Wat is een gietvloer | Strakke vloer met veel mogelijkheden

De beste gietvloer is een echte blikvanger in huis. Hij is makkelijk te onderhouden en is dus perfect voor huishoudens met kinderen en/of huisdieren. Het strakke uiterlijk, de beste waterdichtheid en duurzame afwerking zorgen voor een mooie en praktische ondergrond.

Gietvloer wordt aangebracht door vakman

Wat is een gietvloer

Waar men vroeger koos voor een laminaatvloer of parketvloer, zien we dat de gietvloer tegenwoordig flink in opkomst is. Gietvloeren zorgen voor een totaal ander aanzicht dan de traditionele, houten vloeren.

Dit type vloer dient het beste als basis voor de woninginrichting en wordt vaak direct opgemerkt bij binnenkomst. De beste gietvloer zorgt ervoor dat alle ruimtes op de verdieping met elkaar verbonden zijn. Het is niet gek dat de gietvloer in populariteit toeneemt, hij is namelijk ontzettend praktisch!

Gietvloer voordelen

Deze beste, gladde vloerafwerking heeft best wat voordelen:

 • Op dit moment is deze vloer helemaal in de mode
 • De trend is blijvend gezien alle praktische voordelen
 • Strak
 • Hygiënisch is vochtige ruimtes
 • Perfect voor vloerverwarming
 • Lage hoogte
 • Beste antistatische vloer
 • Antislip
 • Slijtvast en duurzaam
 • Vloeistofdicht
 • Naadloos
 • In iedere gewenste kleur en design te krijgen

Levensduur

Een van de grootste voordelen van de gietvloer is de levensduur. De levensduur van een gietvloer is niet te vergelijken met die van andere vloeren. Gietvloeren gaan namelijk wel tien tot twintig jaar mee! Eens in de tien jaar kun je het beste de vloercoating opnieuw aan te laten brengen. Op die manier hoeft niet de gehele vloer vervangen te worden en kan enkel de toplaag worden vernieuwd.

Waterdichte eigenschappen

Misschien wel het beste voordeel van een gietvloer ten opzichte van veel andere typen vloeren is dat deze waterdicht is. Dat is natuurlijk prettig op het moment dat een emmer water omvalt, of bij een lekkage. Na een lekkage of een gesprongen leiding raken traditionele vloeren namelijk vaak onherstelbaar beschadigd. Het is een geruststellend idee dat de gietvloer dus echt wel tegen een stootje kan.

Gietvloer nadelen

Een aantal aandachtspunten:

 • Redelijk duur
 • Hard, dus bij vallen van kinderen (of jezelf) kun je jezelf lelijk bezeren
 • Soms zijn ze besmettelijk, vooral als je een effen, lichte kleur neemt en altijd schoenen draagt
 • Geluid, geen absorberend vermogen
Benieuwd naar de mogelijkheden van een gietvloer?
Een gietvloer kan op bijna elke woonsituatie worden aangepast om precies aan jouw wensen te voldoen. Wij brengen je in contact met ervaren vloerleggers die de juiste gietvloer voor jou kunnen plaatsen.
arrow Vraag offertes aan

Welke soorten gietvloeren zijn er?

Je kunt tussen een aantal soorten gietvloer kiezen. Deze hebben hun eigen opbouw en kwaliteiten, zodat je de beste gietvloer voor jouw situatie kunt krijgen. De twee meest gekozen soorten zijn een epoxy gietvloer en polyurethaan gietvloer.

Epoxy vloer

Gietvloeren kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. De twee meest voorkomende materialen zijn epoxy en polyurethaan (PU). Epoxy wordt voornamelijk in de industrie gebruikt, het is namelijk goed bestand tegen zuren. Een epoxy vloer wordt veel gebruikt wanneer de hardheid van de vloer belangrijk is. Ook is deze soort erg makkelijk schoon te maken en is een epoxy gietvloer de juiste keuze als hygiëne belangrijk is. Een epoxy gietvloer wordt niet afgelakt, waardoor deze vatbaar is voor UV-straling en door de jaren heen een steeds mattere uitstraling zal krijgen.

Polyurethaan of PU gietvloer

Bij een polyurethaan gietvloer krijg je een iets zachtere en flexibele vloer dan bij epoxy. Deze vloer wordt afgelakt met een matterende lak, die niet alleen voor bescherming is maar ook een matte uiterlijk geeft. Omdat de vloer iets zachter is, is deze meer geschikt voor huizen en kantoren, waar je comfortabel op wilt kunnen lopen. De vloer is iets elastisch, waardoor kleine scheurtjes niet meteen gerepareerd hoeven te worden.

Coatingvloer

Het is een veelvoorkomend misverstand dat een coatingvloer hetzelfde zou zijn als een gietvloer. Een coatingvloer is eigenlijk een budgetvariant van de gietvloer. De vloer is goedkoper en gaat minder lang mee. De coating bestaat uit een meerlagensysteem dat het beste in dunne rollagen wordt aangebracht. Een echte gietvloer heeft daarentegen slechts een laagdikte van enkele millimeters. Dit vult oneffenheden veel beter op en droogt veel harder. Een coatingvloer oogt dan misschien wel hetzelfde, de vloer is niet zo strak en vlak als een echte gietvloer.

Acrylaatvloer

Als je een wat meer professionele gietvloer/ acrylaatvloer wilt laten leggen heb je te maken met de volgende factoren:

 • Oppervlakte van de vloer. Je kunt rekenen op gemiddeld iets hogere prijzen per m² dan de normale gietvloer. Hoe groter daarbij de oppervlakte is, des te lager de prijs is per vierkante meter.
 • De moeilijkheidsgraad van het leggen, plaatsen van de vloer. Soms moet er om een trappaal heen worden gebouwd of zijn er speciale hoeken waar tegen de vloer gelegd moet worden. Dit vraagt vaak meer tijd dan een recht oppervlak. Het is heel goed mogelijk om de vloer te plaatsen ook met lastige obstakels, maar dient wel rekening te houden met eventuele extra kosten. Het beste is om vooraf een offerte aan te vragen, dan weet je waar je aan toe bent.
 • Voorbereidingswerken: het egaliseren van de ondervloer bijvoorbeeld.

Industriële gietvloer

Die acrylaatvloer is een meer industriële gietvloer en wordt vaak in de bedrijfswereld toegepast. Het plaatsen van de vloeren moet goed worden voorbereid. Soms moet de grond eerst geschuurd worden. Vaak wordt een primer gebruikt, zodat de vloer goed aanhecht. Primer is de beste optie. Bij het plaatsen moet er ook goed gekeken worden naar de plinten. Samen met de vloer kunnen deze namelijk een afgedicht geheel zijn. Dat is een pre wat betreft hygiëne in sommige industriële toepassingen.

gietvloer in grote kamer

Uiterlijk

Het leuke van een gietvloer is de diversiteit. Je kunt hem het beste namelijk helemaal naar wens laten maken! Je kunt dus zelf kiezen voor:

 • De kleur
 • Het patroon (bijvoorbeeld een blokpatroon)
 • Matheid/glans

Materiaal en gietvloer kleuren

Dit type gietvloer is opgebouwd uit twee of meer componenten van polyurethaan (PU)/polyurethaanhars of epoxy. Men spreekt daarom ook wel van epoxy-vloer of PU-vloer. Hij is elastisch, verend en in nagenoeg alle RAL-kleuren leverbaar. Bekijk de technische aspecten en details indien gewenst op Wikipedia.

Wat is de prijs van een gietvloer?

Daarmee komen we direct op een gevoelig punt. Door het materiaal en proces van aanbrengen zijn de kosten van het aanleggen van een nieuwe gietvloer vaak hoog. Meestal zelfs behoorlijk wat hoger dan van een tegelvloer, houten vloer of tapijt. De kosten van een gietvloer liggen eerder in de range van een mooie parketvloer. Het voordeel van parket is bovendien dat het ook een lage dikte heeft en dat toekomstige bewoners er waarschijnlijk gelukkiger mee zijn dan met een gietvloer.

Soort gietvloerOmschrijvingPrijs per m²Aantal lagenLaagdikte
Coatingvloer zelf doenEen simpele geschilderde coatingvloer€ 101tot 1 mm
Coatingvloer laten doenEen simpele geschilderde coatingvloer€ 171tot 1 mm
Cementgebonden gietvloerAls er geen ruimte is voor volledige betonvloer€ 601tot 10 mm
PolyurethaanIets zachtere vloer dan epoxy en daarvoor beter in huis€ 804 tot 5 (incl grondlaag)tot 2 mm
EpoxyvloerEcht chemische vloer voor industrie€ 901 a 2tot 3 mm

Wat kost de gemiddelde gietvloer

Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op een gietvloer van 50 vierkante meter. Hoe kleiner de vloer, hoe hoger de kosten per vierkante meter zullen liggen. Dit komt omdat een gietvloer plaatsen redelijk arbeidsintensief is, maar een groter oppervlak zal relatief gezien minder tijd per vierkante meter kosten dan een klein oppervlak. Om te zien hoe veel de prijzen kunnen verschillen per grootte, is hieronder een tabel met een handig overzicht.

Gietvloer kostenPrijs per m²Totaal kosten
10 m²€ 95€ 950
30 m²€ 90€ 2.700
60 m²€ 80€ 4.800
100 m²€ 72,50€ 7.250

Waar in huis is de gietvloer geschikt?

Afhankelijk van je smaak, beschikbare ruimte en wensen is een gietvloer in bijna alle kamers een praktische vloer. Gietvloeren worden doorgaans gelegd in de woonkamer, keuken en badkamer. Bovendien wordt de vloer vaak in zijn geheel in een hele woonlaag gelegd. Dat zorgt voor een rustige, harmonieuze aanblik in je woning en is prijs-technisch vaak nog lonend ook.

Woonkamer gietvloer

De woonkamer is bij uitstek geschikt voor een gietvloer. Doorgaans brengen de meeste mensen veel tijd door in de woonkamer. De vloer moet dus wel tegen een stootje kunnen. Dankzij de duurzame en stevige eigenschappen van de gietvloer is dat dus geen probleem. In combinatie met vloerverwarming is het plaatje helemaal af. Een strakke woonkamer die er prachtig uitziet en fijn in gebruik is.

Gietvloer in keuken

De keuken bevindt zich vaak in de buurt van de woonkamer. Het is dan ook een goed idee om de gietvloer door te trekken naar de keuken. In dat geval hoef je maar één keer de vloer te laten leggen en wordt het nog een mooi geheel ook! Bovendien maakt het niet uit hoeveel eten wordt geknoeid of hoeveel vlekken worden gemaakt. De gietvloer is immers in een handomdraai schoon.

Badkamer met gietvloer

Eigenlijk geldt hetzelfde voor de badkamer. De vloer is niet alleen waterbestendig, veel gietvloeren hebben antislip-eigenschappen. Let wel op, op het moment dat de vloer nat is kan hij wel degelijk glad worden. In dat geval is het handig een badmat te gebruiken.

Gietvloer voor de garage

Voor de garage wordt vaak gekozen voor slechts een coatingvloer. Zoals je zojuist hebt kunnen lezen is een coatingvloer de beste budgetvariant op de gietvloer. Het is voor de meeste mensen vaak toch niet zo van belang of de garage er mooi uitziet. Het zou zonde zijn om dan een best prijzige gietvloer aan te laten leggen, zeker met de huidige gietvloer prijzen. Als je handig bent kun je zelf prima de coatingvloer aanbrengen. Een professioneel aangebrachte coatingvloer oogt daarentegen al een stuk gladder en mooier dan een doe-het-zelf coatingvloer.

Gietvloer over tegels

Een coating over tegels is overigens ook mogelijk! Het belangrijkste is dat er geen losse tegels liggen, maar verder kan een gietvloer zonder veel problemen over een bestaande tegelvloer worden aangebracht. Belangrijkste is dat de ondergrond goed egaal is, al dan niet door middel van een egalisatielaag, en de juiste primer wordt gebruikt.

Interesse in een gietvloer?
Zoals je ziet zijn de prijzen voor een gietvloer erg afhankelijk van de soort die je kiest en het oppervlak van de vloer. Vraag vrijblijvend offertes aan om de beste prijs voor jouw klus te vinden!
arrow Vraag offertes aan

Plaatsen

Het plaatsen van de gietvloer is een secuur werkje. De vloer kan er immers het beste strak in te komen liggen en de vloer bestaat uit een enkele laag, wanneer je voor epoxy kiest. Om dit perfect voor elkaar te krijgen kun je het beste de best beoordeelde gietvloer specialist inschakelen. Eventuele renovaties achteraf zijn voor de meeste mensen ook niet eenvoudig zelf te herstellen. Als je wel ontzettend handig bent en de nodige kluservaring hebt is het aan te raden om de gietvloer zelf te doen. Dat bespaart je namelijk een hoop geld!

Zekerheid

Het is altijd te adviseren om vooraf een monster te vragen van een halve m². Zorg ervoor dat je monster precies dezelfde eigenschappen als je uiteindelijke vloer heeft. Dan is de kans groter dat:

 • Jullie het over dezelfde afwerking (kleur/vlokken/dichtheid van vlokken/glans of juist matheid) hebben
 • Er na aanbrengen hier geen discussie over ontstaat. Leg gewoon dat monster op de vloer en zoek de verschillen

Strepen

Bij het monster kun je ook direct zelf thuis testen in hoeverre de vloer strepen laat zien van schoenen, wieltjes van speelgoed, vuil, etc. Vooral bij hele matte of juist hele glanzende vloeren in een lichte, effen kleur wil het nog wel eens voorkomen dat je strepen op de vloer ziet. Door te kiezen voor vlokken of een ander patroon kun je dat risico een beetje verminderen.

Verschillende lagen

Een PU gietvloer bestaat altijd uit verschillende lagen, in tegenstelling tot een epoxy gietvloer. Hierdoor is het niet aan te raden om zelf een PU of polyurethaan gietvloer te plaatsen, omdat een foutje veel sneller is gemaakt. Om jarenlang plezier te kunnen hebben van je mooie nieuwe vloer, is het aan te raden om dit uit te besteden. Zo is je vloer beter bestand tegen het dagelijkse gebruik en weet je zeker dat alle lagen zo dun mogelijk zijn!

gietvloer met patroon

Onderhoud

Een gietvloer is het beste schoon te maken en te houden van alle vloeren, dit in tegenstelling tot houten vloeren. In tegenstelling tot houten vloeren heeft een gietvloer geen naden, kieren of randjes. De gietvloer bestaat namelijk uit één geheel. Hardnekkige vlekken van bijvoorbeeld wijn of vet zijn het beste schoon te maken met milde middelen en laten geen schade achter aan de vloer.

Gietvloer schoonmaken

Maar hoe maak je de vloer nu eigenlijk het beste schoon? Doe dat als volgt:
1) Je verwijdert groter vuil het beste op het moment dat de vloer erg vies is. Haal dit losse vuil weg door middel van een (olievrije) stofwisser, zachte bezem/veger of door middel van een stofzuiger
2) Daarna kun je de vloer reinigen door middel van een microvezel mop (vlak model), in combinatie met een zeepvrij reinigingsmiddel
3) Probeer er op toe te zien dat de vloer zolang deze nog nat is niet wordt betreden om intrekkende natte voetstappen te voorkomen

LET OP: Je kunt het beste geen schuurspons of ander materiaal gebruiken dat krassen kan veroorzaken. Gebruik ook geen olie-geïmpregneerde doeken voor het verwijderen van stof. De olie uit de doeken laat namelijk een minuscuul laagje achter op de vloer. Dit residu trekt op zijn beurt weer vuil aan en houdt het vast, zodat er een vieze sluiervervuiling op de vloer te zien blijft. Een simpele microvezeldoek of de stofzuiger volstaat eigenlijk al.

Behoud van je gietvloer

Om de vloer echt mooi te houden kun je het beste zorgen dat er niet te veel vuil naar binnen wordt gelopen en zware meubels geen krassen maken. Dit kun je het beste doen:

 • Je kunt het beste een schoonloopmat bij alle deuren neerleggen: een goede ruime mat voorkomt de meeste krasjes die veroorzaakt worden door zand en steentjes van buiten
 • Voorzie de poten van je meubels van goede, schone vilten
 • Het is het beste om bureaustoelen met streeploze zachte wielen te kiezen (staat op de informatie bij iedere stoel)
 • Til meubelen en verschuif geen zware voorwerpen over de vloer heen
 • Voorkom zand op de vloer; dit werkt als een soort schuurpapier
 • Zwarte zolen zijn niet zo fijn voor een gietvloer: verwijder zwarte strepen zo snel mogelijk
 • Kies geen volledig witte of heel licht grijze vloer

Vloerverwarming

Deze soort vloer leent zich voor vloerverwarming. Dat zou je echter altijd in de opdracht van de vloerleverancier moeten willen opnemen, zodat er één aanspreekpunt is als er zich op een later moment een probleem voordoet. Het zekere voor het onzekere kiezen is natuurlijk de beste optie.

Leidingen

Bedenk van te voren heel goed waar je de leidingen het beste kunt leggen. De vloer wordt immers eenmalig gelegd en aanpassingen zijn achteraf niet meer mogelijk.

Doe-het-zelf

Het zelf leggen van een gietvloer is dus lastig. Als het je niet uitmaakt hoe de vloer eruit ziet kun je denken aan een bijzonder alternatief. Je zou namelijk betonverf kunnen kopen en de vloer kunnen schilderen om te kijken of:

 • De kleur geschikt is
 • Het huis niet te ‘strak’ wordt met die latere gietvloer
 • Het in huis niet te hol gaat klinken (strak is mooi, maar holle ruimtes en harde materialen absorberen weinig geluid)

Opties buiten de woning

In dit artikel behandelen we voornamelijk de opties voor een gietvloer in je woning. Dat is echter niet de enige praktische plaats waar je de vloer aan kunt laten leggen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een nieuwe vloer voor je:

 • Productieruimtes/fabriekshallen
 • Magazijnen
 • Cleanrooms
 • Werkplaatsen
 • Kantoorruimtes
 • Parkeergarages (ook met vakken er in)
 • Balkons
 • Galerijen

Gietvloer: vrijblijvend offertes aanvragen

Een gietvloer is een veelzijdige soort vloer die tegen een stootje kan. Om de beste prijs en het beste resultaat te krijgen, kunnen wij je door middel van onderstaand formulier in contact brengen met ervaren vloerenleggers uit jouw regio. Door de offertes te vergelijken vind je de beste vakman voor jouw klus!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar moet de gietvloer worden aangebracht?
2*. Geschatte aantal m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes