Bestaande open haard moderniseren | Kosten en renoveren

Een bestaande open haard moderniseren zorgt voor sfeer en een harmonieuze inrichting. Er zijn bovendien veel verschillende opties mogelijk. We bekijken alle mogelijkheden en een handig stappenplan om de bestaande open haard te moderniseren!

open-haard-moderniseren.jpg

Oude open haard moderniseren

Een bestaande open haard moderniseren kan op een aantal manieren. Een klassieke open haard werkt op hout, wat je zelf in de haard moet doen uiteraard. Deze soort haard heeft geen erg goed rendement, hooguit 10% tot 20% van de warmte zal je woning maar inkomen. Ook moet je schoorsteen of rookkanaal regelmatig worden schoongemaakt, wat extra onderhoudskosten met zich meebrengt. Door te moderniseren met bijvoorbeeld elektrische haarden kun je meer warmte van je haard krijgen voor minder uiteindelijke kosten.

Modern en efficiënter maken

Met een oude open haard opknappen kun je ook voor een moderner uiterlijk gaan. Het is natuurlijk wel erg mooi en knus om rondom een open haard te zitten, helemaal eentje op hout, maar dit past niet in ieder interieur. Je kunt ook eenzelfde sfeer behouden door voor een ingebouwde haard te kiezen in plaats van een losstaande, waar je toch het geknetter van hout en het dansen van de vlammen in kan zien. Hiervoor is wel wat breekwerk nodig als je huidige situatie geen inbouw kachel heeft, en wellicht wat werk zoals stucwerk voor de open haard, maar zorgt uiteindelijk voor een mooi plaatje.

Inzethaard in bestaande haard plaatsen

Een van de beste manieren om de oude open haard te moderniseren is om deze in te laten bouwen. Deze inzethaard heeft dan toegang tot een rookkanaal of schoorsteen wanneer nodig, het is lastiger voor kleine kinderhandjes om bij de hete ombouw te komen en geeft meer mogelijkheden voor een mooie afwerking. Door op deze manier te renoveren krijg je al snel een beter rendement terwijl je toch alle voordelen van een open haard behoudt!

Soorten

Bij het aanschaffen van een open haard heb ik de keuze uit grofweg 6 soorten haarden:

  • Haard met een iets minder goed rendement
  • Gaskachel, veel gekozen vanwege het gemak en veel warmterendement
  • Elektrische kachel die eenvoudig zonder afvoer aangesloten wordt
  • Bio-ethanol haard, zonder reuk en rook
  • Gelhaard, de budgetvariant
  • Pelletkachel, het volwaardige alternatief op een cv-ketel

Welke open haard kiezen in huis?

Een haardelement wordt vaak gekozen als aanvulling op de centrale verwarming. Deze verwarming wordt meestal gecombineerd met radiatoren, elektrische radiatoren of vloerverwarmingen. Toch zien we op de markt steeds vaker haarden waarbij geen cv-ketel nodig is. Deze manier van verwarmen kan me een hoop kosten besparen. Dat is erg welkom, want bij de aanleg van haarden komen verschillende kosten kijken.

De techniek achter haarden

Denk hierbij aan het rookkanaal voor afvoer, de eventuele gasleiding, elektriciteit, de ventilatie en de installatiekosten. Daarnaast laat ik de haard net als een cv-ketel ongeveer ieder jaar onderhouden. Indien aanwezig laat ik de schoorsteen schoonmaken. De kosten van een schoorsteenveger verschillen per bedrijf. Als de schoorsteen er slecht aan toe is zal ik moeten kijken naar een schoorsteenrenovatie. Vaak gaat deze verbouwing samen met een verbouwing van de woonkamer of een vorm van een duurzame renovatie. Sommige mensen kiezen er ook voor om zelf de schoorsteen te vegen.

Is een open haard als kachel nog toegestaan?

Er is geen verbod op een open haard, ook niet op houtgestookte haarden, en dit zal ook niet snel komen. Wel worden de regels steeds strenger, omdat er veel schadelijke stoffen vrijkomen wanneer je stookt. Door een renovatie van de open haard kun je dit zo veel mogelijk minimaliseren. Ook door de oude open haard moderniseren en bijvoorbeeld door een elektrische haard te vervangen heb je zo min mogelijk lastig hiervan.

Een handig stappenplan voor opknappen of verbouwen

Hieronder zie je de stappen die je moet doorlopen om de juiste haard voor jouw woning te vinden. Zodra je weet welke open haard de beste keuze is voor je, is het een stuk makkelijker om het renoveren te plannen.

De schoorsteen controleren of rookkanaal renovatie plannen

Als eerste moet ik kijken of ik een schoorsteen heb. De meeste haarden hebben een afvoer nodig. Dat kunnen schoorstenen zijn door het dak, maar ook een kleine pijp door de muur naar buiten. Er zijn zelfs gaskachels zonder afvoer verkrijgbaar. Als ik een oud huis aan het verbouwen ben waarbij een afvoer lastig te realiseren is kan dat een oplossing zijn. De prijzen zijn er wel van afhankelijk.

Welke toevoer heb je eigenlijk?

Als tweede kijk ik naar welke toevoer ik heb. Een haard heeft zuurstof nodig en een gaskachel heeft logischerwijze een gasaansluiting nodig. Die ligt meestal niet in een woonkamer. Een elektrische haard heeft natuurlijk stroom nodig. Deze laatste opties voor haarden kosten je dus extra energie.

De hoogte van het rendement

Het rendement is afhankelijk van het soort haard. Het rendement is het laagst bij open haarden, met name ten opzichte van de gaskachel. Daarnaast moet ik oppassen met open vuur en de aanvoer van zuurstof. Om die reden besteed ik extra aandacht aan de ventilatie in huis. Wanneer ik van plan ben om een gastoestel aan te kopen is de aanwezigheid van gas essentieel. Dit kan zowel normaal gas via een gasleiding zijn of met propaangas.

open haard na renoveren

De keuze uit allerlei soorten open haarden

Ten slotte beslis ik natuurlijk welke haard ik wil. Vanzelfsprekend koop je een haard die je het mooiste vindt. Voor de een is dat een haard en een ander tovert de kachel op gas liever om in een cv. De keuze laat ik beïnvloeden door de afvoer, toevoer en mijn eigen smaak. Ik moet er immers tegenaan kijken. Vervolgens zijn de kosten van de haard belangrijk bij de keuze. Bekijk dus goed alle typen voordat je het geld uitgeeft.

Het vermogen en energieverbruik van een haard

Het is slim om goed te kijken naar het vermogen en energieverbruik van de kachel. Dat kan zowel gas als elektriciteit zijn. Veel mensen kiezen vaak voor de zekerheid voor een kachel met een (veel) te hoog vermogen. Dat heeft als risico dat je een haard koopt die alleen maar korte tijd of alleen op een lage stand kan branden. Als de haard langer brandt wordt het oncomfortabel warm in huis. Om die reden zorg ik ervoor dat het vermogen van de haard precies bij mijn woning aansluit.

De kosten van een open haard

Bij de bouwmarkt heb je in een aanbieding soms al voor €100 euro een elektrische haard te pakken. Die is dan misschien niet super chique of luxe, maar geeft je wel goedkoop wat warmte en gezelligheid. Als de verbouwing al duur genoeg was kan dit een (tijdelijke) oplossing zijn. Een andere manier om wat kosten te besparen is het moderniseren van een bestaande haard. Als je de haard van een nieuw uiterlijk voorziet krijgt de bestaande haard een compleet nieuwe uitstraling.

Wat kost een open haard vervangen

De open haard vervangen kost vaak meer dan het renoveren zelf. Daarentegen kun je met deze optie wel meteen een goede nieuwe haard uitkiezen, met een hoog rendement. Een nieuwe haard kopen kan tussen de €1.000 tot €5.000 kosten, afhankelijk van welke soort en hoe luxe de uitvoering is. Het vervangen van de oude haard zal hier vaak nog ongeveer €1.000 tot €2.000 extra bovenop zijn.

Open haard renoveren kosten

Het renoveren van de open haard kan vaak al zo simpel zijn als een likje verf, wat natuurlijk niet erg duur is. Mocht er daarentegen ook een nieuw rookkanaal worden gemaakt, of je wilt de open haard naar een inbouwhaard veranderen, dan zijn de kosten hoger. Klussen aan het rookkanaal kan gemiddeld €1.500 tot €3.000 kosten, terwijl een inbouwhaard ook een paar duizend euro kan kosten.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

De haard laten inbouwen

Het inbouwen van een haard is niet altijd nodig. Sommige haarden zijn losstaand of hebben geen rookkanaal nodig. Toch kwam ik erachter dat de meeste haarden toch echt ingebouwd moeten worden. Het inbouwen van een haard is een klus voor gevorderden. Het moet absoluut veilig uitgevoerd worden.

Een losstaande haard is een eyecatcher

Haarden kan ik losstaand plaatsen of laten inbouwen. Een gashaard heeft veel creatieve mogelijkheden. Zo kan ik een gashaard met rookkanaal laten inbouwen in een tussenmuur. Dat geeft vaak een strakke oplossing. De gasleiding kan ik op deze manier mooi in laten bouwen. Een volgende optie is om een muur rondom het rookkanaal te metselen. Daarbij bevestig ik het vuurplateau los tegen de muur aan. Met een afstandsbediening en een inbouwelement voor het bedieningspaneel is de gashaard gemakkelijk in gebruik.

Een haard zonder rookkanaal

Niet iedere kachel heeft een rookkanaal nodig. Dat ligt aan het verbrandingsproces. Haarden zonder rookkanaal zijn voorzien van een katalysator waardoor de verbrandingsgassen volledig worden geneutraliseerd. Dat is met name handig als ik een woning zonder rookkanaal, schoorsteen of afvoer heb. Ik heb de keuze uit verschillende gashaarden. Dit zijn echte haarden met een mooi vlammenspel en heerlijk comfortabele warmte.

Kies een betrouwbaar keurmerk

Als ik een haard via een bedrijf koop ga ik vooraf de referenties van mijn kennissenkring na. Zulke referenties zijn betrouwbaar. Op deze wijze is de kans het grootst dat ik een betrouwbaar bedrijf inschakel. Er zijn enkele brancheverenigingen die installateurs samenbrengen: NHK Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche en de SVG, de branchevereniging van haarden- en kachelspecialisten.

Schouw of ombouw

Schouw kiezen

De keuze van de haard is van belang bij het plaatsen van een schouw. Als ik een vuurhaard heb is een houten schouw niet efficiënt. Dan is een stenen of marmeren schouw noodzakelijk. Daarnaast heb ik nog de keuze uit een gashaard en elektrische haard. Bij beide soorten kan ik in principe alle kanten op. Van de gashaard zijn er twee soorten: de inbouwhaard en de inzethaard. Een inzethaard is ontworpen om te kunnen plaatsen in een bestaande situatie, omdat ik bijvoorbeeld de schouw die ik al hebt staan niet wil vervangen. De inbouwhaard is voor de nieuwe situatie in combinatie met de juiste schouw.

Marmer

Marmer zien we tegenwoordig overal: in keukens, tafels, vloeren en dus ook bij schouwen. Een schouw van marmer is heel modern en vaak strak afgewerkt. Marmer kan ik in één kleur laten, of ik kies voor het marble effect. Dat zal niet helemaal tijdloos zijn, dus het is wel een wat gewaagdere keus.

Hout

Een houten schouw is klassiek en sierlijk. We zien ze niet heel vaak meer, maar toch is het vaak sfeervoller dan een stenen schouw. In het hout kan ik mooie patronen laten graveren of juist een barok-effect geven waardoor de schouw meer diepte krijgt. Deze keuzes zijn over het algemeen gedurfd. Het nadeel van een houten schouw is dat het sneller slijt. Om die reden moet het af en toe opnieuw geverfd worden. Soms moet de haard zelfs helemaal vervangen worden.

MDF

MDF is resthout wat wordt samengeperst. Op die manier vormt het een nieuw materiaal. Dit is beter voor het milieu, omdat de resten van ander hout worden gebruikt. Het is bovendien makkelijk bewerkbaar. Met dit materiaal kan ik allerlei kanten op qua afwerking en vorm. Een nadeel is dat het beschilderen van MDF moeilijker is dan normaal hout. Dat komt door de poreuze structuur van MDF. Door de poreuze structuur neemt het hout veel verf op. Ik zal het hout dus eerst moeten bewerken. De oorspronkelijke structuur en kleur van MDF kan heel sfeervol staan en warmte uitstralen.

Natuursteen

Een natuurstenen schouw is een goede keus. Het zorgt voor een fraai uiterlijk, maar ook voor een luxe uitstraling. Daarbij is er met natuursteen altijd ruime keus aan schouwen. Ik kan het strak en simpel houden, maar ik kan er ook voor kiezen om meer details of meer kleur in de steen terug te laten komen. De meeste mensen kiezen voor natuursteen, omdat het een veilige keuze is. Natuursteen is namelijk tijdloos is.

Bio-ethanol

De bio-ethanolhaard lijkt op een gelhaard. Zo’n haard brandt een vloeistof of gel. Deze haard heeft geen rookkanaal nodig. De bio-ethanol haard is flexibel op verschillende plaatsen in huis te zetten. De brander wordt gevuld met een speciale vloeistof (bio-ethanol) en het gas, dat ontstaat wanneer de vloeistof in contact komt met de lucht, wordt verbrand. Hierdoor is het een compleet veilig en zuinig brandsysteem met een mooie, grote vlam. Deze kan ik los plaatsen of compleet met een schouw.

Gelhaard of gewone haard kopen?

We krijgen soms de vraag of het slim is om een gelmodel of een gewone haard te kopen. Ondanks het feit dat dit een kwestie is van budget en persoonlijke voorkeur, zijn er enkele voor- en nadelen te noemen. De gelhaard is prima voor een kleine beurs en wanneer je geen rookkanaal of gasleiding tot je beschikking hebt. Deze gelhaard stook je niet met hout maar met zogenaamde brandgel die je ‘verstopt’ tussen blokken imitatiehout. Feitelijk is het een grote kaars. De potjes met de gel steek je gemakkelijk aan en doof je weer door het deksel op het potje te plaatsen. Het voordeel van deze haarden is dat ze gemakkelijk overal in huis te plaatsen zijn. Het nadeel is er helaas ook: de brandgel is relatief duur en de potjes branden slechts enkele uren. Naast een gelhaard of gewone haard kun je ook een stookolie tank hebben, maar wat als je die stookolie tank wilt verwijderen dan kunt u dit het beste laten doen door een vakman.

Elektrische haard

Als ik een eenvoudige tussenvariant wil kopen zonder veel te breken en opbouwen met schoorsteen of afvoer is een elektrische haard erg geschikt. Een apart rookkanaal of luchtpijp is niet nodig en slechts een stopcontact is voldoende. Daarmee creëer ik een best realistisch vlammenspel dat net zo sfeervol is als een vuurtje dat gestookt wordt op hout of gas. Een elektrische haard geeft wat minder hitte, maar na de toegepaste woningisolatie heb ik ook niet veel warmte nodig.

Pelletkachel

De pelletkachel kom ik zelf het meest tegen in woningen in het zuiden van Nederland en België. De reden daarvan weet ik eigenlijk niet. Met een pelletkachel ben je onafhankelijk van een energieleverancier, omdat het een volwassen alternatief is op een cv-ketel laten plaatsen, de centrale verwarming heb je dan niet nodig en is dan niet meer de beste verwarming. Hoe werkt een pellet kachel en wat kost hij eigenlijk?

Meer genieten

Met de pelletkachel geniet ik meer van de warmte, omdat ik dichter bij het stookproces zit. Daarnaast is het stoken met een pelletkachel goedkoper dan stoken op gas. Pelletkachels hebben een lekker hoog rendement. Je kunt zelfs meerdere vertrekken in je woning aan laten sluiten op de pelletkachel.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor verwarming zou je willen?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes