EPDM bestaat nog niet zo lang. Na de introductie werd deze dakbedekking aangeprezen als het beste materiaal dat verkrijgbaar is. Het blijkt dat EPDM inderdaad uitstekend kan voldoen als goede dakbedekking, maar de nadelen van EPDM dakbedekking mogen niet onderschat worden.
EPDM
Het is in principe geschikt om er 40 – 50 jaar een dak mee af te dichten, maar er zijn ook wat nadelen waar je rekening mee moet houden. Dat betekent niet dat EPDM slecht is, het moet alleen zorgvuldig worden gelegd. Bekijk de EPDM dakbedekking offerte
Waarvoor is EPDM ontwikkeld?
EPDM is ontstaan toen er in het Midden Oosten werd gezocht naar een materiaal dat grote temperatuurverschillen kan weerstaan.
Belangrijke voorwaarden zijn dat het materiaal bestand moet zijn tegen UV straling, dat het gemakkelijk verwerkt moet kunnen worden, geen last heeft van veroudering en flexibel toepasbaar is.
EPDM dakbedekking nadelen: Synthetische rubber
Het is een synthetisch soort rubber die als folie wordt geleverd. De afkorting EPDM betekent Ethyleen – Propyleen – Dieen – Monomeer. Het is een hightech product dat overal ter wereld op grote schaal wordt geproduceerd en toegepast.
Het is verkrijgbaar in allerlei kwaliteiten en formaten.
Toepassing van EPDM
Als materiaal voor afdichtingen is EPDM een geweldig product. Het kan tegen temperaturen van 75 graden onder nul tot meer dan 125 graden boven het vriespunt, het is bestand tegen gassen als ozon en wordt niet beïnvloed door de straling van de zon.
Overal in de wereld wordt het gebruikt in de auto-industrie en als afdichtingsmateriaal van daken, vijvers en gevels.

Nadelen bij gebruik van EPDM
Eén van de veel genoemde voordelen van EPDM is dat het prijstechnisch voordelig is. Als de levensduur van het materiaal wordt meegerekend is dat ook zo. Een voordelig alternatief is wellicht een dakbedekking van ECB.
Toch moet je op het moment van aanschaf voor EPDM een hoge investering doen, met name omdat het een hightech product is van een zeer hoge kwaliteit.
Duur in aanschaf
Bitumen is veel goedkoper in aanschaf. Wie een beslissing neemt op basis van de aanschafkosten zal dus waarschijnlijk voor bitumen kiezen. De levensduur van bitumen is echter maar half zo lang als van EPDM.
Dat betekent dat er in 50 jaar 2 keer bitumen moet worden gelegd en slechts 1 keer EPDM. Door op deze manier naar de kosten te kijken is EPDM ineens toch niet zo duur.
EPDM dakbedekking nadelen: Niet bestand tegen chloor
Als je een woning hebt in de buurt van bedrijven met een groot risico op de uitstoot van chloor is een EPDM dakbedekking niet aan te raden. Het materiaal is namelijk niet bestand tegen dit gas. Ook als je in de buurt woont van een zwembad is het niet verstandig om EPDM te gebruiken.
In die situaties is bitumen een betere oplossing. Het nadeel van bitumen is echter, dat het door de invloed van de zon verhardt, waardoor er scheuren en barsten kunnen ontstaan.
Weersomstandigheden
Eén van de grote voordelen van EPDM is dat er geen branders of andere gevaarlijke hulpmiddelen nodig zijn om het op het dak aan te brengen. Daardoor kan EPDM door klussers zelf worden aangebracht. Je kunt EPDM aanbrengen door het met een lijm of een kit op het dak vast te maken.
EPDM is in elk formaat leverbaar. Je kunt dus het volledige dak bedekken met één stuk EPDM. Het voordeel daarvan is, dat er geen naden ontstaan, die in de loop der tijd zouden kunnen lekken. Het leggen kan niet bij alle weersomstandigheden. Het moet in elk geval warmer zijn dan +5 graden en de luchtvochtigheid moet lager zijn dan 80 procent.
Stank
Ondanks dat EPDM een chemisch materiaal is verspreidt product een sterke rubberlucht. Je hebt daar alleen de eerste weken na het leggen last van. Uiteindelijk zal de geur volledig vervagen.
Bitumen stinkt ook, maar alleen tijdens het aanbrengen. Dat komt doordat het met een brander wordt vastgemaakt. Milieutechnisch is EPDM minder schadelijk dan bitumen, want het ontstaat door een chemische reactie. De grondstof voor bitumen is aardolie.
EPDM dakbedekking nadelen: Gevoelig voor beschadigingen
Als je de dakbedekking hebt gemaakt van EPDM moet je voorzichtig zijn als er iets op het dak wordt gemonteerd. Want EPDM kan vrij gemakkelijk beschadigen door scherpe voorwerpen. Met een beetje pech kun je lekkage veroorzaken als er een stukje metaal onder een schoen of onder een poot van een trap blijft zitten.
Het is geen probleem om zonnepanelen op een dak met EPDM te monteren, als er maar voorzichtig wordt gewerkt. Ook is het belangrijk om alle restmaterialen, zoals slijpsel, metalen krullen, schroeven en spijkers na afloop van de werkzaamheden zorgvuldig op te ruimen.
Valkuilen bij afdekken van ongeïsoleerd bitumen
Er kan door verkeerd gebruik van EPDM ook schade ontstaan aan de dakconstructie. Dat heeft in de meeste gevallen te maken met vochtproblemen. Die worden veroorzaakt doordat het EPDM op materialen wordt gelegd die daar niet geschikt voor zijn.
Dit gebeurt vooral als het EPDM door een doe-het-zelver op een dak wordt aangebracht. Hij maakt geen fouten bij het leggen van het EPDM, maar houdt geen rekening met de materiaalkeuze van de onderliggende constructie.
EPDM dakbedekking nadelen: Pas op voor condens
Een van de selling points van EPDM is dat het geschikt is om het als dakafdekking over een oude laag bitumen te leggen. Het meest aantrekkelijke argument is dat je dan de eerste 40 jaar geen last meer hebt van lekkage. De gebruiksaanwijzing geeft aan dat het EPDM over bitumen kan worden gelijmd, maar zo simpel is het niet.
EPDM is bijna volledig dampdicht. Bij een ongeïsoleerd bitumen dak kan er door temperatuurverschillen tussen de boven en onderzijde van het dak condens ontstaan. Dat vocht tast de lijmlaag aan en soms ook de houten constructie. Omdat EPDM kan krimpen zal het door de kapotte lijmlaag na enkele jaren los op het dak liggen.

Specialist om advies vragen
Wie van plan is om zelf een EPDM dakbedekking op een oude laag bitumen te leggen kan daar het beste eerst advies over vragen aan een specialist. In veel gevallen zal een ongeïsoleerd dak moeten worden aangepast, voordat er EPDM op kan worden gelegd.
Daar zijn 2 methoden voor. Bij beide methoden moet eerst de bestaande dakbedekking worden verwijderd. Dat is een flinke klus, en het voordeel dat EPDM rechtstreeks op het bitumen kan worden gelijmd is hier dus niet van toepassing.
Methode 1: EPDM zonder isolatie
Het gebruik van EPDM zonder isolatie is mogelijk bij constructies in de buitenlucht, zoals een carport. Na het verwijderen van de oude laag bitumen moet de houten constructie de tijd krijgen om te drogen. Al het vocht in het hout moet verdampen.
Als het hout droog is kan de lijm daar rechtstreeks op worden aangebracht om het EPDM vast te plakken. Bij deze oplossing zal er wel condens ontstaan door temperatuurverschillen tussen de boven- en onderzijde van het dak. Dat is geen probleem, want dat kan gemakkelijk verdampen. Er ontstaan wel vochtplekken aan de onderzijde van de constructie.
Methode 2: EPDM met isolatie
Door gebruik te maken van isolatiemateriaal behoren vochtproblemen helemaal tot het verleden. Ook hier wordt eerst de oude dakbedekking verwijderd. Op de houten constructie wordt eerst een laag dampremmende folie aangebracht, gevolgd door een laag isolatiemateriaal, zoals PIR platen van 3 centimeter dikte. Deze platen worden met schroeven op de houten constructie bevestigd.
Op de PIR platen en de dakranden kan het EPDM worden vastgelijmd. Aan de onderzijde van de houten constructie zullen nu geen schimmel- en vochtplekken ontstaan.
EPDM dakbedekking nadelen: Conclusie
EPDM is een uitstekend product om als dakbedekking te gebruiken, maar er zijn nogal wat haken en ogen waar je rekening mee moet houden.
Leg nooit zelf een EPDM dakbedekking bovenop een bestaande dakbedekking voordat je aan een specialist hebt gevraagd of dat wel mogelijk is.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
- Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
- Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
- Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
- Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29
Externe bronnen:
Bekijk EPDM dakbedekking offerte ►