Waterontharder en toch aanslag | Wat zijn de oorzaken en oplossingen?

Hoe vervelend is het als je net geld hebt uitgegeven aan een waterontharder en er toch aanslag op het glas zit. Je hebt hiervoor toch een waterontharder gekocht om juist geen last te hebben van de witte aanslag?

beste waterontharder

Waar blijft de kalk bij een ontharder?

Waterontharders kunnen op verschillende manieren werken. Eén van de methoden is op ionen gebaseerd. Deze onthardingsmethode is 100% effectief. Dit kalkvrije water ontstaat doordat verkalkt water door de harscilinder stroomt. Deze harsdeeltjes in de harscilinder houden de kalk vast totdat het zoute mengsel toegevoegd wordt aan de container.

Tijdens deze stap komt de kalk weer vrij en wordt via de afvoerleiding van de ontharder de woning uitgespoeld. Kalk verdwijnt dus via de afvoerleiding uit de ontharder en blijft niet in het leidingwater achter.

Redenen voor aanslag bij een waterontharder thuis

Je koopt een waterontharder om zachter water te hebben en te zorgen dat het water kalkvrij wordt gemaakt. Als er dan nog kalkaanslag ontstaat, is natuurlijk vervelend. Er zijn verschillende redenen waardoor er nog kalkaanslag kan ontstaan. Deze redenen staan hieronder beschreven!

Reden 1: Regeneratie van de waterontharder

Wanneer je een waterontharder hebt die een ionenuitwisseling uitvoert, is er altijd een moment van regeneratie. Deze regeneratie van de waterontharder vindt plaats wanneer het ontharde water tijdelijk niet beschikbaar is voor gebruik. Als deze regeneratie plaatsvindt terwijl de vaatwasser draait, blijft er toch kalkaanslag in het glaswerk achter. De volgende keer kun je de vaatwasser het beste op een ander tijdstip starten. Veel moderne waterontharders geven aan in welke fase van het onthardingsproces ze zich bevinden. Je kunt de timing van je huishoudelijke apparaten hierop aanpassen.

Reden 2: Verkeerde instelling van de resthardheid

Wanneer je een waterontharder aanschaft met meerdere instelmogelijkheden, kan het probleem van kalkaanslag in het ontharde water alsnog te wijten zijn aan de waterontharder zelf. In dit geval zul je moeten kijken naar de bypass die bij de waterontharder geleverd wordt. Daar worden de instellingen voor de resthardheid vermeld. 

Reden 3: Slecht onderhoud

Een waterontharder is een apparaat dat op de juiste manier onderhouden moet worden. Tijdens gebruik zal zich kalk ophopen op de kleppen van het apparaat. Deze aanslag zal er uiteindelijk voor zorgen dat de waterontharder niet langer effectief werkt. Het onderhouden van een waterontharder wordt gezien als een nadeel maar het is niet iets dat je kan negeren!

Reden 4: Opgeloste stoffen uit leidingwater

Het drinkwater in Nederland bevat veel diverse stoffen. Dit zijn stoffen, zoals waterstof, chloride, natrium, calcium, magnesium en sulfaat. Wanneer water opdroogt blijven deze stoffen als reststoffen achter en dit blijft achter in de een witte waas, oftewel in de vorm van kalkaanslag.

Reden 5: Kalk in water

Zodra je onthard water uit een waterontharder op basis van ionenwisselaars gebruikt, verwijdert dit water langzaam oude kalkaanslag. Het ontharden van het water zorgt ervoor dat de oude kalkresten verdwijnen, maar blijkt gepaard te gaan met het vrijkomen van relatief grote kalkdeeltjes. Wanneer je bijvoorbeeld je ramen schoonmaakt met kraanwater, zie je deze kalkdeeltjes in de emmer.

Kalkdeeltjes in het water en verstopte douchekoppen ondanks dat je een waterontharder hebt, zijn een zeer duidelijk teken en bewijs dat het apparaat niet goed functioneert!

Oplossingen voor aanslag (in de douche) bij een waterontharder

Om de oorzaken van aanslag op het glas van je douche of andere glazen bij een waterontharder tegen te gaan zijn er verschillende oplossingen, zoals het instellen van het regeneratiemoment of het beter onderhouden van de waterontharder. 

Oplossing 1: Hoe werkt een ontharder en wanneer regenereert een waterontharder?

Een waterontharder is een systeem dat kalk uit water filtert door middel van een chemische reactie. In waterontharders wordt door middel van ionenuitwisseling kalkaanslag uit kraanwater gehaald. De kunstharsdeeltjes trekken de kalk aan, deze harsdeeltjes zitten in de cilinder waar leidingwater doorheen stroomt. Regeneratie vindt plaats nadat de kunstharsdeeltjes zijn verzadigd met kalk.

Tijdens het regeneratieproces spoelt de zoutoplossing de kunstharsdeeltjes weg, waardoor de kalk vrijkomt. Het kalkwater spoelt weg en het natrium hecht zich aan de kunstharsdeeltjes. Wanneer kalk uit leidingwater wordt verwijderd, komt er een onschadelijk natriumgehalte in het leidingwater terecht. 

Oplossing 2: Advies over instelling resthardheid

De instelling voor de resthardheid bepaalt hoeveel kalk er na het ontharden in het water achterblijft. Een erkende installateur bepaalt samen met jou hoeveel kalk er na het ontharden in het water achterblijft. Onder de 3 graden is het water zacht en hoef je niet veel te doen om problemen te voorkomen.

Oplossing 3: Waterontharder onderhouden en schoonmaken

Er zitten kalkdeeltjes in de waterontharder. Wanneer je de waterontharder niet goed genoeg onderhoud, zoals het zoutreservoir niet op tijd bijvullen of niet spoelen van de waterontharder kan het gebeuren dat de ontharder verstopt raakt. Zorg er daarom voor dat de waterontharder omgespoeld wordt met regeneratie zout, zodat de waterontharder optimaal gaat werken. 

Het is daarom aan te raden om de waterontharder één keer per jaar te onderhouden.

Oplossing 4: Opgeloste stoffen verwijderen

Er is ook een soort water dat geen opgeloste stoffen bevat: gedemineraliseerd water. Alle stoffen zijn eruit verwijderd. Wanneer het ontharde water opdroogt, zie je geen kalkaanslag meer. Dit is perfect voor thuis, want je hebt dan geen last meer vak kalkaanslag!

Maar dit water is niet geschikt als drinkwater. Wanneer je water waar geen opgeloste stoffen inzitten drinkt, worden nuttige mineralen via het gedemineraliseerd water in jouw lichaam opgenomen. Dit kan leiden tot mineraaltekorten in het lichaam, wat ongezond is. Daarom zijn zichtbare resten en de vlekken in huis onvermijdelijk nadat het water is opgedroogd.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes