Beste schaduwdoek |Test | Mooie Zonwering zonder irritante parasolvoet!

Met warm weer zorgt de beste schaduwdoek voor schaduw op de warme momenten, maar kun je in de zon liggen wanneer je het wilt. Een mooi lichtbruin of grijs doek boven een terras geeft de gewenste schaduw en tevens een fijne mediterrane uitstraling.

beste-schaduwdoek.jpg

Voordeel

Het voordeel is duidelijk: Met de schaduwdoek kun je eenvoudig een schaduwplek in je tuin te creëren. Een groot voordeel van een schaduwdoek, oftewel zonnedoek, is dat je geen parasolvoet hoeft neer te zetten zoals bij een tuinparasol of zweef parasol. Die staat dus niet in de weg waardoor je er niet over kunt struikelen en gewoon je tuinset kunt zetten waar je wilt. Daarnaast heb je vaak een groter schaduwoppervlakte op je terras.

Monteren van een schaduwdoek

Schaduwdoeken zijn eenvoudig te bevestigen. Daarnaast zijn ze erg bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Je kunt kiezen voor verschillende uitvoeringen van schaduwdoeken, namelijk: rechthoek, vierkant, driehoek. Ook zijn ze in verschillende kleuren en afmetingen te koop.

Soorten

Zonwering is er in veel soorten en maten en je kunt kiezen voor een vaste zonwering zoals een terrasoverkapping of andere types van de beste zonwering zoals markiezen. Hier kijken we naar de plussen en minnen van een licht maar stevig harmonica schaduwdoek.

Beste schaduwdoek

De kosten van een schaduwdoek bewegen tussen de 200 en 1000 euro en zijn ongeveer 50 euro per m². Die kosten zijn zo variabel omdat ze afhankelijk zijn van:

 • Vast model of harmonica model (zie onder)
 • De kwaliteit van het doek
 • De ophangconstructie/ bevestigingen (meestal rvs haken/ spanhaken/ schalmketting/ katrol en/ of karabijnhaken)
 • De oppervlakte van het doek (hoe groter hoe relatief goedkoper per m²)
 • En of je het koopt bij een fysieke winkel of bv een goedkope webshop waar je een goede korting op een schaduwdoek krijgt.

Oprolbaar schaduwdoek

Een oprolbaar schaduwdoek of een opvouwbaar model is handiger omdat je zelf bepaalt wanneer je de zon wel of niet wilt. De bediening kan handmatig of automatisch

Harmonica schaduwdoek

Op de foto hierboven zie je een schaduwdoek die je kunt (laten) opvouwen. Dit is een luxer harmonica zonnedoek die het voordeel heeft dat je zowel in als uit de zon kan zitten op je terras. Op koelere dagen of in de ochtend is het namelijk juist wel lekker om de zon op de bol te hebben. Deze vrijheid van een harmonica zonnedoek is voor de meeste mensen een behoorlijke plus maar maakt hem ook 2 keer zo duur.

Aandachtspunten

Voordat je hieronder ziet wat er allemaal kan en mogelijk is, wil je wellicht ook de nadelen weten. Want zo’n zonweringsdoek is:

 • Niet winter bestendig, dus je moet er op letten dat je binnen bergruimte nodig hebt
 • Niet altijd stormbestendig, of misschien wel maar dan is je bevestigingsconstructie dat misschien niet
 • Belangrijk om te onderhouden (meer dan een andere soort beste overkapping), dus dat is weer extra werk…
 • Helaas niet onverwoestbaar, dus vervanging is op den duur nodig

De keuze in de doeken:

Hier zie je de verschillende keuzes van een zonnedoek.

Schaduwdoek in tuin

De harmonicadoek is een relatief nieuwe oplossing om gemakkelijk schaduw en een chique sfeer te creëren in je tuin. Deze harmonicadoeken zijn niet alleen om te zien maar vooral ook functioneel om uit de zon te zitten. Een harmonica schaduwdoek beschermt je niet volledig maar vaak wel voor zo’n 90 tegen schadelijke uv-straling. Een harmonicadoek is ook een goede oplossing voor een zonnescherm, goedkoper, duurzaam en eenvoudig te reinigen met een beetje water en groene zeep of met speciaal reinigingsmiddel.

Montage

Het monteren van een schaduwdoek is niet moeilijk maar vaak kun je kiezen bij de leverancier om het zelf te doen of om het te laten doen. De meeste mensen monteren het schaduwdoek zelf om kosten te besparen. Het is toepasbaar in een vrijstaand houten, stalen of aluminium frame, tussen 2 muren, of uiteraard een combinatie hier van.

Zonwering laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk zonwering offertes

Plaats

Zo’n zonnedoek geeft een mooie uitstraling en zorgt voor een extra vakantiegevoel boven het terras in de tuin of bij een mooie pergola.

 • Tuin (meest toegepast)
 • Balkon
 • Dakterras
 • Camping (vaste staplaats)
 • Kas
 • In een serre

Je kunt het houden bij een schaduwdoek maar vaak zie je een gehele metamorfose in de tuin met houten vlonder eronder, vijver erbij, nieuwe beplanting en een tuin-/ loungeset

Vorm

De vorm is van een aantal zaken afhankelijk. In principe wordt een schaduwdoek gemonteerd aan de gevel van de woning (of bv tuinhuis) en vastgemaakt aan de palen die dan verder in de grond zitten om het doek op te spannen. Behalve deze constructie is het ook mogelijk om een schaduwdoek te monteren aan vier losse palen. Fijn als je terras zich niet direct naast de woning bevindt. Naast de kleur kies je hiermee eerst de gewenste vorm. Een driehoek oogt wat dynamischer dan een vierkant doek maar er zijn meer vormen:

 • Rechthoek
 • Trapezium
 • Vijfhoek
 • Driehoek
 • Vierkant

Kleur

Qua kleuren kun je alle kanten op maar de meeste mensen kiezen een redelijk neutrale kleur zodat ze niet snel zijn uitgekeken op het zonnedoek. De meest gekozen kleuren zijn:

 • Grijs/ antraciet (donker of licht)
 • Zand kleur
 • Gebroken wit

Schoonmaken

In verband met vuil, aanslag is volledig wit niet aan te raden ook al zijn deze doeken sterk, schimmelwerend en makkelijk te reinigen. De meeste doeken was je met een sopje en op zich geen bijzonder schoonmaak materiaal. Alleen raden de meeste leveranciers wel hun eigen speciale schoonmaakmiddel aan of kun je het zonwering schoonmaakmiddel van HG kiezen, dat is vaak net zo goed maar wat goedkoper.

Zonnezeil

Wat tegenwoordig best wel in is dat zijn zonweringsdoeken van een zeilboot. Zo’n zonnezeil is echt waterdicht, sterk en geeft de tuin een nautische natuurlijke uitstraling.

Offerte voor schaduwdoek

Vul het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend zonwering offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort zonwering
2*. Bediening
3*. Aantal
4*. Omschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort zonwering
2*. Bediening
3*. Aantal
4*. Omschrijving
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes