Wat doet een aannemer? | Ontdek de taken en kosten

wat doet een aannemerWanneer je je woning gaat verbouwen, schakel je in de meeste gevallen een aannemer in. Maar wat doet een aannemer nu precies en waar kun je deze persoon allemaal voor inschakelen? Ontdek het in dit artikel! Bekijk de aannemer







Beste aannemer inschakelen voor verbouwing

Wanneer je een succesvolle aannemer zoekt, wil je natuurlijk weten waarvoor je deze kunt inschakelen. Wat doet een aannemer nu precies? Wat komt er daarnaast allemaal kijken bij de samenwerking met een aannemer? Een aannemer is verantwoordelijk voor het gehele bouwproject en zorgt ervoor dat alles van begin tot eind goed verloopt en alle onderdelen op het juiste moment worden uitgevoerd.

Welke taken heeft een aannemer?

Een aannemer heeft verschillende taken. Zo zorgt deze er in het begin voor dat het ontwerp en de tekeningen voor de verbouwing gemaakt worden en dat er een goede planning komt. Ook zal de aannemer de nodige vergunningen regelen, bijvoorbeeld wanneer je een aanbouw of dakkapel wilt plaatsen. Vervolgens zal de aannemer ook onderaannemers inschakelen en aansturen, die het uitvoerende werk doen. Denk hierbij aan elektriciens, schilders en stukadoors. Een andere taak van de aannemer is om zich bovendien te ontfermen over de bouwmaterialen die nodig zijn en het inrichten van de werkplaats.

Welke soorten aannemers zijn er?

Er zijn verschillende soorten aannemers. Zo heb je algemene aannemers die vooral gericht zijn op de coördinatie van het project en de gehele verantwoordelijkheid op zich nemen. Dit zijn de meest voorkomende aannemers. Daarnaast heb je ook gespecialiseerde aannemers. Hierbij moet je denken aan:

  • Civiele aannemers
  • Commerciële aannemers
  • Installatie-aannemers
  • Onderhoud- en renovatieaannemers

Wat kost een aannemer per uur?

Voor de werkzaamheden van een aannemer betaal je gemiddeld tussen de € 30 en € 50 per uur. De exacte kosten voor de verbouwing zijn afhankelijk van onder andere het type verbouwing, maar ook in welke regio de aannemer werkzaam is en hoeveel ervaring de specialist heeft. Naast het uurtarief kunnen er nog kosten bijkomen, bijvoorbeeld in de vorm van voorrijkosten of kosten voor materialen en eventuele vergunningen.

Besparen op de kosten voor een aannemersbedrijf

Je kunt besparen op de kosten voor een aannemer door bepaalde onderdelen en klussen van de verbouwing zelf uit te voeren. Zeker wanneer je een beetje handig bent en al vaker bouwklussen hebt uitgevoerd, is dit een aanrader. Denk hierbij aan sloopwerkzaamheden of het schilderen en behangen van ruimtes in de woning. Zo hoef je de aannemer minder lang in te huren en bespaar je op de kosten.

Voor- en nadelen van een aannemer inhuren

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een aannemer waarbij je profiteert van meerdere voordelen, maar er zijn ook enkele aandachtspunten om rekening mee te houden.

Voordelen

De voordelen van een aannemer zijn:

  • Het kost jouw minder tijd
  • Je krijgt garantie
  • Je hebt zelf minder stress

Nadelen

De nadelen van een aannemer zijn:

  • Het is duurder dan zelf doen
  • Je hebt veel mensen over de vloer

aannemer verbouwing

Betrouwbare aannemer zoeken en kiezen

Een aannemer kiezen is vaak de eerste stap van het bouwproject en ook een hele belangrijke. Doordat een aannemer ervoor zorgt dat het project in goede banen wordt geleid en alles overziet en regelt, wil je natuurlijk iemand op wie je kunt vertrouwen. Waar moet je op letten bij het zoeken naar een aannemer?

Hoe vind ik een aannemer?

Voordat je met een aannemer in zee gaat, is het goed om meerdere offertes aan te vragen bij aannemers in de buurt en deze met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en gemiddelde kosten en kun je uiteindelijk de beste deal voor jouw project krijgen. Kijk overigens ook naar andere belangrijke zaken, zoals referenties van de desbetreffende aannemer en de mogelijkheden voor garantie. Zo kom je erachter hoe betrouwbaar een aannemer is en of deze dus geschikt is voor jouw klus. Het is ook een goed idee om te kijken naar de verschillen in bouw tussen Nederland en België als je voor een Belgische aannemer kiest of als je project bij de grens ligt.

Aandachtspunten bij een offerte

Waar moet je op letten bij een offerte en hoe kun je beoordelen of een offerte compleet is? Dit kun je nagaan door de volgende aandachtspunten te controleren:

  • Zit alles bij de prijs inbegrepen of zijn er nog extra kosten?
  • Staan alle werkzaamheden en benodigde materialen op de offerte?
  • Wat is de startdatum en wanneer vindt de overdracht plaats?
  • Zit er garantie op het werk?
  • Zijn de vakmensen die ingeschakeld worden gediplomeerd?

Kijk daarnaast goed naar de aannemer kosten, de ontbindende voorwaarden en algemene voorwaarden, maar ook naar een eventuele aannemer aanbetaling, de betalingstermijn(en) en eventuele overige afspraken en wensen. Zorg dat de offerte compleet is en klopt voordat je akkoord gaat. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Garantie

Bij een goede aannemer krijg je garantie. Dit staat doorgaans in de offerte. Loop wel altijd even na of het duidelijk is hoeveel garantie je krijgt, wat voor soort garantie het is en op welke delen van de verbouwing de garantie geldt. Vraag ook na hoe snel een eventueel probleem wordt opgelost met de garantie die je krijgt.

Risico

Veel aannemers willen het liefst alle risico’s wegleggen en schrijven vooral graag op wat ze niet doen. De meest risicovolle voor jouw als klant is wel: ‘Uitgesloten: Alle niet in deze opgenomen werkzaamheden en leveringen.’

Dit is een risico, want de aannemer is deskundig en hoort een complete aanbieding te doen voor het project. Zomaar op het laatst noemen ‘alles wat ik ben vergeten moeten jullie later betalen’ is te gemakkelijk en kun je beter niet accepteren. Als er bijvoorbeeld een extra klus nodig is om het uiteindelijke project goed af te ronden, dan hoort dat voor het risico en rekening te zijn van de aannemer.

Valkuilen bij het vinden van een goede aannemer

Wanneer je een aannemer gaat kiezen, zijn er enkele valkuilen om op te letten:

  • Niet vergelijken van offertes van bedrijven
  • Impact van verbouwing onderschatten qua tijd en geld
  • Puur en alléén afgaan op je gevoel bij keuze voor een bedrijf
  • Afspraken met vakman/bedrijf niet vastleggen
  • Geen aandacht hebben voor de planning

Wanneer je ervoor zorgt dat je deze valkuilen vermijdt, is de kans groter dat je een goede aannemer vindt die betaalbaar is en de verbouwing van je woning in goede banen zal leiden.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes