Condensatieketel prijs | Verschillende types en kosten

Wil je graag een optimaal warmtecomfort in je woning en een maximaal rendement? Dan is het mogelijk interessant om voor een condensatieketel te kiezen.

Condensatieketel prijs

Dit is de condensatieketel prijs

Er is geen vaste prijs waar je mee te maken krijgt wanneer je op zoek gaat naar de condensatieketel prijs. De prijs hangt van een aantal zaken af, waaronder het merk en het type. Gemiddeld betaal je tussen de € 2000 en € 7000, dit is vaak inclusief de btw en de plaatsing van de ketel. Het kan voorkomen dat je nog geen dubbelwandige rookgasafvoer hebt. In dit geval komen er vaak nog kosten bij.

Rendement van de gascondensatieketel

Het is belangrijk om niet alleen te letten op de prijs, maar ook naar het rendement. Het plaatsen van een condensatieketel betekent dat je voor 15 tot 20 jaar verzekerd bent van een uitstekende manier om te besparen op je energiekosten.

Types en kosten

Er is geen standaard condensatieketel prijs en dit betekent dat je op voorhand niet precies weet hoeveel je moet betalen. Zoals eerder gelezen hangt de prijs onder andere af van het type ketel dat je kiest. Er zijn twee soorten condensatieketels waar je voor kunt kiezen, het is aan jou om te bepalen welke het beste bij jou past. Onderstaand vind je de twee mogelijkheden en verderop lees je uitgebreide uitleg over de twee types met onder andere de prijzen, zodat het nog makkelijker is een goede keuze te maken. De twee soorten:

 • Aardgas condensatieketel
 • Mazout condensatieketel

Een condensatieketel op aardgas

Het is in de eerste plaats mogelijk om voor een condensatieketel op aardgas te kiezen. Dit is de beste keuze wanneer je huidige gasketel ouder is dan 20 jaar of kapot is gegaan. Een condensatieketel op aardgas zorgt ervoor dat je voor de komende 20 jaar weer verzekerd bent van een goed werkende ketel. Daarnaast profiteer je vaak ook van een goede energiebesparing. Met een condensatieketel bespaar je tot wel 30% op de energiekosten.

Vervangen van een oude gasketel

Het vervangen van een oude gasketel voor een condensatieketel op gas is een interessante en betaalbare keuze. Je hoeft geen grote aanpassingen te doen aan de beste cv ketel, omdat de nodige toestellen en leidingen gewoon kunnen blijven zitten. De kosten blijven dus laag. Je kunt ook altijd kijken naar een kleine CV ketel. Deze optie komt voornamelijk voor bij de wat oudere woningen, maar ook voor nieuwbouw is het mogelijk om voor dit type ketel te kiezen. Je moet dan wel een gasaansluiting hebben.

Kosten condensatieketel op gas

De kosten voor een condensatieketel op aardgas liggen tussen de € 2000 en € 5000. Let op: er is bij het plaatsen van een condensatieketel op aardgas sprake van verplicht onderhoud voor ketels vanaf 100 kW. Het onderhoud vindt om de 4 jaar plaats.

Condensatieketel laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk de offertes

Een condensatieketel op mazout

Er is ook een tweede optie, een condensatieketel op mazout. Dit is een goede keuze wanneer je jouw huidige mazoutketel wilt vervangen omdat deze kapot is of niet meer naar behoren werkt. Een condensatieketel op mazout biedt jou de komende 20 jaar zekerheid dat je een goed werkende ketel hebt. Ook profiteer je van interessante besparingen op je energiekosten: net als bij een aardgas condensatieketel bespaar je tot wel 30%.

Condensatieketel op mazout

De keuze voor een condensatieketel op mazout is de meest interessant keuze wanneer je op dit moment een mazoutketel hebt. Je hoeft hierbij geen grote aanpassingen te verrichten om dat de nodige leidingen en verwarmingstoestellen gewoon kunnen blijven staan. Het is later altijd nog mogelijk om van mazout over te stappen naar een andere brandstof, bijvoorbeeld bij een grondige renovatie of na verdere ontwikkeling van verwarmingstechnieken. Je kunt ook altijd kijken om een cv ketel te huren.

Kosten condensatieketel op mazout

De kosten voor een condensatieketel op mazout liggen tussen de € 4500 en € 7500. Let op: er is bij het plaatsen van een condensatieketel op mazout sprake van verplicht onderhoud voor ketels tussen 20 en 100 kW. Het onderhoud vindt om de 4 jaar plaats.

Hoogrendementsketel prijs

Een hoogrendementsketel, ook wel bekend als een HR-ketel, is een type ketel dat bekend staat om zijn hoge energie-efficiëntie. De prijs van een HR-ketel kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type ketel, het vermogen, de montagekosten en het merk. Over het algemeen kunt u verwachten dat de prijzen voor een HR-ketel beginnen vanaf € 1500

Kosten en rendement

Bij het kiezen van een HR-ketel is het belangrijk om niet alleen naar de aankoopprijs te kijken, maar ook naar de energiebesparingen op lange termijn. Een HR-ketel heeft namelijk een hoger rendement en lager energieverbruik dan een standaard verwarmingsketel, wat kan leiden tot lagere energiekosten. 

Factoren die de hoogrendementsketel gas prijs bepalen

Enkele andere factoren die de uiteindelijke prijs van een HR-ketel kunnen beïnvloeden, zijn onder meer:

 • Het vermogen van de ketel: Een ketel met een hoger vermogen zal over het algemeen duurder zijn dan een ketel met een lager vermogen.
 • De installatiekosten: De kosten voor het installeren van de ketel kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de installatie.
 • Het merk van de ketel: Verschillende merken kunnen variëren in prijs, afhankelijk van de specificaties en kenmerken van hun modellen.
Condensatieketel prijs

Kosten besparen: waar moet je op letten?

De installatie van een condensatieketel is niet goedkoop. Je doet er dan ook goed aan om op zoek te gaan naar manieren om te besparen op de condensatieketel prijs. Het maakt niet uit of je een ketel op aardgas of mazout wilt laten plaatsen: er zijn in beide gevallen manieren waarop je zo min mogelijk betaalt, maar wel de beste keuze maakt. Onderstaand vind je belangrijke aandachtspunten waarmee je de beste en meest voordelige condensatieketel aanschaft.

 • Condensatieketel vergelijken: je doet er in de eerste plaats altijd goed aan om de condensatieketels van verschillende fabrikanten te bekijken en met elkaar te vergelijken. Diverse merken voor ketels hebben hun eigen kenmerken en daardoor ook hun eigen voor- en nadelen. Het is dan ook slim om dit te vergelijken om op basis hiervan de beste keuze te maken.
 • Specialisten vergelijken: een andere belangrijk punt om te besparen op de condensatieketel prijs is door de tarieven en mogelijkheden van diverse specialisten te vergelijken. Ieder bedrijf hanteert een andere prijs en met het aanvragen van offertes bij meerdere bedrijven ben je in staat om de beste keuze te maken.
 • Installatiekosten vergelijken: let niet alleen op de prijs van de condensatieketel zelf, maar kijk ook naar de installatiekosten. Dit is niet altijd bij de prijs inbegrepen en dit kan ervoor zorgen dat de prijs alsnog hoger uitvalt. Controleer dit altijd van tevoren zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Tip 1: Let op het keurmerk

Het is belangrijk om een condensatieketel te kiezen die voldoet aan de eisen van de overheid. De meeste ketels zullen aan deze voorwaarden voldoen, maar het is toch altijd belangrijk om dit na te kijken. Controleer welk keurmerk de ketel heeft voordat je deze gaat laten installeren. Het is daarnaast ook altijd mogelijk om met een installateur samen te werken: je bent er op deze manier zeker van dat je voor een goede condensatieketel zal kiezen die aan de belangrijkste voorwaarden voldoet.

Tip 2: Subsidie voor installatie

Een belangrijk voordeel van het plaatsen van een condensatieketel is dat je recht hebt op een subsidie. Het plaatsen een dergelijke installatie valt onder het uitvoeren van verduurzamingen aan je woning. Een subsidie voor een condensatieketel ligt tussen de € 400 en € 800. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om deze vergoeding te krijgen:

 • De ketel wordt in een bestaande woning geplaatst
 • De ketel is nieuw aangekocht en wordt geplaatst door een erkende specialist
 • De ketel is voorzien van een CE-markering

Zelf doen of laten doen?

Natuurlijk vraag je je af of je zelf niet aan de slag kunt met het plaatsen van een condensatieketel. In theorie is het waarschijnlijk wel mogelijk om dit zelf te doen, vooral wanneer je hier enige kennis in hebt. Toch wordt het altijd aangeraden om dit te laten doen door een erkende vakman. In de eerste plaats ben je er in dit geval altijd van verzekerd dat de ketel op de juiste manier geplaatst wordt. Daarnaast heb je alleen recht op de subsidie wanneer de ketel wordt geplaatst door een erkende specialist. Door offertes op te vragen bij meerdere specialisten kun je de goedkoopste optie kiezen en betaal je nooit onnodig teveel voor het plaatsen van een condensatieketel.

Onderhoud, juiste plaatsing en rendement

Een vakman kan jou daarnaast ook helpen met vragen omtrent de werking van een condensatieketel. Ook met betrekking tot onderhoud is het ideaal om een specialist in te kunnen schakelen. De ketel onderhouden moet in ieder geval eens per 4 jaar, maar het is aan te raden om dit een keer per jaar te laten doen. Op deze manier ben je zeker van de beste resultaten met betrekking tot het rendement. Ook de levensduur wordt op deze manier verlengd.

Houd de condensatieketel kosten laag

Een condensatieketel is niet alleen beter voor het milieu, maar is ook nog eens goed voor jouw portemonnee. Dankzij het optimale rendement dat de ketel oplevert, heb je veel minder energie nodig om het huis en water te verwarmen, in combinatie met je huis isoleren met efficiënte isolatie zoals vloerisolatie of spouwmuurisolatie gaan je maandelijkse kosten al snel omlaag. En wanneer je op zoek gaat naar een ketel met een lage prijs kun je ook nog eens besparen op de aanschaf en de plaatsing van een ketel.

Prijs vergelijken

De condensatieketel prijs hangt dus niet alleen af van het soort, maar ook van het merk en de fabrikant. Met het opzoeken en vergelijken van verschillende condensatieketels ben je verzekerd van de beste keuze en betaal je de laagst mogelijke condensatieketel prijs. Laat je goed informeren voor het plaatsen van een dergelijke installatie en wees verzekerd van de beste keuze!

Terugverdientijd

Met een nieuwe CV-ketel of een nieuwe condensatieketel bespaar je honderden euro’s op je jaarlijkse stookkosten. Een nieuwe CV ketel zal tussen de € 1000 en de € 2500 euro kosten. Dit betekent dat je een CV-ketel al binnen 5 tot 7 jaar terugverdiend. De prijzen van CV-ketels kunnen sterk uit elkaar liggen en daarom is het handig om een offerte condensatieketel te vergelijken.

Veel gestelde vragen

Is er nog een premie voor een condensatieketel?

+
Ja, de zogenaamde MijnVerbouwPremie is beschikbaar en is nog aan te vragen tot en met 31 oktober 2024.

Is een condensatieketel of hr-ketel nog interessant?

+
Ja, een condensatieketel is interessanter dan een reguliere verwarmingsketel, deze haalt namelijk een hoger rendement.

Wat kost een goede condensatieketel?

+
Gemiddeld betaal je tussen de € 2000 en € 7000 voor een goede condensatieketel.

Welk merk heeft de beste condensatieketel?

+
De Intergas Xtreme 36 kwam in 2022 als winnaar uit de test, waardoor Intergas een goede optie is.

Offerte voor condensatieketel

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes voor een condensatieketel.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor verwarming zou je willen?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes