Raamdecoratie top 10 tips

De beste raamdecoratie zoals rolgordijnen, shades, plissé gordijnen of normale gordijnen kleden de ruimte echt aan. Goede raamdecoratie zorgt voor extra sfeer en gezelligheid in je interieur. Gelukkig hoeft dit niet veel te kosten om de ruimte echt af te maken!


raamdecoratie

Raamdecoratie

Henk is een vriend van me en hij heeft een mooie woning gekocht. Laats was ik er wezen kijken en ik was verbaasd over het mooie huis met enorme zolder en veel ramen. Al die ramen moeten natuurlijk wel een raamdecoratie krijgen tegen in inkijk en dat is bij dit nieuwbouwhuis met draai-kiepramen nog niet zo makkelijk.

Wat voor de ramen hangen?

Ik vroeg hem later hoe het stond met zijn huis en alles ging goed maar de raamdecoratie was wel lastig. Daarom ben ik er nog eens wat verder ingedoken want het moet toch mogelijk zijn om de verschillen tussen de soorten raamdecoratie op een rijtje te zetten en een top 10 tips te geven?

Raamdecoratie kiezen

Een overzicht van weetjes en tips over de beste raambekleding, gordijnen (en gordijnrails), rolgordijnen, jaloezie en shades. De mogelijkheden zijn best groot. Bij Henk zou je een aantal oplossingen kunnen kiezen in mijn ogen:

 • Gordijnen (nemen ruimte in maar geven tegen normale kosten wel direct sfeer en zijn geluidsdempend)
 • Rolgordijnen tegen de muur erboven (goedkoop maar vaak niet heel mooi)
 • Rolgordijnen op de kozijnen (Mooier, strakker maar wel wat duurder dan de optie hierboven)
 • Jaloezieën (Mooi, subtiel maar nog kostbaarder vaak)
Benieuwd naar raamdecoratie?
Raamdecoratie is mooi, maar ook erg nuttig. Door een professionele montage te kiezen, weet je zeker dat de raamdecoratie juist geplaatst wordt en dat je hier lang van kan genieten.
arrow Vraag offertes aan

Ideeën

Als ik Henk was zou ik 1 van bovenstaande soorten kiezen en de keuze is dus afhankelijk van stijl in de woning, budget en smaak. Dit is zijn situatie:

Voor de beste zonwering aan de buitenzijde kun je natuurlijk ook nog kiezen, dan hoeft er binnen niets maar dat verlaagt vaak de sfeer. Daarnaast is dit vaak kostbaar.

Kiezen

Waar moet je allemaal aan denken bij goede raamdecoratie?

 • Zonwerende eigenschappen
 • Lichttegenhoudende eigenschappen
 • Mate van verduistering (wordt het echt aardedonker in huis naast een lantarenpaal?)
 • Kleur
 • Budget
 • Gewenste sfeer
 • Persoonlijke voorkeur (hoe strak moet het?)
 • Stijl in huis
 • Uitstraling (dikke gordijnen geven vaak een luxe uitstraling terwijl een Gamma vouwgordijntje goedkoop kan ogen)
 • Maatwerk (kostbaar) of zelf op maat te maken (goedkoper)
 • Mate van tochtwering (bij oude huizen is dit stiekem toch wel belangrijk)

Gelukkig zijn er meer opties. Zo heb je ook shades. Die zijn denk ik niet wat Henk zoekt maar zet ik er voor de zekerheid en compleetheid toch even bij.

Shades

Voor een goed evenwicht tussen privacy en licht op elk tijdstip van de dag gebruik ja van die over elkaar schuivende gordijnen. Met de ketting of een touwtje kun je de doorschijnende en ondoorschijnende delen langs elkaar heen schuiven en de ‘shade’ zo gedeeltelijk of volledig sluiten.

Wat zijn shades?

Ken je dit niet? Je hebt het vast wel eens gezien niet wetend dat dit shades heten 😉 Dit is echt een mooie maar kostbare moderne raamdecoratie die perfect past op draai kiep ramen. Maar er is meer.

Jaloezieën

raamdecoratie

Iets goedkoper dan shades zijn de jaloezieën. En je kan ze ook krijgen op een spanband zodat ze gelijk blijven met het vlak van het raam als die open gaat. Bij Henk zou dit een mooie opties zijn, ik zou gaan voor jaloezieën of rolgordijnen (met of zonder geleiding). Normaal ben ik absoluut geen fan van jaloezieën, maar dit kan hier een mooie oplossing zijn. Het staat namelijk keurig het neemt geen ruimte in.

Luxaflex, jaloezieën of lamellen

Je ziet het, keuze genoeg in goede en mooie raamdecoratie. En naast de al genoemde zonweringen heb je ook nog Luxaflex, vouwgordijnen, plakplastic, plissés, lamellen en panelen.

Kozijn en zonwering

Bij nieuwe kozijnen is het al slim om rekening te houden met de zonwering. Bij Henk zie je dat de architect (en ontwikkelaar) geen rekening hebben gehouden met de raamdecoratie en dat is zonde.

Henk zijn keuze is nu beperkt terwijl dat met wat meer denkwerk vooraf te voorkomen zou zijn geweest. Bij een nieuwe dakkapel is het ook slim om van te voren na te denken hoeveel ruimte je hebt aan de bovenzijde om de raamdecoratie binnen de dagkanten te monteren.

Raamdecoratie: vrijblijvende offertes

Een goede raamdecoratie maakt je woning echt af, en kan voor meer privacy en zonwering zorgen. Door gratis offertes op te vragen kun je de beste prijs voor jouw gekozen raamdecoratie vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort zonwering
2*. Bediening
3*. Aantal
4*. Omschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes