Kunststof sierluiken | Prijzen voor raamluiken en vergelijk met hout

Kunststof sier luiken zijn nauwelijks te onderscheiden van hout. De kunststof luiken prijzen beginnen bij 25 euro en lopen op tot 250 euro per stuk.

Kunststof-sierluiken.jpg

Buitenluiken

Kunststof buitenluiken zie je sinds een jaar of 10 niet alleen meer op vakantiewoningen en bungalows maar ook op ‘gewone huizen’ die een gevelrenovatie willen. Een saaie nietszeggende gevel kun je naast gewoon schilderen upgraden door een bredere kunststof dakrand, nieuw voegwerk, gevelreiniging of compleet nieuwe ramen.

Voordelen

 • Onderhoudsarm
 • Te kiezen met houtnerf textuur als oppervlakte behandeling
 • Naden verloop zoals op houten luiken
 • Behoorlijk veel goedkoper dan hout
 • Langere levensduur (vooral lang wanneer je ze jaarlijks schoonmaakt)
 • Zowel te kiezen als sierluiken (die vast aan de muur zitten) als echte luiken die je voor de ramen kunt sluiten
 • Licht van gewicht maar toch erg stevig

Bij echte luiken:

 • Warmte in huis houden in de winter
 • Het huis koeler houden in de zomer
 • Privacy zonder inkijk
 • Hiermee wordt het echt donker in huis

Prijzen

Prijzen voor kunststof sier luiken zijn het goedkoopste en ze lopen op voor sluitbare luiken en zeker bij keuze voor hout voor de luiken.

MateriaalSoort luikenKopenMonterenTotaal
Hout (400 x 900)Normaal luik€ 150€ 70€ 220
Hout (400 x 900)Louvre luik€ 185€ 70€ 255
Hout (400 x 900)Sier luik (vast aan muur)€ 150€ 35€ 185
Kunststof (400 x 900)Normaal luik€ 75€ 70€ 145
Kunststof (400 x 900)Louvre luik€ 100€ 70€ 170
Kunststof (400 x 900)Sier luik (vast aan muur)€ 75€ 35€ 110

Wil je de exacte kosten weten? Vraag dan gratis offertes voor kunststof luiken aan.

Kosten

Deze kosten voor de rolluiken zijn compleet en geschilderd bij het hout en de kunststof sier luiken zijn verkrijgbaar in alle mogelijke RAL-kleuren. Je dient er alleen rekening mee te houden dat sommige bedrijven voor bepaalde specifieke kleuren een meerprijs in rekening kunnen brengen. Door het grote aanbod aan kleuren is het overigens in de normale kleuren al prima mogelijk om sierluiken van kunststof te vinden die perfect aansluiten op de stijl van je huis.

Privacy en warmte binnenhouden

Dergelijke luiken hebben uiteraard niet alleen de functie om de privacy in je huis te vergroten. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld een ruimte echt verduisteren en zorgen ze er tijdens de warme zomermaanden voor dat de hitte buitenshuis wordt gehouden.

Raamluiken

Toch zou ik niet direct voor houten luiken kiezen en adviseren aan klanten. Natuurlijk: als je een woonboerderij monument hebt uit 1800 moet je natuurlijk kiezen voor hout en een pand uit 1600 in de stad zoals mijn broer heeft, moet mooie houten kozijnen en luiken hebben.

Voor ramen

Voor een rijwoning, tweekapper of redelijk recente vrijstaande woning zou ik wel al snel kiezen voor kunststof luiken, vooral wanneer de woning niet direct met de voorgevel op de straat staat. Het enige wat ik niet zou willen is buren en visite die langs mijn voorgevel wandelen als ze door de straat lopen en dan kunststof zouden voelen. De meeste mensen kunnen van een meter afstand kunststof luiken niet onderscheiden van houten kozijnen. Met de kunststof houtnerf en goed nadenverloop zoals bij houten luiken zijn ze gewoon mooi.

Alternatieven

Natuurlijk kun je naast luiken ook kiezen voor andere oplossingen om de zon tegen te houden. Denk hierbij aan shutters, goede rolluiken of andere zonwering.

Louvre luiken

Zoals het woord Louvre al doet vermoeden is het Louvre luik daar ontstaan en je ziet ze nog steeds veel in Frankrijk. De Louvre luiken zijn niet compleet vlak maar hebben kleine schuine latjes in de kaders. Het doel hiervan is naast de zon tegenhouden, de uitkijk naar buiten (naar de straat) behouden. Het ontwerp is feitelijk erg slim met het combineren van deze twee functies: ze weten sfeer en functionaliteit perfect te combineren.

Soorten

Louvreluiken zijn in meerdere combinaties te verkrijgen. Hierbij moet je denken aan variaties in lamelafstand, lamelgrootte en het type lamel. Ook is het mogelijk om de luiken te verkrijgen met een verstelbare lamel of gecombineerd met een paneelluik.

Keurmerk

Helaas is er geen duidelijk overkoepelend keurmerk zoals dat wel voor andere producten zoals kunststof sier luiken is. Je hebt SKG ikob en Komo maar het bouwbesluit stelt geen hoge eisen aan een zonwering verder.

Mijn ervaring

Het laatste punt wat ik wil noemen is een persoonlijke. Ik woonde in het gebied van de watersnood van circa 1996 en ons huis was een bedreigde woning, de kans was groot dat het ging overstromen bij ons. De luiken voor de ramen zouden het binnen niet drooghouden maar het is wel een veilige gedacht dat je spullen niet wegspoelen als de ramen stuk stromen door het water. Ondanks het feit dat kunststof sierluiken lekker licht zijn (en dus relatief eenvoudig te plaatsen) zijn ze ook erg stevig. Uiteraard passen ze het beste bij kunststof kozijnen maar ook bij houten kozijnen zie je ze regelmatig.

Samenvatting van kunststof sierluiken

 • Licht, maar tocht stevig
 • Onderhoudsarm, ze zijn niet zo vatbaar voor de weersinvloeden waardoor ze lekker lang meegaan
 • De levensduur is zo’n 50 jaar
 • Simpel te onderhouden van het kunststof. Dit scheelt je niet alleen tijd, maar ook geld wanneer je het onderhoud wenst uit te besteden
 • Te koop in veel kleuren

Veelgestelde vragen

Wat kost een kunststof luik?

+
De kosten liggen gemiddeld tussen de € 145 en € 255.

Wat kosten buiten luiken?

+
De kosten van buitenluiken hangen af van het soort materiaal dat je kiest. Kunststof buitenluiken kosten ongeveer € 200.

Kunststof luiken: offertes vergelijken

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes