Microcement vloer | Duurzaam en slijtvast!

microcement op vloer en trapEen microcement afwerking op de vloer is mooi, keihard, heeft geen onderhoud nodig maar wel redelijk duur vanaf 100 euro per m². Het oogt mooi ruw en natuurlijk tegelijk, en het microcement kan letterlijk tegen een stootje (en meer) en blijft altijd mooi. Bekijk de microcement






Wat is micro cement

Microcement bestaat uit een mengsel van cement met kunsthars en minerale pigmenten. Je kunt microcement overal toepassen. Zelfs in de douche en andere vochtige ruimtes, omdat het tegen een stootje kan en waterdicht is. Ook wordt het microcement niet direct spekglad wanneer het nat wordt. Het is een slijtvast en robuust soort stucwerk, waardoor dit bij uitstek geschikt is voor ruimtes die veel worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer, gang en de keuken.

Elegante uitstraling

Microcement kan in verschillende natuurlijke tinten worden aangebracht, waardoor je deze altijd bij de stijl van je woning kunt laten passen. Omdat elke microcement vloer met de hand wordt aangebracht, is elke afwerking uniek. Er wordt in verschillende lagen gewerkt die met een spaan worden aangebracht en gladgestreken, zodat je nooit dezelfde vloer als iemand anders zult hebben.

Hoe dik is microcement

Het materiaal kan erg dun worden aangebracht, waardoor je over veel ondergronden een microcement vloer kunt laten aanbrengen. Er wordt dan wel in verschillende lagen gewerkt voor de beste afwerking, maar deze lagen zullen uiteindelijk niet meer dan 1 tot 2 millimeter bij elkaar zijn. Je krijgt dus een sterke en duurzame vloer die erg licht is.

Verschil microcement en microbeton

Het klinkt alsof microcement en microbeton hetzelfde betekenen, maar er is een belangrijk verschil tussen de twee soorten stucwerk op basis van cement. Microcement wordt in een laag van 1 tot 2 millimeter aangebracht, terwijl microbeton uiteindelijk een laag van 6 tot 8 millimeter zal zijn. Hierdoor is microbeton iets sterker dan microcement, maar ook wat duurder en kan het niet op alle ondergronden.

microcement en microbeton

Microcement vloer of gietvloer

De vloer in microcement kan tegen iedere schoenzool, naaldhak en ook huisdieren. Beton is natuurlijk erg hard en kan tegen alle stootjes. Je hoeft er dus niet naar om te kijken en het is vooral erg strak en fraai. Niet alleen is het makkelijk schoon te maken, het is naadloos zodat er geen stof kan ophopen en elke microcement vloer is uniek. Omdat microcement met de hand wordt aangebracht in dunne lagen, heb je geen gietvloer hierbij.

microbeton

Microcement op badkamer vloeren, kan dat?

Persoonlijk vind ik microcement in de badkamer erg mooi. De diepe echte grijze betonkleur van (micro) cement geeft iedere badkamer een stoer uiterlijk. Het maakt van de badkamer stucen een feestje. Samen met het wit van sanitair, chrome van kranen, douche goot en een beetje houtkleur op wat accessoires heb je eigenlijk niets extra meer nodig voor een luxe badkamer.

Wat kost microcement per m2

De stucwerk prijzen voor microcement zijn een van de hoogste. Je krijgt hier wel een sterke vloer voor terug die lang meegaat, maar de initiële investering voor het product is hoog. Je betaalt gemiddeld €110 tot €120 per vierkante meter voor een microcement vloer, inclusief BTW en montage.

Is microcement duur qua prijs?

Zoals je al hebt kunnen lezen is microcement inderdaad duur. Dit heeft een goede reden, omdat het handwerk is om dit materiaal aan te brengen, het in erg dunne laagjes moet worden aangebracht en lang uit moet drogen. Daarentegen krijg je er een vloer voor terug die wel tientallen jaren mee kan gaan, minimaal onderhoud nodig heeft en ook weinig slijtage zal vertonen.

Voordelen en nadelen van microcement

Er zijn verschillende voordelen die een microcement vloer met zich meebrengt. De duurzaamheid en sterkte van het materiaal is al genoemd, maar wat ook belangrijk kan zijn, is dat het vooral van natuurlijk materialen wordt gemaakt. Je kunt onder andere klei, zand en steen in microcement terug vinden. Omdat deze erg fijn worden gemalen, heb je een fijne korrel die glad aanvoelt.

Vochtbestendig en goed voor vloerverwarming

Door de combinatie van het cement en kunsthars, samen met de dunne lagen en de naadloze aanbrenging, kan er bijna niks door het microcement komen. Dit zorgt ervoor dat de vloer vochtbestendig is, vuilafstotend en makkelijk schoon te houden is. Door de geringe dikte van de microcement laag, is dit ook een erg goede keuze als je vloerverwarming laat plaatsen. Het microcement zal de warmte makkelijk doorlaten en het huis verwarmen.

Comfortabel en mooi

Je krijgt met microcement een comfortabele vloer waar fijn over te lopen is, maar ook een die goed bij elk interieur past. De handmatige plaatsing zorgt voor een unieke textuur, de vele opties voor kleuren geven je veel mogelijkheden en omdat de vloer naadloos wordt aangebracht, zal de kamer ook groter lijken.

Deze unieke uitstraling zien we ook bij bijvoorbeeld leemstuc.

Nadelen

Er zijn ook een aantal nadelen van microcement die genoemd moeten worden voor de volledigheid. Het is geen goed isolerend materiaal, dus je moet altijd vloerisolatie erbij aan laten brengen. Dit zal de toch al redelijk dure prijs nog hoger maken, maar je bent naderhand wel voor jaren klaar met de vloer. Ook duurt het een tijd voor het microcement is uitgehard en je er op kunt lopen. Je moet op minstens een week rekenen voor de vloer helemaal is uitgehard.

Aanbrengen van microcement

Het aanbrengen van microcement is geen lastige klus, maar luistert wel heel secuur. Door de dunne lagen is het vaak beter om een specialist hiervoor in te huren, om zeker te weten dat je het naadloze uiterlijk krijgt. Of je deze klus nu zelf aanpakt of door een vakpersoon laat doen, het zal altijd volgens dezelfde stappen worden aangepakt.

Stap 1: ondergrond voorbereiden

Microcement kan op bijna alle ondergronden worden aangebracht, maar de ondergrond moet wel goed zijn voorbereid. Zoals alle soorten stucwerk heeft microcement een stofvrije, vetvrije en droge ondergrond nodig. Wanneer je over tegels heen gaat stucen, moet je ook de voegen eerst vullen voor je het microcement gaat aanbrengen. De laag microcement is zo dun dat je anders altijd de voegen zal blijven zien. Breng ook een primer aan om een goede hechting te garanderen en voor een lange levensduur te zorgen.

Stap 2: microcement aanbrengen

Breng het microcement met een spaan aan op de vloer en spreidt het in een gelijkmatige laag uit over de vloer. Wissel elke laag microcement af met een afwerkingslaag voor het beste effect. Elke laag moet vaak een dag uitharden voor je de volgende kunt aanbrengen, en je hebt vaak twee lagen microcement nodig en twee afwerkingslagen.

Stap 3: afwerking coating

Zorg ervoor dat je extra aandacht besteedt aan de laatste afwerkingslaag, om deze zo egaal mogelijk te krijgen. Nadat deze is uitgehard, kun je een laag vernis aanbrengen om ervoor te zorgen dat je nieuwe microcement vloer nog langer mooi blijft. Je beschermt hem hierdoor beter tegen vocht, UV-straling en slijtage. Na een maand zal de vloer compleet uitgehard zijn.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar moet de gietvloer worden aangebracht?

2*. Geschatte aantal m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes