Kosten bamboe vloer | Voordelen, nadelen en prijzen!

Een bamboe vloer geeft de ruimte een natuurlijke, ecologische en vriendelijke uitstraling en gaat vaak meerdere generaties mee. Bekijk de voordelen en mogelijkheden van de bamboevloer.

Kosten bamboe vloer

Bamboe vloer

Bamboe als vloer oogt dus niet alleen mooi maar groeit zo snel dat grote bossenkap er niet voor nodig is. Een tegelvloer is vaak praktischer en goedkoper maar een mooie houten vloer blijft meestal veel langer liggen waardoor deze over de levensduur eigenlijk goedkoper is.

Waarom een bamboe parketvloer leggen?

Veel mensen willen een duurzaam huis met zonnepanelen en veel meer maatregelen om de energierekeningen buiten de deur te laten. Een misschien nog wel belangrijkere reden is om onze planeet wat beter te maken door hun eigen steentje bij te dragen. Dit verdient alleen maar respect in mijn ogen en natuurlijk hoort daar ook een duurzame vloer bij.

Duurzamer leven op een natuurlijke vloer

De bamboe vloer is zeker niet goedkoop maar wel stevig, duurzaam, ecologisch en belangrijker: bijzonder mooi! Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn want er zijn kanttekeningen te maken bij dit vloertype, ook al is het een manier van duurzaam renoveren.

Prijs

De bamboe vloer is dus niet goedkoop en je hebt vanaf zo’n 60 euro een kant en klare bamboe vloer. Die prijs per m² is afhankelijk van het aantal m², de vorm van de vloer (lastig is meer zaagwerk). De oriëntatie op de markt (hoe goed je zoekt) en natuurlijk wat je zelf doet eraan (bijvoorbeeld zelf leggen of lakken).

Vergelijken

VoorbeeldVloerPrijs / m²TypeDuurzaamheid
houten_vloer_tabel.jpgHout€ 15 – € 60Afwerkvloersterren-30.png
parketvloer_tabel.pngParket€ 50 – € 150Afwerkvloersterren-50.png
laminaatvloer_tabel.jpgLaminaat€ 10 – € 30Afwerkvloersterren-40.png
bamboevloer_tabel.jpgBamboe€ 60 – € 100Afwerkvloersterren-50.png
linoleum_vloer_tabel.jpgLinoleum / Marmoleum€ 15 – € 25Afwerkvloersterren-30.png
pvc_vloer_tabel.jpgPVC€ 20 – € 30Afwerkvloersterren-50.png
vinyl_vloer_tabel.pngVinyl€ 15 – € 25Afwerkvloersterren-40.png
novilon_vloer_tabel.pngNovilon€ 10 – € 20Afwerkvloersterren-20.png
vloerbedekking_tabel.pngVloerbedekking€ 10 – € 50Afwerkvloersterren-20.png
zancement_vloer_tabel.jpgZandcement vloer€ 5 – € 15Ondervloersterren-50.png
anhydrietvloer_tabel.jpgAnhydrietvloer€ 5 – € 15Ondervloersterren-50.png

Verwijderen oude vloeren

Vloerbedekking verwijderen kostenKosten per m²Kosten per kamer
Losliggende vloerbedekking€ 1 – € 4 per m²€ 30 – € 120
Gelijmde vloerbedekking gemiddeld€ 4 – € 9 per m²€ 120 – € 270
Gelijmde vloerbedekking zwaar€ 9 – € 12 per m²€ 270 – € 360
Gelijmde vloerbedekking gemiddeld op trap€ 150 – € 250 per trap
Gelijmde vloerbedekking zwaar op trap€ 250 – € 350 per trap

Wat is bamboe?

Maar goed, wat is bamboe nu precies? Bamboe is geen boom maar een grassoort die in vergelijking met bomen bijzonder snel groeit. Na het kappen van de bamboe groeit deze plant terug in zo’n 90 dagen tot een boom van 30 meter hoog. Bovendien maakt de plant zelf een anti-bacteriële stof aan, waardoor er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Bij de oogst van bamboe blijven de wortels zitten, dit zorgt ervoor dat het land tegen erosie beschermd wordt.

Duurzaam

Voor de rest kan vrijwel alles van de plant worden gebruikt, dus het levert weinig afval op. En alles wat van bamboe gemaakt wordt is natuurlijk weer biologisch afbreekbaar. Een perfect alternatief vloer voor het kappen van bomen uit oerbossen en regenwouden. De groeitijd is dus erg snel in in deze grafiek zie je het vergeleken met andere vloertypes.

Voordelen

 • Natuurlijk
 • Mooi
 • In verschillende bamboe tinten te kiezen en…
 • Met kleurlak daarna ook nog te kleuren (donkerder of lichter)
 • En ook te lakken in mat of glans
 • Gaat enorm lang mee
 • Te schuren waarna het weer als nieuw oogt

Nadelen

 • Duur
 • Het bamboe moet vervoerd worden naar ons land en dat kost brandstof
 • Een beetje onderhoud is nodig (in tegenstelling tot een tegelvloer bijvoorbeeld)

Soorten

Overweeg je een bamboe vloer voor de woning? Ontdek of deze duurzame en stijlvolle optie de juiste keuze is voor in huis. Laten we eens kijken naar de verschillende opties.

Bamboe parket

Het bamboe parket is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een stijlvolle en duurzame vloer. De prijs is afhankelijk van diverse factoren, zoals de dikte en hardheid van het bamboe, de afwerking en of je de vloer zelf legt of laat leggen. Over het algemeen variëren de prijzen van bamboe parket tussen de € 35 en € 90 per vierkante meter. Er zijn verschillende soorten bamboe parket beschikbaar, waaronder massief bamboe parket en lamelparket met bamboe toplaag.

Bamboe laminaat of visgraat vloer

Bamboe laminaat combineert de uitstraling van bamboe met de duurzaamheid en het gebruiksgemak van laminaat. De prijs varieert meestal tussen € 35 en € 70 per vierkante meter, exclusief legkosten. De prijs van een visgraat vloer is afhankelijk van het materiaal en ligt gemiddeld tussen € 25 en € 60 per vierkante meter. Beide opties bieden de duurzaamheid en uitstraling van bamboe, terwijl ze elk hun unieke stijl en voordelen hebben.

Bamboe lamelpaket

Het bamboe lamelparket is een aantrekkelijke optie voor wie op zoek is naar een duurzame en stijlvolle vloer. Dit type parket combineert de schoonheid en sterkte van bamboe met het gemak van lamelparket.

Kenmerken

De prijs van bamboe lamelparket varieert meestal tussen € 20 en € 70 per vierkante meter, afhankelijk van het assortiment en eventuele kortingen. Het bamboe lamelparket kan zowel volledig verlijmd als zwevend gelegd worden, wat voor extra flexibiliteit zorgt bij de installatie. Er zijn verschillende afwerkingsopties beschikbaar, waaronder olie of lak en je kunt zelfs de kleur van de vloer veranderen door hem te schuren en opnieuw te behandelen.

Interesse in een bamboe vloer?
Een bamboe vloer is een mooie, veelzijdige en duurzame optie. Vraag vrijblijvend offertes op om de beste prijs voor jouw nieuwe bamboe vloer te ontdekken!
arrow Vraag offertes aan

Vloerverwarming

Vloerverwarming toepassen onder een houten vloer is altijd wat minder efficiënt dan onder een stenen tegelvloer. De warmte kan minder makkelijker door (minder goed warmtegeleidend) hout dan door tegelwerk. Dat gezegd hebbende, wordt er regelmatig voor gekozen om vloerverwarming onder een houten vloer zoals een bamboevloer toe te passen. Onmogelijk is het dus zeker niet.

Verwarming on bamboe

Sterker nog: bamboe is dan een van de betere houtsoorten voor verwarming eronder. Dankzij de vochtbestendigheid is bamboe geschikt hiervoor en de temperatuurschommelingen kan hij ook goed aan. Met warm hout en extra verwarming onder de bamboe voelt de vloer nog fijner aan onder je voeten.

Kosten bamboe vloer

Alternatieven

Als alternatief kun je wat andere en goedkopere keuzes maken. Voor diegenen die puristen zijn adviseer ik dit lijstje niet te lezen. Het zijn namelijk ‘nep’-vloeren die natuurlijk niet ‘the real thing’ zijn. Ook zijn ze plotseling totaal niet duurzaam meer en geven je alleen het gevoel en de uitstraling van bamboe.

 • Laminaat met bamboe print
 • Tegelvloer met bamboe print
 • PVC met bamboe look

Wat voor duurzame vloer alternatieven zijn er nog meer?

Alternatieven die niet op bamboe lijken maar wel (een beetje) duurzaam zijn:

 • Betonvloer vlinderen (als je toch al beton stort dan geeft vlinderen (met kwarts) een directe bruikbare toplaag)
 • Parket
 • Andere houten vloeren

Lokaal groeiend hout

Kies dan dus wel een FSC houten vloer van hout wat dichtbij groeit. Als het een lokale houtsoort is, zijn er ook weinig transportkosten (oliegebruik) aan verbonden. Zachthout heeft een kortere tijd nodig om opnieuw volwassen te worden en is goed herplantbaar. Hardhout heeft een hogere dichtheid van het materiaal waardoor het ook een langere levensduur heeft. Een boom heeft weinig activiteiten/ handelingen nodig om een vloer te worden en dat is gunstig.

Badkamer

De tegelvloer met bamboeprint is een keuze die sommige mensen maken voor in de badkamer. Je kunt een bamboe vloer ook in de badkamer toepassen overigens en die kan dat best hebben met de juiste behandeling. Zoals je wellicht weet zijn veel houten vloeren niet geschikt om te gebruiken in vochtige ruimtes. Bamboe is dat best wel: door de hogere stabiliteit zet het 50% minder uit dan hardhout waardoor het toegepast kan worden in badkamers en andere natte ruimtes.

Bamboe in natte kamers

Pas hem alleen niet toe in het natte douche gedeelte en zorg voor genoeg ventilatie. Ik weet dat veel mensen er huiverig voor zijn en dat is 1 van de redenen dat ik het lijstje met alternatieven hierboven heb toegevoegd. De keuze voor echt bamboe of nep-bamboe in de badkamer zou ik af laten hangen van de garantie die je er op krijgt (op papier!) van de leverancier plus vloerenlegger. Krijg je die niet: niet doen!

Schuren

Massieve bamboe vloeren zijn duurzamer en lopen meer solide dan vloeren met enkel een toplaag van bamboe, hetzelfde is waar bij het schuren van een parket vloer. Bij enkel een toplaag is het schuren minder goed mogelijk dan bij een volledig door-en-door bamboe vloer. Beperkt schuren door een goed bedrijf zorgt voor een compleet nieuwe look van de vloer en daarna kun je hem ook weer een nieuwe tint met aflak, olie of was geven.

Onderhoud

Let op met het gebruik van bamboe en hoe zachter de bamboe is, des te belangrijker de nu volgende onderhouds-tips zijn. Het is belangrijk om vaak vuil te verwijderen met een bezem, stofdoek of stofzuiger (liefst met parketborstel). Je kunt pro actief beschadigingen voorkomen door te zorgen voor goede schoonloopmatten bij alle buitendeuren. Zorg voor viltjes onder je meubels, vooral bij die meubels die vaak verschoven worden zoals stoelen. Maak dit vilt regelmatig schoon en liever nog: vervang het tijdig.

Waterbelasting

Zet (natte, open) bloempotten nooit rechtstreeks op de vloer, maar gebruik hieronder schotels. Zorg voor de juiste wielen voor je meubels, voor je bamboevloer heb je zachte rubberachtige wieltjes nodig die het gewicht goed kunnen dragen.

Veelgestelde vragen

Is bamboe geschikt voor vloerverwarming?

+
Ja, bamboe is namelijk erg sterk en zal daarom erg weinig krimpen of juist uitzetten bij verwarming.

Is bamboe goedkoper dan hout?

+
Nee, bamboe is gemiddeld duurder.

Wat kost bamboe per m2?

+
Bamboe aanschaffen kost ongeveer € 40 per vierkante meter, het laten leggen € 80.

Bamboe vloer kosten: offertes vergelijken

Een bamboe vloer is niet de goedkoopste optie, maar zal wel lang mooi blijven en is uitermate geschikt bij vloerverwarming. Door onderstaande formulier in te vullen, brengen wij je in contact met ervaren vloerleggers die ervoor zorgen dat jij de mooiste bamboe vloer krijgt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes