Vloerverwarming aansluiten op radiator | RTL vloerverwarming op retourleiding vloerverwarming

De vloerverwarming aansluiten op radiator klinkt in eerste instantie raar maar het is een erg goede, betaalbare en vooral simpele manier om heerlijk warme voeten te hebben in de badkamer, woonkamer en keuken! Hoe werkt de zogenaamde RTL vloerverwarming aansluiten op de radiator op de retourleiding en hoe krijg jij ook dit fijne systeem in huis? Bekijk de vloerverwarming op radiator

vloerverwarming

Hoe werkt de vloerverwarming op de radiator leiding?

Een grote dure verdeler is niet nodig bij een kleine ruimte. Het RTL ventiel van de foto hierboven is voldoende. Het is een simpel systeem dus deze korte toelichting op het RTL ventiel en de werking geeft het beeld van hoe het werkt.

Retour terug loop ventiel
Dit RTL ventiel, ook wel bekend als retour terug loop ventiel, is een praktische oplossing voor temperatuurregeling in kleinere ruimtes van max 5 m². Denk natuurlijk aan de badkamer of (bij)keuken. Door het beperkte oppervlak van deze ruimtes is een verdeler vaak overbodig en volstaat dit RTL ventiel van het merk Heimeijer.

Temperatuur zelf regelen

De Heimeier RTL vloerverwarming is dus het merk van dit verwarmingssysteem. Het is een beetje net als Jeep bij de terreinauto’s. De naam RTL is verbonden aan het systeem. Het RTL ventiel kan een waardevol onderdeel van je vloerverwarmingssysteem zijn als je de temperatuur beter wilt kunnen regelen in kleinere ruimtes.

Voorbeeld video
Dit is een voorbeeld van systeem van de RTL unit met de rode buizen die gelegd zijn. Ik probeer het systeem zo simpel mogelijk uit te leggen in deze video:

Het systeem bestaat eigenlijk uit heel eenvoudige buizen die je kunt buigen net als bij een normale vloerverwarming

Voordelen t.o.v. normale vloerverwarming

De voordelen ten opzichte van een normale vloerverwarming zijn de volgende:

  • Je hoeft geen twee losse systemen aan te leggen (voor de beste radiator en de vloerverwarming)
  • Goedkoper dan normale vloerverwarming want het scheelt je een aparte verdeler
  • Behalve de RTL unit is er niks speciaals aan (leidingen, koppelingen en vloermat is gewoon standaard)
  • Efficiënter want je gebruikt direct het afvoerwater uit de retourleiding van een radiator (dus zuiniger)

Verdeler
Deze verdeler van Heimeier RTL is het enige wat je op de muur gaat zien en hiermee verdeel je niet alleen het water over de vloerverwarming, het is tevens de draaiknop om de warmte automatisch in te stellen voor je vloerverwarming. Dat is dus erg simpel en klein. Dit is echt alles en kost maar 100 euro.

Plussen
Dit systeem van vloerverwarming an sich is natuurlijk al groot als je het vergelijkt met radiator verwarming:

  • Ontbreken van radiatoren (voorkomt stofnesten)
  • Fijne warme vloer (warme voeten)
  • Lage temperatuurverwarming (energiezuiniger)
man die op de vloerverwarming werkt
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Nadelen

Het systeem heeft echter ook een paar aandachtspunten:

  • Langzamer systeem dus het duurt wat langer voordat het behaaglijk is wanneer je bijna geen radiatoren hebt
  • Een lekkage van een leiding in de vloer is vervelend want het is lastig te traceren. Gelukkig zijn er wel ‘lekzoekers’ voor.

Werking RTL Ventiel vloerverwarming
Dit ventiel wordt gemonteerd in de retour van een radiator waarbij vervolgens een buis van ongeveer 25 meter wordt aangesloten. In het RTL ventiel zit een voeler die de temperatuur van het water in de vloerverwarmingsbuizen registreert en vervolgens bepaalt of er meer of minder warm water aangevoerd moet worden.

Zo kan de temperatuur in de ruimte beter bepaald worden en wordt onnodig warm water verbruik beperkt. Dat bespaart mooi wat kosten en is een voordeel wat vaak pas achteraf opgemerkt wordt. Het is dus niet alleen comfortabel maar ook besparend.

Multibox

De box van de vloerverwarming is eigenlijk de mini verdeler. Ieder onderdeel doet:

Vloerverwarming RTL op hout
Vloerverwarming is het meest geschikt voor tegelvloeren maar kan ook soms als verwarming onder houten vloeren gebruikt worden. Het kan steeds meer met andere soorten vloeren worden gecombineerd, zoals gietvloeren en dus ook met houten vloerafwerkingen.

Vloerverwarming aansluiten op radiator

Vloerverwarming is een lage temperatuur verwarmings systeem waardoor je duurzaam en goedkoop je huis verwarmt. Elektrische vloerverwarming is prima voor een kleine ruimte maar vreet behoorlijk wat stroom. Daarnaast heb je elektra aangesloten op je vloer en die pas je meestal toe in de badkamer. Die combinatie blijft voor mij altijd vreemd klinken. Elektra met open water is altijd een beetje tricky gevoelsmatig. Natuurlijk weet ik wel dat dit bijna nooit fout gaat maar toch…

Schema

Het schema is simpel zoals je ziet:

vloerverwarming schema basis

RTL Vloerverwarming radiator

Het voelt en klinkt een stuk logischer om het verwarmingswater (wat er vaak toch al in de buurt is) ook even door de vloerverwarmingsbuizen te laten lopen. Dan verwarm je de vloer bijna gratis. Het aanleggen van zo’n RTL vloerverwarmingssysteem op de radiator afvoerleiding is ook nog eens simpel en deze vloerverwarming kan ook met een houten vloer.

Kopen

Je bespaart geld en tijd als je online de RTL unit gaat kopen. Let wel op de verzendkosten bij kleine bestellingen, vaak wordt vanaf 50 a 75 euro je bestelling geheel gratis verzonden.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zou de vloerverwarming komen?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes