Een bestaande open haard moderniseren zorgt voor sfeer en een harmonieuze inrichting. Er zijn bovendien veel verschillende opties mogelijk. We bekijken alle mogelijkheden en een handig stappenplan om de bestaande open haard te moderniseren!
De open haard renoveren
Hier zie je enkele simpele stappen voor een betaalbare, geschikte en natuurlijk mooie haard. Bekijk de haard offerte
Open haard moderniseren
Bij het kopen van een open haard heb ik met een aantal zaken te maken. Vanzelfsprekend hoop ik dat de haard voor warmte, sfeer en gezelligheid zorgt. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de haard veilig gebruikt kan worden. Het is dan verstandig om een betrouwbare leverancier te benaderen. Een betrouwbare leverancier zal je op alle mogelijke gevaren wijzen.
Soorten
Bij het aanschaffen van een open haard heb ik de keuze uit grofweg 6 soorten haarden:
- Haard met een iets minder goed rendement
- Gaskachel, veel gekozen vanwege het gemak en veel warmterendement
- Elektrische kachel die eenvoudig zonder afvoer aangesloten wordt
- Bio-ethanol haard, zonder reuk en rook
- Gelhaard, de budgetvariant
- Pelletkachel, het volwaardige alternatief op een cv-ketel
Welke open haard kiezen?
Een haardelement wordt vaak gekozen als aanvulling op de centrale verwarming. Deze verwarming wordt meestal gecombineerd met radiatoren, elektrische radiatoren of vloerverwarmingen. Toch zien we op de markt steeds vaker haarden waarbij geen cv-ketel nodig is. Deze manier van verwarmen kan me een hoop kosten besparen. Dat is erg welkom, want bij de aanleg van haarden komen verschillende kosten kijken.
De techniek achter haarden
Denk hierbij aan het rookkanaal voor afvoer, de eventuele gasleiding, elektriciteit, de ventilatie en de installatiekosten. Daarnaast laat ik de haard net als een cv-ketel ongeveer ieder jaar onderhouden. Indien aanwezig laat ik de schoorsteen schoonmaken. De kosten van een schoorsteenveger verschillen per bedrijf. Als de schoorsteen er slecht aan toe is zal ik moeten kijken naar een schoorsteenrenovatie. Vaak gaat deze verbouwing samen met een verbouwing van de woonkamer of een vorm van een duurzame renovatie. Sommige mensen kiezen er ook voor om zelf de schoorsteen te vegen.
Een handig stappenplan
Hier is het 3 stappenplan voor de juiste haarden in huis:
De schoorsteen controleren
Als eerste moet ik kijken of ik een schoorsteen heb. De meeste haarden hebben een afvoer nodig. Dat kunnen schoorstenen zijn door het dak, maar ook een kleine pijp door de muur naar buiten. Er zijn zelfs gaskachels zonder afvoer verkrijgbaar. Als ik een oud huis aan het verbouwen ben waarbij een afvoer lastig te realiseren is kan dat een oplossing zijn. De prijzen zijn er wel van afhankelijk.
Welke toevoer heb je eigenlijk?
Als tweede kijk ik naar welke toevoer ik heb. Een haard heeft zuurstof nodig en een gaskachel heeft logischerwijze een gasaansluiting nodig. Die ligt meestal niet in een woonkamer. Een elektrische haard heeft natuurlijk stroom nodig. Deze laatste opties voor haarden kosten je dus extra energie.
De hoogte van het rendement
Het rendement is afhankelijk van het soort haard. Het rendement is het laagst bij open haarden, met name ten opzichte van de gaskachel. Daarnaast moet ik oppassen met open vuur en de aanvoer van zuurstof. Om die reden besteed ik extra aandacht aan de ventilatie in huis. Wanneer ik van plan ben om een gastoestel aan te kopen is de aanwezigheid van gas essentieel. Dit kan zowel normaal gas via een gasleiding zijn of met propaangas.

De keuze uit allerlei soorten open haarden
Ten slotte beslis ik natuurlijk welke haard ik wil. Vanzelfsprekend koop je een haard die je het mooiste vindt. Voor de een is dat een haard en een ander tovert de kachel op gas liever om in een cv. De keuze laat ik beïnvloeden door de afvoer, toevoer en mijn eigen smaak. Ik moet er immers tegenaan kijken. Vervolgens zijn de kosten van de haard belangrijk bij de keuze. Bekijk dus goed alle typen voordat je het geld uitgeeft.
Het vermogen en energieverbruik van een haard
Het is slim om goed te kijken naar het vermogen en energieverbruik van de kachel. Dat kan zowel gas als elektriciteit zijn. Veel mensen kiezen vaak voor de zekerheid voor een kachel met een (veel) te hoog vermogen. Dat heeft als risico dat je een haard koopt die alleen maar korte tijd of alleen op een lage stand kan branden. Als de haard langer brandt wordt het oncomfortabel warm in huis. Om die reden zorg ik ervoor dat het vermogen van de haard precies bij mijn woning aansluit.
De kosten van een open haard
Bij de bouwmarkt heb je in een aanbieding soms al voor €100 euro een elektrische haard te pakken. Die is dan misschien niet super chique of luxe, maar geeft je wel goedkoop wat warmte en gezelligheid. Als de verbouwing al duur genoeg was kan dit een (tijdelijke) oplossing zijn. Een andere manier om wat kosten te besparen is het moderniseren van een bestaande haard. Als je de haard van een nieuw uiterlijk voorziet krijgt de bestaande haard een compleet nieuwe uitstraling.
Aanbieding
Een haard geeft sfeer en warmte, en is erg mooi!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Haard aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Haard pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:De haard laten inbouwen
Het inbouwen van een haard is niet altijd nodig. Sommige haarden zijn losstaand of hebben geen rookkanaal nodig. Toch kwam ik erachter dat de meeste haarden toch echt ingebouwd moeten worden. Het inbouwen van een haard is een klus voor gevorderden. Het moet absoluut veilig uitgevoerd worden.
Een losstaande haard is een eyecatcher
Haarden kan ik losstaand plaatsen of laten inbouwen. Een gashaard heeft veel creatieve mogelijkheden. Zo kan ik een gashaard met rookkanaal laten inbouwen in een tussenmuur. Dat geeft vaak een strakke oplossing. De gasleiding kan ik op deze manier mooi in laten bouwen. Een volgende optie is om een muur rondom het rookkanaal te metselen. Daarbij bevestig ik het vuurplateau los tegen de muur aan. Met een afstandsbediening en een inbouwelement voor het bedieningspaneel is de gashaard gemakkelijk in gebruik.
Een haard zonder rookkanaal
Niet iedere kachel heeft een rookkanaal nodig. Dat ligt aan het verbrandingsproces. Haarden zonder rookkanaal zijn voorzien van een katalysator waardoor de verbrandingsgassen volledig worden geneutraliseerd. Dat is met name handig als ik een woning zonder rookkanaal, schoorsteen of afvoer heb. Ik heb de keuze uit verschillende gashaarden. Dit zijn echte haarden met een mooi vlammenspel en heerlijk comfortabele warmte.
Hanghaard
Haarden zonder schoorsteen zijn verkrijgbaar in hanghaard modellen en als normale inbouwhaard. Een afvoerloze gashaard met katalysator waarmee de verbrandingsgassen geneutraliseerd worden. Deze haarden zonder afvoer zijn helemaal veilig in het gebruik.
Koop de haard online
Je kunt tegenwoordig iedere haard online kopen. Online is het veel makkelijker om prijzen te vergelijken en aanbiedingen in de gaten te houden. Daarbij let ik natuurlijk wel op de referenties en garantie. Op de installatie van de haarden wil ik een lange en volledige garantie. Dat ga ik na voordat ik overga tot het kopen van de haard.
Kies een betrouwbaar keurmerk
Als ik een haard via een bedrijf koop ga ik vooraf de referenties van mijn kennissenkring na. Zulke referenties zijn betrouwbaar. Op deze wijze is de kans het grootst dat ik een betrouwbaar bedrijf inschakel. Er zijn enkele brancheverenigingen die installateurs samenbrengen: NHK Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche en de SVG, de branchevereniging van haarden- en kachelspecialisten.
Bouwen
Als ik zelf ga verbouwen bespaar ik veel geld. Dat geldt niet alleen voor een nieuw kozijn, zonnepaneel of voor dakkapellen, maar ook voor een haard. Nu is de brandgevaarlijkheid van een haard wel een ontzettend belangrijk punt om bij stil te staan. Wij vinden dit gevaarlijker dan zelf met een steiger het dak op gaan voor een dakkapel of voor de dakramen. De haard wordt in de koude perioden gebruikt en dan zit het huis vaak redelijk dicht. Daardoor sluit ik het vuur als het ware op in huis. Dan is voldoende kennis over de toevoer van zuurstof (koolstofmonoxide gevaren) en afvoer belangrijk. Voor een veilige keuze kies ik voor een betrouwbare haardenleverancier en installateur. Zo weet ik zeker dat het veilig is. Wel een fijne en veilige gedachte als je over een poos de haard wil ontsteken.
Bio-ethanol
De bio-ethanolhaard lijkt op een gelhaard. Zo’n haard brandt een vloeistof of gel. Deze haard heeft geen rookkanaal nodig. De bio-ethanol haard is flexibel op verschillende plaatsen in huis te zetten. De brander wordt gevuld met een speciale vloeistof (bio-ethanol) en het gas, dat ontstaat wanneer de vloeistof in contact komt met de lucht, wordt verbrand. Hierdoor is het een compleet veilig en zuinig brandsysteem met een mooie, grote vlam. Deze kan ik los plaatsen of compleet met een schouw.
Schouw
De keuze van de haard is van belang bij het plaatsen van een schouw. Als ik een vuurhaard heb is een houten schouw niet efficiënt. Dan is een stenen of marmeren schouw noodzakelijk. Daarnaast heb ik nog de keuze uit een gashaard en elektrische haard. Bij beide soorten kan ik in principe alle kanten op. Van de gashaard zijn er twee soorten: de inbouwhaard en de inzethaard. Een inzethaard is ontworpen om te kunnen plaatsen in een bestaande situatie, omdat ik bijvoorbeeld de schouw die ik al hebt staan niet wil vervangen. De inbouwhaard is voor de nieuwe situatie in combinatie met de juiste schouw.
Marmer
Marmer zien we tegenwoordig overal: in keukens, tafels, vloeren en dus ook bij schouwen. Een schouw van marmer is heel modern en vaak strak afgewerkt. Marmer kan ik in één kleur laten, of ik kies voor het marble effect. Dat zal niet helemaal tijdloos zijn, dus het is wel een wat gewaagdere keus.
Hout
Een houten schouw is klassiek en sierlijk. We zien ze niet heel vaak meer, maar toch is het vaak sfeervoller dan een stenen schouw. In het hout kan ik mooie patronen laten graveren of juist een barok-effect geven waardoor de schouw meer diepte krijgt. Deze keuzes zijn over het algemeen gedurfd. Het nadeel van een houten schouw is dat het sneller slijt. Om die reden moet het af en toe opnieuw geverfd worden. Soms moet de haard zelfs helemaal vervangen worden.
MDF
MDF is resthout wat wordt samengeperst. Op die manier vormt het een nieuw materiaal. Dit is beter voor het milieu, omdat de resten van ander hout worden gebruikt. Het is bovendien makkelijk bewerkbaar. Met dit materiaal kan ik allerlei kanten op qua afwerking en vorm. Een nadeel is dat het beschilderen van MDF moeilijker is dan normaal hout. Dat komt door de poreuze structuur van MDF. Door de poreuze structuur neemt het hout veel verf op. Ik zal het hout dus eerst moeten bewerken. De oorspronkelijke structuur en kleur van MDF kan heel sfeervol staan en warmte uitstralen.
Natuursteen
Een natuurstenen schouw is een goede keus. Het zorgt voor een fraai uiterlijk, maar ook voor een luxe uitstraling. Daarbij is er met natuursteen altijd ruime keus aan schouwen. Ik kan het strak en simpel houden, maar ik kan er ook voor kiezen om meer details of meer kleur in de steen terug te laten komen. De meeste mensen kiezen voor natuursteen, omdat het een veilige keuze is. Natuursteen is namelijk tijdloos is.
Gelhaard of gewone haard kopen?
We krijgen soms de vraag of het slim is om een gelmodel of een gewone haard te kopen. Ondanks het feit dat dit een kwestie is van budget en persoonlijke voorkeur, zijn er enkele voor- en nadelen te noemen. De gelhaard is prima voor een kleine beurs en wanneer je geen rookkanaal of gasleiding tot je beschikking hebt. Deze gelhaard stook je niet met hout maar met zogenaamde brandgel die je ‘verstopt’ tussen blokken imitatiehout. Feitelijk is het een grote kaars. De potjes met de gel steek je gemakkelijk aan en doof je weer door het deksel op het potje te plaatsen. Het voordeel van deze haarden is dat ze gemakkelijk overal in huis te plaatsen zijn. Het nadeel is er helaas ook: de brandgel is relatief duur en de potjes branden slechts enkele uren. Naast een gelhaard of gewone haard kun je ook een stookolie tank hebben, maar wat als je die stookolie tank wilt verwijderen dan kunt u dit het beste laten doen door een vakman.
Elektrische haard
Als ik een eenvoudige tussenvariant wil kopen zonder veel te breken en opbouwen met schoorsteen of afvoer is een elektrische haard erg geschikt. Een apart rookkanaal of luchtpijp is niet nodig en slechts een stopcontact is voldoende. Daarmee creëer ik een best realistisch vlammenspel dat net zo sfeervol is als een vuurtje dat gestookt wordt op hout of gas. Een elektrische haard geeft wat minder hitte, maar na de toegepaste woningisolatie heb ik ook niet veel warmte nodig.
Pelletkachel
De pelletkachel kom ik zelf het meest tegen in woningen in het zuiden van Nederland en België. De reden daarvan weet ik eigenlijk niet. Met een pelletkachel ben je onafhankelijk van een energieleverancier, omdat het een volwassen alternatief is op een cv-ketel laten plaatsen, de centrale verwarming heb je dan niet nodig en is dan niet meer de beste verwarming. Hoe werkt een pellet kachel en wat kost hij eigenlijk?
Meer genieten
Met de pelletkachel geniet ik meer van de warmte, omdat ik dichter bij het stookproces zit. Daarnaast is het stoken met een pelletkachel goedkoper dan stoken op gas. Pelletkachels hebben een lekker hoog rendement. Je kunt zelfs meerdere vertrekken in je woning aan laten sluiten op de pelletkachel.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Haard aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Haard specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Haard specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Haard Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 101 | Hybride Warmtepomp Verbouwkosten.com 07:33
- Verbouwen 81 | Verwarming - Wat Is De Beste Keuze? Verbouwkosten.com 14:09
- Verbouwen 38 | CV Verwarming Tips! Verbouwkosten.com 16:59
Meer technische info:
Voldoe aan de voorwaarden van www.uneto-vni.nl en www.bouwbesluitonline.nl, zie ook www.wikipedia.org of ga naar de verwarming offerte ►. Bekijk de haard offerte ►