Plinten laten plaatsen | Alles wat je moet weten!

Plinten aan laten brengen zal een vloer en ruimte echt afmaken en krijgt vaak te weinig aandacht. Bekijk hier alle opties plinten die je vloer echt afmaakt!

plinten laten plaatsen

Wat kost het plaatsen van plinten?

De kosten voor het plaatsen van plinten variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het type plint, de lengte van de plinten, en of je het zelf doet of laat doen.

Als je een professional inhuurt, kun je rekenen op arbeidskosten die variëren van € 5 tot € 15 per meter, afhankelijk van de complexiteit van de klus.

Dit is exclusief de kosten van de plinten zelf, die sterk kunnen variëren afhankelijk van het materiaal (hout, mdf, kunststof) en de stijl van de plinten. Luxere of op maat gemaakte plinten kunnen aanzienlijk duurder zijn. 

Extra kosten kunnen ontstaan als er bijvoorbeeld oude plinten verwijderd moeten worden, of als de muren niet helemaal recht zijn en aangepast moeten worden. Het zelf plaatsen van plinten kan een goedkopere optie zijn, maar vereist wel enige handigheid en het juiste gereedschap.

Hoe duur kosten plinten leggen?

Het leggen van plinten brengt arbeidskosten met zich mee die afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de complexiteit van het werk, de lengte van de plinten en de ervaring van de vakman. Gemiddeld liggen de arbeidskosten voor het plaatsen van plinten in Nederland tussen de € 5 en € 15 per meter.

Deze prijs kan variëren op basis van de regio, de soort plinten (bijvoorbeeld eenvoudige versus sierplinten), en eventuele extra werkzaamheden zoals het verwijderen van oude plinten of het aanpassen van de plinten aan ongelijke muren.

Bij het inhuren van een professional is het belangrijk om vooraf een duidelijke offerte aan te vragen. In deze offerte moeten alle kostenposten gespecificeerd zijn, inclusief de arbeidskosten per meter.

Zo voorkom je verrassingen achteraf. Houd er ook rekening mee dat voor kleinere projecten een minimumtarief kan gelden, vanwege de opstartkosten en reistijd van de vakman.

Plinten laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk plinten offertes

Wel of geen plint

Steeds meer minimalistische woningen vragen om een hele subtiel of zelfs geen lat. En bij een gietvloer met een strakke stucwerk wand kan dat ook prima.

Er zit alleen wel een, maar aan vast. Een klusjesman of -vrouw krijgt vaak die afwerkingen niet zo heel strak op elkaar afgewerkt en dat zorgt ervoor dat je wel een plint moet plaatsen.

Dus kies voor een vakman voor die vloer en wand zodat je een contract hebt met afspraken over vlakheid en randafwerking. Dit is dan nog belangrijker dan normaal.

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?

Het plaatsen van plinten op je vloer is een klus die je met wat geduld en nauwkeurigheid zelf kunt uitvoeren.

Begin met het meten van de muren om te bepalen hoeveel plinten je nodig hebt. Snijd de plinten op maat, waarbij je rekening houdt met de hoeken van de kamer. Voor binnenhoeken gebruik je verstekzagen om de plinten in een hoek van 45 graden te zagen, zodat ze netjes in elkaar passen.

Bij buitenhoeken kun je hetzelfde doen, of speciale hoekstukken gebruiken. Bevestig de plinten aan de muur met lijm, spijkers of schroeven, afhankelijk van het type plint en de ondergrond.

Zorg ervoor dat de plinten stevig vastzitten en gebruik kit om eventuele naden of kieren af te dichten voor een nette afwerking.

Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om beschadigingen aan de vloer of muren te voorkomen.

Is plinten monteren moeilijk?

Het monteren van plinten kan variëren in moeilijkheidsgraad, afhankelijk van het type plint en de aard van de ruimte.

Voor een doe-het-zelver met basiskennis van klussen is het plaatsen van standaard plinten meestal goed te doen. Het vereist nauwkeurig meten, zagen en soms het gebruik van een verstekzaag voor de hoeken.

Het bevestigen van de plinten kan met lijm, spijkers of schroeven, afhankelijk van de ondergrond en het type plint. Voor complexere situaties, zoals onregelmatige muren of speciale plinten, kan het iets uitdagender zijn.

Ook het netjes afwerken van de hoeken en naden kan wat precisie en oefening vereisen. Als je twijfelt over je vaardigheden of als je te maken hebt met bijzonder dure materialen, kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen. Met de juiste voorbereiding en geduld is het monteren van plinten echter een haalbare klus.

plinten monteren moeilijk

Kosten plint montage

De kosten van deze randafwerking bevinden zicht tussen 1 euro voor een plakplint tot 15 euro en meer voor een luxe geschilderde plint. De plint wordt vaak in kostenopstellingen vergeten en dit kan tot onverhoopte tegenvallers leiden.

Want een ruimte van 2 bij 3 (6m²) heeft 10 m1 meter plint nodig minus 1 meter van een deur, dus totaal 9 meter plint. De verhouding plint/ oppervlakte vloer is dan 9/ 6= 1,5. 

Bij grotere ruimten is deze verhouding lager maar als we uitgaan van 1,2 dan heeft een woning van 150 m² dus 180 m1 plint nodig. Vraag bij het monteren natuurlijk naar de algemene voorwaarden, zo weet je van tevoren wat je kan verwachten!

Plint zelf plaatsen

Deze finale afwerking blijft in sommige woningen achterwege omdat de tijd en aandacht ontbreekt om het huis af te maken.

Pas wanneer het huis een paar jaar later moet worden verkocht worden er snel wat plinten tegenaan gezet, zonde natuurlijk. Waarschijnlijk lees je dit omdat je ze wel wilt hebben, dus ik ga ervan uit dat ze er in je woning wel echt gaan komen.

Plinten mogelijkheden

Vaak zie je dat mensen ze zelf zetten op de vloer die ze hebben laten leggen en dat kan prima. Als je de tijd hebt en secuur kunt werken dan maak je zelf zo je vloer helemaal af, eventueel met de (audio-) kabels erachter. Hier zie je wat voorbeelden van mogelijke plinten:

Als je kiest voor demontabele modellen kun je later nog bij die kabels komen en opnieuw een muurtjes behangen zonder sloopwerk.

Er zijn allerlei systemen te koop voor demontabele plinten, maar zo strak als een vaste plint zal het nooit worden. Zoals Huib al zegt, klinkt dit vaak wat mooier dan het in de praktijk is dus test (desnoods in de winkel) het systeem, want dan krijgt je al een aardig beeld of het een beetje werkbaar is.

Nieuwe plint blind bevestigen

Een plint blind bevestigen kan door middel van vernuftige systemen die je hierboven al zag of gewoon met kit. Dit laatste is natuurlijk een niet erg toekomstgerichte bevestiging, maar wel erg strak.

De ouderwetse, maar goede methode is de haak-lat methode zoals je ook keukenkastjes ophangt. Dit kost wel extra tijd. Een blinde bevestiging met klittenband geeft vaak geen strak resultaat en dubbelzijdige tape zou kunnen werken met de juiste plakkracht en ondergrond op plint en vloer/ plint.

Bij houten plinten op een (niet moderne) vloer vind ik een mooie schroef ook vaak geen probleem. De afstand en hoogte moet dan wel gelijk zijn en de streep moet vlak zijn (voor de detaillisten net als ik).

Goedkoopste: de Mdf Plint

De mdf-plint is de meest gekozen plint omdat deze goedkoop is en gekozen kan worden in allerlei stijlen, van modern tot klassiek. Veel mdf-plinten zijn gelamineerd met een folie zodat je ze niet hoeft te schilderen en dat scheelt niet alleen veel tijd en gedoe, maar zo netjes kun je zelf ook niet schilderen.

De hoekoplossingen zijn wel vaak een probleem want als je ze in verstek plaatst dan is op de hoeken vaak een stukje mdf te zien. Om dat weer af te werken moet je toch schilderen of een verstekstukje (kunststof) plaatsen, maar dat vind ik zelf juist niet mooi.

Roestvrijstalen Plint

Een moderne vloer vraagt om een moderne variant. Een betonvloer is zo’n strakke vloer en ook de vloer van Huib, de gietvloer. Dat zijn strakke gladde vloertypes die vragen om een neutrale, strakke, minimalistische plint of zelfs geen plint.

De roestvrijstalen plint wordt meestal geplakt met dubbelzijdige tape of gekit. Als deze eenmaal zit is hij heel lastig te verwijderen zonder schade.

Dus test altijd de plint op een lange muur en kijk op een afstand of de vloer en muur echt wel zo mooi vlak is als je dacht. Hij benadrukt namelijk de fouten in vlakheid.

plinten zelf monteren

Hoge plint prijs

Een hoge plint is mooi bij klassieke vloeren in grote ruimtes. Daarom wordt bij parket vloer en een natuurstenen vloer of tegelvloer vaak voor een hoge chique plint gekozen.

Deze hoge plinten zijn duurder dan de standaard lage plinten uiteraard, maar maken de ruimte wel echt af.

De prijs van hoge plinten kan behoorlijk variëren, maar ze zijn inderdaad doorgaans duurder dan de standaard lage plinten. Dit komt vooral door de grotere hoeveelheid materiaal die nodig is voor de productie, evenals de vaak meer complexe ontwerpen en afwerkingen die bij hoge plinten horen.

Hoge plinten, die meestal tussen de 10 en 20 centimeter hoog zijn, voegen een elegant en klassiek element toe aan een ruimte, vooral in combinatie met parket of natuurstenen vloeren.

Ze kunnen een kamer een luxere uitstraling geven en zijn bij uitstek geschikt voor grotere ruimtes waar ze niet zullen overheersen, maar juist bijdragen aan de algehele esthetiek.

In termen van kosten, waar een standaard lage plint kan beginnen bij ongeveer € 2 tot € 5 per meter, kunnen de prijzen voor hoge plinten beginnen rond de € 5 tot € 10 per meter, afhankelijk van het materiaal en het ontwerp.

Voor op maat gemaakte of speciaal ontworpen hoge plinten kunnen de kosten nog hoger liggen.

Holle plint

Een holle plint wordt gekozen als je dus de HDMI, audio-, netwerkkabels, Electra en leidingen weg wilt werken achter de plint.

En in de praktijk is dit heel handig, want er zijn vaak meer kabels nodig dan je denkt, ondanks dat er veel communicatie in huis via bluetooth of via wifi gaat.

Kunststof plint

Een kunststof plint zie je nog niet zoveel omdat hij wat plastic oogt, maar hij is wel makkelijk zelf op maat te maken en te monteren.

Plafondplint of overzetplinten

Net als voor de vloer wordt er soms ook voor een plafondplint gekozen. Dit doe je om de kamer meer uitstraling te geven of om scheuren in de hoeken uit het zicht te ontnemen.

Ook hierin heb je strakke hoekige plafondplinten en heel uitbundig bewerkte barokke plafondplinten/ sierlijsten. Deze zijn vaak van EPS/ piepschuim of van gips en ze moeten altijd mee gesausd worden met het plafond en/of muur.

Offerte voor plinten

Vul het formulier in en krijg gratis en vrijblijvend offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes