Vloerverwarming houten vloer | Is het mogelijk?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan de combinatie van een vloerverwarming en houten vloer prima samengaan. De reden daarvoor is dat vloerverwarming de laatste jaren steeds meer is ontwikkeld. Laten we bekijken hoe het in zijn werk gaat! 

vloerverwarming wordt gelegd onder houten vloer

Kan er vloerverwarming onder een houten vloer?

Vloerverwarming kan tegenwoordig prima op een houten vloer. Sommige soorten hout zijn er niet geschikt voor, zoals beukenhout, maar het merendeel van de soorten hout kan goed gecombineerd worden met vloerverwarming. Het is een goede keuze om grote ruimtes mee te verwarmen, waardoor je warme voeten krijgt en de traditionele radiatoren de deur uit kunt doen.

Welke houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming leggen?

Een hardere houtsoort die niet erg vochtgevoelig is, is het meest geschikt voor vloerverwarming. De meest gekozen houtsoort hiervoor is eikenhout, omdat het voldoet aan de eisen, goed bewerkbaar is en een uitstekende investering is. Het beste is om te kiezen voor een dunne vloerbedekking die niet te breed is, zodat er zo weinig mogelijk kans is dat de vloer gaat werken en kapot gaat. Denk bijvoorbeeld aan parket of een lamelplank.

Rechtstreeks verlijmen op een multiplex onderlaag

Nog een belangrijk punt is het verlijmen van de houten vloer. Bij de houten vloer moet de onderlaag goed verlijmd zijn met een multiplex onderlaag. Als er niet allerlei lagen tussen de vloerverwarming en de vloer worden aangebracht kan er minder weerstand ontstaan. Daardoor kan de warmte goed en evenredig doorgegeven worden en zal de ruimte heerlijk aangenaam op kunnen warmen.

Voordelen van vloerverwarming onder een houten vloer

De voordelen van een vloerverwarming onder een houten vloer zijn:

 • Meer sfeer in huis
 • Warme vloer voelt comfortabel
 • Strak uiterlijk door ontbreken van radiatoren
 • Vloerverwarming kan als hoofdverwarming of bijverwarming dienen
 • Lager energieverbruik door lage temperaturen in het verwarmingssysteem
 • Te gebruiken samen met de zonneboiler

Vloer op vloerverwarming

De houten vloer die je met de vloerverwarming wilt combineren moet natuurlijk wel geschikt zijn voor vloerverwarming. Zonder te verzanden in de technische eigenschappen van hout is het slim om een paar feitjes over houten vloeren en vloerverwarming te weten:

 • 1 Hoe dikker de houten vloer hoe trager de opwarming
 • 2 Verlijmen van de nieuwe houten vloer is vaak aan te raden, vooral bij een parketvloer
 • 3 Anticipeer op eventuele lekkages van de vloerverwarming (inspectiemogelijkheden van de leidingen in de kruipruimte bijvoorbeeld)

De vloer optimaliseren met vloerisolatie

Zoals je misschien al weet is vloerverwarming al zuiniger dan normale radiatoren van de verwarmingen. Je kunt het echter nóg beter doen en dit optimaliseren met isolatie.

Als je meer wilt doen om te besparen is het ook handig om eens de passieve manier om minder te stoken binnen te overwegen. Dat kan bijvoorbeeld heel makkelijk door te kiezen voor vloerisolatie. Hoewel de aanleg elektrische vloerverwarming kosten lager zijn is het altijd duurzamer om voor de traditionele vloerverwarming te gaan.

Verwarming onder hout is energiezuinig

De vloerverwarming biedt comfort, is energiezuinig en onder een houten vloer helemaal comfortabel. Misschien wel een van de grootste pluspunten van vloerverwarming is de besparing op het energieverbruik. Normaal gesproken wordt voor een behaaglijke temperatuur tot zo’n 21 à 22 graden verwarmd terwijl je met vloerverwarming al een fijne temperatuur bereikt bij 19 à 20 graden. Dit lijkt misschien niet veel, maar bespaart fors op de energierekening.

Wat kost vloerverwarming op een houten vloer?

Vloerverwarming kost gemiddeld €70 tot €80 per vierkante meter. Dit is inclusief BTW en montagekosten. De precieze prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het totale oppervlak, de type vloerverwarming die je kiest, de afwerking en meer. Bij een vloeroppervlakte van 40 vierkante meter moet je rekening houden met een prijs van € 2.800 tot € 3.200 voor de klus.

OppervlakteGemiddelde prijs: bijverwarmingGemiddelde prijs: hoofdverwarming
10 m2€750€800
20 m2€1.500€1.600
30 m2€2.250€2.400
40 m2€3.000€3.200
50 m2€3.750€4.000
60 m2€4.500€4.800
70 m2€5.250€5.600

Kosten nieuwe houten vloeren aanleggen

Als je meteen een nieuwe vloer kiest bij de vloerverwarming, zullen de kosten hiervoor nog bovenop de vloerverwarming kosten komen. Het is wel slim om deze klussen te combineren, want de vloer moet toch open worden gemaakt voor de vloerverwarming. Een nieuwe houten vloer kost gemiddeld € 15 tot € 60 per vierkante meter. Kies je voor een parketvloer, reken dan op € 50 tot € 150 per vierkante meter.

Benieuwd naar de kosten van vloerverwarming?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en installeren de vloerverwarming, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk vloerverwarming prijzen

Hoe warm mag de temperatuur vloerverwarming zijn

Je bespaart op de energiekosten wanneer je vloerverwarming laat plaatsen. Deze besparing zit vooral in het gebruiken van lage temperatuur verwarming. Het water dat voor de vloerverwarming wordt gebruikt mag namelijk niet hoger dan 40 graden zijn. De temperatuur aan de bovenkant van de houten vloer mag niet hoger worden dan 28 graden en het liefst zelfs onder de 25 blijven. Zo krijg je een geleidelijke verwarming die de houten vloer niet aan zal tasten.

Misverstanden over vloerverwarming

Geregeld krijgen we de vraag over de combinatie van vloerverwarming en een houten vloer. Hoewel vloerverwarmingen in de laatste jaren fors zijn verbeterd bestaan er flink wat hardnekkige misverstanden over houten vloeren met een vloerverwarming. Dat is niet zo vreemd, het was voorheen ook niet altijd mogelijk om een vloerverwarming onder een houten vloer te leggen.

De houten vloer kan kromtrekken, uitzetten en scheuren

Veel mensen denken dat een vloerverwarming te warm is voor hout, waardoor het hout mogelijk te veel uitzet en gaat scheuren. Maar naast een goede vloerisolatie op de houten vloer, kan een vloerverwarming plaatsen er voor zorgen dat de temperatuur van deze vloer aangenaam is zonder de kwaliteit van de houten vloer aan te tasten.

vloerverwarming houten vloer

Niet elke houtvloer kan met vloerverwarming gecombineerd worden

Het is wel belangrijk om te benadrukken dat niet alle vloer- en houtsoorten hiervoor geschikt zijn. Het is van belang dat het houten oppervlak niet te dik is, niet te breed is en goed verlijmd is. Om erachter te komen welke vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming kun je bij verschillende leveranciers terecht. Zij kunnen je waarschijnlijk van goed advies voorzien

Welke houtsoorten zijn niet geschikt?

Niet elke houtsoort is goed tegen de invloed van vloerverwarming bestand. In de regel worden houtsoorten als Jatoba, Beuken en Zwarte Kabbes afgeraden om te combineren met een vloerverwarming. Dat zijn de zogenaamde nerveuze houtsoorten. Bij nerveus hout loop je het risico dat de planken krom trekken. Dat is erg zonde van die mooie, nieuwe vloer natuurlijk.

Het verschil in rendement is groot

Hoewel sommige soorten hout prima op een vloerverwarming gelegd kunnen worden zonder krom te trekken zijn ze toch niet zo geschikt. Een aantal houten vloeren houden de warmte te goed tegen. Dat leidt vervolgens weer tot een veel te groot verlies in rendement, waardoor de vloerverwarming eigenlijk nutteloos is.

Dunne houten vloer constructie is de beste keuze

Om het rendement zo hoog mogelijk te houden kun je een paar dingen doen. Allereerst is de dikte van de houten vloer een grote factor in hoe hoog het rendement gaat zijn. Dat zit zo: een dikke vloer van massief hout houdt logischerwijs meer warmte tegen.

Om de ruimte toch voldoende op te kunnen warmen moet je vervolgens meer stoken. Hout heeft namelijk een isolerende werking. Het gevolg daarvan is in de praktijk een slecht opgewarmde ruimte en toch een hoge energierekening.

Nadelen van vloerverwarming onder een houten vloer

Helaas zijn er ook wat nadelen van vloerverwarming onder een houten vloer:

 • De warmte wordt minder snel verspreid door een houten vloer dan door een tegelvloer
 • Sommige houten vloeren kunnen extra gaan werken (uitzetten) door vloerverwarming
 • Hierdoor wordt het relatief trage opwarmsysteem nog wat langzamer
 • Een hoger risico in het leggen van de vloerverwarming in de ondervloer (uitbesteden dus)
 • Ook het leggen van de houten vloer is een klus voor specialisten
 • Risico voor lekkage. Gelukkig zijn er wel ‘lekzoekers’ voor

Veelgestelde vragen

Kan je vloerverwarming op een houten ondervloer leggen?

+
Vloerverwarming kan je ook op een houten ondervloer leggen. Sterker nog, het is juist het beste als je houten vloer is verlijmd met een multiplex onderlaag, zodat er genoeg lagen tussen de vloerverwarming en de vloer zijn.

Wat kost vloerverwarming op houten vloer?

+
Vloerverwarming op een houten vloer zal ongeveer evenveel kosten als gewone vloerverwarming. Reken op prijzen van €70 tot €80 per vierkante meter.

Welke vloerverwarming voor houten vloer?

+
Alle soorten vloerverwarming zijn geschikt voor een houten vloer, al is een watergedragen vloerverwarming net iets beter omdat er minder temperatuurschommelingen plaatsvinden.

Vloerverwarming plaatsen: gratis offertes

Van plan om een vloerverwarming te plaatsen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou vloerverwarming kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zou de vloerverwarming komen?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes