Om de hoeveelheid daglicht in een kamer met een schuin dak te herstellen of te verbeteren is een lichtstraat een verstandige investering. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een lichtstraat in een schuin dak? Bekijk de lichtstraat offerte
Niet alleen in platte daken
Een lichtstraat is een enkel, uitgebouwd raamwerk dat bestaat uit meerdere ramen die op een rij liggen. Op een plat dak worden de verbonden raampartijen onder een hoek van ongeveer 15° geplaatst.
Toch is een lichtstraat in een schuin dak ook zeker een mogelijkheid. Het gebouw krijgt dankzij een lichtstraat veel natuurlijk licht. Bovendien zal de binnenruimte optisch groter lijken.
Meer sfeer binnen
Een lichtstraat verbetert de sfeer in een ruimte. Wil je naast meer lichtinval ook graag voor extra ventilatie kiezen? Dan kun je kiezen voor een lichtstraat die handmatig of elektrisch te openen is.
Als je een lichtstraat in een schuin dak laat plaatsen kun je kiezen voor prefab modellen, maar meestal is het beter om voor maatwerk te kiezen.
Voordelen van een lichtstraat in een schuin dak
Een groot voordeel van een lichtstraat is een groter gevoel van ruimte. Een lichtstraat vergroot de binnenruimte optisch. Natuurlijk kan ook meer lichtinval niet in dit rijtje ontbreken. Lichtstraten in schuine daken brengen door hun plaatsing veel licht binnen, wat het wooncomfort verhoogt.
Nog een voordeel is het uiterlijk van een lichtstraat. Een lichtstraat heeft een mooie, moderne uitstraling. Het verhoogt hierdoor de esthetische aantrekkingskracht van je huis.
Waterdichte opstand
Wanneer je een lichtstraat plaatst wordt er gebruik gemaakt van een waterdichte opstand om de lichtstraat te ondersteunen. Hierdoor worden lekkageproblemen vermeden. Als je bang bent dat er warmte verloren gaat via de lichtstraat in het schuine dak kun je isolerend veiligheidsglas kiezen.
In de winter houdt isolerend glas de warmte binnen, waardoor er minder verwarming nodig is. Veiligheidsglas is ook bestand tegen diefstal. Raadpleeg een specialist voor meer details over de vele soorten glas die in je dakraam gebruikt kunnen worden.
Nadelen van een lichtstraat in een schuin dak
Misschien wel het grootste nadeel zijn de kosten. Vergeleken met een dakraam zijn lichtstraten een stuk duurder. De belangrijkste reden hiervoor is dat lichtstraten doorgaans op bestelling worden vervaardigd.
Een dakraam kan vaker prefab geplaatst worden in een schuin dak, waardoor de kosten daarvoor lager liggen. Een ander nadeel is dat een lichtstraat in een schuin dak moeilijker is om te installeren. Deze constructie is uitdagender om te installeren dan dakramen.

Materialen van een lichtstraat schuin dak
Het frame van een lichtstraat en de ramen kunnen beide van verschillende materialen gemaakt zijn. Er zijn drie materialen beschikbaar voor het kozijn, namelijk hout, aluminium of kunststof.
Elk materiaal wordt aangeboden in verschillende kleuren, waardoor je altijd wel een geschikte kleur kunt vinden die past bij jouw woning. Voor het raam kun je kiezen tussen glas en kunststof.
Gelaagd glas
Als je liever voor glas kiest zijn er verschillende mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Veiligheidsglas of gelaagd glas zijn twee opties. Dit soort glas zal niet gemakkelijk breken.
Daarnaast is dit type glas ook inbraakwerend.
Geen isolatie
Je moet weten dat enkelvoudig gelaagd glas geen isolatie biedt als je daarvoor kiest. Tegenwoordig is gelaagd hoogrendementsglas (HR+ of HR++) eigenlijk bijna altijd de norm. In dit glas zijn uitstekende warmte-isolerende kwaliteiten aanwezig.
Je zou ook kunnen kiezen voor zonwerend glas als het schuine dak en de lichtstraat aan veel zonlicht worden blootgesteld. In de zomer buigt dit glas de zonnestralen af om de warmte buiten te houden. Je moet hiervoor wel een extra vergoeding betalen, maar je hoeft geen geld uit te geven aan zonwering.
Mogelijkheden in vorm en afmetingen
Bij het kiezen van een lichtstraat moet je rekening houden met de grootte en de vorm van de constructie. Als je een lichtstraat in een schuin dak laat plaatsen, moet de constructie van het dak het wel aankunnen. Zo nodig moet de dakconstructie eerst versterkt worden voordat de lichtstraat geplaatst kan worden.
De vorm en de afmetingen van een lichtstraat kan grotendeels zelf bepaald worden, zolang de lichtstraat maar mooi in het schuine dak past. Je kunt een specialist raadplegen die helpt bij het bepalen van de vorm en afmetingen van de lichtstraat in jouw situatie.
Welke lichtstraten kunnen er allemaal op een schuin dak gemonteerd worden?
Als je een lichtstraat laat plaatsen in een schuin dak zijn er verschillende modellen waar je uit kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een dakvenster of dakraam.
Op schuine daken worden vaak dakvensters en dakramen toegepast. Ze voorzien de zolder van de juiste hoeveelheid licht en ventilatie.
Dakkapel
Je kunt bij een schuin dak ook voor een dakkapel kiezen. Dakkapellen vergroten niet alleen de hoeveelheid licht, maar geven de zolder ook de extra doorloopruimte die hij nodig heeft.
Dakramen zijn aanzienlijk goedkoper dan dakkapellen en zijn voornamelijk bedoeld voor extra licht en ventilatie.
Vlakke lichtstraat
Een andere optie is een vlakke lichtstraat. In tegenstelling tot een lichtstraat in een plat dak wordt voor schuine daken eigenlijk altijd een vlakke lichtstraat voorgesteld. Het glas staat in dit geval onder dezelfde hoek als het dak.
De beste manier om een platte lichtstraat in te bouwen is binnen een schuine dakconstructie. De grootte van de lichtstraat en het aantal ramen kun je zelf bepalen.

Tips voor de installatie
Laat de nieuwe lichtstraat zo vlak mogelijk in het dak verwerken. Het is noodzakelijk om de lichtstraat volledig waterdicht te plaatsen. Vaak is hier een kleine opstand voor nodig. Dat zien we ook bij een lichtstraat in een overkapping.
Toch is het het beste om de lichtstraat zo vlak mogelijk in het dak te laten plaatsen. Je kunt de opstand voorzien van een verholen goot voor de waterafvoer.
Goede kwaliteit
Let er bij de installatie van een lichtstraat in een schuin dak goed op dat het raam vrij stevig is en meestal gemaakt is van zwaar glas. Hierdoor wordt een lichtstraat bijna altijd vanaf de buitenzijde geplaatst met behulp van een kraan.
Installatie vanuit de binnenzijde is meestal niet mogelijk. Wanneer je de lichtstraat van buitenaf laat installeren moet de opstand al zijn voorbereid voordat de lichtstraat geplaatst wordt.
Modulaire lichtstraat
Een lichtstraat die uit één stuk bestaat kan erg groot zijn, wat de installatie ervan een stuk lastiger maakt. Het is aan te raden om met modulaire lichtstraten te werken die bestaat uit verschillende glas secties.
Deze glas secties worden vervolgens verbonden met een slank profiel om toch zoveel mogelijk daglicht door te kunnen laten.
Zonwering toevoegen aan je lichtstraat
Onder een schuin dak kan het in de zomer behoorlijk warm worden. Het is daarom aan te raden om zonwering toe te laten voegen aan je lichtstraat, zeker wanneer je niet voor zonwerend glas hebt gekozen.
Als je kiest voor zonwering heb je de keuze uit handmatige of elektrische zonwering. Deze zonwering houdt de zon en de warmte tegen, waardoor het onder het schuine dak een stuk minder warm wordt.
Verschillende soorten zonwering
Zonwering kan aan de binnenkant of aan de buitenkant van het glas geplaatst worden. Denk hierbij aan screens, rolluiken of plissé gordijnen. Je kunt de lichtstraat ook voorzien van een volledig verduisterend doek. Dit is erg handig wanneer de ruimte als slaapkamer gebruikt wordt.
Je hebt hierdoor geen gordijnen nodig, maar hoeft enkel het doek te sluiten om de slaapkamer helemaal donker te maken. Hierdoor heb je in de zomer geen last van de zon die te vroeg in je ogen schijnt.
Conclusie
Hoewel lichtstraten over het algemeen in platte daken geplaatst worden kun je een lichtstraat ook in een schuin dak laten plaatsen. Je brengt met een lichtstraat niet alleen meer licht binnen, maar laat ook de ruimte optisch groter lijken.
Door te kiezen voor een lichtstraat van hoge kwaliteit verlies je geen warmte en kun je toch genieten van het extra daglicht!
Offerte
Wil je precies weten wat voor Daklicht aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Daklicht specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Daklicht specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Daklicht Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de lichtstraat offerte ►