CV-ketel onderhoud kosten | Alles op een rij

Het onderhoud van de CV ketel is belangrijk voor een zuinigere verbranding en daarnaast veiliger. In dit artikel vind je alles rondom de kosten voor onderhoud zodat jouw CV ketel weer een lange tijd vooruit kan!


cv ketel onderhoud kosten

Wat kost onderhoud aan de cv-ketel?

Het regelmatig laten onderhouden van je CV-ketel is erg belangrijk voor zowel je veiligheid als ook hoe efficiënt je cv-ketel draait.

De gemiddelde prijs voor het onderhoud van een cv-ketel zal breed genomen tussen de €60-€150 per jaar liggen. Echter is er geen doorsnee prijs van het onderhoud van je cv-ketel en is het afhankelijk van enkele factoren, die bespreken we hieronder!

 1. Type en leeftijd van jouw CV-ketel:

  – Heb je een nieuwere CV-ketel? Deze zijn vaak een stuk efficiënter en vereisen ook nog minder onderhoud, wat de kosten natuurlijk drukken.
  – Bij oudere of meer ingewikkelde systemen kan meer tijd en expertise nodig zijn, wat leidt tot hogere onderhoudskosten.


 2. Frequentie van jouw onderhoud:

  – Jaarlijks onderhoud wordt aanbevolen om jouw ketel efficiënt en veilig te houden.
  – Minder vaak de CV-ketel onderhouden kan op korte termijn kosten besparen, maar kan op lange termijn leiden tot duurdere reparaties.


 3. Omvang van het onderhoud:

  – Een standaard onderhoudsbeurt bestaat bijvoorbeeld uit het reinigen van de ketel, het controleren van de druk en het testen van de veiligheidsfuncties.
  – Uitgebreider onderhoud, zoals het vervangen van onderdelen, zal jouw kosten verhogen.


 4. Servicecontracten:

  – Overweeg je een servicecontract? Hierbij betaal je een vast bedrag per jaar voor onderhoud en eventuele reparaties.
  – Deze contracten kunnen voordeliger zijn dan losse onderhoudsbeurten, vooral als jouw ketel ouder is. Overweeg je een servicecontract af te sluiten? Kijk dan eens onderaan dit artikel voor een offerte!


 5. Jouw regio en serviceprovider:

  – De kosten kunnen variëren afhankelijk van waar je woont en welke serviceprovider je kiest.
  – Vergelijk prijzen en beoordelingen van verschillende aanbieders.


 6. Eventuele extra kosten:

  – Soms zijn er extra kosten, zoals voorrijkosten of kosten voor het vervangen van specifieke onderdelen.
  – Vraag altijd om een gedetailleerde offerte om verrassingen te voorkomen. Benieuwd naar een offerte? Bekijk de link onderaan deze pagina!


 7. Gemiddelde Kosten:

  – Gemiddeld liggen de kosten voor het standaard onderhoud van een cv-ketel tussen de €60 en €150 per jaar.
  – Voor uitgebreider onderhoud of reparaties kunnen deze kosten oplopen.


Hoe vaak heeft cv-ketel onderhoud nodig?</h2

Zoals hierboven al gezegd is het belangrijk voor zowel je veiligheid als de efficiëntie van je CV-ketel dat je je cv-ketel regelmatig laat onderhouden. Wij adviseren doorgaans om de ketel een keer per jaar te laten inspecteren en waar zo nodig te onderhouden. Dit hangt natuurlijk ook af van een aantal factoren. Hier moet je op letten:

 1. Type en leeftijd van de ketel:

  Nieuwe modellen ketel: Deze nieuwere ketels hebben minder vaak onderhoud nodig, denk bijvoorbeeld aan eens in de twee jaar. Dit natuurlijk vanwege hun verbeterde efficiëntie en betrouwbaarheid.
  Oudere ketels: Deze vereisen vaak vaker onderhoud, omdat ze gevoeliger zijn voor slijtage en storingen.


 2. Gebruiksintensiteit:

  Hoge gebruiksintensiteit: In huishoudens waar de ketel intensief wordt gebruikt, bijvoorbeeld in grote gezinnen of in huizen met meerdere badkamers, kan vaker onderhoud nodig zijn.


 3. Veiligheid en efficiëntie:

  – Regelmatig onderhoud helpt bij het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging, een uitzonderlijk gevaarlijk situatie die kan ontstaan door een slecht onderhouden ketel. Let hier dus goed op, het kan echt enorm gevaarlijk zijn.
  – Een goed onderhouden cv ketel werkt een stuk efficiënter, wat gelukkig natuurlijk leidt tot lagere energiekosten en een verminderde milieu-impact.


 4. Wettelijke en fabrieksaanbevelingen:

  Wettelijke eisen: In sommige regio’s zijn er wettelijke eisen voor de frequentie van cv-ketel onderhoud. In Nederland is er sinds April 2023 de Gasketelwet. Dit houdt in dat je bent dan verplicht om de cv-ketel te laten onderhouden door bedrijven en monteurs die CO-gecertificeerd zijn. Let hier dus goed op bij het uitzoeken van een offerte! Wellicht wil je een oude gasketel vervangen, let dan dus goed op deze nieuwe wet!
  Fabrikantinstructies: Raadpleeg altijd de handleiding van jouw ketel voor de aanbevolen onderhoudsaanbevelingen.


Is jaarlijks onderhoud cv-ketel nodig?

Zoals dus hierboven beschreven is jaarlijks onderhoud voor nieuwere ketels niet nodig. Denk daar vaker aan eens in de twee jaar. Voor oude ketels is het verstandig om sowieso ieder jaar je ketel te laten inspecteren en onderhouden.

Nieuwere ketels hebben minder vaak onderhoud nodig, denk bijvoorbeeld aan eens in de twee jaar. Dit natuurlijk vanwege hun verbeterde efficiëntie en betrouwbaarheid.

Kosten onderhoud cv-ketel huurder of verhuurder?

Het onderhoud van een CV ketel is niet voor de huurder maar voor de verhuurder. Deze moet zorgen dat de ketel voldoende vaak en juist wordt onderhouden. Goede verwarming in huis zorgt niet alleen voor meer comfort, vaak is het ook nog eens besparend op de energielasten als je CV en radiatoren goed zijn ingesteld.

Benieuwd naar de kosten van CV-Ketel onderhoud?
Wij brengen je in contact met professionals uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse voeren hun werkzaamheden uit, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk CV-ketel prijzen

Onderhoudsbeurt cv ketel

Wat je ziet zijn de standaard stappen van een CV monteur die onderhoud doet aan de ketel. Dit zijn meestal dezelfde stappen:

 1. Visuele inspectie: ziet hij vreemde zaken op de CV ketel of er omheen bij de aansluitingen
 2. Vollast test; bij deze vollast test begint de monteur met onderzoeken of alles werkt zoals behoren.
 3. Indien niet goed: probleem opsporen verhelpen (in dit geval: 4,4 mA ivm verkeerd zittende stekker en anders ionisatiepen)
 4. Demonteren grote zicht-wegnemende delen zodat alles te inspecteren is
 5. Controle gaskraan
 6. Controle expansievat en membraam erin
 7. Controle warmtewisselaar
 8. Controle ontsteking
 9. Controle ontbrander
 10. Indien alles goed: schoonmaken brander/ ionisatiepen/ condensbak
 11. Alles stofvrij maken
 12. Thermostaat bekijken/ instelling verbeteren voor bewoner
 13. Eventueel radiatoren ontluchten en nalopen
 14. De CV ketel weer goed doortesten op normaal vermogen als dubbelcheck of alles goed werkt
 15. Sticker plakken of op de bestaande sticker noteren welke dag het is en wat er is gedaan.

CV monteur

Deze laatste stap van de controle en onderhoud met de sticker op de ketel lijkt een detail maar is bijvoorbeeld voor de brandverzekering. Daarnaast is het erg belangrijk bij latere verkoop van de woning om zekerheid te bieden aan de kopers.

Hier zie je dit in het praktijkvoorbeeld:

Meest voorkomende CV ketel mankementen

CV-ketels zijn ingewikkelde apparaten die vaak op een zelfde manier kapot gaan. Hieronder vind je de defecten die het meest voorkomen:

 1. Expansievat dat stuk is (meestal lek/ los membraam)
 2. Kapotte klep in de ketel/ 3 weg klep (die bepaald of je warm water taps of warm water door de radiatoren laat stromen
 3. Motor van het binnenwerk stuk (meestal veroorzaak door die kapotte klep te lang negeren)

Wat kost eenmalig onderhoud cv ketel?

De kosten voor het repareren van bovenstaande zaken zijn gelukkig niet zo hoog. Een nieuw expansievat is circa €30 en de rest zie je in de tabel hierboven. Een 3-weg klep die niet lekker functioneert zit vaak vaak wat stroef en het kunststof klepdeel en de veer kunnen in sommige gevallen nog gesmeerd worden.

onderhoud kosten cv ketel

Feenstra cv ketel

Een CV ketel van Feenstra garandeert je van een goede installatie en een degelijk product. Ben je benieuwd naar hun kwaliteit en service? Vraag in de link onderaan de pagina een gepersonaliseerde offerte en laat je verbazen door hun service.

Hoge rekening door defect

Het energieverbruik van een ketel met een defect is hoger dan een 100% goed werkende CV ketel. Doordat de klep bijvoorbeeld niet goed werkt zal er bij het vragen om warm water ook de radiatoren een beetje warm water krijgen. Hierdoor krijg je minder en minder snel warm water uit de kraan.

CV ketel controle

Je kunt dit zelf controleren door te voelen aan een radiator of liever nog cv-leiding naar een radiator die dicht bij de ketel zit (die krijgt het eerste het warme water, let op leiding verloop).

Zelfs in de zomer komt dan warm water in de CV installatie en dat is natuurlijk zonde en onnodig. Met 50 tot 100 euro kun je veel euvels laten oplossen door een installateur.

CV ketel service

Het goed installeren van een CV ketel of het goed onderhouden ervan is lastiger dan gedacht en helaas vallen er steeds meer slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak hiervan is vaak een verkeerd geïnstalleerde of slecht onderhouden cv-ketel. Dit was in 2014 zo erg dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid toen een onderzoek is begonnen. Bij het CV onderhoud maken de soms onbekwame installateurs fouten die grote gevolgen hebben. Hierdoor komt in (gelukkig erg weinig) een aantal gevallen koolmonoxide vrij.

Koolmonoxidevergiftiging

Jaarlijks zijn er in Nederland circa honderd gewonden plus nog eens tien doden door koolmonoxidevergiftiging dus we kunnen niet genoeg benadrukken dat je echt met een gekwalificeerd persoon een overeenkomst maakt. Vraag niet alleen naar de kwaliteit van het bedrijf maar ook naar de installateur die aan de CV komt werken.

Gas

Dit is niet alleen het geval bij oude ketels maar ook bij nieuwe CV ketels van een paar jaar oud, of compleet nieuwe is dit belangrijk. Door slechte installatie van verwarmingsapparatuur kunnen ook moderne ketels koolmonoxide lekken, hierdoor is het ook verstandig om een koolmonoxide melder te installeren.

Je moet immers met gas werken en zoals ook bij geisers hebben ook cv-ketels gas nodig en zijn dus potentieel gevaarlijk. Laat bij twijfel achteraf ook altijd iemand anders komen (ander bedrijf) om een second opinion uit te voeren.

Hoe vaak moet ik de CV ketel onderhouden?

Zoals genoemd is jaarlijks (of in sommige gevallen tweejaarlijks) onderhoud van je CV ketel echt aan te raden. Ook al lijkt alles helemaal goed te werken, dan nog kan het zijn dat je ketel niet meer echt efficiënt loopt en dat een kleine servicebeurt zorgt voor een beter afgesteld apparaat en daardoor zuinigere verbranding.

Betrouwbaar

Daarnaast kan het behoorlijk vervelend worden als je ketel uitvalt op koude dagen. Veel mensen wachten met het onderhoud totdat de ketel echt stuk gaat doordat hij volop aanstaat op een erg koude dag. Helaas hebben de reparateurs het daardoor druk waardoor het soms 3 dagen duurt voor je weer verwarming hebt.

Onderhoudscontract

De vraag of je een contract nodig hebt of niet is afhankelijk van jezelf maar vooral van de ketel. Als je namelijk juist een nieuwe ketel hebt, dan hoef je je nog niet zoveel zorgen te maken over storingen en defecten. Toch kan het slim zijn om meteen een onderhoudscontract af te sluiten. Een aantal CV ketel fabrikanten hebben namelijk in de garantievoorwaarden de eis opgenomen, dat vanaf ingebruikname een 1-jaarlijkse of 2-jaarlijkse inspectie en/of onderhoudsbeurt plaats moet vinden (incl sticker/ registratie) door een erkend installateur.

Garantie

Pas dus de garantievoorwaarden toe om dit niet mis te lopen en is dit verplicht. Kies dan een contract voor de zekerheid. Als dat niet verplicht is, dan is een losse 1 of 2 jaarlijkse onderhoudsbeurt voldoende. Een uitgebreid service/ monitoringcontract, waarbij onderdelen die vervangen moeten worden inbegrepen zijn, is meestal overbodig de eerste paar jaar. Veel onderdelen zullen dan immers nog onder de fabrieksgarantie vallen. Ook dit moet je wel goed nakijken in de garantievoorwaarden. Ben je toe aan een nieuwe CV-ketel? Dan wil je wellicht weten wat de meest populaire ketels zijn op het moment!

CV ketel reparatie of vervanging?

CV ketel onderhoudBeurtMaterialenOnvoorzienTotaalkosten
Standaard onderhoudsbeurt€ 80€ 15Zie punten op deze pagina€ 95*
Expansievat vervangen€ 10€ 30€ 40
Kapotte 3 weg klep€ 15€ 40€ 55
Defecte motor 3 weg klep€ 15€ 55€ 70

CV-ketel onderhoud: gratis offertes

Van plan om je cv-ketel te laten onderhouden? Vul ons formulier in en professionals nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou CV-ketel onderhoud kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes