Waterontharder en een aquarium | Waar moet ik op letten?

Een aquarium heeft vaak specifieke eisen voor het water dat erin gaat. Hierdoor kan het zijn dat de waterhardheid van het kraanwater te hoog is, maar ook dat je goed moet opletten welke waterontharder je kiest.

aquarium met onthard water

Zacht water voor je aquarium, is dat echt nodig?

Het is erg afhankelijk van de soort vissen die je in jouw aquarium wilt houden of je echt zacht water van een waterontharder nodig hebt. Sommige vissen leven normaal gesproken ook in kalkrijk water, terwijl andere soorten juist helemaal geen kalk gewend zijn. Het belangrijkste is om het water van je aquarium zoveel mogelijk af te stemmen op de natuurlijke leefomgeving van de vissen. Door te beginnen met het ontharden van je water kun je het daarna precies juist aanvullen voor je vissen.

Waarom aquariumwater ontkalken?

Er zijn verschillende redenen om het aquariumwater te ontkalken. De grootste hiervan is dat je een stuk meer controle hebt over de samenstelling van het water dat je gebruikt voor het aquarium. Omdat elk aquarium een andere samenstelling van het water nodig zal hebben, is een lage waterhardheid een handig beginpunt.

Goede kwaliteit water voor de vissen en planten

Je wilt het beste leefklimaat voor je vissen en dat begint bij goede kwaliteit water. Niet alleen je vissen hebben hier profijt van, maar ook de planten. Je wilt de samenstelling van het water zo dicht mogelijk bij de natuurlijke leefomgeving houden, en wanneer je begint met zacht water kun je de benodigde mineralen en andere stoffen er zelf aan toevoegen.

Mineralen en kalkophoping in aquarium voorkomen

Bepaalde apparaten in je aquarium kunnen ook nadeel ondervinden van kalkaanslag door harder water. De filter kan bijvoorbeeld verstopt raken en zijn werk minder goed doen, of het verwarmingselement kan door de kalkaanslag minder goed verwarmen. Dit kan funest zijn voor je vissen als je hier niet snel genoeg actie voor onderneemt. De beste manier om dit te voorkomen is door onthard water te gebruiken.

aquarium water wordt getest na waterontharder

Welke waterontharder werkt echt voor aquarium?

Welke waterontharder je het beste kunt kiezen voor je aquarium is afhankelijk van wat je precies nodig hebt. Een waterontharder met zout en een harsfilter zorgt voor meetbaar zachter water, maar voegt ook wat zout toe aan het water. Hierdoor kan het zoutgehalte hoger oplopen dan gewenst in je aquarium, wat slecht is voor de vissen. Een magnetische waterontharder zorgt alleen dat er geen kalkaanslag ontstaat, maar verandert verder de samenstelling van het water niet.

Filter of preparaat

De beste opties zijn vaak een waterontharder met filter of een preparaat gebruiken. De filter haalt alleen maar het kalk uit het water, maar niet de mineralen, al moet je wel regelmatig het filter controleren, schoonmaken en vervangen. Je kunt ook met een preparaat het water zachter maken, maar dit kost wel meer tijd en moeite omdat je dit zelf moet doen.

Aandachtspunten bij het kiezen van een waterontkalker

Je wilt het liefst een waterontkalker voor je aquarium wat niets extra aan het water toevoegt en waar je zelf zo min mogelijk werk aan hebt. Ook is het handig als het ontharde water al deels aansluit op de waarden die je vissen nodig hebben. Door advies te vragen bij aquarium specialisten en daarna offertes te vergelijken van waterontharders, kun je de beste keuze maken waar jij én je vissen lang plezier van hebben.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes