Vloer renovatie kosten | Vloer vervangen door nieuwe vloer

Een vloer renovatie is het gedeeltelijk of compleet vernieuwen van de vloer en dit kan snel en betaalbaar. Een optie is het vervangen van een oude houten vloer door een nieuwe van beton of beton met staal.

Vloer renovatie kosten

Kosten

De kosten van een vloerrenovatie zijn niet gering. Daarnaast zul je de ruimte 1 à 2 weken niet kunnen gebruiken met de familie. Dit zijn 2 aspecten die sommige mensen tegenhoudt en hen laat kiezen voor een simpele vloerisolatie onder de vloer. De keuze is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke wensen en budget. Qua kosten is optie 1 het goedkoopste als de oorzaak makkelijk te bestrijden is en er maar een paar balken of slechts balk-koppen rot zijn. Als de hele vloer slecht is/doorbuigt/erg kraakt en totaal niet geïsoleerd is, dan zijn de overige opties vaak interessanter en is het eindresultaat mooier, warmer en steviger. Bij de tweede en de laatste optie met schuimbeton is een vloerverwarming ook erg makkelijk mee te nemen.

Op zoek naar een exacte prijsberekening?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met vloerrenovatie specialisten uit jouw buurt. Zij werken een gedetailleerde prijsofferte op maat uit. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk vloerrenovatie prijzen

Wat kost een vloerbalk vervangen?

Wanneer je een paar vloerbalken in de vloer wilt vervangen zijn de kosten natuurlijk anders. In onze Verbouwhulp zijn deze het makkelijkste als special in te vullen. Gemiddeld zijn de kosten per balk om dit te laten doen voor een geïmpregneerde balk van 175*75 300 euro.

Dit is de onderbouwing:

 • Verwijderen (constructie-) vloer 50 euro
 • Verwijderen vloerbalk 25 euro
 • Aankoop van balk van 5 meter 50 euro
 • Plaatsen nieuwe vloerbalk 75 euro
 • Terugplaatsen vloer 75 euro (dit is zonder afwerkvloer)
 • Bevestigingsmateriaal 25 euro
 • Totaal 300 euro per vloerbalk van 5 meter

De volgende vraag is natuurlijk: ‘Hoeveel balken zijn het?’. Bovenstaand voorbeeld gaat uit van een paar vloerbalken. Heb je er bijvoorbeeld maar 1 te vervangen dan stijgen de kosten (vanwege de vaste kosten) en bij veel dalen de kosten per balk.

vloer renovatie

Laminaat laten leggen, de kosten

De kosten voor laminaat leggen hangen af van verschillende factoren. Allereerst speelt de leverancier een rol. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of je enkel het laminaat wilt aanschaffen of dat je ook de oude vloer wilt laten verwijderen. Enkele opties hiervoor zijn laminaat laten leggen, laminaat en ondervloer laten leggen, laminaat ondervloer en plakplinten laten leggen of laminaat, ondervloer en overzetplinten leggen. Vraag voor een duidelijk beeld van de kosten altijd één of meerdere offertes aan.

Rotte vloer

Als je nu vocht hebt onder de vloer door de kruipruimte of optrekkend vocht door de muren dan is het noodzakelijk om dat probleem goed te bekijken en zo mogelijk ook eerst op te lossen voordat je de vloerrenovatie uitvoert. Je wilt namelijk ook geen pleisters blijven plakken of ‘water naar de zee dragen’ en zo is het ook met de vloer. Een rotte vloer brengt uiteindelijk veel meer problemen met zich mee.

Oorzaak verhelpen

Een beetje vocht in muren en in de kruipruimte door de bodem is vaak niet zo’n probleem. Vooral als je de houten vloer gaat vervangen door beton of staal en beton tijdens de vloer renovatie dan kan die best een stootje hebben. Bij serieuzere problemen zoals veel vocht in huis is een permanente oplossing echt aan te raden en deze is gemakkelijker uit te voeren als de vloer toch al open ligt.

In 1 keer goed

Het bijkomende voordeel van zo’n vloer renovatie is dat je ook direct een veel warmere vloer kunt krijgen met (moderne) vloerisolatie en indien gewenst vloerverwarming.

Vloeren schuren en lakken

Het schuren en lakken van een vloer zorgt niet alleen voor een strakkere uitstraling, maar zorgt er ook voor dat de vloer langer mee zal gaan. Dit brengt wel enige kosten met zich mee, je kunt rekenen op zo’n € 25 à € 30 per vierkante meter. Echter zijn er ook goedkopere opties beschikbaar, maar onthoud dat de kwaliteit van het schuren en lakken wellicht de investering waard is. Vergelijk daarom verschillende opties voordat je een keuze gaat maken.

Vloerverwarming

De vloerverwarming kan eenvoudig worden aangesloten op de bestaande cv-installatie. Het mooie is dat je nu het geld niet alleen hebt besteed aan ‘noodzakelijk kwaad’ maar er ook warme voeten en een lagere energierekening voor terug krijgt. Hiermee verdien je de investering in ieder geval deels terug met hoger wooncomfort. Daarnaast heb je iets meer ruimte omdat de radiatoren uit de woonkamer kunnen vervallen wat weer extra ruimte geeft.

Isolatievloer en vloerisolatie

Wat is nou precies het verschil tussen een ‘isolatievloer’ en ‘vloerisolatie’? Een isolatievloer is een soort renovatievloer, je kunt simpelweg een oude ongeïsoleerde vloer vervangen door een isolatievloer. De woorden lijken heel veel op elkaar, maar het is echt een verschil. Vloerisolatie is iets wat je aan de onderkant aanbrengt van een bestaande vloer. Stel dat je een houten vloer hebt die niet geïsoleerd is: vloerisolatie breng je dan onder die vloer aan met piepschuim, glaswol of steenwol. Daarvoor moet je natuurlijk wel een kruipruimte hebben.

vloerrenovatie en vloerisolatie

Praktijkvoorbeeld

Ik was laatst bij een verbouwing waar ze een isolatievloer toepassen. De cementdekvloer die kennen we wel, dat is de vloer die op een betonnen vloer ligt. De cementdekvloer ligt er net voordat er een houten vloer, gietvloer of tegels op komen.

Opties

Binnen 1 dag kan die nieuwe vloer erin liggen inclusief isolatie en beton storten waardoor daarna direct de rest kan worden afgewerkt en de overlast minimaal blijft. Soms duurt het echter wat langer (paar dagen). Denk dan bijvoorbeeld aan werkzaamheden aan rioleringsbuizen of andere leidingen onder de vloer. De vloer renovatie kosten lopen verder op hoe langer een renovatie duurt of hoe complex de installatie is.

vloerrenovatie.jpg

We onderscheiden:

1. Traditioneel balken en vloerplanken vervangen door nieuwe houten balken en vloerplanken, ook bekend als houten vloer vervangen door beton.
2. Houten vloer vervangen door betonvloer op isolatie die op zand ligt (geen kruipruimte)
3. Houten vloer vervangen door verzinkt stalen liggers met een renovatievloer ertussen van EPS (piepschuim) en een sterke betonvloer erop. Hier blijft er nog wel een kruipruimte. Maximaal 4,8 meter overspanning zonder tussensteunpunt.
4. Houten vloer vervangen door balken en broodjes vloer (combinatievloer). Dit zijn kleine betonnen liggertjes met daartussen soortgelijke EPS elementen maar kunnen vaak de grotere overspanningen niet aan.
5. De houten vloer vervangen door een schuimbeton vloer.

Een snelle installatie

Al deze opties zijn eenvoudig en ook vlug te realiseren waarbij het bestaande huis met huidige deuren trappen etc. behouden blijft. Je hebt ook geen hak- en sloopwerk aan de bestaande fundering en geen nieuwe inkepingen in de muren of ingewikkelde draagconstructies. Je wilt natuurlijk ook geen lastige detaillering rond de leidingen, geen aanpassing van deuren omdat je de vloer precies op de oude vloerhoogte kunt maken en geen radiatoren in de kamer bij het toepassen van vloerverwarming.

Planning

vloer renovatie

Het vervangen van de vloer is een forse ingreep in huis, je kunt tijdens die dagen daar dan ook geen gebruik van maken. De ene familie die gaat een poosje op de bovenverdieping wonen en anderen die kiezen ervoor om even elders te verblijven.

Hout

Sommige mensen verstaan onder een vloerrenovatie alleen het opschuren van een bestaande houten planken vloer of een nieuwe vloerbedekking leggen of de overstap van een parketvloer naar een gietvloer maar eigenlijk is dat geen vloerrenovatie. Bij renoveren is een constructieonderdeel niet goed meer en moet die echt (grootscheeps) aangepakt worden. De kosten hiervan zijn hoger maar het wordt wel echt in één keer helemaal goed zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken voor de toekomst.

vloer renovatie

Herstel

Een nieuw ‘laagje erop’ is dan niet afdoende helaas en het complete vloerpakket (of gevelpakket bij een gevelrenovatie) moet dan in de kern verbeterd of vervangen worden. De beste definitie is de begane grondvloer renoveren en isoleren, soms inclusief vloerverwarming en tegelijk de bestaande fundering en muren ontzien. Je wilt namelijk de fundering niet extra gaan belasten.

De vloer scheurt, wat te doen?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een gescheurde vloer, dit hangt deels af van het materiaal. Zo kan het materiaal krimpen of juist uitzetten wanneer de temperatuur verandert (ook door de vloerverwarming) maar ook kan het scheuren door ouderdom of slecht onderhoud. Wat te doen wanneer dit gebeurt? Gelukkig zijn er manieren beschikbaar om de scheuren te herstellen. Dit kan bij een betonvloer gedaan worden door bijvoorbeeld smeerbare mortel of gietmortel, want hiermee worden de gaten opgevuld.

Vervangen

Als je vloer deels rot, vochtig of anderszins slecht is, dan is het vaak het slimste om de slechte delen te vervangen door nieuwe balken en vloerplanken. Dit is het goedkoopste, al moet je wel op de manuren letten die erin gaan zitten, om dit op deze wijze te renoveren. Ik vind ook dat je dit pas moet doen als je zeker weet dat de vloer daarna weer ‘als nieuw’ is en de problemen niet de komende 5 jaar alsnog terugkomen.

Oorzaak

Dit soort renovaties van de vloer komen in een aantal gevallen voor. Wanneer de vloer rot is geworden of te weinig draagkrachtig meer is en dit zal meestal ontstaan door:

1) Houtrot door vochtaantasting
2) Houtrot door beestjes
3) Kwaaitaalvloer
4) Mantavloer

Doorrotten

Als gevolg van een vochtige kruipruimte (oorzaak 1) is aantasting van voornamelijk houten begane grond vloeren het meest voorkomende probleem. Houten balken met name bij de opleggingen kunnen dan op den duur volledig doorrotten. Meestal worden die aangetaste houten vloeren dan geheel of gedeeltelijk verwijderd en vervangen.

Houten vloer

Een houten vloer ziet er erg warm en gezellig uit, zelfs al wordt een houten vloer gemakkelijker koud dan bijvoorbeeld een tapijt of vloerzeil. Dat komt door de kieren en de werking van het hout. Je kan een houten vloer isoleren met steenwol, glaswol of minerale wol. Vocht en (koude) lucht vanuit de kruipruimte kan leiden tot problemen met de houten vloer. Een natuurlijke uitstraling is mooi, maar van gevaarlijke hoekjes en lelijke bobbels word je natuurlijk niet blij. Een goed geïsoleerde houten vloer vergt veel minder onderhoud, blijft lang mooi en gaat ook langer mee.

Houten vloer vervangen door een betonvloer, de stappen

Wat gebeurt er allemaal bij het vervangen van de houten vloer door een betonvloer? Hierbij het stappenplan en de voordelen van de vloer vervangen:

 • Vloer slopen, bij een houten vloer is het meestal nodig om de vloerdelen door te zagen voor ze verwijderd kunnen worden
 • Graven bij onvoldoende diepte
 • Leidingen nalopen en eventueel vervangen nu je er makkelijk bij kunt
 • Leidingen/riolering aanbrengen
 • Ventilatie maken indien nodig
 • Zorg voor een goed zandpakket, de nieuwe betonvloer moet op een goed verdichte zandlaag liggen. Raadpleeg een constructeur (zorg voor een goede fundering onder de betonvloer, dit kan palen betekenen)
 • Binnenmuren op die vloer apart funderen indien ze zwaar worden
 • Isoleren met EPS/XPS bijvoorbeeld, en ik zou bezuinigen op veel zaken in de verbouwing maar niet op isolatie. Voor een paar euro per m² meer heb je de beste en die verdien je zo terug (naast de extra warme voeten). Plaats ook isolatie van 2 cm tegen de wanden want dit voorkomt dat het beton later bij eventuele verzakkingen de muren beschadigt
 • Folie aanbrengen. Dit zorgt dat bij het storten van het beton het water niet kan weglopen
 • Leg indien nodig leidingen aan voor water aan- en afvoer, elektra, internet-netwerk, cv en/of gas en voorzie ze van mantelbuizen
 • Vakken maken bij grote vloeren i.v.m. de stortcapaciteit van 1 dag
 • Vloer wapenen
 • Vloerverwarming op of in die betonvloer (optioneel)
 • Beton storten
 • Beton afreien
 • Aanbrengen afwerkvloer

Voorbeelden

hout

In plaatjes ziet dat er als volgt uit:
Planken van de vloerbalken afgehaald:

Houten vloer vervangen door een betonvloer

Bezig met het zandpakket:

hout

Wapening op isolatie (EPS/piepschuim) en vloerverwarming:

Cementdekvloer

Een cementdekvloer zit dus altijd op een betonnen vloer. Niet te verwarren met een gietdekvloer want het is nog steeds ruw beton dat je nog steeds niet echt als afwerkvloer kunt gebruiken. Het is dus echt een ondervloer.

Gietvloer

De gietvloer is wel echt een afwerkvloer (tegenwoordig behoorlijk populair overigens). Deze is beschikbaar in elke kleur naar wens dankzij verschillende flakes en accenten. Erg mooi en modern dus, het nadeel van een gietvloer is dat deze best wel duur is.

Isolatievloer

Dan hebben we dus de isolatievloer waar we ons specifiek op richten. Een isolatievloer is eigenlijk een soort renovatievloer. Wanneer er vanuit vroeger al een vloer is (ongeïsoleerd), dan wordt deze er soms helemaal uitgesloopt en vervangen door een isolatievloer.

Prefab

Vaak wordt het gedaan bij het bouwen van een nieuwe woning met een prefab constructie met stalen of RVS vloerdelen met daarbij isolatie. Dit is vaak een soort ‘sandwich-constructie’ waarbij er twee bouwmaterialen zijn met daartussen isolatie. Dit is over het algemeen makkelijk te leggen maar wel duur in aankoop. De totale prijs zal meevallen doordat de cementdekvloer kosten van het leggen natuurlijk minder hoog zullen zijn. De prefab constructie kan verschillen per leverancier maar is vaak wel ongeveer hetzelfde.

Oorzaak verhelpen

Een beetje vocht in muren en in de kruipruimte door de bodem is echter vaak niet zo’n probleem. Vooral als je de houten vloer gaat vervangen door beton of staal en beton tijdens de vloer renovatie dan kan die best een stootje hebben. Bij wat meer serieuze problemen zoals veel vocht in huis is een permanente oplossing echt aan te raden en deze is gemakkelijker uit te voeren als de vloer toch al open ligt.

In 1 keer goed

Nog een bijkomend voordeel van zo’n vloer renovatie is dat je dan ook direct een veel warmere vloer kunt krijgen met (moderne) vloerisolatie en indien gewenst vloerverwarming.

Schuimbeton

De optie schuimbeton heeft wellicht ook wat toelichting nodig want sommige mensen kennen het schuimbeton nog niet. Deze lichte vorm van beton heeft veel luchtbelletjes in zich, waardoor de vloer niet enorm zwaar is en tevens isoleert. De massa van de schuimbeton, die je dus kunt gebruiken als kruipruimte vulling bedraagt 500 kg/m3. De leidingen komen in mantelbuizen en ze kunnen gewoon op hun plek blijven liggen.

Vloer renoveren: gratis offertes vergelijken

Heeft jouw vloer een opknapbeurt nodig en wil je de kosten vergelijken? Door ons formulier in te vullen, ontvang je gratis offertes van vloerrenovatie bedrijven in jouw buurt. Zij begeleiden je naar een gepaste oplossing, zodat je weer kunt genieten van een prachtige en duurzame vloer.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar moet de gietvloer worden aangebracht?
2*. Geschatte aantal m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wat kost een nieuwe verdiepingsvloer laten leggen?

+
De kosten van een nieuwe verdiepingsvloer variëren door je eigen wensen en specificaties van de ruimte, de prijzen beginnen gemiddeld bij ongeveer € 80 per m².

Hoeveel kost het om de vloer te renoveren?

+
De kosten van het renoveren van een vloer hangen af van het type vloer dat je hebt. De prijs begint bij € 100 per m² en kan oplopen tot € 150 per m².

Wat kost een oude vloer uitbreken?

+
Het verwijderen van een vloer kost gemiddeld tussen de € 5 en € 40 per vierkante meter. Hoe hoog de kosten daadwerkelijk zullen zijn, hangt af van het soort vloer dat je hebt.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes