Aanbetaling aannemer | Factuur | Hoeveel procent?


Het bedrag voor de aanbetaling aannemer kies je natuurlijk laag, maar wat is nu gebruikelijk als aanbetalingspercentage voor een verbouwing? In dit artikel lees je alles wat je moet weten, wel zo handig! 

aanbetaling aannemer

Hoeveel procent aanbetaling is normaal?

Welk aanbetalingspercentage is dan regulier en normaal? Je hoort het meeste 10% tot 30% en dan heb je uiteraard eerder een voorkeur voor 10% dan voor 30%. Een aanbetaling is zoals gezegd niet ongebruikelijk.

De aannemer zal dit waarschijnlijk gaan gebruiken om materialen in te kopen en een stukje arbeidsloon.

Als het hoofdzakelijk om materialen gaat die hij zegt aan te moeten betalen, kun je hem ook herinneren dat bedrijven bij leveranciers over het algemeen een betalingstermijn van 30 dagen hebben.

Dus laat hem dit maar voorrekenen en onderbouwen en betaal die aanbetaling het liefst pas als de materialen op het werk zijn geleverd.

Is 50% aanbetaling normaal?

Een aanbetaling van 50% kan voorkomen, vooral bij kleinere projecten of bij het bestellen van speciale materialen, het is echter niet normaal of gebruikelijk, zoals gezegd zal het over het algemeen tussen de 10% en 30% zitten.

Het geeft de aannemer de nodige financiële zekerheid en middelen om het project te starten. Echter, bij grotere projecten zijn lagere aanbetalingen gebruikelijker, rond de 10% tot 30%, om het risico voor de klant te beperken.

Aanbetaling aannemers vergelijken?
Vul dan snel dit formulier in.

Wettelijke verplichte regels aanbetaling

Als de aannemer failliet gaat terwijl hij aan het verbouwen is, kun je als de failliete aannemer is aangesloten bij de Stichting Bouwgarant en een zogenaamde Verbouwgarantie heeft gegeven een ander de klus laten afmaken.

Hier zijn wel regels voor; bouwgarant vergoedt dan (een deel van) de kosten voor het verder afbouwen tot een maximaal percentage van de oorspronkelijke aanneemsom (die nooit hoger mag zijn dan een bepaald budget aannemer bedrag) en dit weer tot een maximum van bedrag.

Je moet dan overigens wel werken volgens de regels van Bouwgarant. Zonder garantie kun je naar de curator die je opvraagt aan de Kamer van Koophandel. Je kunt gegevens van de curator vinden op Rechtspraak.nl.

In België tellen soms andere regels, bijvoorbeeld in de nieuwbouw hoef je maar hoogstens 5% van de bouwsom voor te schieten, en je bent voor de rest wettelijk beschermd. De rest betaal je dan in schijven die de kosten reflecteren van het werk dat daadwerkelijk is uitgevoerd. Het is dus goed om te checken wat de verschillen tussen Nederland en België zijn als je woning dicht bij of net over de grens ligt.

aannemer aanbetaling

Hoe een aannemer betalen?

Bij het betalen van een aannemer volg je meestal een betalingsplan dat vooraf is afgesproken. Dit plan deelt de totale kosten op in termijnen, vaak gelinkt aan de voortgang van het werk.

Het is gebruikelijk om met een aanbetaling te beginnen, gevolgd door tussenbetalingen na elke afgeronde fase van het project, en te eindigen met een eindbetaling na oplevering.

Zorg ervoor dat alle betalingen gedocumenteerd zijn voor je eigen administratie.

Hoe vind je een goede aannemer?

Om een goede aannemer te vinden en niet opgelicht te worden, moet je een paar dingen doen. Begin met het vragen aan vrienden of familie of zij iemand kennen die goed werk levert. Kijk ook op het internet naar wat andere mensen zeggen over aannemers bij jou in de buurt.

Vraag bij een paar aannemers een prijsopgave aan, zodat je kunt vergelijken wat het ongeveer gaat kosten. Maak duidelijke afspraken over hoeveel het gaat kosten, hoe lang het werk gaat duren en wat ze precies gaan doen. Zet deze afspraken op papier in een contract. Dit is jouw bewijs als er iets niet goed gaat. 

Een echte professional zal dit allemaal geen probleem vinden en alles netjes op papier zetten. Zo voorkom je problemen en weet je zeker dat je verbouwing goed komt.

Wil je meer weten over betalingen voor aannemers
Vraag aan experts en krijg het advies dat je nodig hebt.
arrow Ontvang offertes en advies

Terugvorderen aanbetaling werkzaamheden

Mocht het toch mis gaan: Neem altijd zo snel mogelijk contact op met de curator en vraag hem (schriftelijk) wat de procedure is en of er nog iets wordt gedaan of geleverd. Houd je keurig aan hun spelregels en leg alles goed vast.

Voor het deel die je daarna nog hebt openstaan kun je een vordering bij de curator indienen om alles (aanbetaling, betaalde bedragen minus wat gedaan is) terug te krijgen.

Dien deze vordering en het voorafgaande keurig schriftelijk in en stuur ook een kopie van de overeenkomst en het bewijs van de aanbetaling en betalingen en termijnschema mee.

Los van het hele aanbetalingssituatie en betalingsschema is het erg belangrijk om naast de verschillende garantiemogelijkheden, de verzekeringen ook goed te regelen. Dit is echt wat anders.

Denk hierbij, naast een speciale verbouw verzekering ook aan een rechtsbijstandverzekering, voor het geval je onverhoopt een conflict mocht krijgen met je aannemer.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes