Regenpijp verstopt kosten, zelf oplossen of een vakman inschakelen? Mijn regenpijp zit verstopt, hoe kan dat? Vaak komt dit doordat het water niet meer makkelijk weg kan stromen meestal omdat er vuil in de regenpijp zit. Hierdoor kan je regenpijp verstopt raken.
De beste oplossingen om je regenpijp te repareren en geld te besparen
Als je problemen hebt met een verstopte regenpijp dan kun je deze waarschijnlijk het beste ontstoppen of repareren. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat een verstopping van je regenpijp kost en hoe verstoppingen verholpen kunnen worden zonder schade op te lopen. Bekijk de ontstop offerte
Wacht niet te lang met een verstopte afvoer
Het is verstandig om niet te lang te wachten met het repareren of ontstoppen van je regenpijp. In het ergste geval kan er vocht via de buitenmuur de woning binnenkomen. Een lekkage verhelpen brengt veel meer problemen met zich mee dan een tijdige reparatie. Een loodgieter heb je bij de ontstopping bij iedere verbouwing nodig en deze specialist in ‘alles met water’ bespaart je veel tijd en zorgen.
Regenpijp lekkage
Als de regenpijp lekt is dit natuurlijk erg vervelend. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk oplossen zodat je eventuele wateroverlast/schimmel kunt voorkomen.
Hoe los ik dit probleem snel op?
Allereerst is het noodzakelijk om te kijken waar de lekkage precies zit en deze vervolgens te repareren. Een regenpijp is niet altijd even makkelijk bereikbaar, dus zorg in ieder geval ervoor dat je maatregelen treft om de verstopte afvoer te laten repareren om zo snel mogelijk het probleem te verhelpen.
Vervolgens neem je de volgende stappen:
– Kijk eerst wat voor regenpijp je hebt (Pvc, koper of zink) en haal vervolgens bij de bouwmarkt de juiste delen en materialen voor de reparatie.
-De regenpijp demonteren, Meestal gebeurt dit eenvoudig door de beugels te verwijderen waarmee de regenpijp vast zit
-De regenpijp uit elkaar halen
-De beschadigde stuk(ken) vervangen samen met de regenpijp vervangen
-De regenpijp weer in elkaar zetten en monteren.
Dakgoot verstopt
De dakgoot is bedoeld om het water op te vangen en af te voeren en voorkomt dat het water rechtstreeks op de muren of tegen de gevel komt. Hiermee voorkomt je dus vochtproblemen en zorg je dat het water naar het riool loopt, maar wat nou als de dakgoot verstopt raakt? Voorkom dat de verstopping dakgoot lekkage en verdere schade kan veroorzaken.

Een dakgoot kan flink wat vuil verzamelen op den duur zoals onder andere:
-Afval van dakpannen
-Bladeren en takken
-Plastic
-Vogelpoep
-Mos
Gevolgen van verstopping zijn:
-Lekkages
-Overstroming bij zware regen
-Natte buitenmuur of aangetaste metselspecie
-Houtrot en/of schimmels
-Onkruid of planten die in de dakgoot groeien
Ontstoppen
De verstopte dakgoot ontstoppen doe je door het opgehoopte vuil uit de dakgoot en bij de verbinding van de regenpijp te verwijderen. Na het verwijderen zal het water weer goed weg kunnen stromen. Je kunt dit zelf doen als je handig bent en op hoogte wilt werken of je kunt het ook laten doen.
Als het vuil wat diep in de verstopte regenpijp is gaan zitten kun je het beste ijzerdraad gebruiken om dit eruit te vissen, door middel van het buigen van de ijzerdraad kun je een haak maken waarmee je eenvoudig het vuil kunt verwijderen uit de regenpijp, dit is een handige en goedkope optie wanneer de regenpijp makkelijk bereikbaar is.
Ontstoppingsveer
Als de regenpijp lekt bij een verbindingsstuk dan kun je een ontstoppingsveer gebruiken om het vuil te verwijderen. Dit vuil zit meestal vlak onder de lekkage opgehoopt. Deze manier van ontstoppen kun je vanuit zowel de boven als onderkant doen.
Als het nog niet is gelukt kun je ervoor kiezen om een hogedrukreiniger of een ontstoppingsset toe te passen.
Kosten
De kosten van het ontstoppen of repareren van je dakgoot en regenpijp hangen vooral af van de keuze om het zelf te doen of om het te laten doen.
Wanneer je ervoor kiest om het zelf te doen hoef je alleen maar rekening te houden met de prijs van het materiaal dat je nodig hebt. Een ontstoppingsveer van ongeveer 5 meter heb je al bij de bouwmarkt voor zo’n 13 euro. Dit kan bij een verstopping dus al genoeg zijn als je het zelf voor elkaar krijgt.
Bij het zelf repareren van een lekkage van je regenpijp houdt je rekening met een materiaalprijs van de bouwmarkt van ongeveer 40 euro.
Wat kost het om het te laten doen?
Laten doen is altijd duurder, dit heeft te maken met materiaalkosten, voorrijdkosten, arbeidsloon etc.
De uiteindelijke prijs zal per bedrijf verschillen, dus het is aan te raden om deze goed met elkaar te vergelijken alvorens je iemand laat komen om de klus te klaren.
Vakman inschakelen
Allereerst zorgt de vakman ervoor dat het vuil van de goot (en zoveel mogelijk in de regenpijp) wordt verwijderd. Dit word vaak gewoon gedaan met een ladder en een simpel schepje of handwerk en zal niet zoveel tijd kosten. Zodra het vuil van het dak verwijderd is maakt de specialist gebruik van een hogedrukreiniger om druk te zetten op de regenpijp. Mocht je dit zelf willen proberen met een hogedrukreiniger zorg er dan voor dat de druk niet te hoog staat. Zo kan de regenpijp namelijk beschadigd worden. Wanneer een regenpijp niet makkelijk bereikbaar is zullen er mogelijk beugels verwijderd moeten worden. Wanneer dat niet mogelijk is zal de regenpijp moeten worden doorgezaagd. Wanneer de verstopping is opgelost wordt deze hersteld zodat hij weer goed kan functioneren. Vaak is dit een goedkopere optie dan een geheel nieuwe regenpijp te plaatsen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Loodgieter aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Loodgieter specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Loodgieter specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Loodgieter Offertes, Gratis!
Gek woord
Het laatste weetje: Het woord loodgieter komt van het gieten van lood en dat komt van vroeger waarin ze de loden pijpen gieten. De naam loodgieter komt dus echt van het gieten van lood, in de vorm van loden pijpen. Deze stroken lood werden vroeger gebruikt om huizen waterdicht te maken. Inmiddels gebeurt heel veel met snelkoppelingen en buigapparaten waardoor het gieten, solderen en ander arbeidsintensief werk bijna niet meer gedaan wordt.
Externe bronnen:
Bekijk de loodgieter offerte ►