Verdiepingsvloer verstevigen | Vloer sterker maken 

Door de verdiepingsvloer te verstevigen kun je een opbergruimte weer bruikbaar maken en omtoveren in een functionele ruimte, zoals een studeerkamer of een nieuwe badkamer. Maar hoe verstevig je een verdiepingsvloer en waar moet je op letten? Bekijk de vloer versterk

verdiepingsvloer verstevigen

Waarom een verdiepingsvloer verstevigen?

Het verstevigen van een verdiepingsvloer kan heel wat voordelen opleveren. Een reden waarom je namelijk de verdiepingsvloer kan verstevigen om meer ruimte te creëren en dit beloopbaar te maken.

Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe slaapkamer of studeerkamer maken door de verdiepingsvloer te verstevigen. Naast meer ruimte te creëren kun je ook het geluid isoleren.

Aandachtspunten voor het verstevigen

Tijdens het verstevigen van de verdiepingsvloer moet je rekening houden met een aantal zaken, zoals met de waterleidingen en de afvoeren die door de vloeren lopen.

Wanneer je dit niet doet loop je het risico dat je per ongeluk een van de leidingen beschadigt.

Wanneer is het nodig om verdiepingsvloer te verstevigen?

Het verstevigen van de verdiepingsvloer is soms nodig om overspanning te voorkomen. Wanneer er zware wanden of meubels op de vloer komen te staan kan het zijn dat de vloer het toegenomen gewicht niet kan dragen.

Ook een gevuld bad is voor veel vloeren te zwaar, daar moet de constructie van de vloer eerst voor aangepast worden.

Breng de volgende zaken eerst in kaart

Voordat je kunt beginnen met het verstevigen van de vloer is het verstandig om het een en ander in kaart te brengen. Zo kun je elk probleem voorkomen. Daar kun je de volgende checklist voor gebruiken:

 • Elektra in de vloer
 • Afwerking op de vloer, deze zullen wellicht deels verwijderd moeten worden
 • Plafondafwerking onder de vloer worden mogelijk ook eerst verwijderd
 • Vloerisolatie bij een zolder of geluidsisolatie bij verschillende appartementen
 • Muurafwerkingen
 • De hoogte van ruimtes
 • Zware nieuwe onderdelen zoals een bad op een Lewis plaat als of een opslagvat voor de boiler voor zonneboiler
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Welke opties zijn er bij het verstevigen van de vloer?

Je kunt op een aantal verschillende manieren een vloer verstevigen. Je kunt bijvoorbeeld een extra draagpunt toevoegen onder de vloer. Om overspanning te voorkomen, kan er een houten balk aangebracht worden.

Hierdoor wordt de draagkracht van de vloer vergoot en doorbuigen wordt voorkomen.

Steunbalken toevoegen

Om de vloer te verstevigen met extra steunpunten moeten er steunbalken onder de verdiepingsvloer geplaatst worden. Dit betekent meestal dat de balk zichtbaar is vanaf het plafond van de kamer eronder. 

Je kunt de gehele vloer ook verwijderen en een betere vloer terugplaatsen of de huidige balken versterken aan de zijkant, onderkant of zelfs binnenin. Soms is dat de betere optie.

Hoe moet je een zoldervloer verstevigen?

De veiligheid van jouw woning is het belangrijkste, dat is ook het geval bij het verbouwen van een opslagruimte naar een bewoonbare ruimte. Om de verdiepingsvloer te verstevigen worden er meestal een aantal balken geplaatst.

Zo’n balk kan van verschillende materialen zijn, zoals een houten balk of een stalen balk. Afhankelijk van de zolder of verdiepingsvloer wordt de balk aan de onderkant, zijkant of intern geplaatst. 

verdiepingsvloer verstevigen

Vloer verstevigen maatregelen

Om overspanning van de vloer te voorkomen kun je het beste een aantal maatregelen doorlopen om zeker te weten dat je uiteindelijk een sterke vloer krijgt:

 • Welk gewicht moet de vloer kunnen dragen? Nu en in de toekomst
 • Wat voor gewicht kan de vloer nu dragen?
 • Wat is de acceptabele doorbuiging van de vloer?
 • Wil je de onderzijde of bovenzijde van de vloer heel laten?
 • Moeten er nog andere aanpassingen plaatsvinden die nu direct meegenomen kunnen worden? Denk hierbij aan leidingwerk voor de elektra, riolering etc.
 • Wil je een berekening voor de vloer laten maken?
 • Zo ja, wil je die berekening laten maken door een (onafhankelijke) constructeur of door de (constructeur van de) aannemer?
 • Vraag de vergunning aan!

Balken verstevigen met multiplex

Wanneer er haast is of een beperkt budget bij de verbouwing kan er gekozen worden voor een verdikking van de vloer. Er komt dan een extra laag van multiplex op.

Multiplex kan snel worden geplaatst, maar kent ook een aantal nadelen, zoals dat het niet de beste optie is voor het verstevigen van de vloer en tegengaan van overspanning.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Welke houten balken voor een verdiepingsvloer?

Voor de houten balken van verdiepingsvloer kunnen er verschillende houtmaterialen met diverse afmetingen gebruikt worden, de houtsoort die voornamelijk gebruikt wordt is de Europese naaldhout.

Europees naaldhout is meestal grenenhout of vuren.

Houten verdiepingsvloer verstevigen

Bij een renovatie of verbouwing kan het zijn dat houten verdiepingsvloeren verstevigd moeten worden om de vloer geschikt te maken voor de nieuwe functie van de ruimte.

Misschien wil je de zolderruimte verbouwen tot slaapkamer, een nieuwe badkamer op de eerste verdieping van de woning creëren of een extra kamer boven de garage creëren. 

Vloerbalken

Wanneer je de houten verdiepingsvloer verstevigt zorgt dat ervoor dat de vloer bestand is tegen het gewicht dat je erop wil plaatsen. Dit is belangrijk voor de veiligheid en om doorbuigen te voorkomen.

Een houten verdiepingsvloer kun je verstevigen door balken op te dikken met planken, meer vloerbalken toe te voegen of je kunt gebruik maken van tussenschotten. Deze tussenschotten kun je plaatsen tussen de balken om de vloer te verstevigen.

Verschillende verstevigende maatregelen die je kunt treffen

Een houten vloer is te verstevigen door alles te vervangen, maar dat kost veel geld en tijd. De kosten van een nieuwe vloer van hout zijn hoog. Soms is het nog best mogelijk om de bestaande vloer te handhaven en additionele versteviging toe te voegen. Er zijn best wat oplossingen als de vloer scheurt. Extra verstevigende maatregelen toevoegen kan door:

 • Balk aan de zijkant, onderkant of intern versterken, met planken bijvoorbeeld
 • Een nieuwe stalen balk onder de vloer aan te brengen
 • Een combinatie van het aantal vloerbalken verhogen, balk op te dikken en een stalen balk of meer balken onder de vloer aan te brengen

Betonnen vloer

Zomaar beton laten storten is vaak niet mogelijk, aangezien het geheel dan te zwaar wordt.

Toch kun je de houten vloer vervangen door een betonvloer met een zwaluwstaartvloer. Dat is een lichtgewicht betonlaag.

Hoeveel gewicht kan een houten vloer dragen?

De gemiddelde vloerbelasting van houten verdiepingsvloeren bedraagt ​​150 tot 200 kilogram per vierkante meter, waardoor ze gemakkelijk hogere gewichten kunnen dragen.
Dit is anders dan bij bijvoorbeeld andere soorten vloerbedekking. 

Verdiepingsvloer verstevigen kosten

Zoals bij elke renovatie kost het verstevigen van de verdiepingsvloer behoorlijk wat geld. Het kan een aanzienlijke investering zijn, maar je kan er een geheel nieuwe woonruimte. Om de verdiepingsvloer te verstevigen met dragende balken ben je gemiddeld tussen de € 2.000 en € 4.000 kwijt, inclusief montagekosten.

Als je ervoor kiest om het te verdikken met een laag multiplex, kun je dat met ongeveer de helft berekenen, maar multiplex is wel minder veilig.

Offerte

Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de CV-ketel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor vloer is er nu?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes