Er gaan steeds meer stemmen op om duurzaam onze energie te opwekken. Hier kan ik als consument ook een handje aan meehelpen. Door bijvoorbeeld zonnepanelen op het huis te zetten, wek ik mijn eigen stroom op. Maar als ik dan te veel stroom opwek, moet dat ook ergens heen. Een thuisaccu kan hier een oplossing zijn, maar hoe zit het met deze thuisbatterij en mogelijke subsidie? Bekijk de beste accu aanbiedingen
Wat is een thuisaccu
Een thuisaccu is eigenlijk precies wat het lijkt. Het is een batterij voor in je huis. Hiermee heb je extra opslag in huis voor elektriciteit, die je gebruikt als het stroomnet minder of duurdere stroom levert. De verwachting is vooral dat dit wordt gebruikt voor het opslaan van zonnestroom die overdag wordt opgewekt. Deze kan dan in de nacht of de winter gebruikt worden. Zo kunnen de pieken worden voorkomen en blijft het elektriciteitsnet niet over- of onderbelast.
Zonnepanelen en de thuisaccu
Het aantal zonnepanelen in Nederland blijft maar stijgen. Dit is natuurlijk goed voor het klimaat, want zonne energie is een duurzame soort energie. Daarentegen wordt er steeds meer opgewekte elektriciteit terug naar het elektriciteitsnet wordt gesluisd. Op zonnige dagen wordt er namelijk meer stroom opgewekt dan dat een gemiddeld huishouden nodig heeft. Wat gebeurt er dan met dit overschot?
Om zonnepanelen te stimuleren, heeft de overheid een salderingsregeling opgezet. Je krijgt dan een vergoeding voor de stroom die je terug naar het elektriciteitsnet brengt. Dit klinkt als een goed idee, en eerst was dat het ook. Nu dat er zo’n grote toename van zonnepanelen in wijken staan, is de stroom niet goed verdeeld over de piek- en dalmomenten. Hierdoor worden omvormers soms zelfs uitgeschakeld als er te veel zonnestroom naar het energienet toe komt.
Opslag in je eigen huis
Er moet eigenlijk een manier van opslag komen voor het opslaan hiervan, zodat huishoudens nooit zonder energie zitten. De discussie voor de komende jaren gaat nu over de thuisbatterij. Is het rendabel om de aanschaf van een thuisaccu te stimuleren? Aan de ene kant moet de stroom van de zonnepanelen ergens heen als er te veel wordt opgewekt. Aan de andere kant hebben we ook meer en meer nodig. Door huishoudens zelf voor de opslag te laten zorgen met een thuisbatterij kan dit opgevangen worden.
Hoe zit het met de huidige salderingsregeling
De zogenoemde salderingsregeling stopt vanaf 2025. Omdat het kabinet deze langzaam aan het schaffen is vanaf 2025, krijg je steeds minder terug voor alle terug geleverde stroom van je zonnepanelen. In 2031 is het afbouwen van deze regeling compleet. Omdat het toch zonde is om de extra zonnestroom niet te gebruiken, kan er een nieuwe regeling komen om deze stroom zelf op te slaan in plaats van terug naar de energieleverancier te sturen.
Ook omdat we tegenwoordig steeds meer elektriciteit verbruiken kan dit een goede oplossing zijn. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen en elektrische auto’s. Deze hebben ook vaak op bepaalde momenten veel stroom nodig. Met een thuisaccu kun je de opgewekte energie van een langere tijd in opslag houden om je elektrische auto ’s nachts op te laden, bijvoorbeeld. Als je alleen afhankelijk bent van de zonnepanelen zou dit niet mogelijk zijn, maar door de energieopslag kun je op ieder moment deze gratis energie inzetten waar jij deze nodig hebt.
Wat zijn de plannen
Op het moment zijn er nog geen plannen voor een nieuwe regeling of subsidie thuisaccu vanuit de overheid. De grootste vraag is de technologie zelf. Is een accu inmiddels groot genoeg en rendabel genoeg voor de energieopslag die huishoudens nodig hebben? En hoeveel kost deze investering? Kan een subsidie huishoudens overhalen om een thuisbatterij aan te schaffen?
30 procent
Uit analyse van Netbeheer Nederland blijkt dat een 30 procent subsidie al genoeg zou zijn om een thuisaccu rendabel te maken. Deze zou dan nadat de huidige salderingsregeling afloopt in leven geroepen kunnen worden. Dan blijft ook een vergelijkbaar tarief van elektriciteit behouden voor de consumenten. De grootste drempel om nu te investeren in een thuisbatterij blijft toch de prijs. De aanschaf van een accu kost gemiddeld 700 tot 1.300 euro per kWh en een gemiddeld huishouden heeft toch tussen de 3 en 10 kWh opslag nodig.
Waarmee helpt een subsidie
Door een subsidie hiervoor in het leven te roepen gaat deze consumenten prijs omlaag. Dit zorgt ervoor dat de keuze voor een thuisaccu makkelijker wordt. De mogelijkheden hiermee zijn eindeloos. Je kunt je elektrische auto weer vol laden met de zonnestroom die je overdag hebt opgewekt. In de winter kun je de verwarming via de warmtepomp net een graadje hoger zetten zonder je zorgen te maken over de energierekening. Zelfs als de stroom uitvalt, kun je met je thuisbatterij het eten in de diepvries redden zonder problemen.
Subsidie thuisaccu
Zonnepanelen blijven een goed idee om duurzame energie op te wekken. Toch zal de salderingsregeling op zijn einde lopen. Het elektriciteitsnet heeft een andere oplossing nodig en de salderingsregeling zal in een andere soort subsidie veranderd moeten worden. Door 30 procent van de aanschaf van een thuisaccu als subsidie aan te bieden, kan dit huishoudens overhalen om juist naar een accu over te stappen.
Netbeheer Nederland heeft aangegeven dat deze subsidie een goede overgang van de salderingsregeling kan zijn. Het kabinet heeft hier nog niet over besloten, maar zal dit wel snel moeten doen. Een thuisaccu kan niet alleen de opgewekte energie bewaren tot het echt nodig is, maar ook stroomuitval opvangen. Omdat veel fossiele brandstoffen worden vervangen door elektriciteit, is het belangrijk dat we erop kunnen vertrouwen dat het elektriciteitsnet dit ook aankan. Een thuisaccu kan hierin de oplossing zijn.
Kopen
Het kopen van iets nieuws voor je huis is natuurlijk altijd leuk. Zelf kan ik echt uitkijken naar de postbode als het pakketje er nog niet is. Ik weet inmiddels hoe laat hij voor de deur staat. Dan zorg ik echt wel dat ik er ben om het aan te pakken, direct de keuken in te gaan voor een vlijmscherp mes, de doos open te trekken en de inhoud te bewonderen. Lang duurt dat niet en na wat gepriegel met het openmaken van het doosje (netjes uitpakken en de verpakking heel laten) kan ik mijn nieuwe aankoop eindelijk aanschouwen ;-).Aanbieding
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneelaccu aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneelaccu specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneelaccu specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneelaccu Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 142 | Isoleren Of Zonnepanelen, Wat Te Kiezen? Verbouwkosten.com 9:27
- Verbouwen 125 | Dakpan Zonnepanelen Verbouwkosten.com 5:51
- Verbouwen 122 | Flexibele Zonnepanelen En Andere Zonnepanelen Ontwikkelingen Verbouwkosten.com 06:43
- Verbouwen 78 | Zonnepanelen Nu Kopen Of Niet? Verbouwkosten.com 08:20
- Verbouwen 70 | Zonnepanelen Is Meer Dan Hoog Rendement! Verbouwkosten.com 09:10
- Verbouwen 69 | Accu Zonnepanelen Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 65 | Zonnepanelen Voordelen En Prijzen Verbouwkosten.com 08:19
- Verbouwen 62 | Zonnepanelen In Het Dak Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 20 | Zonnepanelen Doen Of Niet Verbouwkosten.com 14:26
Eisen
Volgens de overheid is het belang van goed beheer van zo’n goede zonnepanelen accu belangrijk. Dat is natuurlijk terecht en bekijk meer over de techniek wetten ervan. Mia en (Vamil) zijn niet van toepassing op accu’s maar eisen eraan zoals keuringen wel. Bekijk de accu aanbiedingen