Woning kopen en verhuren | Voor- en nadelen en mogelijkheden

Een woning kopen en verhuren kan aantrekkelijk zijn als je wilt beleggen. Maar wat komt hier allemaal bij kijken? Vind de informatie in dit artikel!

verhuurde woning kopen

Kun je een huis kopen en direct verhuren?

Het is mogelijk om een woning te kopen die bedoeld is om te verhuren. Hier zitten echter wel verschillende regels en voorwaarden aan verbonden waar je aan moet voldoen. Het is dus belangrijk dat je goed op de hoogte bent van deze regels, want dit kan soms per gemeente verschillen.

Regels voor investeren in vastgoed

Er zijn dus verschillende regels voor het investeren in vastgoed voor verhuur. Zo moet de woning in Nederland staan en zijn er bepaalde bouwkundige eisen waar het pand aan moet voldoen. Ook moet de woning gebruikt worden voor verhuur voor lange termijn en mag deze dus bijvoorbeeld niet zomaar als vakantiewoning of studentenkamer verhuurd worden. In sommige gemeenten geldt er een zelfbewoningsplicht. Dit betekent dat je zelf in de aangekochte woning moet gaan wonen. Kopen en verhuren is dan dus geen optie.

Koop en verhuur van woning financieren

Een tweede huis kopen en verhuren klinkt goed, maar je moet het natuurlijk wel kunnen financieren om het een rendabele belegging te maken. Wat zijn de mogelijkheden voor financiering in dit geval? We hebben de informatie op een rij gezet.

Kan ik mijn huis verhuren met een hypotheek?

Wanneer je een tweede huis gaat kopen met als doel om deze te verhuren, dan kun je hiervoor een zogeheten verhuurhypotheek afsluiten. Hiermee kun je de tweede woning die je hebt gekocht dus gaan verhuren, waar dat bij een eerste koopwoning niet zomaar mag. Er zijn wel enkele aandachtspunten bij deze hypotheek. Zo kun je slechts 70 tot 90% van de woning financieren met de verhuurhypotheek en wordt er renteopslag in rekening gebracht omdat het risico hoger ligt.

Hoeveel belasting moet je betalen als je je huis verhuurt?

Als je een pand gaat kopen voor verhuur, moet je eenmalig overdrachtsbelasting betalen. Dit is hoger voor de koop van een woning waarin je zelf niet gaat wonen. Daarnaast heb je nog de standaard belasting die komen kijken bij een koopwoning, zoals gemeentelijke lasten en onroerendezaakbelasting. Een voordeel is dat je geen belasting hoeft te betalen over de huurinkomsten. Een nadeel is dat je bij een tweede woning geen recht op hypotheekrenteaftrek hebt, waar dat bij een eerste woning wel is.

woning kopen en verhuren

Verschillende opties

Wanneer je een pand gaat kopen en verhuren zijn er verschillende opties, die hieronder verder beschreven zijn. Het kopen en verbouwen van een appartement gaat wat anders in zijn werk dan het kopen en opknappen van een vrijstaande woning.

Tweede woning kopen en verhuren

Bij een woning kopen en verhuren gaat het in de meeste gevallen om een tweede woning. Dit betekent dus dat je al eerder een woning hebt gekocht waar je zelf in woont en het tweede huis specifiek bedoeld is voor verhuur. Hier moet je dan ook een tweede hypotheek voor afsluiten.

Huidige woning verhuren en nieuwe woning kopen

Doordat de overdrachtsbelasting hoger is voor een huis waarin je zelf niet gaat wonen, 8% tegenover 2%, kun je ervoor kiezen om je huidige woning te verhuren en zelf een nieuwe woning te kopen. Je moet dan wel eerst bij je hypotheekverstrekker nagaan of dit mogelijk is. Als je bijvoorbeeld nog een lopende hypotheek hebt op je huidige woning zal de hypotheekverstrekker dit waarschijnlijk niet toestaan. Je kunt je huidige hypotheek eventueel oversluiten naar een verhuurhypotheek, maar hier zitten extra kosten aan verbonden en ook weer andere regels.

Verhuurde woning kopen en verhuren

Het is ook mogelijk om een al verhuurde woning te kopen om deze uiteindelijk ook weer zelf te gaan verhuren. Het voordeel hiervan is dat de kosten voor de woning 25 tot 35% lager liggen dan normaal. Het is dan vaak wel zo dat je gebonden bent aan een zittende huurder en een met de huurder overeengekomen huurprijs. Door de huurbescherming in ons land kun je niet zonder meer de huur opzeggen.

Is een woning kopen en verhuren rendabel?

Wanneer je gaat investeren in vastgoed om dit uiteindelijk te verhuren, wil je natuurlijk vooraf weten of dit rendabel is. De rendabiliteit van een woning gaat over het verschil in opbrengsten en kosten. Of het kopen en verhuren van een woning in jouw situatie interessant en rendabel is, is afhankelijk van een aantal punten:

  • Koop je een oud of nieuw huis? Een oudere woning kan goedkoper zijn maar meer renovatie/onderhoudskosten met zich meebrengen
  • Dekt de huurprijs de maandelijkse kosten van het huis
  • Hou je genoeg geld over voor het aflossen van de hypotheek en voor onderhoud?

Er moet dus goed gekeken worden naar de verschillende kosten en baten van de woning, zodat je het rendement kunt berekenen en een weloverwogen beslissing kunt maken. Houd er wel rekening mee dat je vooral in het begin flink wat eigen geld moet inleggen om te investeren in vastgoed. Pas op langere termijn kun je aan de investering gaan verdienen.

Aandachtspunten

Er zijn dus verschillende zaken om rekening mee te houden bij de koop van een tweede huis voor verhuur, en het is goed om van tevoren het rendement te berekenen. Voor een goede voorbereiding hebben de belangrijkste punten nog even een rij gezet:

  • Bij een tweede huis voor verhuur betaal je meer overdrachtsbelasting
  • De woning moet aan een aantal punten voldoen
  • Er moet genoeg geld zijn voor onderhoud en reparaties
  • De tweede hypotheek is niet aftrekbaar
  • Je inkomen moet toereikend zijn voor koop en verhuur
  • Je moet van tevoren weten of de VvE verhuur toestaat

Voor meer informatie en advies over het rendement en andere zaken kun je het best contact opnemen met een makelaar of hypotheekverstrekker.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes