Een privé zwembad thuis is natuurlijk erg fijn, maar er zijn wel wat dingen om rekening mee te houden. Ontdek hier alles over een eigen privé zwembad thuis te laten bouwen of zelf te bouwen!
Eigen zwembad thuis laten maken
Een eigen zwembad is natuurlijk heerlijk om te gebruiken na een drukke dag op het werk of een lekker vrij weekend. Met de steeds hogere temperaturen kun je er ook veel langer gebruik van blijven maken dan vroeger.
Onze Conclusie

Hoeveel kost een zwembad thuis gemiddeld?
De prijs van een zwembad thuis begint vanaf 24.000 euro en kan snel oplopen tot 100.000 euro of meer. Gemiddeld zal een zwembad tussen 35.000 en 50.000 euro kosten. Alleen al de benodigde apparatuur zal vanaf 2.400 euro kosten.
Ben je benieuwd naar een precieze prijs op maat voor jouw wensen? Bekijk dan hier de zwembad offerte
Permanent een zwembad in de tuin
Als je hebt besloten om een zwembad thuis te laten bouwen moet je allereerst beslissen welk soorten zwembad je het meeste aanspreekt, er zijn namelijk verschillende opties verkrijgbaar.
Je hebt de keuze uit onder andere een opblaasbaar zwembad, opzetzwembad of een zwembad dat permanent in de tuin aangelegd wordt. In dit artikel focussen we vooral op die laatste soort: een permanent zwembad!
Inbouw of opbouw
Bij privé zwembaden kun je kiezen uit 2 verschillende soorten zwembaden, een inbouw- of opbouwvariant. Ze hebben ieder hun eigen voor- en nadelen, de keuze is vooral afhankelijk van je eigen wensen en eisen hierin.
Inbouw kost veel meer werk maar blijft lang goed en ziet er prachtig uit, terwijl opbouw goedkoper en veel makkelijker te plaatsen is.
Voordelen inbouw
De meest gekozen soort is het inbouw zwembad. Daarvoor is vanzelfsprekend graafwerk vereist, maar eenmaal afgerond krijg je er een prachtig zwembad voor terug! De voordelen van inbouw:
- Ziet er vaak super mooi uit en is een echte blikvanger in je achtertuin. Zo’n mooi zwembad nodigt eigenlijk meteen uit om erin te zwemmen
- Meer keuze qua afmetingen waardoor je makkelijker het perfecte zwembad voor je tuin kan bedenken en maken. Daarnaast is een inbouw zwembad vaak dieper, omdat de constructie ondergronds meer gewicht kan dragen. Kortom, je kan een lekker ruim en diep zwembad realiseren
- Doordat een inbouwzwembad wordt ingegraven krijg je een ijzersterke constructie die nauwelijks lijdt onder invloed van bijvoorbeeld het weer of het gewicht van het water. Daardoor gaat inbouw een stuk langer mee en ben je minder kwijt aan onderhoudskosten
- Inbouw is toegankelijker omdat de instap een stuk comfortabeler is, ook voor mensen die wat slecht ter been zijn
- Het is een stuk veiliger doordat je meer overzicht kunt houden over het water. Zeker met kinderen en huisdieren is dat een geruststellend idee!
Voordelen opbouw

- Een inkoppertje: je hoeft geen gat te graven. Dat scheelt heel veel tijd, geld én moeite. Inbouw zorgt voor een permanente en ingrijpende verandering in de tuin, daar heb je met opbouw geen last van
- Opbouw zwembad is goedkoper dan inbouw omdat er een stuk minder werkzaamheden bij komen kijken. Met dat geld kun je weer een leuke tuinset voor naast het zwembad kopen!
- Opbouw zwembad is sneller gebouwd en kan ook weer sneller afgebroken worden als je toch andere plannen voor de tuin hebt. Je blijft dan niet met een gapend gat in de grond achter
- Het water wordt van nature in opbouw sneller opgewarmd. Zeker als de zon schijnt hoef je een stuk minder bij te verwarmen
- De opbouw zorgt voor een natuurlijke omheining waardoor de kans op ongevallen kleiner wordt. Bij inbouw willen kinderen nog wel eens in het zwembad vallen en dat kun je met opbouw voorkomen
Buitenbad in Nederland
Als je in Nederland woont en dan een buitenbad kiest ben je wel een stuk goedkoper uit, maar kun je er maar een paar maanden per jaar van genieten. In het meest gunstige geval kun je er zo’n 4 maanden gebruik van maken, misschien wat langer als je goed tegen de kou kunt.
Als je het nodige budget en de ruimte hebt kun je ervoor kiezen om toch een binnenbad aan te laten leggen. Op die manier geniet je het hele jaar rond van een heerlijk aangenaam zwembad!

Buitenbaden hebben veel onderhoud nodig
Het schoonhouden van een buitenzwembad is natuurlijk ook een extra nadeel. Hoewel je waarschijnlijk het buitenzwembad afdekt krijg je toch te maken met vallend blad, zand en ander ophopend vuil.
Toch is het op de lange termijn veel goedkoper, want als je kies voor een eenvoudig Intex zwembad van zeil en een aluminium frame kun je voor duizend euro een mooi zwembad in de zomer hebben.
Zwembad laten ingraven
Als je een zwembad laat ingraven en permanent laat aanleggen ben je uiteindelijk veel duurder uit. Tel daar ook nog eens ook meer installatiekosten bij op. Een goed stappenplan verbouwing om dit aan te pakken is dan erg handig.
Als je echt de ruimte hebt en dan ook nog op maaiveld niveau is er natuurlijk helemaal een mooie ruimte te maken zoals je hier ziet:
Eigen zwembad
Wat komt er allemaal kijken bij het laten aanleggen en daarna gebruiken van een privé zwembad?
- Energieverbruik en dus de energiekosten
- Schoonmaken van het zwembad, of het uitbesteden hiervan en de kosten van dat schoonmaken
- Periodiek verversen zwembad water
- Kans op lekkages verkleinen en indien aanwezig herstellen
- Onderhoud van de zwembad installaties
- Constructie van het bad, draagvermogen onderzijde
- Roestvorming aan ijzeren delen in de buurt van het zwembad
- Veiligheid voor kleine kinderen en huisdieren (sloten, afdekzeilen etc.)
- Legionella risico bij stilstaand warm water
- Eventueel een zwembadrobot

Eigen binnen zwembad
Bij een binnenzwembad heb je het hele jaar plezier maar er komt iets meer bij kijken:
- Vochthuishouding in de ruimte van het zwembad en de rest van het huis
- Opwarming van de ruimte door zon-inval (zonwering, airco of zonwerend glas)
- Energie verlies door een minder goed geïsoleerd huis
Energieverbruik zwembad
Het spreek voor zich dat deze verbouwing meer energie gaat verbruiken dan voorheen, hoe goed je hem ook isoleert met dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Toch is daar best slim mee om te gaan.
Met zonnepanelen heb je niet alleen gratis elektriciteit maar het is ook een betere investering dan een spaarrekening. Daarnaast kun je kiezen voor de beste zonneboiler die gratis warm water geeft.
Materiaal zwembad
De meeste zwembaden zijn nog steeds van tegelwerk gemaakt. Dat is niet zo gek, tegelwerk is over het algemeen de meest goedkope optie. Na een (heel) aantal jaar moet tegelwerk wel vaak onderhouden of soms zelfs deels vervangen worden.
Om dat tegen te gaan zijn er goede alternatieven verkrijgbaar die vaak netter én waterdichter zijn. Zo’n ander materiaal is dan slimmer om te kiezen omdat ze een stuk langer meegaan. De materialen die je kunt kiezen zijn:
- Tegelwerk (bouwkundig zwembad)
- Foliebad
- Aluminium zwembad
- Polyester bad
Aluminium zwembad
Dit is een mooie voorbeeld van zo’n aluminium zwembad:
Naast het zwembad vergeten veel mensen in het begin een flink aantal zaken die je dan automatisch nog meer nodig hebt, namelijk:
- Alle installaties (schoonmaken, zuiveren, verwarmen etc.)
- Aangepaste verwarming
- Geluidsdemping vanwege de vaak holle ruimte
- Zwemtrap
- Afsluitdeuren om vocht tegen te houden en vaak ook een extra vocht constructie in huis
- Douche
- Allerlei spullen om het zwembad in te richten (lounge set, bar, planten, verlichting, gordijnen etc)
Zwembad of sauna?
Misschien is het ook nog eens wens van je om er een aparte sauna naast aan te laten leggen. Wat je niet wilt is een te klein zwembad want dan gebruik je hem helemaal niet.
Mocht er echter een goed formaat zwembad mogelijk zijn en daarnaast nog een goede sauna voor thuis dan is het plaatje wel helemaal compleet voor je gezin. Gelukkig zijn er veel verschillende mogelijkheden op de markt. Bekijk hier meer over de eigen sauna.
Zelf een zwembad aanleggen
Een buiten zwembad van de bouwmarkt is natuurlijk prima zelf te plaatsen. Meestal is dat klusje in al een paar uur geklaard. Een buiten- of binnenzwembad permanent laten plaatsen en alle installaties monteren en de vochthuishouding op orde krijgen is een ander verhaal.
Dat is met veel kennis en kluservaring wel zelf te doen, maar er komt alsnog veel bij kijken. De meeste mensen kiezen voor een aannemer om dit te laten doen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zwembad aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zwembad specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zwembad specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zwembad Offertes, Gratis!
Keurmerk
Helaas is er geen duidelijk overkoepelend keurmerk zoals dat wel voor andere producten zoals houten kozijnen is. Je hebt SKG ikob en Komo en het CE keurmerk maar het bouwbesluit stelt geen hoge eisen aan een zwembad verder. Bekijk de zwembad mogelijkheden