Smaakt water zout bij een waterontharder? | Ontdek de oorzaken

Onthardingszout zorgt voor een schone waterontharder, waardoor het harde water veranderd in zacht water. Zout neemt kalk en magnesium met zich mee die vast is geplakt aan de binnenkant. Heeft dit water een zoute smaak? En wat zijn de oorzaken wanneer dit wel het geval is?

water smaakt zout waterontharder

Smaakt onthard water uit de kraan zout?

Onthard water van een waterontharder is niet zout en het smaakt ook niet zout. Er wordt wel zout gebruikt tijdens het schoonmaken van de ontharder, maar dit zorgt er niet voor dat het water zout gaat smaken. Mocht er toch een zoute smaak zijn, dan kan het zijn dat de waterontharder defect is en moet je er even naar laten kijken.

Waterontharders die met een ionenwisselaar werken, gebruiken dus onthardingszout tijdens het regeneratieproces. De calcium- en magnesiumionen worden omgewisseld met natriumionen, maar alsnog krijgt het ontharde water geen zoute smaak. Hoe kan dit? Pas wanneer er een verbinding ontstaat tussen natrium en chloriden krijg je een zoute smaak, maar dat is bij waterontharding niet het geval. De verbinding en samenstelling van het water blijft namelijk hetzelfde. 

Gebruik van zout bij een waterontkalker

Om een waterontkalker schoon te spoelen wordt een combinatie van zout en vers water gebruikt. Een waterontkalker bestaat namelijk uit een reservoir, gevuld met harsbolletjes. Het leidingwater stroomt langs de harsbolletjes, die vervolgens kalk en magnesium vastpakken en vasthouden. De kalk en magnesium blijven plakken, hierdoor krijg je kalkvrij water dat zachter wordt. Op een gegeven moment raken de harsbolletjes verzadigd, dit betekent dat ze vol zitten met kalk. Op dat moment gebruik je zout. 

Waar blijft het zout uit de waterontharder?

Zoals hierboven vermeld, wordt de waterontharder schoongespoeld met een combinatie van zout en vers water. Het zoute water, dat al het kalk en magnesium met zich meeneemt, wordt tijdens dit proces via een aparte leiding afgevoerd naar het riool.

waterontharder met zout

Oorzaken van zoute smaak bij ontkalkt water

Wanneer het water wel zout smaakt, dan kan er iets zijn met de waterontharder. Je moet hiervoor een monteur inschakelen om het apparaat te komen controleren en repareren, anders kan dit een nadeel worden van de waterontharder. Er kunnen een aantal oorzaken zijn voor de zoute smaak:

  • Er kan een verstopping in de afvoerleiding van de waterontharder zitten. Dit kan eenvoudig hersteld worden.
  • Er is weinig tot geen regeneratiezout in het zoutreservoir.
  • De waterontharder kan mogelijk verkeerd zijn afgesteld, waardoor het niet optimaal functioneert.

Om te voorkomen dat het water naar zout gaat smaken is het verstandig om de waterontharder tijdig te controleren op de zoutvoorraad. 

Laat waterontharder repareren door een specialist

Wanneer de ontharder niet goed meer functioneert, is het zinvol om de waterontharder zo snel mogelijk de te laten repareren. Om de beste keuze te maken is het goed om verschillende offertes aan te vragen en specialisten te vergelijken met elkaar.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes