Bitumen verwijderen | Wanneer moet je bitumen verwijderen?

Bitumen verwijderenGa je binnenkort een bitumen dak vervangen? In de loop van de jaren moet een bitumen dak veel doorstaan. Denk bijvoorbeeld aan neerslag en uv-straling. Daarom is regelmatig onderhoud van je dak essentieel. Ben jij benieuwd hoe je bitumen moet verwijderen? En wanneer dit precies moet gebeuren? Bekijk de dakbedekking





Wat is bitumen?

Bitumen wordt ook wel dakleer of roofing genoemd. Hoewel bitumen technisch gezien gebruikt kan worden op een dak met een lichte helling, wordt bitumen vaak gebruikt als dakbedekking op daken die plat zijn.

Bitumen is een stof die uit aardolie wordt gemaakt. De productie van gemodificeerde bitumen heeft de kwaliteit van bitumen dakbedekking aanzienlijk verbeterd in vergelijking met vroegere generaties.

De huidige dakbedekkingsmaterialen zijn een stuk duurzamer, gaat langer mee en is beter temperatuurbestendig. Daarnaast heeft moderne bitumen ook grotere fysische kwaliteiten, het is namelijk elastischer.

De voor- en nadelen van een bitumen dak

Aan dakbedekking van bitumen zitten enkele voor- en nadelen verbonden. We zetten deze voor- en nadelen even voor je op een rijtje.

We beginnen bij de voordelen.

Gezien de juiste installatie en een sterke naadverbinding tussen de afzonderlijke stroken is bitumen zeer goed bestand tegen vocht. Dit maakt bitumen ideaal als dakbedekking op een plat dak. Bitumen is daarnaast redelijk betaalbaar in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen voor platte daken.

Verder is bitumen repareren is vrij eenvoudig. Eventuele scheuren of blaren in bitumen dakbedekking kunnen snel en eenvoudig verholpen worden, waardoor je dakbedekking er weer een tijdje tegenaan kan. Hierdoor verleng je de levensduur van de bitumen.

Wil je dak gelijk isoleren? Isolatie kan van buitenaf op dakbedekking worden aangebracht.

Nog een voordeel is dat er kleurmogelijkheden zijn als je kiest voor bitumen. Vaak is zwart bitumen de normale kleur, maar bruine bitumen, rode bitumen of bijvoorbeeld witte bitumen zijn ook opties. Tegenwoordig is witte bitumen zeer geliefd. Behalve dat het mooier is, reflecteert het ook beter het zonlicht, waardoor het dak koeler blijft op een warme zomerdag. De dakbedekking gaat langer mee, aangezien het op deze manier aan minder extreme temperatuurwisselingen wordt blootgesteld.

Bitumen dakbedekking heeft ook enkele nadelen. Vooral de UV-bestendigheid is een nadeel. SBS bitumen is minder bestand tegen UV-straling dan APP. Dit probleem is echter gemakkelijk te verhelpen door een extra toplaag toe te voegen.

Bitumen dakbedekking wordt daarnaast in stroken gelegd, wat ook een nadeel is. De dakbedekking is hierdoor niet naadloos. De kans op lekkage is groter bij de naden waar de verschillende stroken zijn bevestigd. Daarom is het heel belangrijk om te zorgen voor een goede installatie en sterke naadverbindingen om de waterdichtheid van je dak te garanderen.

Het laatste nadeel is dat bitumen in meerdere lagen gelegd moet worden om voor een goede waterdichtheid te zorgen. Hierdoor heb je meer bitumen nodig.

Soorten bitumen

Bitumen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, namelijk bitumen op basis van elastomeer (SBS) en bitumen op basis van plastomeer (APP).

SBS bitumen zijn voorzien van een elastomeer. Elastomeer is een rubberachtig materiaal dat de flexibiliteit van de dakbedekking verhoogt. SBS bitumen kan gebruikt worden op alle soorten ondergronden, aangezien het een hoge kleefkracht heeft. De elasticiteit van de SBS bitumen zorgt er ook voor dat het de uitzetting en de inkrimping van onderliggende onderdelen, veroorzaakt door temperatuursveranderingen, opgevangen kunnen worden.

SBS bitumen hebben wel een nadeel. Ze zijn namelijk minder bestand tegen UV-straling, waardoor de dakbedekking kwetsbaarder is. Vaak wordt SBS dakbedekking bedekt met shingles of grind om te voorkomen dat het dak na verloop van tijd verslechtert en doorlaatbaar wordt.

Naast SBS bitumen heb je ook de keuze voor APP bitumen.

APP bitumen zijn gemaakt van plastomeren. In vergelijking met SBS bitumen is APP bitumen beter bestand tegen de schadelijke UV-straling. Daarnaast is APP bitumen ook beter bestand tegen hoge temperaturen. Voor de dakbedekking is hierdoor geen tweede laag nodig. Vaak wordt een APP bitumen dak gebruikt op daken die maar een beetje kunnen uitzetten of samendrukken, omdat het minder elastisch is.

Bitumen verwijderen

De levensduur van bitumen dakbedekking

Op een plat dak wordt vaak bitumen gebruikt als dakbedekking.

In vergelijking met een schuin of licht hellend dak is een plat dak meer kwetsbaar. Daardoor heeft het uitgebreid onderhoud nodig.

Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om voortdurend mos, algen en bladeren van het dak te verwijderen. Dit zelf uitvoeren is vrij eenvoudig, aangezien het dak natuurlijk plat is.

Bij kleine schade is het van groot belang om dit zo snel mogelijk op te lossen of om contact op te nemen met een dakdekker. Door dit te doen kun je schade, lekkages en voortijdige vervanging voorkomen. Bitumineuze dakbedekking gaat bij goed onderhoud 20 tot 30 jaar mee.

Blaren onder het bitumen zijn een indicatie van vocht of waterdamp onder het dak. Dit gebeurt wanneer water niet kan ontsnappen en vast komt te zitten onder de dakbedekking.

In zo’n situatie kunnen scheuren en barsten ontstaan. Je dak is dan niet meer waterdicht, wat kan leiden tot lekkages en schimmelgroei. Zorg ervoor dat je er altijd op tijd bij bent om de schade te beperken en op te lossen.

Een bitumen dak vervangen

Wanneer een bitumineus dakbedekkingssysteem vervangen moet worden, is dat afhankelijk van een aantal variabelen. Zonlicht vermindert bijvoorbeeld de levensduur ervan.

Als gevolg zal je dak minder snel gerepareerd moeten worden als het vaak in de schaduw ligt in tegenstelling tot de zon.

Wanneer je het bitumen moet vervangen hangt ook af van de kwaliteit van het bitumen. Wanneer een bitumen dak dreigt te lekken of wanneer er aanzienlijke of voortdurende schade is, moet het vervangen worden.

Verwijder bitumen

Wanneer moet je bitumen verwijderen?

Wanneer reparaties of onderhoud aan de dakbedekking of onderconstructie nodig zijn, is het raadzaam eerst de oude bitumen dakbedekking te verwijderen voordat de nieuwe bitumen dakbedekking wordt aangebracht.

Als het probleem bij de wortel wordt aangepakt, is je kans op een geslaagde dakreparatie het grootst. Je voorkomt dan dat het probleem zich opnieuw voordoet of verdere gebreken ontwikkelt.

Zelf bitumen dakbedekking verwijderen

Je kunt ervoor kiezen om bitumen dakbedekking zelf te verwijderen. Dit is een stuk voordeliger dan een specialist inhuren.

Let er bij het zelf verwijderen van bitumen dakbedekking op dat je veilig te werk gaat en dat je op een grote hoogte aan het werk bent.

Houd daarom goed rekening met veiligheidsmaatregelen.

Verder hebben wij nog enkele tips voor je wanneer je zelf aan de slag gaat met het verwijderen van bitumen. Je leest ze hieronder.

Houd rekening met afval

Is het nodig om het afval af te voeren? Dan moet je rekening houden met extra kosten. Oude mastiek dakbedekking moet bijvoorbeeld apart worden afgevoerd bij je plaatselijke afvalverwerker, omdat het als chemisch afval wordt beschouwd.

Neem contact op met je gemeente om te weten te komen hoe je het afval moet afvoeren. Zorg ervoor dat je een plan hebt voor het wegwerken van je oude dakbedekking.

Ga je de dakbedekking zelf afvoeren? Om dit goed te laten verlopen, is het aan te raden om de plaatselijke recyclage-inrichting te vragen welke materialen, zoals bijvoorbeeld hout, je moet scheiden.

Heb je veel afval? Dan kan het laten afvoeren ervan een verstandige keuze zijn. Een eventueel te huren bouwcontainer kan voor je deur worden afgeleverd en worden opgehaald zodra je klaar bent. Door dit te doen, garandeer je dat je meteen kunt beginnen met het installeren van nieuwe dakbedekking.

Maak een stappenplan

Als je zelf bitumen gaat verwijderen is het aan te raden om een stappenplan te maken. Willekeurig slopen vergroot de kans dat de dakbedekking wordt beschadigd.

Ga bij het verwijderen van een dak stap voor stap te werk. Verwijder eerst alle losse ballast, zoals grind en stenen.

Verwijder vervolgens onderdelen zoals daktrimmen en ventilatieopeningen. Haal eventuele airco-apparatuur op het dak ook weg.

Verwijder dan de dakbedekking in niet al te grote stukken om het optillen te vergemakkelijken. Veeg je dak na het verwijderen van de bitumen grondig schoon.

Zolang het oppervlak vlak is en het beschadigde hout toegankelijk is voor herstel, hoeft het dak niet brandschoon te zijn.

Afhankelijk van het soort dakbedekking kan het op verschillende manieren bevestigd zijn. Zo kan bitumen bestaan uit een of meer lagen die in de loop der tijd zijn aangebracht.

Begin met een scherp instrument en wrik dan stukken los. Lukt het niet met de hand, gebruik dan bijvoorbeeld een schop om goed onder de dakbedekking te komen. Zorg er wel voor dat je grondig te werk gaat en niet per ongeluk het dakbeschot beschadigt wanneer je met een schop bezig bent.

Het zou zonde zijn als je meer schade aan het dak aanbrengt, aangezien dit dan ook verholpen zal moeten worden. Na het verwijderen van alle bitumen en het eventueel repareren van het dak kun je aan de slag met het plaatsen van een nieuwe laag bitumen dakbedekking of een andere soort dakbedekking naar keuze.

Je kunt deze werkzaamheden ook door een specialist uit laten voeren.

Offerte

Bekijk de dakbedekking

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes