Gietvloer zelf leggen of laten doen? | Bekijk de beste tips & tricks

De gietvloer zelf doen is niet zo moeilijk. Je bespaart veel arbeidsloon en na een goede voorbereiding is de vloer aangebracht. Wat komt er kijken bij het aanbrengen van een gietvloer? Alle info die je moet weten vind je in dit artikel!

zelf gietvloer doen

Waarom zou je zelf een gietvloer plaatsen?

Zoals je wellicht weet kosten nieuwe gietvloeren behoorlijk wat geld. Deze hoge prijs komt door de vele bewerkingen (en dus uren) die hierin gaan zitten.

Gelukkig kan een handige klusser ook zelf een gietvloer aanbrengen.

Gietvloer zelf doen

Een gietvloer zelf leggen is iets wat steeds meer mensen willen doen in de woonkamer, keuken en hal. De vloer is makkelijk schoon te maken, modern en strak.

Maar moet je dit nu laten doen of kan je ook zelf de gietvloeren aanbrengen? Een terechte vraag, en daarom zie je hier de gietvloer verven op een rij.

Een epoxy gietvloer is een sterke coating en geeft binnenruimtes een fraai en kleurechte afwerking, met een bijzonder resultaat.

Wanneer je zelf een gietvloer aan gaat brengen let dan extra goed op oneffenheden van de ondervloer en let zeker even op de droogtijd van zowel de vloer zelf als de topcoating.

Wat doen? Zelf of door een bedrijf?

Als het gaat om het aanbrengen van een gietvloer, sta je voor een belangrijke keuze: doe je het zelf of laat je het over aan een professioneel bedrijf?

Het laten leggen van een gietvloer door een gespecialiseerd bedrijf kan je een hoop tijd en moeite besparen. Professionals hebben de ervaring en het juiste gereedschap om de klus snel en nauwkeurig te klaren, wat essentieel is voor een strak en duurzaam resultaat.

Echter, misschien overweeg je om de gietvloer zelf te leggen om kosten te besparen. Voordat je deze beslissing neemt, zijn er een aantal belangrijke punten om te overwegen:

 1. Heb je ervaring met dit type werk? Een gietvloer aanbrengen vereist precisie en kennis van de materialen en technieken. Toch niet helemaal zeker van je zaak?
 2. Een goede voorbereiding van de ondergrond is cruciaal. Deze moet volledig egaal, schoon en droog zijn. Eventuele oneffenheden moeten vooraf worden weggewerkt.
 3. Gietvloeren bestaan uit verschillende componenten die zorgvuldig en in de juiste verhouding gemengd moeten worden. Fouten hierin kunnen de kwaliteit van de vloer beïnvloeden.
 4. Het gelijkmatig en zonder luchtbellen aanbrengen van de vloer vereist een vaste hand en de juiste techniek. Onregelmatigheden in de aanbreng kunnen leiden tot een ongelijkmatige afwerking.
 5. De omstandigheden in de ruimte, zoals temperatuur en vochtigheid, moeten optimaal zijn voor het drogen van de vloer. Dit kan lastig zijn om zelf te regelen.
 6. De afwerking van een gietvloer, zoals de beschermende topcoat, moet zorgvuldig worden aangebracht voor de beste duurzaamheid en uitstraling.
gietvloer aanbrengen zelf

Kosten gietvloer inclusief leggen

Als je denkt aan een gietvloer voor je huis, dan wil je natuurlijk weten wat dat gaat kosten, inclusief het leggen ervan.

De prijs van een gietvloer hangt af van een paar dingen. Ten eerste, wat voor soort gietvloer je kiest. Er zijn verschillende soorten, zoals epoxy of polyurethaan (PU), en elke soort heeft zijn eigen prijs.

Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de € 60 en € 120 per vierkante meter voor een gietvloer, inclusief het leggen.

Maar de prijs kan hoger of lager zijn, afhankelijk van de grootte van je ruimte, de staat van de ondergrond, en of er speciale kleuren of effecten in de vloer moeten komen.

Als je een groot oppervlak hebt, kan het soms goedkoper zijn per vierkante meter. Het leggen van de vloer wordt meestal gedaan door professionals, omdat het best een precies werkje is. Zij zorgen dat de vloer mooi glad en egaal wordt. Benieuwd geworden?

Nieuwe gietvloer leggen uitbesteden?
Een gietvloer leggen is een precies werkje, en helemaal bij grote oppervlaktes is het vaak beter om dit uit te besteden. Vraag gratis offertes aan om de prijzen voor deze klus te kunnen vergelijken!
arrow Vraag offertes aan

Wat kost gietvloer inclusief leggen?

Bij het overwegen van een gietvloer inclusief het leggen, kun je de volgende kostenverdeling in gedachten houden. We zetten het duidelijk en simpel voor je op een rijtje.

 • Type gietvloer:
  • Epoxy: Ongeveer € 30 tot € 70 per vierkante meter.
  • Polyurethaan (PU): Rond de € 70 tot € 100 per vierkante meter.
 • Oppervlakte:
  • Kleinere ruimtes (< 50 m²): Vaak hogere prijs per vierkante meter vanwege opstartkosten.
  • Grotere ruimtes (> 50 m²): Prijs per vierkante meter kan lager zijn. Hiervoor moet natuurlijk wel voldoende materiaal ingeslagen worden!
 • Voorbereiding en ondergrond:
  • Egaliseren van de vloer: Ongeveer € 5 tot € 15 per vierkante meter extra.
 • Loon/arbeidskosten:
  • Inclusief het aanbrengen van de vloer: Schattingen lopen uiteen, maar liggen vaak tussen de € 10 en € 30 per vierkante meter, afhankelijk van de complexiteit.
 • Extra opties:
  • Speciale kleuren of effecten: Kan de prijs verhogen, afhankelijk van de complexiteit en het gekozen design.

De totale kosten voor het leggen van een gietvloer kunnen dus variëren, afhankelijk van bovengenoemde factoren.

Voor een gemiddelde ruimte van 50 vierkante meter met een standaard polyurethaan gietvloer kun je uitgaan van een totale kostprijs tussen de € 3.500 en € 5.000, inclusief alle voorbereidings- en arbeidskosten.

Let wel, dit zijn schattingen en de daadwerkelijke kosten kunnen variëren op basis van specifieke wensen en lokale prijzen.

gietvloer aanbrengen garage zelf doen

Gietvloer aanbrengen

Het aanbrengen van een gietvloer is een proces dat enkele dagen in beslag neemt en uit verschillende stappen bestaat.

Eerst wordt er een primer aangebracht. Deze primer zorgt voor een goede hechting van de gietvloer aan de ondergrond. 

Het is belangrijk dat de primer gelijkmatig en zorgvuldig wordt aangebracht om een optimale basis te creëren, zorg dat je kleine oneffenheden vermijd. Na het aanbrengen van de primer, volgt de schraplaag.  

Deze schraplaag dient om eventuele oneffenheden in de ondergrond uit te vlakken en zorgt voor een glad oppervlak, de schraplaag is essentieel is voor de volgende lagen. 

De betonlook gietvloer wordt dan in dunne lagen aangebracht. Deze dunne lagen dragen bij aan de esthetiek van de vloer en zorgen voor een strakke betonlook afwerking. Tussen elke laag moet voldoende tijd worden genomen voor droging.

Als de betonlook gietvloer volledig is aangebracht en uitgehard, wordt vaak een extra bescherming toegepast in de vorm van een topcoat.

Deze topcoat biedt extra bescherming tegen slijtage en maakt de vloer makkelijker in onderhoud. Voor specifieke vragen of advies over het proces, kun je gerust contact opnemen met een specialist in gietvloeren.

Epoxy voor gietvloer leggen

De meeste mensen kiezen een bekend gietvloer merk omdat ze zelf in 1 keer een goede vloer willen aanbrengen.

Een onbekend gietvloer merk of budget gietvloer merk is risicovol omdat de kwaliteit van de vloer toch altijd net wat minder is.

De Sikkens Wapex gietvloer serie wordt erg veel gebruikt door de profs en die kun je ook zelf makkelijk verwerken.

Die Wapex gietvloer wordt ook in de bedrijfswereld gebruikt omdat het een hoog waardige water gedragen verf op teercomponenten basis is.

Het is een vloer coating op basis van epoxyhars, en je kunt de gietvloer kiezen in een zijdeglans en een matte uitvoering. Dat geeft je vloer een duurzame én esthetische afwerking, met als resultaat een echt mooie en stevige epoxy gietvloer.

grijze gietvloer

Mogelijkheden voor een gietvloer

We zetten de 3 keuzes van Sikkens Wapex op een rij: De prijzen beginnen bij € 25 en de kosten kunnen oplopen tot € 225.

Dat ene feestje met mensen met hakjes de hele avond op de vloer zou me geen gerust gevoel geven. 2 componenten gietvloer is ook maar een beetje duurder wanneer je het over een normaal oppervlakte woonkamer hebt, dan liever in een goed.

Sigma Wapex gietvloer

Door de hoge chemische resistentie en de hoge mechanische belastbaarheid is de Wapex 660 gietvloer serie zeer geschikt als topcoating voor intensief gebruikte vloeren.

Zelfs geschikt voor bedrijfsvloeren, ziekenhuisvloeren, showrooms naast woningen. Een Wapex gietvloer biedt de juiste duurzame afwerking. Hier zie je hoe makkelijk je de 2 componenten Wapex 650 rolt:

Bekijk hieronder de video over Wapex Fast Floor 9 gietvloer. Je ziet heel kort hoe men te werk gaat.

Voordelen Wapex

Voordelen van de Wapex zijn:

 • Gemakkelijk te verwerken
 • Waterverdunbaar
 • slag-, stoot- en slijtvast
 • chemicaliënkast
 • geurarm
 • Verkrijgbaar in meer dan 30.000 kleuren

Glans of mat

Persoonlijk zou ik kiezen voor de 660 gietvloer in glans of eventueel mat als je bang bent voor vette vlekken op je glanslaag. Ik vind mat persoonlijk net wat neutraler en mooier. Het bijkomende voordeel van iets minder vaak dweilen is me overigens ook wat waard.

De gietvloer zelf doen is niet zo moeilijk. Je bespaart veel arbeidsloon en na een goede voorbereiding is het zo aangebracht!

Gietvloer in de badkamer over tegels of beton

Een gietvloer in de badkamer is een hele mooie en praktische keuze. Zo’n vloer is namelijk helemaal naadloos, waardoor er geen voegen zijn waar schimmel of vuil zich kan ophopen. Dat maakt het schoonmaken een stuk makkelijker.

Gietvloeren zijn ook waterdicht, wat natuurlijk perfect is voor een badkamer. Je kunt kiezen uit veel verschillende kleuren, dus er is altijd wel een vloer die past bij de stijl van jouw badkamer. Een ding om rekening mee te houden, is dat het aanbrengen van een gietvloer in een badkamer wel precies komt. De ondergrond moet helemaal vlak en vochtvrij zijn.

Soms is het nodig om eerst wat voorbereidend werk te doen voordat de gietvloer gelegd kan worden. Dit kan de totale kosten wat verhogen, maar je krijgt er een prachtige en makkelijk te onderhouden badkamervloer voor terug.

Pu vloer gietvloer aanleggen

Een PU (polyurethaan) gietvloer is een soort gietvloer die heel populair is in huizen. Deze vloeren zijn namelijk niet alleen mooi en strak, maar ook heel comfortabel.

PU is een zacht materiaal, wat betekent dat de vloer een beetje meegeeft als je erop loopt. Dat voelt fijn aan je voeten en is ook nog eens geluiddempend.

Een PU-gietvloer is ook heel geschikt voor huizen met vloerverwarming.

Qua uitstraling kun je met een PU-gietvloer alle kanten op. Je kunt kiezen uit heel veel kleuren, en zelfs patronen of speciale effecten zijn mogelijk.

Het onderhoud is simpel: regelmatig stofzuigen en dweilen is genoeg om je vloer mooi te houden.

Een PU-gietvloer is wel wat gevoeliger voor krassen en kan verkleuren als het lang aan zonlicht wordt blootgesteld, dus dat is iets om rekening mee te houden.

Gietvloer plaatsen: gratis offertes

Een gietvloer plaatsen kun je zelf doen, maar voor een professioneel resultaat is het uitbesteden van deze klus vaak beter. Door onderstaand formulier in te vullen krijg je vrijblijvend offertes toegestuurd van ervaren vloerenleggers, waardoor je de beste prijs voor deze klus krijgt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar moet de gietvloer worden aangebracht?
2*. Geschatte aantal m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes