Asbest in het dak | Herkennen en verwijderen

Wanneer je asbest in het dak hebt zitten, is het goed om dit te laten verwijderen. Maar wat komt hier allemaal bij kijken en wat zijn de kosten?

asbest in het dak

Asbest in het dak van je woning

Er is al lange tijd een verbod op de productie van asbest en het mag dan ook niet meer gebruikt worden in een dak. Maar er is een tijd geweest dat het gebruik van asbest in bouwmaterialen best normaal was. Bij oude huizen kun je deze golfplaten, maar ook leien op het dak nog tegenkomen.

Kan asbest in het dak kwaad?

Zolang de asbest leien en golfplaten op het dak blijven liggen zonder dat er stof vanaf komt, dan kan dit niet direct kwaad. Wanneer er wel stof vanaf komt, kan dit gevaarlijk zijn en moet de asbest zo snel mogelijk verwijderd worden. Mensen kunnen van asbest namelijk ernstig ziek raken. De leien en golfplaten mogen niet gereinigd worden. Door het reinigen kunnen er namelijk minuscule asbestvezels loskomen en in de lucht terechtkomen.

Hoe kun je asbest in het dak van je huis herkennen?

Het herkennen van asbest in het dak is lastig en kun je het best overlaten aan een bedrijf. Schakel daarom zeker een specialist in die de situatie in kaart brengt en vaststelt of er asbest aanwezig is, en bovendien advies op maat kan geven. Het is wel goed om te weten hoe asbest eruit kan zien en in welke vormen het allemaal voorkomt.

Asbest als plaatmateriaal

Als plaatmateriaal kom je verschillende soorten asbestdaken tegen:

  • Asbestboard: dit is plaatmateriaal waarbij houtvezels (cellulose vezels) vermengd zitten met asbest. Dit wordt toegepast op wanden, plafonds en in het dakbeschot. Het asbestgehalte is hoger dan bij asbestcementplaat.
  • Chrysotielplaat: dit is een harde, vlakke plaat van cement vermengt met chrysotiel.
  • Amosietplaat: dit is een zachte, vlakke plaat van cement vermengt met amosiet. De platen worden vooral gebruikt als brandwerend materiaal voor hout- en staalconstructies, plafonds en dus onder daken.

Asbestvilt en asbestpapier

Een vezelig materiaal als asbest kan gemakkelijk verwerkt worden tot vellen en platen met een structuur van vilt of papier en karton. Dit materiaal kan tot 98% uit asbest bestaan met daarnaast een bind- of impregneermiddel. Meestal is hiervoor witte asbest gebruikt. Het zijn dunne vellen tot 0,5 mm dikte, die tot 1975 in woningen toegepast zijn.

Verbouwing met asbest

Let dus goed op als je gaat verbouwen. Asbestvilt en asbestpapier zijn zowel gebruikt vanwege de isolerende eigenschappen als voor bescherming tegen schimmel en rot door condensatie. Dit zijn stofachtige materialen die snel stofjes afgeven en dat is nu juist gevaarlijk. In veel van deze materialen zijn de vezels slecht gebonden. Het losraken van vezels is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de hoeveelheid bindmiddel of de wijze van impregneren.

Hoeveel asbest mag je zelf verwijderen?

Wanneer je asbest in het dak gaat verwijderen moet dat zorgvuldig en op een veilige manier gebeuren. Als woningeigenaar mag je dat tot een bepaald aantal m² zelf doen, zodat je kunt besparen op de kosten. Dit is toegestaan tot 35 m². Je mag als consument dus zelf een kleine hoeveelheid materiaal met asbest verwijderen en afvoeren. Dit mag alleen als dit kan zonder dat je het materiaal beschadigt, zodat er geen vezels vrijkomen.

Zelf doen of uitbesteden

Je moet overigens altijd een sloopmelding doen bij de gemeente als je zelf asbest gaat verwijderen. Zij zullen je verder vertellen welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen en waar je het materiaal kwijt kunt. Als je dit uitbesteedt aan een bedrijf zullen zij dit allemaal doen voor je. Doordat het bovendien om het dak gaat en je op hoogte moet werken, kan het ook nog eens een gevaarlijke klus zijn. Het is dan wel zo fijn als je dit door iemand laat doen die ervaring heeft.

Benieuwd naar de kosten van asbest verwijderen?
Wij brengen je in contact met ervaren asbestverwijderingsbedrijf uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en verwijderen de asbest, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk asbest verwijderen prijzen

Hoeveel kost het verwijderen van asbest in een dak?

In onderstaande tabel zie je de kosten voor het verwijderen van asbest in golfplaten. Dit wordt berekend aan de hand van het aantal vierkante meters van het dak waar de asbest zich bevindt.

AsbestKosten golfplatenKosten woning
t/m 15 m²€ 750€ 850
16 t/m 30 m²€ 825€ 1000
31 tm 45 m²€ 900€ 1300
Gemiddelde woning€ 800€ 1400

Onderzoek en inventarisatie laten uitvoeren

Wanneer je niet zeker weet of er asbest in je dak zit en je dit zelf niet of moeilijk kunt herkennen, moet je een asbestinventarisatie laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Er wordt dan onderzocht of en waar er asbest in het dak zit en of het wel of niet nodig is om dit te laten verwijderen. Houd er rekening mee dat dit onderzoek ook kosten met zich meebrengt. Gemiddeld zijn de kosten hiervoor € 400 voor alleen het onderzoek.

Subsidie

Subsidie op landelijk niveau is er helaas niet voor het laten verwijderen van asbest. Er zijn soms wel subsidies op lokaal niveau, en soms ook specifiek voor boeren. Hierover kun je het best informeren bij je gemeente. Deze eventuele lokale subsidies kunnen financiële ondersteuning bieden voor deze klus.

Is asbestverwijdering op het dak verplicht?

Het is niet verplicht om asbest op je dak of een andere plek in de woning te verwijderen. Alleen als de asbest in slechte staat is of er stof vrijkomt, kan de gemeente je verplichten om maatregelen te nemen. Hierbij kan het zijn dat je de asbest verplicht moet verwijderen of dit moet afschermen.

asbest dak

Dak vervangen

Soms is het wel mogelijk om het asbest te verwijderen, maar als het dak slecht geïsoleerd is en een paar balken ook al slecht zijn, dan is een nieuw dak eigenlijk de enige goede optie. Dat kost geld, maar dan ben je wel in één keer klaar en heb je echt een droog en goed dak boven je hoofd. Soms is het huidige dak zo slecht dat het gehele dak vervangen moet worden.

Asbest in het dakbeschot

Er kan ook asbest in het dakbeschot van je dak liggen. In dit geval moet de dakbedekking vaak verwijderd worden en moet er nieuwe dakbedekking geplaatst worden. Dit wordt een hele klus, waardoor soms het gehele dak vervangen praktischer kan zijn.

Verwerking van isolatie in het dak

Dergelijke asbestdaken kun je dus niet gaan behandelen met schoonmaakmaterialen, maar moet je of met rust laten of zul je dus moeten laten verwijderen. Dat is vaak sowieso beter voor de woning gezien de leeftijd van de dakbedekking. Je kunt dan tijdens de vervanging mogelijk gelijk iets doen aan de isolatie van het dak.

Asbestverwijderingsbedrijf inschakelen: gratis offertes

Van plan om asbest te verwijderen? Vul ons formulier in en ervaren asbestverwijderingsbedrijven nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou asbest verwijder kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gaat het om een bedrijfsruimte?
2*. Waar zit het asbest?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes