Waterontharder bij eczeem | Hoe kan een ontkalker helpen?

Een waterontharder kan voordelen met zich meebrengen voor mensen met huidaandoeningen, zoals eczeem. Calcium in hard water veroorzaakt een droge huid na het douchen en baden, hierdoor kan de huid verder gaan irriteren. Om dit te voorkomen schaf je een waterontharder aan.

waterontharder eczeem

Waterontharder gebruiken bij huidproblemen

Wanneer je huidproblemen hebt, zoals eczeem, is het wellicht verstandig om een waterontharder aan te schaffen, een waterontharder heeft namelijk veel voordelen voor huidproblemen. Tijdens het douchen (of wanneer je in bad gaat) gaan de poriën in jouw huid open. Kalkdeeltjes uit het harde water kunnen in deze poriën terechtkomen en kunnen voor jeuk, uitdroging of irritatie zorgen. Dit kan vooral vervelend zijn voor mensen met huidproblemen, omdat er juist geen uitdroging van de huid moet ontstaan.

Wanneer de huid van mensen met een huidaandoening nog meer uitdroogt kan dit zorgen voor nog meer last. Om ervoor te zorgen dat er geen hard water gebruikt wordt met kalkdeeltjes erin, kun je kiezen voor een waterontharder.

Wat doet kalk met je huid?

Kalk zorgt voor een drogere huid. Dit is niet fijn, het is namelijk belangrijk om je huid soepel en gehydrateerd te houden bij een huidaandoening. Wanneer je een huidaandoening en een droge huid hebt, kan dit juist zorgen voor meer irritatie of pijn. 

Onbehandeld leidingwater kan kalk bevatten. Als dit water in contact komt met jouw huid, kunnen deze kalkdeeltjes de natuurlijke beschermende huidoliën van je lichaam wegslijten. Dit kan bij mensen zonder huidproblemen een droge huid veroorzaken en bij mensen met huidproblemen de klachten verergeren. Huidproblemen worden dus in eerste instantie veroorzaakt bij iemand die hier aanleg voor heeft, maar worden eigenlijk altijd verergerd door kalk.

Kun je allergisch zijn voor kalk?

Kalksteen is geen allergeen, dus je kunt er niet echt allergisch voor zijn. Kalk is dan ook niet de oorzaak van de allergie, maar het kan wel voor irritatie zorgen en huidproblemen verergeren.

Kan hard water eczeem veroorzaken?

Eczeem is een verzamelnaam voor allerlei huidproblemen die op elkaar lijken. Eczeem gaat vaak gepaard met irritatie en jeuk, maar niet alle vormen van eczeem veroorzaken jeukklachten. Extreme jeukklachten komen alleen voor bij een ernstige vorm van eczeem. De meest voorkomende symptomen zijn: rode uitslag, schilferende huid, bultjes en soms blaren. Een belangrijk kenmerk van eczeem is het gelijktijdig optreden van deze klachten.

Sommige mensen worden geboren met een aanleg voor eczeem. Daarnaast kan blootstelling aan bepaalde chemicaliën of overbelasting van de huid ook eczeem veroorzaken. Er wordt vaak gedacht dat eczeem een gevolg is van het harde water, dit is echter niet het geval, het kan het alleen verergeren. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat hard water eczeem veroorzaakt. 

Het harde water kan eczeem wel verergeren, door de hoeveelheid kalk in het harde water. Kalk is niet goed voor de huid en kan erg agressief zijn voor de huid en ervoor zorgen dat de huid verder beschadigt en uitdroogt. Dit is dus niet goed voor mensen met huidproblemen, omdat het harde water de huidproblemen kan verergeren.

Jeuk door hard water

Zoals eerder vermeld kan de huid enorm uitdrogen door de kalkdeeltjes in het harde water. Hierdoor droogt de huid enorm uit. Klachten zoals irritatie en jeuk kunnen dan ontstaan. Deze klachten zijn natuurlijk normaal al vervelend, maar voor mensen met een huidaandoening worden deze klachten ook nog is verergerd. 

De huid van mensen met een huidaandoening is al redelijk kwetsbaar en kan al gauw gaan irriteren. Door de uitdroging kan de huid enorm gaan jeuken en kunnen er ook meer symptomen ontstaan, zoals schilferen en rode uitslag.

waterontharder zacht water

Hoe kan een waterontharder helpen bij eczeem?

Een waterontharder kan zeker helpen bij diverse huidaandoeningen, zoals eczeem. Een waterontharder zorgt ervoor dat het harde water met kalkdeeltjes, zacht water en kalkvrij wordt. Door het harde water naar zacht water te transformeren heb je geen last meer van extreme uitdroging en jeuk. Het zachte water zorgt namelijk juist voor een betere huid, dus ook minder symptomen, zoals rode uitslag of rode bultjes.

Water zachter maken

Een waterontharder zorgt niet alleen voor kalkvrij water, maar zorgt er ook voor dat het harde water veranderd naar zacht water. Dat gebeurt op deze manier:

  • Water stroomt uit de waterleiding naar de ontharder. In de waterontharder zit een kolom met kleine harsbolletjes.
  • Om de kalk weg te halen heb je onthardingszout, dit voorkomt kalkaanslag en zachter water.
  • Kalkdeeltjes blijven plakken aan de harsbolletjes en blijven hangen in de waterontharder. Er blijft nu zacht water achter en geen kalk meer.

Is een waterontharder goed voor je huid?

We kunnen concluderen dat een waterontkalker goed is voor de huid en dat het zinvol is om een waterontharder te kopen. Onthard water is namelijk zachter en zal huidaandoeningen, zoals eczeem, niet verergeren. Je zult met een waterontharder dan ook minder jeuk, irritatie en uitdroging van de huid ervaren.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes