Vloer egaliseren kosten | Tips, tricks & richtprijzen

Vloer egaliseren door vakmanEen vloer egaliseren is meestal nodig voordat je gaat tegelen of wanneer je laminaat, parket of tapijt gaat leggen. Dankzij de zelf nivellerende werking van egalisatiemortel krijg je altijd een gladde en rechte vloer. De vloer laten egaliseren is niet duur, het is een dag later al droog zodat je snel verder kunt met je afwerkvloer. Bekijk de vloer







Wat kost egaline per m²?

Voor het egaliseren van een vloer rekent de vakman een bedrag per vierkante meter. Een betonvloer egaliseren kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per vierkante meter. De prijs van een houten vloer egaliseren kost gemiddeld tussen de 45 en 75 euro per vierkante meter. Deze prijzen zijn inclusief btw, materiaal en manuren.

Op basis waarvan komt de prijs tot stand?

De prijs komt op basis van meerdere factoren tot stand. Hieronder lees je de factoren die het meeste invloed op de totaalprijs hebben:

  • De oppervlakte
  • Het materiaal
  • De staat van de ondergrond en oude vloer
  • De installatiekosten
  • De complexiteit van de installatie: door bijvoorbeeld vastgelijmde vloeren of een moeilijk toegankelijke locatie. 

Omdat de totale kosten voor het egaliseren van de vloer uiteen kunnen lopen, wordt het doorgaans sterk aangeraden om offertes van verschillende vakmannen aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Hierdoor kun je alle verschillende mogelijkheden en prijzen naast elkaar leggen en de ideale vakman vinden die een mooi eindresultaat kan realiseren tegen een realistische prijs.

Wat is egaline?

Een egaline vloer is een zelfnivellerende vloer die voornamelijk bestaat uit cement en kunsthars. Deze grondstoffen zorgen ervoor dat de vloer erg sterk en flexibel is, waardoor de vloer minder snel zal scheuren of barsten. Egaline vloeren worden vaak toegepast om bestaande ondergronden netjes uit te vlakken, zodat ze geschikt zijn voor verdere afwerking.

Waarom de vloer laten egaliseren?

Het egaliseren van je vloer is een secuur werkje, het is daarom van groot belang dat dit correct en volgens de normen gebeurd. Als deze klus niet goed wordt uitgevoerd, kan het zijn dat je het opnieuw moet doen, omdat de basis van de vloer dan niet in orde is. Denk dus van tevoren goed na, zeker als je het zelf wilt gaan doen is het goed om na te gaan of je dit niet toch beter kunt uitbesteden aan een vakman. Je wilt namelijk vanzelfsprekend niet dat je jezelf in het zweet werkt, en er vervolgens achter komt dat het opnieuw moet.

Welke soorten egalines zijn er?

Er zijn meerdere soorten egalines op de markt te verkrijgen. Een aantal zijn voornamelijk geschikt in combinatie met betonvloeren, anderen zijn dan weer specifiek bedoeld voor gebruik op houten ondergronden. Egaline vloeren worden vaak gebruikt als voorbereiding voor een ander soort vloer, zoals een gietvloer. In principe kan egaline op elke soort ondergrond aan worden gebracht, zolang deze voldoende stabiel en vloeistofdicht is (bijvoorbeeld een tegelvloer of een betonvloer). Houten vloeren zijn alleen geschikt als de vloerdelen goed vastzitten en er geen naden tussen de plankdelen zitten. Naden en kieren tussen aansluiting bij de wand moeten zeer nauwkeurig afgedicht worden met kit of PUR-schuim.

Cement

Het egaliseren wordt vaak gedaan met egaliseercement. Deze wordt in een speciekuip gedaan en gemixt totdat het klontvrij is (zorg ook dat dit zo blijft). Dit wordt vervolgens op de vloer gegoten en uitgevloeid. De cementdekvloer kosten verschillen per aanbieder.

Tegelvloer

Een tegelvloer kun je dus egaliseren met behulp van egaline. Of je dit zelf doet of toch liever wilt laten doen hangt natuurlijk af van hoe handig je hier zelf in bent. Het is best een belangrijke klus, dus als je hier niet zo in thuis bent kan het verstandiger zijn dit door een professional te laten doen. Egaliseren kan nodig zijn na het verwijderen van een tegelvloer. De ondervloer kan beschadigd zijn geraakt waardoor het nodig is deze te egaliseren.

Tegelvloer

Als het egaliseren gedaan is komt de keuze van de stijl en kun je kiezen voor het materiaal van de vloer. De meeste gebruikte materialen zijn:

  • Hout
  • Tegels
  • Vloerbedekking
  • Laminaat

Vloerverwarming

Na afstrijken en helpen met vlak maken laat je de cementdekvloer drogen en kun je vervolgens je vloerafwerking erop aan brengen of laten brengen. Veel mensen gebruiken vloerverwarming onder de vloer die geëgaliseerd wordt.

Hoe dik moet je een vloer egaliseren?

De egalisatiedikte van de vloer hangt af van het gekozen materiaal. Als je de vloer onbedekt wilt laten kun je het beste een egalisatie-zichtvloer mortel met een laagdikte van 4 – 30 mm gebruiken. Voor een betonnen of steenachtige ondergrond kun je een normale egalisatie-mortel met een laagdikte van 1 – 30 mm gebruiken. En voor een houten ondervloer gebruik je meestal een vezelsterke egalisatiemortel met een laagdikte van 5 – 50 mm.

Tips voor egalisatie van elke type vloer

Indien je wenst om zelf de vloer te egaliseren, kan het handig zijn om de onderstaande tips te gebruiken. Met deze tips zal je namelijk goed in staat zijn om de vloer vakkundig te renoveren: 

Betonvloer egaliseren

  • Reinig de ondergrond: Zorg dat de vloer goed gereinigd is voordat je begint met egaliseren.
  • Repareer eventuele beschadigingen: Vul eventuele scheuren en gaten in de betonnen vloer op met reparatiemateriaal en maak het oppervlak glad.
  • Breng een primer aan: Zorg ervoor dat de egalisatiemortel goed hecht door eerst een laagje primer aan te brengen.
  • Meng de egalisatiemortel en werk snel: Meng de egalisatiemortel volgens de gebruiksaanwijzingen en zorg ervoor dat je de egalisatiemortel gelijkmatig over het oppervlak verdeelt. Dit doe je het beste door het snel te verdelen.
  • Controleer het niveau: Controleer het niveau van de vloer met een waterpas om er zeker van te zijn dat de egalisatiemortel gelijkmatig verdeeld is.
  • Laat het drogen: Tot slot laat je de betonvloer drogen volgens de instructies van de fabrikant.



Houten vloer egaliseren

  • Zorg voor een stabiele ondervloer: Zorg ervoor dat de ondervloer stabiel is, voordat je gaat beginnen met het te egaliseren. Indien nodig vul je eventuele scheuren of gaten op met een vulmateriaal.
  • Gebruik een flexibele egalisatiemortel: Een houten vloer kan meebewegen wanneer het belopen wordt. Zorg er daarom voor dat je het voorziet van een flexibele egalisatiemortel dat in staat is om met de vloer mee te bewegen.
  • Primer voor hout: Voorzie de houten vloer van een primer die geschikt is voor hout, zodat de hechting verbeterd kan worden.
  • Breng de egalisatiemortel aan: Vervolgens ga je de egalisatiemortel aanbrengen. Voor een zo goed mogelijk resultaat, werk je snel en vermijd te overmatig watergebruik. Nadat het is aangebracht, ga je het niveau van de vloer met een waterpas controleren.
  • Laat de mortel drogen: Laat de mortel volgens de gebruiksaanwijzing drogen voordat je verder gaat met het afwerken van de vloer.



Anhydrietvloer egaliseren

  • Vloer schoonmaken: Maak de anhydrietvloer goed schoon voordat je gaat beginnen met de renovatie. Zorg ervoor dat vloer niet enkel schoon, maar ook vetvrij is.
  • Vul eventuele spleten en gaten op: Vul de spleten en gaten in de vloer op met een vulmateriaal.
  • Breng een primer voor anhydriet aan: Voorzie de vloer van een anhydriet primer om te zorgen dat het goed aan de mortel zal hechten.
  • Kies het juiste egalisatiemortel en breng het aan: Het is van groot belang dat je bij het egaliseren van een anhydrietvloer de juiste egalisatiemortel gebruikt. Breng het nauwkeurig en gelijkmatig over het oppervlak aan en controleer het met een waterpas.
  • Laat het goed drogen: Tot slot laat je het goed opdrogen, dit doe je volgens de instructies van de fabrikant.

Veelgestelde vragen



Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar moet de gietvloer worden aangebracht?

2*. Geschatte aantal m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes