Subsidie thuisaccu | Elektriciteit opslag in eigen huis

thuisaccu met zonnepaneel ernaastAls je te veel stroom opwekt met je zonnepanelen, dan kun je dit opslaan in een thuisaccu. Maar hoe zit het precies met deze thuisbatterij en mogelijke subsidie? Bekijk de beste accu offertes






Hoeveel subsidie krijg je op een thuisbatterij?

Op dit moment krijg je in Nederland geen subsidie voor een thuisaccu voor je zonnepanelen. Wanneer je dus een thuisbatterij gaat kopen, zal je het volledige bedrag zelf moeten betalen. Er zijn wel diverse belangengroepen die pleiten voor een subsidie of soortgelijke regeling die de aanschaf van batterijen stimuleert.

Wat zijn de plannen voor een subsidie thuisaccu in Nederland?

Er zijn ook nog geen plannen voor een nieuwe regeling of subsidie thuisaccu vanuit de overheid. De grootste vraag is de technologie zelf. Is de capaciteit van de accu inmiddels groot genoeg en is deze rendabel genoeg voor de energieopslag die huishoudens nodig hebben? En hoeveel kost deze investering in de beste thuisaccu? Kan een eventuele subsidie huishoudens overhalen om een thuisbatterij aan te schaffen? Naar verwachting neemt de vraag naar de batterijen wel steeds meer toe de komende jaren, dus dan kan een subsidie of regeling niet uitblijven.

30 procent subsidie voor accu zonnepanelen

Uit een analyse van Netbeheer Nederland blijkt dat een 30 procent subsidie al genoeg zou zijn om een thuisaccu rendabel te maken. Deze zou dan, als de huidige salderingsregeling afloopt en er geen andere subsidie zonnepanelen meer is, in leven geroepen kunnen worden. Dan blijft ook een vergelijkbaar tarief van elektriciteit behouden voor de consumenten. De grootste drempel om nu te investeren in een thuisbatterij blijft toch de prijs en de lange terugverdientijd. De aanschaf van een accu kost gemiddeld 700 tot 1.300 euro per kWh en een gemiddeld huishouden heeft toch tussen de 3 en 10 kWh opslag nodig.

Waarmee helpt een thuisbatterijen premie?

Door een subsidie hiervoor in het leven te roepen gaat de consumentenprijs van de batterijen omlaag. Dit zorgt ervoor dat de keuze voor een thuisaccu makkelijker wordt. De mogelijkheden hiermee zijn eindeloos. Je kunt je elektrische auto weer vol laden met de zonnestroom die je overdag hebt opgewekt. In de winter kun je de verwarming via de warmtepomp net een graadje hoger zetten zonder je zorgen te maken over de energierekening. Zelfs als de stroom uitvalt, kun je met je thuisbatterij het eten in de diepvries redden zonder problemen.

Batterij voor zonnepaneel: opslag in je eigen huis

Er moet een manier van opslag komen voor het opslaan stroom, zodat huishoudens nooit zonder energie zitten. De discussie voor de komende jaren gaat nu over de thuisbatterij. Is het rendabel om de aanschaf van een thuisaccu te stimuleren? Aan de ene kant moet de stroom van de zonnepanelen ergens heen als er te veel wordt opgewekt. Aan de andere kant hebben we ook meer en meer nodig. Door huishoudens zelf voor de opslag te laten zorgen met een thuisbatterij kan dit opgevangen worden.

Thuisaccu voor bedrijven

Voor bedrijven is er ook geen subsidie voor een thuisaccu. Wel kunnen ze profiteren van fiscaal voordeel via de Energie-Investeringsaftrek (EIA) wanneer ze een thuisaccu voor zakelijk gebruik aanschaffen. Dit betekent dat bedrijven 40% van de investering van de thuisaccu kunnen aftrekken van hun fiscale winst.

Thuisaccu prijs: wat kost een thuisbatterij voor zonnepanelen?

Omdat de kosten op dit moment de grootste drempel zijn om een thuisaccu aan te schaffen, is het goed om te weten wat deze kosten precies zijn. Gemiddeld moet je rekening houden met een prijs tussen € 3.000 en € 15.000. Er zijn verschillende factoren die uiteindelijk de prijs bepalen. Denk hierbij aan het vermogen en de capaciteit van de accu, het type en het merk. Hoe dan ook blijft het een grote investering en een subsidie zou kunnen helpen om deze kosten te kunnen drukken.

Hoe zit het met de huidige salderingsregeling?

De zogenoemde salderingsregeling zou vanaf 2025 langzaam afbouwen, maar dit is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Hierdoor kun je nog langere tijd de stroom die je opwekt wegstrepen tegen de stroom die je verbruikt. Hierdoor hoef je nog niet veel te letten op hoeveel van je eigen opgewekte stroom je verbruikt, maar slim is het wel. Hoe meer van je eigen zonnestroom je nu al kunt verbruiken, hoe beter je ervoor staat als deze regeling uiteindelijk wel wordt afgebouwd.

Ook omdat we tegenwoordig steeds meer elektriciteit verbruiken kan dit een goede oplossing zijn. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen en elektrische auto’s. Deze hebben ook vaak op bepaalde momenten veel stroom nodig. Met een thuisaccu kun je de opgewekte energie van een langere tijd in opslag houden om je elektrische auto’s nachts op te laden, bijvoorbeeld. Als je alleen afhankelijk bent van de zonnepanelen zou dit niet mogelijk zijn, maar door de energieopslag kun je op ieder moment deze gratis energie inzetten waar jij deze nodig hebt.

subsidie thuisaccu

Voordelen subsidie thuisaccu

Zonnepanelen blijven een goed idee om duurzame energie op te wekken. Toch zal de salderingsregeling op zijn einde lopen. Het stroomnet heeft een andere oplossing nodig en de salderingsregeling zal in een andere soort subsidie veranderd moeten worden. Door 30 procent van de aanschaf van een thuisaccu als subsidie aan te bieden, kan dit huishoudens overhalen om juist naar een accu over te stappen.

Netbeheer Nederland heeft aangegeven dat deze subsidie een goede overgang van de salderingsregeling kan zijn. Het kabinet heeft hier nog niet over besloten, maar zal dit wel snel moeten doen. Een thuisaccu kan niet alleen de opgewekte energie bewaren tot het echt nodig is, maar ook stroomuitval opvangen. Omdat veel fossiele brandstoffen worden vervangen door elektriciteit, is het belangrijk dat we erop kunnen vertrouwen dat het stroomnet dit ook aankan. Een thuisaccu kan hierin de oplossing zijn.

Thuisbatterij kopen: Is een thuisbatterij rendabel in 2023 zonder subsidie?

Je kunt dus op dit moment geen subsidie krijgen voor de aanschaf van een thuisaccu. We begrijpen dat je je dan afvraagt of het wel rendabel is om nu een thuisbatterij te kopen. Ook zonder subsidie is het interessant om te investeren in een thuisbatterij. Je bent namelijk voor een groot deel zelfvoorzienend en minder afhankelijk van het stroomnet. Zeker met de soms hoge energieprijzen is dat wel zo fijn.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is je huis aangesloten op het elektriciteitsnet?

2*. Heb je een digitale meter?

3*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

4*. Omschrijving

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes