Markiezen kosten | Charmante zonwering voor je huis!

Een nieuwe markies inclusief plaatsen kost tussen de € 525,00 en € 1500,00 per stuk. Daarvoor krijg je mooie Markiezen die de aanblik van je huis echt verrijken! In dit artikel gaan we goed de diepte in op alle soorten markiezen en de bijbehorende prijs. 

markiezen kosten

Markiezen

Als je op zoek bent naar een zonwering die het huis echt mooier maakt dan zijn markiezen het zeker waard om te overwegen. In tegenstelling tot screens of andere zonwering kan een markies je huis nog een extra ‘tintje’ geven.

Wat is de prijs van een markies?

De prijzen van een markies zijn afhankelijk van meerdere zaken. Dit zijn:

 • Breedte (van 1 meter tot 6 meter leverbaar (en precies op maat))
 • Handmatige of elektrische bediening
 • Bovenkap (van hout tot aluminium)
 • Montage (Doe je het zelf of laat je het doen)

Deze 4 aspecten hebben invloed op de prijs en daarom zie je de verschillende mogelijkheden én bijbehorende gemiddelde prijzen in de prijstabel hieronder

Markies kostenPrijs per markies inclusief btwKosten afhankelijk van
BreedteVan €350 tot €900Van 1 m tot 6 m breed (levering)
BedieningVan €45 tot €250Van handmatig tot elektrisch
BovenkapVan €110 tot €350Van hout tot aluminium
MontageVan €50 tot €225Van klein/ simpel tot groot/ lastig
TotaalVan €555 tot €1.725Compleet levering plus montage

In de bovenstaande tabel zie je de prijs opbouw van een markies zodat je hem kunt toepassen op jouw raam (of ramen)

wat kosten markiezen

Markiezen kopen

Arbeidskosten, afhankelijk van installatiecomplexiteit en ervaring van de monteurs, variëren tussen €150 en €300. Montagekosten, voor de benodigde materialen zoals bijvoorbeeld bevestigingsmaterialen, schommelen tussen €50 en €100, afhankelijk van markiesgrootte en -type.

Overige kosten, waaronder transport en extra materialen, liggen gemiddeld rond €50. De totaalkosten voor aankoop en installatie van markiezen bedragen daarmee ongeveer €250 tot €450. Deze schattingen zijn indicatief en kunnen verschillen per installatie, afhankelijk van specifieke vereisten en omstandigheden. Hieronder lees je verschillende aanbieders!

Zonwering laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk zonwering offertes

Mooie markiezen

Tip 1: kies een mooie markies maar kies voor beheerste kleuren.
Een markies voor je kozijn is mooi maar soms gaat het toch echt te ver. Markiezen zijn van zichzelf al behoorlijk opvallend dus ik zou adviseren om een rustige kleur te kiezen.

Ja, dit is persoonlijk en je moet zelf weten wat je wilt maar mocht je het huis willen verkopen is een opvallende kleur een nadeel. Een markies met een hele opvallende kleur vinden veel mensen namelijk toch een soort van ‘poppenhuis-uitstraling’ geven.

Schaduwdoek

Het is fijn om in de zon te zitten in de zomer, maar verkoeling op een zo’n hete zomerdag is nog beter. Daarvoor is het belangrijk dat je een plek creëert waar genoeg schaduw is. Een schaduwdoek kan een goede uitkomst zijn in plaats van een parasol.

Uitstraling van je huis

Hiermee bedoelt men een huis dat te veel is opgeleukt met dingen die er eigenlijk niet op horen. De meeste huizen zijn nu eenmaal behoudend van uitstraling en dat kun je verbeteren met markiezen. Doe dit dus wel ‘met mate’.

Je kunt ook een deel van het huis uitvoeren met de gewone beste zonwering. Nieuwe markiezen of andere zonwering kan onderdeel zijn van een volledige gevelrenovatie.

kosten markiezen

Materiaal markiezen

Tip 2: Kies duurzame materialen voor Markiezen. Dit hoeft geen kunststof te zijn, je kunt ook kiezen voor goed duurzaam hout. Dit houdt in een goede kwaliteit hout die gebruikt wordt voor het vervaardigen van de houten frames en kappen.

Door vervolgens gebruik te maken van de goede verf en een stevig doek leg je de basis voor een markies die ook in ons soms onstuimige weer vele jaren voorruit moet kunnen.

Keurmerk

Je kan bij de aanschaf altijd nog op een goed keurmerk letten dan weet je zeker dat je markies model een goede kwaliteit en garantie heeft. Mocht er ooit iets mis zijn met de werking ervan, dan is dat ook geen probleem.

Met de garantie kun je het bedrijf bellen of mailen waarna ze alles in orde maken. Controleer in de garantiebeschrijving naast de duur ook of zowel materiaal, voorrijkosten en manuren zijn inbegrepen.

Volant markies

Een Volant is een strook doek onderaan de voorzijde van een zonnescherm of markies, vaak in hetzelfde patroon als het zonnescherm zelf.

Ook hiermee kun je heel schreeuwerige markiezen maken maar dat is vaak niet nodig. De standaard volant geeft al een heel mooie uitstraling. Als je dan nog gaat uitvoeren met rood-wit of fel blauw-wit is het best

heftig. Het schoonmaken van een wit doek is natuurlijk in de toekomst ook lastiger dan een wat donkerder doek. Net als bij een zonnescherm.

De alternatieven voor markiezen zijn bijna allemaal goedkoper. Screens, rolluiken en luifels zijn allemaal goedkoper. Als het gaat om droog staan kun je ook een luifel bij de deur en ramen nemen.

Markiezen reinigen

Het reinigen van markiezen en zonneschermen is best een lastige klus. Er zijn verschillende mogelijkheden om de markiezen goed schoon te krijgen als je er de tijd voor neemt.

Wanneer de markiezen heel vies zijn is het bijna onmogelijk om deze zelf in een keer goed schoon te krijgen. Vooral de vlakkere bovenzijde heeft vaak de viezigheid van de dakrand en daar blijft het water en vuil ook nog eens langer op staan. 

Hoe donkerder ze zijn hoe minder energie het kost. Houdt hier dus rekening mee bij de keuze van een zonwering met doek. De beste tip is echter om zorgvuldig de markiezen op tijd op te halen bij slecht weer. Dan zitten ze veilig onder de kap.

Bescherming markiezen

Tip 3: kies voor een goede bescherming van je markies om er extra lang van te genieten en je doek niet te vaak te hoeven vervangen. Je houten markiezen kun je uitvoeren met drie soorten kappen:

 • De houten traditionele kap (met klassiekere uitstraling)
 • Aluminium design kap (bijna geen onderhoud)
 • Kunststof kap met (lookalike houten klassieke uitstraling en weinig onderhoud)
markiezen prijzen

Elektrische markiezen

Bij de bescherming kun je ook direct het ophalen noemen. Als je dat goed regelt dan hoef je er niet constant aan te denken als het weer wat slechter wordt. Bij het eerder genoemde schoonmaken in de toekomst zal je dat sterk gaan merken. Markiezen zijn verkrijgbaar met verschillende manieren van ophalen/ soorten bedieningen:

 • Handmatig met een optrekkoord. Zoals ook soms zonwering en screens bediend worden
 • Elektrisch met motor, voorzien van een draaischakelaar aan de binnenzijde van het huis
 • Met een afstandsbediening waarmee je de markiezen apart of met meerdere tegelijk kunt bedienen
 • En tegenwoordig ook met een (centraal) bedieningspaneel, app of vanaf je computer zodat je altijd binnen kunt halen

Markiezen zwart

Markiezen in de kleur zwart bieden een mooie look die bij veel gevels en stijlen past.

Zwart absorbeert meer warmte, wat gunstig kan zijn in koelere klimaten, maar in zonnige omgevingen kan dit leiden tot extra warmte onder de markies. Het onderhoud van zwarte markiezen vraagt aandacht, omdat stof en vervuiling sneller zichtbaar zijn. 

Echter, het vermogen om UV-stralen te blokkeren is erg handig, wat ze natuurlijk perfect maakt voor bescherming tegen zonlicht. Kortom, zwarte markiezen bieden een unieke combinatie van functionaliteit en esthetiek, geschikt voor zowel moderne als traditionele huizen.

Goedkope markiezen

Goedkope markiezen vormen een betaalbare optie voor wie de uitstraling van zijn woning wil verbeteren zonder veel uit te geven. Ze bieden dezelfde klassieke charme en zonbescherming als duurdere varianten, maar zijn vaak gemaakt van minder kostbare materialen zoals lichter aluminium of synthetisch doek.

Goedkope markiezen vereisen mogelijk meer onderhoud en zijn minder bestand tegen extreme weersomstandigheden. 

Wat kosten markiezen?

De prijzen van Markiezen variëren best wel veel. Er zit best wat kwaliteitsverschil in maar dat maakt het verschil in prijs niet altijd logisch. Bij het ene bedrijf kost een screen voor een raam van 1 bij 1 € 100 terwijl het bij een ander makkelijk het dubbele kan kosten.

Een overkapping kost al snel € 3.000 als je hem zelf gaat plaatsen en nog meer als je hem wilt laten plaatsen. Het plaatsen is best pittig dus begin hier alleen aan als je 2 rechterhanden en veel tijd hebt.

Markiezen bekleden

Deze fraaie markiezen en dan vooral de houten exemplaren geven als geen andere zonwering een klassieke uitstraling aan een woning. De fraaie ronde vorm past vooral goed bij traditionele woningen maar bij een neutrale kleur ook bij een moderner huis.

Een belangrijk voordeel van een markies is de bescherming tegen van opzij invallende zon, want de zijkanten zijn immers gesloten.

Offerte voor zonwering

Vergelijk eenvoudig offertes door onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort zonwering
2*. Bediening
3*. Aantal
4*. Omschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes