waardoor de fundering minder stevig is. Een betonnen fundering heeft dan ook de voorkeur voor een huis.

Hoe diep moet de fundering van een huis zijn?

Hoe diep de fundering in de grond geplaatst moet worden, is afhankelijk van het soort fundering dat je kiest. Een fundering op palen zal een stuk dieper zijn dan een fundering op staal. Het is hierbij in ieder geval belangrijk dat er voldaan wordt aan de eisen van het Bouwbesluit, dus laat je hierover adviseren door een specialist.

Hoe dik moet de fundering van een huis zijn?

De dikte van de fundering van een huis ligt doorgaans tussen de 10 tot 30 cm. Wanneer er een wapening toegevoegd wordt aan de fundering zal deze minder dik hoeven te zijn, maar zonder wapening zit je al gauw op een dikte van 30 cm. Ook hierbij is het weer belangrijk dat tijdens de berekening van de dikte van de fundering er gekeken wordt naar de eisen uit het Bouwbesluit.

Wat is de beste fundering voor een huis?

Voor een huis is een fundering op palen doorgaans de beste keuze. Doordat deze diep in de grond geplaatst wordt, staat deze steviger en is de fundering daarom ook veiliger. Een fundering op staal wordt vooral voor kleinere gebouwen, zoals kleine schuren, gebruikt.

Hoe kan ik weten welke fundering mijn huis heeft?

Wanneer je wilt weten welke fundering jouw huis heeft, kun je naar de oorspronkelijke bouwtekeningen van het huis kijken. Deze kun je opvragen bij de gemeente. Vanuit de bouwtekeningen kun je opmaken welke fundering gebruikt is tijdens de bouw van de woning.

fundering huis

Funderingsherstel: problemen oplossen

De fundering geeft soms problemen en het is goed om te weten hoe je dit betaalbaar en snel kunt oplossen. Want scheuren in metselwerk en een verzakking van het huis moet snel verholpen worden. Het is goed om dan te kijken naar funderingsherstel.

Funderingsproblemen

Naast scheuren in het metselwerk en het risico op verzakkingen zijn er nog andere funderingsproblemen die kunnen ontstaan. Denk hierbij aan ongelijke naden tussen kozijnen en muren, deuren die gaan klemmen en scheuren in de vloer. Deze problemen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder daling van de grondwaterstand, daling van de bodem en verkeersbelasting.

Slechte fundering aanpakken

Een manier om funderingsproblemen aan te pakken, is het verbeteren van de grond. Dit kan door grout injectie of het toevoegen van kalk aan klei of leem, waardoor de grond chemisch verbeterd wordt. Ook kan soil mixing toegepast worden, wat betekent dat de grond vermengd wordt met een bindmiddel. Dit zorgt voor stabilisatie van de grond.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste uitvoertermijn

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.