Energiebesparende maatregelen genomen of je woning verbouwd? Dan is de kans groot dat je dit terugziet in het energielabel van jouw woning. Maar hoe werkt dat eigenlijk, een energielabel aanpassen? Bekijk de energielabel offerte
Hoe pas je het energielabel aan?
Een beter energielabel kan de waarde en het comfort van de woning verbeteren en daarnaast de energierekening verlagen. Maar hoe krijg je dit zwart-op-wit?
Alleen erkend deskundige kan energielabel aanpassen
Sinds 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om je eigen energielabel online via DigiD aan te passen. Tegenwoordig is een afspraak met een erkende energieadviseur nodig. Deze komt jouw woning inspecteren om vervolgens een definitief energielabel op te stellen. De energieadviseur bepaalt dit aan de hand van verschillende kenmerken, bijvoorbeeld isolatie. Dit energielabel wordt vervolgens bij het Kadaster geregistreerd. Alleen dan is het een geldig energielabel.
Energielabel opvragen?
Hoe kom ik achter mijn energielabel? Je energielabel kun je gemakkelijk zelf online opvragen.
Energielabel A tot Energielabel G
Er zijn in totaal 7 energielabels. Deze lopen van A tot G, waarbij energielabel A het meest energiezuinig is en energielabel G het meest vervuilend. Hoe hoger het energielabel, hoe gemakkelijker je energie kunt besparen met energiebesparende maatregelen.
Energielabel A
Dit energielabel is het meest zuinige en meest duurzame label.
Energielabel B
Label B is nog steeds erg zuinig en met een laag energieverbruik
Energielabel C
Woningen met energielabel C zitten in de middenmoot en zijn relatief zuinig.
Energielabel D
Energielabel D staat voor een gemiddeld energieverbruik. Dit is prima, maar er zijn ook zeker energiebesparende maatregelen mogelijk.
Energielabel E
Een woning met energielabel E is niet erg zuinig, dit label staat namelijk voor een hoog energieverbruik.
Energielabel F
Ook met dit energielabel heeft de woning een hoog energieverbruik en is er allerlei verduurzaming mogelijk.
Energielabel G
Label G is het minst energiezuinige label van alle energielabels. Hier is erg veel energiebesparing mogelijk.
Verschil voorlopig energielabel en definitief label
Wat is eigenlijk het verschil tussen een voorlopig energielabel en een definitief energielabel? Een voorlopig label is gebaseerd op standaard kenmerken zoals het bouwjaar, woningtype en de oppervlakte. Zulk soort gegevens staan standaard geregistreerd bij het Kadaster. Een definitief energielabel is het label dat je kunt laten opstellen door een energieadviseur. Sinds 2015 is dit definitieve label verplicht bij verkoop van een woning.
Energiebesparende maatregelen
Maar voor de inspectie kan plaatsvinden moeten er natuurlijk de nodige energiebesparende maatregelen worden genomen. Een energielabel verbeteren gaat niet vanzelf, maar gelukkig is er van alles mogelijk om je woning energiezuiniger te maken.
Goede isolatie
Denk bijvoorbeeld aan isolatie. Er bestaan verschillende soorten isolatie en het aanbrengen daarvan zorgt voor een efficiënter energieverbruik en uiteindelijk ook een hoger energielabel. Dit krijg je voor elkaar met dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie of kruipruimte-isolatie.
Dubbel glas plaatsen
Heeft jouw woning nog enkel glas? Kies dan voor dubbel of zelfs driedubbel glas om de isolatie van je woning te verbeteren en warmteverlies tegen te gaan.
Energiezuinig ventilatiesysteem
Niet alleen isolatie, maar ook ventilatie is belangrijk als het gaat om je woning energiezuiniger maken. Kies daarom voor een energiezuinig ventilatiesysteem.
Energiezuinig verwarmen
Wordt jouw woning nog verwarmt met een oude cv-ketel? Overstappen naar een energiezuinige Hr-ketel, warmtepomp of hybride systeem kan bijdragen aan de energiezuinigheid van de woning.
Zonnepanelen aanschaffen
Dan zijn er natuurlijk ook nog extra’s die je als woningeigenaar aan je woning kunt toevoegen . Denk hierbij aan opties zoals zonnepanelen voor een beter energielabel.
Waarom energielabel aanpassen?
Wanneer je woonsituatie verandert, kan het zijn dat het huidige label niet meer bij de woning past. Dit kan bijvoorbeeld na een verbouwing zijn, of wanneer je zonnepanelen hebt laten plaatsen. Ook kan het zijn dat het energielabel is verlopen. Een nieuw energielabel is namelijk 10 jaar geldig, daarna moet een vakbekwaam energieadviseur opnieuw komen controleren. Ook kun je het label laten aanpassen wanneer je graag wilt inzien of de woning energiezuiniger is geworden.
Wat kost het aanpassen van een energielabel?
Bij de verkoop of verhuur van een woning is een energielabel verplicht. Hiervoor moet je een energielabel aanvragen bij een vakbekwaam energieadviseur. Deze kijkt naar meerdere factoren waaronder woningtype en beslist zo tijdens een inspectie wat het definitief energielabel van de woning wordt. Elke energieadviseur vraagt een andere prijs voor het energielabel verstrekken, maar je kunt om en nabij op een prijs van zo’n 200 euro rekenen.
Veelgestelde vragen
Hebben zonnepanelen invloed op het energielabel?Offerte
Wil je precies weten wat voor Energielabel deskundige aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Energielabel deskundige specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Energielabel deskundige specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Energielabel deskundige Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de energielabel offerte ►