Het vinden van een daklekkage is vaak een veel meer uitdagende taak dan het repareren ervan. Heb je last van een lekkage in het dak van jouw woning? Zo ja, onderneem dan zo snel mogelijk actie. De structuur van je dak is namelijk zeer gevoelig voor schade door water.
Opsporen daklekkage
In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over het opsporen en repareren van een daklekkage. Zo vertellen wij je hoe je een daklekkage kunt herkennen, wat de oorzaak is en hoe je die het beste kunt verhelpen. Bekijk de daklekkage herstel offerte
Het herkennen van een daklekkage
Vochtplekken zijn het eerste teken dat er een lekkage in het dak aanwezig is. Helaas blijven veel daklekken onopgemerkt tot er vochtplekken in het plafond beginnen te ontstaan. Veel mensen gaan bijna nooit naar hun zolder omdat ze die alleen als opslagruimte gebruiken. Daarom valt een daklekkage ook niet altijd meteen op. Een ander symptoom dat wijst op een lekkage in het dak is loszittend behang. De dak- en muurconstructies nemen immers het grootste deel van het vocht op. Het behang bladdert langzaam af als de muren vochtig zijn van water. Is er schimmel gevonden in je huis? Dan is het lek waarschijnlijk al een tijdje aanwezig.
Er zijn een paar dingen die je altijd moet doen zodra je een lek in je dak vindt. Zowel om grote schade te voorkomen als om later een vergoeding van de verzekeringsmaatschappij te kunnen krijgen. De eerste stap is contact opnemen met een lekkage professional bij jou in de buurt om het lek zo snel mogelijk te kunnen verhelpen. Zorg ook dat je vervolgschade voorkomt en plaats waar nodig emmers. Documenteer de waterschade en het daklek met behulp van foto’s. Breng als laatste ook je verzekeringsmaatschappij op de hoogte van de schade en het lek.
De oorzaken van een lekkend dak
Daklekkages hebben verschillende oorzaken. Aansluitingen en dakelementen zoals dakramen, hoeken, schoorstenen, regenwaterafvoeren zoals goten en ventilatieopeningen zijn echter de plaatsen waar daklekkages het vaakst ontdekt worden. Tenzij het dak beschadigd is, zie je zelden een lek in de baan van het dak. De meest voorkomende redenen voor een daklekkage zijn een verouderd of doorlatend dak, verouderde of verstopte dakgoten, versleten daklood, slecht onderhoud, poreuze voegen in schoorstenen, schade aan de buitenkant en variaties in het weer.
Welke gevolgen heeft een daklekkage?
Een daklekkage heeft gevolgen voor jou, je huis en je bezittingen. Water en vocht hebben een aanzienlijk effect en kunnen snel leiden tot ernstige schade. Waterschade, schimmel en houtrot in je dakconstructie zijn de belangrijkste risico’s van daklekkage. Vooral dat laatste is ernstig. Soms moet het hele dak worden vervangen als de lekkage de balken van je dak ernstig heeft aangetast door houtrot. De kosten voor het vervangen van het dak liggen erg hoog, waardoor je dit liever wilt voorkomen. Daarnaast is vocht in je huis ook nog eens schadelijk voor je. Als je wordt blootgesteld aan schimmel kun je tevens last krijgen van allergieën, astma-aanvallen en huiduitslag
Daklekkage opsporen en repareren: Lekkages op platte daken
Daklekkages komen het meest voor op platte daken. De vele naden op je platte dak zijn daar voornamelijk de oorzaak van. De constructie en de dakbedekkingsmaterialen van je dak krimpen bij koud weer en zetten uit bij hitte. Op de naden van bitumen platte daken leidt dit snel tot de vorming van microscopische scheurtjes. De kans op een daklekkage neemt toe als er na veel regen een laagje water op het platte dak ligt. Vooral daken van tien jaar of ouder lopen gevaar. Een oud plat dak opnieuw bedekken is een goed idee als je daklekkages tot een minimum wilt beperken.
Daklekkage opsporen en repareren: Lekkages op hellende daken
Gelukkig komen lekkages op hellende daken niet zo vaak voor, maar er zijn toch verschillende oorzaken. Lekkages door stormen zijn vaak de grootste boosdoeners. Bijvoorbeeld lekkage aan de schoorsteen omdat verschillende dakpannen (bijvoorbeeld de veelgebruikte VHV dakpannen) in de buurt zijn verschoven of weggewaaid door harde wind. Maar ook weergerelateerde en verouderde problemen met dakpannen komen vaak voor. Dan lekt regenwater door deze opening naar binnen.
Wil je afgewaaide dakpannen op je schuine pannendak oplossen via je opstalverzekering? Wees je ervan bewust dat alleen windstoten vanaf windkracht 7 of hoger, zoals gemeten door het KNMI, gedekt zijn voor stormschade aan je dak.
Het opsporen van een daklekkage
Bij de meeste lekkages is de algemene locatie van het lek heel duidelijk. Je muur of plafond zijn in dit geval voorzien van merkbare vochtvlekken, het behang laat los of er begint schimmel te groeien. Het water sijpelt echter niet altijd parallel. Het eigenlijke daklek kan soms enkele meters verwijderd zijn van de vochtbron. Daarom is het meestal onmogelijk om zelf een lek te vinden. Het is daarom ook het advies om altijd een vakman te raadplegen. Deze mensen zijn op hun gemak op je dak en zullen de bron van je daklek een stuk eenvoudiger voor je opsporen.
Lekdetectie gebruiken om daklekken te vinden
Lekdetectie is het basisconcept bij het opsporen van een daklek. De expert gebruikt in dit geval geavanceerde technieken om via het vocht heel nauwkeurig het lek te kunnen vinden. Door dit te doen wordt het lek snel gevonden en wordt de hoeveelheid sloop- en breekwerk als de dakdekker het dak komt repareren ook verminderd. Daardoor bespaar je veel geld. Bovendien betaalt je verzekeringsmaatschappij bijna altijd volledig voor lekdetectie door een gecertificeerde expert.
Een lekkage in het dak verhelpen
Is de hoofdoorzaak van de daklekkage geïdentificeerd? Dan heb je in wezen drie alternatieven om je dakbedekking te laten repareren. Afhankelijk van je daklekkage en de waterschade die je dak heeft opgelopen, kun je kiezen welke van deze drie het beste past. Je kunt je beslissing het beste maken in overleg met je dakdekker.
De eerste optie is het repareren van de daklekkage. Is je dakbedekking slechts licht verschoven of heeft je platte dak slechts minimale schade opgelopen? Zo ja, ga dan voor reparatie. In vergelijking met de andere twee keuzes is deze operatie minder ingrijpend. De tweede optie is renovatie van het dak. Is het lek ontstaan omdat je nieuwe dakbedekking nodig hebt? Dan is het vernieuwen van je dak vaak de verstandigste keuze. Je oude dakbedekking wordt er bij deze optie af gehaald en door de dakdekker vervangen door nieuwe dakbedekking. De laatste optie is het volledig vernieuwen van het dak. Als je daklekkage ook de structuur van je dak aantast, dan is je enige resterende en beste alternatief vaak het volledig vervangen van je dakbedekking. Dit is ook de duurste en meest ingrijpende procedure van de drie.
Een plat en schuin dak vervangen
Het is voldoende om alleen de dakbedekking te vervangen als de onderliggende structuur van het platte dak nog goed is. Hiervoor zijn verschillende materialen beschikbaar. Heb je een hellend dak en is de structuur nog in goede staat? Dan kun je het beste de dakbedekking vervangen. Je kunt dit doen met een overzetdak. Het bestaande dak wordt dan voorzien van stalen dakplaten. De vorige dakbedekking blijft bij deze methode gewoon zitten. Hoewel de stalen dakplaten van het extra dak net dakpannen lijken, is dat niet zo. Een extra dak is een eenvoudige en betaalbare optie om je dak helemaal te vernieuwen en waterdicht te maken en kost vaak 60 euro per vierkante meter.
Besluit je je complete dak te vervangen omdat er een aanzienlijk gat in zit? Overweeg dan meteen nieuwe dakisolatie. Een professionele dakdekker zal vaak beide dingen tegelijk doen.
Daklekkage opsporen en repareren: Kosten
De algemene staat van je dak bepaalt een groot deel van de kosten van dakreparaties. Laat de expert altijd even komen kijken voordat je een precieze prijs krijgt. De prijs is uiteindelijk afhankelijk van een aantal factoren. Zo wordt er gekeken naar wat voor soort dakbedekking je hebt en waar het lek zit. Daarnaast wordt ook gekeken of het lek groot of klein is.
Benodigdheden
Verder wordt er bepaald welke benodigdheden nodig zijn om het lekkende dak te repareren. Ook wordt er bepaald hoeveel tijd de expert zal besteden aan het vinden en het repareren van de lekkage. Op deze manier kan uiteindelijk de prijs bepaald worden.
Prijs bepalen opsporen en repareren
Het vinden van het lek is vaak waar de kosten van het repareren van een lekkage in het dak beginnen. Is de plaats van het lek bekend? Dan vallen de kosten voor het verhelpen ervan mee. Wel zijn er vaak extra kosten. Deze kunnen groot zijn, dus houdt hier rekening mee. Denk hierbij aan de prijs van het verwijderen van een douchebak om toegang te krijgen tot het lek. Of de prijs van het repareren van dakpannen of pleisterwerk, of de prijs van het vervangen van dakpannen.
Wordt een daklekkage vergoed?
Je vraagt je misschien af of een daklekkage verzekering het waard is en het altijd vergoed wordt. Zoals eerder gezegd zijn de kosten van lekdetectie doorgaans volledig gedekt. Dit is anders als het gaat om schade en herstel. Je opstalverzekering biedt misschien niet altijd een dekking. Je krijgt sowieso geen vergoeding als er sprake is van achterstallig onderhoud. Bovendien worden kosten voor dakreparatie zelf vaak niet gedekt door de verzekering. Aan de andere kant kan je inboedelverzekering wel bescherming bieden tegen schade door daklekkage. Maar alleen in het geval dat de schade niet is ontstaan door eigen schuld en aan spullen die niet nagelvast zitten.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakreparatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakreparatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakreparatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakreparatie Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
- Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
- Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
- Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
- Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29
Externe bronnen:
Bekijk de daklekkage herstel offerte ►