Het regeneratie proces van een waterontharder: hoe werkt het?

Een waterontharder heeft een ionenwisselaar. Een ionenwisselaar kan na een tijdje verzadigd raken. Door de waterontharder te regenereren wordt de kalk en magnesium weggespoeld. Hoe het hele regeneratieproces precies in zijn werking gaat, lees je hieronder!

regeneratie waterontharder

Wat is regenereren en hoe werkt het?

Zoals in de inleiding vermeld heeft een waterontharder een ionenwisselaar, dit zorgt ervoor dat het harde leidingwater zacht wordt. Het harde leidingwater wordt zacht door middel van harskorrels. Deze harskorrels filteren kalk en magnesium uit het harde water en wisselen ze om met natriumionen om zo te zorgen voor zacht water.

Na een tijdje is het mogelijk dat deze natriumionen uitgewisseld zijn met kal en magnesium, dan is de ionenwisselaar verzadigd. Dit houdt in dat de ionenwisselaar dan niet meer het harde leidingwater zacht kan maken. Om dit op te lossen regenereer je de ontharder. Regenereren is het schoonspoelen van de ionenwisselaar. 

Je laat simpelweg zout water door de ionenwisselaar stromen, hierdoor verdwijnen de kalk en magnesium en zal er nieuwe natriumionen ontstaan. Het zoute water dat je hebt gebruikt voor het omspoelen wordt afgevoerd via het riool.

Hoe vaak moet de regeneratie in werking treden?

De regeneratie van een waterverzachter gebeurt gemiddeld om de 7 dagen. Hoe vaak de regeneratie moet plaatsvinden in jouw situatie is afhankelijk van een aantal factoren. Deze factoren zijn hieronder uitgelegd:

  1. Hoe hard het water is: De hardheid van het water heeft impact op hoe vaak er kalk en magnesium uit het water gehaald moet worden om het water zacht te maken. De ionenwisselaar raakt verzadigt, omdat de natriumionen snel uitgewisseld zijn met kalk en magnesiumionen.
  2. De capaciteit van de ionenwisselaar: Het hangt daarnaast ook af van de inhoud van de ionenwisselaar. Hoe meer harskorrels er namelijk in de wisselaar zitten, hoe meer natriumionen uitgewisseld kunnen worden. Des te meer hard water er onthard wordt.
  3. Het waterverbruik: De waterverzachter moet meer werken bij een hoger verbruik dan bij een lager verbruik en zal hierdoor ook sneller verzadigd raken waardoor er alsnog aanslag ontstaat ondanks de waterontharder.
  4. De instelling van de hardheid: Het water dat de waterverzachter verlaat, is volledig onthard. Als je jouw water niet volledig wilt ontharden, moet de waterontharder minder intensief werken (minder kalk- en magnesiumionen uit het water filteren). Daarom zal het niet zo snel verzadigen.

Volume- of tijdgestuurd?

Er zijn verschillende technieken om het regeneratiemoment van een waterontharder te regelen. Zo heb je tijdgestuurd regenereren en volume gestuurd regenereren. 

Tijdgestuurde waterontharder: Dit soort regeneratie start op vaste tijdstippen. Dit is een simpele methode die wordt ingesteld tijdens het plaatsen. Er wordt een berekening gemaakt van het waterverbruik door een installateur en op basis van deze berekeningen vindt de regeneratie plaats. Een tijdgestuurde regeneratie houdt geen rekening met variaties en kan hierdoor enorm verspillend zijn.

Volumegestuurde waterontharder: Wanneer je niet zit te wachten op verspilling en dit wil voorkomen kun je het beste kiezen voor een volume gestuurde regeneratie. De spoeling vindt bij een volume gestuurde regeneratie plaats na een bepaalde hoeveelheid water. Hierbij houdt het rekening met het effectieve waterverbruik, dit betekent dat de regeneratie zal starten op het moment dat een specifieke hoeveelheid water door de cilinder is gelopen. Het nadeel is dat dit op ieder moment kan zijn, overdag en ‘S nachts. 

Wat is de optimale frequentie voor regeneratie?

Je kunt kiezen voor een kortere of langere periode tussen twee regeneraties, wanneer er een te korte tijd tussen zit, wordt er meer spoelwater en regeneratiezout gebruikt dan dat er daadwerkelijk nodig is, bij een lange tijd kunnen er juist bacteriën ontstaan in het leidingwater. 

Hieronder lees je over een aantal voordelen en nadelen van de intervaltijd tussen het regenereren:

  • Het water is altijd ontzien van kalk.
  • De intervaltijd kan ingesteld worden, hierdoor hoef je er zelf niet steeds aan te denken en kan de ontharder op tijden zelf regenereren. 
  • Het regenereren gebeurt soms op ongelegen momenten waardoor het soms niet goed uitkomt.
  • De intervaltijd moet op het juiste moment worden ingesteld, wanneer er een te lange intervaltijd is kan dit leiden en kan ervoor zorgen dat je zelf zonder water komt te zitten.

Hoelang duurt regenereren met zout?

Hoe lang het regeneratieproces duurt van een waterontharder hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van de ontharder, maar ook het ontwerp, type waterontharder en het vermogen van de ontharder. Bij een waterontharder met veel harskorrels zal het regeneratieproces langer duren dan bij een kleine waterontharder. Je kunt bij grotere waterontharders rekening houden met een duurtijd van een uur. Bij kleinere modellen zijn dit 20-tal minuten.

Hoeveel water verbruikt een waterontharder tijdens de regeneratie?

Een waterontharder verbruikt ongeveer 30-40 liter water tijdens het regenereren. Dit gebeurt om de 7 dagen en zorgt ervoor dat de waterontharder schoon blijft. Dit zal rond de 120 en 160 liter zijn per maand zijn. Het watergebruik blijft afhankelijk van hoeveel water er precies nodig is in jouw huishouden.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes