Stookolie tank laten verwijderen | Kosten en verplichtingen

stookolie tank verwijderenBen jij van plan om jouw stookolie tank te verwijderen? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je dat moet doen en aan welke belangrijke verplichtingen je moet voldoen. Deze regels zijn afhankelijk van het doel waar de stookolie tank voor gebruikt wordt, de grootte van de tank en de plaats van de tank. Zo kan het zijn dat jouw stookolie tank bijvoorbeeld ingegraven is, we hebben het dan over een ondergrondse tank. Staat jouw tank in een kelder? Dan hebben we het over een bovengrondse tank. In dit artikel geven wij handige tips om jou te helpen tijdens het stookolie tank verwijderen. Bekijk de Stookolie tank verwijderen

Wat is een stookolie tank precies?

Een stookolie tank wordt ook wel een mazouttank genoemd. Je mag een stookolie tank of mazouttank alleen gebruiken voor de opslag waar het product voor gebouwd is, namelijk stookolie (ook wel mazout, gasolie of huisbrandolie genoemd). Je mag een buiten gebruik gestelde stookolie tank dus nooit als drinkbak voor vee of bijvoorbeeld als regenwatertank gebruiken. In de ketel wordt stookolie in warmte omgezet. Dit doet de ketel door de stookolie te verbranden om zo water te verwarmen. Dit water stroomt vervolgens door de vloerverwarming of door de radiatoren om jouw huis te kunnen verwarmen. Bij dit proces gaat weinig warmte en energie verloren, waardoor het een gunstige manier is om het huis te verwarmen.

Een stookolie tank of mazouttank is een robuust ding. Hierdoor wordt een veilige stookolie-opslag gegarandeerd. Een stookolie tank is daarnaast ook erg veilig. Zo is een stookolie tank vaak voorzien van een dubbele wand die ervoor zorgt dat de stookolie opgevangen wordt bij een mogelijk lek. Hierdoor zal de grond nooit bij een lek verontreinigd worden. Een stookolie tank wordt daarnaast vakkundig geplaatst en is gemaakt van hoogwaardig materiaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan corrosie werende materialen.

Waarom de mazouttank verwijderen?

Als je de mazouttank niet meer gebruikt is het wettelijk verplicht om deze te neutraliseren en, als dat kan, te verwijderen. Er zijn steeds meer mensen die overstappen naar aardgas en bijvoorbeeld een gaskachel in huis nemen omdat dit veel milieuvriendelijker is dan verwarmen met mazout. Waardoor de installatie met stookolie niet meer gebruikt hoeft te worden. Ook als jouw mazouttank volledig leeg is zal je deze nog moeten laten saneren en in de meeste gevallen ook moeten verwijderen. Als je dit niet doet, kan er in de loop van de jaren namelijk bodemverontreiniging ontstaan die op kunnen lopen tot wel tienduizenden euro’s. De prijs van deze bodemverontreiniging is volledig voor jou. Om dit te voorkomen dient de tank op de juiste manier verwijdert te worden.

Een mazouttank renoveren

Voordat je overgaat tot het buiten gebruik stellen van de mazouttank is het verstandig om eerst aan renoveren te denken. Het is namelijk in sommige gevallen mogelijk om de tank te vernieuwen of preventief te vernieuwen. Zo kun je een enkelwandige mazouttank bijvoorbeeld door een dubbelwandige mazouttank vervangen. Je bent op deze manier verzekerd van een veilige opslag of je maakt jezelf op deze manier klaar voor het gebruik van andere vloeibare stoffen.

De wetgeving bij het verwijderen van een mazouttank

Bij het verwijderen of opvullen van de mazouttank moet je aan enkele wetgeving voldoen. Doe het verwijderen en reinigen van de mazouttank nooit zelf. Dit is namelijk niet zonder gevaar en dit kan verkeerd uitpakken. Kies daarom altijd voor een erkende professional om dit voor je te laten doen. Om erachter te komen of je de mazouttank ook moet verwijderen, kijk je naar de wetgeving. De wetgeving maakt onderscheid tussen tanks die bovengronds en tanks die ondergronds staan. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het volume van de tank. Dit kan een tank tot 6.000 liter zijn of een tank van meer dan 6.000 liter.

Een tank tot 6.000 liter

Heb je een tank die geschikt is voor de opslag van minder dan 6.000 liter of 5.000 kg stookolie? Dan zijn er een paar regels waar jij je verplicht aan moet houden bij een definitieve buitengebruikstelling. Deze regels verschillen bij een tank die bovengronds staat of bij een tank die ondergronds staat. Bij een bovengrondse tank moet je de tank verplicht leegmaken én reinigen. Het verwijderen van de tank is niet verplicht. Bij een ondergrondse tank moet je de tank leegmaken, reinigen én verplicht verwijderen. Is het verwijderen niet mogelijk, bijvoorbeeld vanwege stabiliteit gevaar bij de woning, dan kun je de tank opvullen met schuim, zand of een ander inert materiaal dat hieraan gelijkwaardig is. De termijn om ondergrondse tank te verwijderen is 5 jaar vanaf de datum van de buitengebruikstelling.

verwijderen van een mazouttank

Een tank van meer dan 6.000 liter

De regels bij een tank van meer dan 6.000 liter zijn bijna gelijkwaardig aan de regels van een tank tot 6.000 liter. Zo dien je ook hier de bovengrondse en ondergrondse tank leeg te maken en te reinigen. In beide gevallen dien je de tank ook te verwijderen. Is het verwijderen van de tank bij een bovengrondse tank onmogelijk? Dan dien je deze wel leeg te maken en te reinigen. Is het verwijderen van de tank bij een ondergrondse tank onmogelijk? Dan dien je deze op te vullen met schuim, zand of een ander inert materiaal dat hieraan gelijkwaardig is. In beide gevallen moet er aan de regels voldaan worden binnen een termijn van 3 jaar vanaf de datum van de buitengebruikstelling.

Een mazouttank opvullen of verwijderen

Zoals je hierboven gelezen hebt kun je een mazouttank opvullen of een mazouttank verwijderen. Het neutraliseren van de tank gebeurt altijd in twee stappen. De eerste stap is het inwendig reinigen van de tank. De tweede stap bestaat uit het verwijderen van de tank. Als het verwijderen van de tank niet mogelijk is wordt de tank opgevuld. Dit is om instorting van de tank te voorkomen.

De mazouttank reinigen en neutraliseren

Voordat je een mazouttank gaat verwijderen of opvullen, is het belangrijk dat de tank eerst gereinigd wordt. Dit doe je zodat alle schadelijke stoffen verdwenen zijn. Het reinigen laat je doen door een erkende tanksanering firma. Zodra de tank gereinigd is krijg je een certificaat dat bij de verkoop van je woning afgeleverd moet worden. De kosten van het reinigen van de tank beginnen vanaf de 550 euro. Je kunt jezelf kosten besparen door zelf het mangat vrij te maken.

Het verwijderen of opvullen van de tank

Zodra de tank geneutraliseerd is, is het wettelijk verplicht om de tank te verwijderen. Als er technische obstakels aanwezig zijn bij het verwijderen van de tank, zoals de aanwezigheid van nutsleidingen, stabiliteit gevaar of bovengrondse constructies, dan mag de tank blijven staan. De tank dient dan wel opgevuld te worden om te voorkomen dat de tank instort. Je kunt de tank op laten vullen met zand, maar een betere optie is bioschuim. Dit weegt namelijk een stuk minder, waardoor de tank alsnog verwijderd kan worden als de situatie dit toelaat.

De prijs van het verwijderen van een stookolie tank

Als je van plan ben om jouw stookolie tank te laten verwijderen is het verstandig om de prijzen even met elkaar te vergelijken. Er zijn namelijk veel verschillende firma’s actief binnen deze sector, ieder met hun eigen prijsberekening. Als je een tank van 5.000 liter hebt kun je rekenen op een prijs die ligt tussen de 500 en 1000 euro. Het laten ophalen van de tank kost tussen de 200 en 500 euro, afhankelijk van de bereikbaarheid. Let er dus op dat er ook nog kosten bijkomen voor het ophalen van de tank, het gaat dus in totaal om de kosten van het laten verwijderen van de tank en het laten ophalen van de tank. Het is verstandig om al deze prijzen te bekijken en even naast elkaar te leggen. Iedere situatie is namelijk anders en de firma’s zitten daarnaast door het hele land verspreid, waardoor de prijs per firma anders kan zijn.

De mazouttank laten verwijderen door een professional

Het is verstandig om jouw stookolie tank door een professional te laten verwijderen. Door voor een professional te kiezen ben je ervan verzekerd dat het verwijderen van de tank volledig volgens plan verloopt. Ga daarom altijd op zoek naar een erkend technicus in jouw regio. Op internet is het aanbod aan erkende technici eenvoudig te vinden, waardoor het makkelijk is om een technicus bij jou in de buurt te vinden. Dit is vaak voordeliger, omdat je dan kosten kunt besparen doordat de technicus niet heel lang hoeft te reizen. Verder is het verstandig om ook op zoek te gaan naar een erkend technicus die de mazouttank na het verwijderen op komt halen. Ga ook hier op zoek naar een technicus bij jou in de buurt om kosten te kunnen besparen. Als je dan die kosten gaat besparen kun je ook nog kijken naar de beste verwarming of beste haard.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes