Kluswoning kopen | Wat komt er allemaal bij kijken?

Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een kluswoning? Wat zijn de kosten en waar moet je rekening mee houden? Ontdek het allemaal in dit artikel! Bekijk de aannemer offerte.

Kluswoning-verkopen-2.jpg

Kluswoning kopen

Een kluswoning kopen betekent dat je een betaalbare woning koopt die je volledig of in ieder geval voor een groot deel moet verbouwen en opknappen. De meeste kluswoningen zullen een stuk goedkoper zijn dan andere woningen, maar door de verbouwkosten zal je ongeveer op hetzelfde bedrag uitkomen als het kopen van een huis die vergelijkbaar is en die niet verbouwd hoeft te worden. De initiële keuze van een oud of nieuw huis kopen kan dus een stuk belangrijker zijn.

Hoeveel kost de koop van een kluswoning?

De kosten van een kluswoning zijn afhankelijk van de verbouwingen die gedaan moeten worden. Het kan voorkomen dat de gehele woning verbouwd moet worden, maar in sommige gevallen zijn er ruimtes die intact kunnen blijven, omdat ze nog goed genoeg zijn. In onderstaande tabel zie je de kosten per type verbouwing.

VerbouwingenSoortAfm/aantalKosten
serreAanbouw5m × 3m€ 40.000
lekkage-dakkapel-01.jpgDakkapel1m × 3m€ 8.650
garantie-zonnepanelen-3.jpgZonnepanelen6 panelen€ 3.000
Zonnepanelen-1000-wp-01.jpgZonnepanelen10 panelen€ 4.500
verbouwen_badkamer_renovatie.jpgBadkamer verbouwen2m × 3m€ 3.000
natuursteen-badkamer-5.jpgBadkamer verbouwen gem2m × 3m€ 6.000
Badkamer met een houten vloerBadkamer verbouwen luxe2m × 3m
€ 15.000
wc-stucen-01.jpgToilet verbouwen2m × 2m€ 800

Zelf verbouwen of uitbesteden

De kosten van een verbouwing worden grotendeels bepaald door wie de verbouwing gaat uitvoeren. Ga je het zelf verbouwen of laat je alle werkzaamheden doen door een aannemer? Met een aannemer krijg je natuurlijk snel een mooi resultaat, maar dit brengt ook meer aannemer kosten met zich mee. Als je de verbouwing (voor een deel) zelf gaat doen, kun je besparen op deze kosten, maar dit neemt wel veel tijd in beslag. Bovendien moet je wel enige kluservaring hebben.

Voordelen en nadelen van een kluswoning kopen

Er zitten zowel voordelen als nadelen verbonden aan het kopen van een kluswoning. Het is goed om te weten wat dit type woning je oplevert, maar ook waar je rekening mee moet houden voordat je een klushuis koopt.

Voordelen: wat levert het op?

Een kluswoning kopen biedt verschillende voordelen:

✅ De aanschafprijs van de woning ligt lager

✅ Je kunt de woning volledig naar wens verbouwen

✅ Je kunt het huis makkelijker verduurzamen en isoleren

✅ Het verhoogt de waarde van de woning voor een eventuele verkoop in de toekomst

Nadelen: waar moet je op letten?

Er zijn ook enkele nadelen en aandachtspunten om rekening mee te houden:

❌ Er gaat veel geld in de verbouwing zitten

❌ De woning verbouwen kost veel (vrije) tijd

❌ Het duurt lang voordat je er kunt gaan wonen

Soorten kluswoningen

Er zijn verschillende soorten kluswoningen die je kunt kopen. Waar de ene compleet verbouwd moet worden, is bij het andere huis een kleinere renovatie soms al voldoende. Ontdek welk type klushuis geschikt is in jouw situatie.

Complete verbouwing

Bij een complete verbouwing gaat het vaak echt om een bouwval. Dit betekent dat bepaalde constructies van het huis aangepakt moet worden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het vernieuwen van de fundering van de woning, maar ook het dak is een veelvoorkomende klus bij dit soort woningen. Je moet dus van tevoren goed weten waar je aan begint, want er moet veel verbouwd en gerenoveerd worden.

Verouderde woning renoveren

Wat ook vaak het geval is, is dat woningen verouderd zijn. In dit geval hoeft de constructie van de woning niet aangepakt te worden, maar alleen de binnenkant. Denk hierbij aan nieuwe vloeren, behang en schilderwerk, maar ook de verbouwing van een verouderde woonkamer, keuken of badkamer.

Soms wordt de opgeknapte woning of appartement gebruikt om te verhuren. Je appartement verhuren kan voordelig zijn.

Casco woning

Als laatste is er ook nog de casco woning. Dit betekent dat de kluswoning casco wordt opgeleverd, waarbij er wel verbouwd moet worden, maar de woning niet in slechte staat is. De basis van de woning staat er, maar er moeten bijvoorbeeld nog vloeren aangelegd worden en de verschillende kamers moeten nog worden opgebouwd.

klushuis

Werkzaamheden klushuis

Het is afhankelijk van het type klushuis welke werkzaamheden er allemaal uitgevoerd moeten worden. Hierbij kun je denken aan een nieuwe fundering, gevel, het plaatsen van houten of kunststof kozijnen, de verbouwing van het dak en het plaatsen van een dakkapel.

Verschillende stappen tijdens een verbouwing

Tijdens de verbouwing van een klushuis moeten er verschillende stappen doorlopen worden, een verbouwen stappenplan is daarbij handig:

 • Aankoop woning met voorwaarden
 • Programma van eisen maken
 • Ontwerp maken
 • Omgevingsvergunning/ bouwvergunning aanvragen
 • Constructie berekeningen laten maken
 • Funderingsherstel
 • Overdracht woning
 • Verbouwing
 • Oplevering verbouwing

Tips voor klushuizen

We hebben hieronder enkele tips opgesteld om de verbouwing van je klushuis zo goed mogelijk te laten verlopen:

 • Planning: Zorg voor een goede planning, zodat je een overzicht hebt van wat er allemaal moet gebeuren en hoeveel tijd het gaat kosten. Deze kun je laten opstellen door een aannemer.
 • Bouwtechnische keuring: Laat een bouwtechnische keuring uitvoeren voordat je begint met klussen, zodat je precies weet wat er allemaal aangepast moet worden.
 • Vergunningen: Vraag eventuele vergunningen op tijd aan, zodat je planning niet in het gedrang komt en de verbouwing gewoon door kan gaan. Bij een dakkapel of aanbouw kan een vergunning bijvoorbeeld nodig zijn.
 • Budget: Stel van tevoren een budget op en zorg ervoor dat de verbouwkosten binnen dit budget blijven, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Is het verstandig om een klushuis te kopen?

Voordat je besluit om wel of niet een kluswoning te kopen, is het goed om te overwegen of dit voor jou de beste optie is. Wanneer je een beperkt budget hebt voor de aanschaf van de woning, goed bent in klussen en genoeg tijd hebt voor de verbouwing, dan kan het verstandig zijn om een kluswoning te kopen. Houd er wel rekening mee dat je genoeg budget hebt voor de verbouwing zelf.

Houd er rekening mee dat je tijdens de verhuizing mogelijk ook wat verhuiskosten maakt.

Vraag advies over een kluswoning kopen

Wanneer je nog twijfelt of het kopen van een kluswoning een goed idee is, kun je het best contact opnemen met een specialist om advies te vragen. Zo kun je de mogelijkheden bespreken en eventueel al een offerte opvragen voor een overzicht van de kosten voor de verbouwing. Het is wel aan te raden om altijd meerdere offertes bij aannemers in de buurt op te vragen, en deze te vergelijken. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.

Offerte

Wil je precies weten wat voor Aannemer aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Aannemer specialisten in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes