Anhydrietvloer kosten | Prijzen, de voordelen en handige info

De anhydrietvloer is vlakker dan de cementdekvloer en beter geschikt voor vloerverwarming. Een overzicht van de kosten en voor- en nadelen van de anhydrietvloer.

anhydrietvloer

Anhydrietvloer

Een anhydrietvloer is net als de zandcementvloer een dekvloer die op de constructievloer komt. Daar overheen komt dan de vloerbedekking/laminaat of wat anders. Een paar mensen kiezen ervoor om deze dekvloer alleen maar te schilderen. Het verschil tussen een anhydriet dekvloer en een zandcement dekvloer is dat een anhydrietvloer niet gesmeerd, maar gevloeid wordt.

Anhydrietdekvloer

Hierdoor is het mogelijk in één keer een groot oppervlak van een dekvloer te voorzien. De anhydrietvloer wordt deels ten onrecht vaak gekozen omdat men denkt dat deze het vlakte is. Om deze echt super glad te krijgen is er extra aandacht van de vakman nodig en als dat gebeurt dan kun je hem inderdaad alleen schilderen met slijtvaste beton verf en daarom is hij dan ook zeer gewild als vloer bij bedrijfsgebouwen, loodsen, garages, showrooms etc.

De kosten van een anhydrietvloer per m²

Laten we de prijs van de anhydrietvloer eens naast de anderen zetten in dit kosten overzicht.

VoorbeeldVloerPrijs / m²TypeDuurzaamheid
houten_vloer_tabel.jpgHout€ 15 – 60Afwerkvloersterren-30.png
parketvloer_tabel.pngParket€ 50 – 150Afwerkvloersterren-50.png
laminaatvloer_tabel.jpgLaminaat€ 10 – 30Afwerkvloersterren-40.png
bamboevloer_tabel.jpgBamboe€ 60 – 100Afwerkvloersterren-50.png
linoleum_vloer_tabel.jpgLinoleum / Marmoleum€ 15 – 25Afwerkvloersterren-30.png
pvc_vloer_tabel.jpgPVC€ 20 – 30Afwerkvloersterren-50.png
vinyl_vloer_tabel.pngVinyl€ 15 – 25Afwerkvloersterren-40.png
novilon_vloer_tabel.pngNovilon€ 10 – 20Afwerkvloersterren-20.png
vloerbedekking_tabel.pngVloerbedekking€ 10 – 50Afwerkvloersterren-20.png
zancement_vloer_tabel.jpgZandcement vloer€ 5 – 15Ondervloersterren-50.png
anhydrietvloer_tabel.jpgAnhydrietvloer€ 5 – 15Ondervloersterren-50.png

Hoe dik is de vloer?

De anhydrietvloer is een betonachtige dekvloer van vaak 40 of 50 mm en is opgebouwd uit gips, zand en water. Anhydriet is het chemische bindmiddel, een watervrij gips dat door een reactie met water kan verharden en zo toeslagmaterialen aan elkaar kan kitten.

Hardheid

Deze is vaak gladder maar iets minder hard dan een cementdekvloer. Deze samenstelling geeft de anhydrietvloer een grotere buig- en treksterkte en de vloeilaag vult gemakkelijk alle oneffenheden, zorgt voor een naadloos resultaat en een zeer geringe krimp. Vooraf moet je natuurlijk wel goed alle gaten in de vloer afdichten om lekken te voorkomen (ja ,dat gebeurt best veel).

Vocht en slijtvastheid

Voor ruimten met een hoge vochtbelasting of waar een zeer hoge slijtvastheid wordt vereist is de anhydrietvloer eigenlijk minder geschikt. Daar kies je de zandcement dekvloer.

Vloerafwerking aanbrengen op anhydrietvloer

Een anhydrietvloer is een tussenlaag die de functie vervult van een harde uitvlaklaag op een draagvloer. Het doel van deze overgangslaag is, na schuren, een vlakke ondergrond te verkrijgen voor de uiteindelijke vloerbedekking.

Bleedingwater

Na het verpompen, verspreiden en afstrijken van de anhydriet gietspecie ontstaat een dun laagje aan het specieoppervlak. Dit noemt men ook wel “bleedingwater”. In dit waterlaagje kan de aanwezige kalk, afkomstig uit de specie, met kooldioxide uit de lucht reageren tot calciumcarbonaat.

Sneller drogen en afwerken van de vloer

Dit calciumcarbonaat zet zich aan de bovenzijde op het oppervlak af als een dun schilferig fijn huidje. Indien een hechtende vloerafwerking moet worden aangebracht, moet je dit huidje te verwijderen. Dit kost tijd helaas maar bijkomend voordeel hiervan is dat dit de droging van de vloer bevordert.

Schuren

Het verwijderen van het calciumcarbonaathuidje kan plaatsvinden door schuren of borstelen. Schuren heeft als voordeel dat ook kleine oneffenheden worden verwijderd. Voor het schuren moet een daarvoor geschikte schuurmachine (liefst met stofafzuiging) en bijbehorende schuurschijven worden gebruikt.

Uitharding

Uiteraard zal de vloer eerst voldoende moeten zijn uitgehard om beschadigingen te voorkomen. Bovendien levert het te vroegtijdig schuren praktische problemen op omdat de schuurschijven snel “dichtslibben” als gevolg van het te vochtige materiaal.

Droging

Bij goede drogingscondities kan doorgaans twee à drie weken na het gieten met het schuren worden begonnen. Na het schuren zal het ontstane stof verwijderd moeten worden waarna de vloer gereed is om te worden afgewerkt. Echter elk type dekvloer wordt in Nederland nooit vloerafwerkingsgereed opgeleverd. Hierdoor is het aan de stoffeerder, tegelzetter of vloerenlegger is om te bepalen of hij nog een nabehandeling noodzakelijk vindt.

Voordelen

 • De verharding vindt plaats zonder noemenswaardige vormveranderingen (grote vormvastheid)
 • Goede warmte-overdracht bij vloerverwarming omdat de buizen 100% omhuld worden door vaste (geleidende) stof; bij toepassen van vloerverwarming een ca. 70 mm dikke anhydrietvloer toepassen incl. de bedrading
 • Grote vlakheid
 • Minder naden omdat stortnaden en dilatatievoegen ontbreken

Nadelen

 • Gevoeligheid voor vocht, wat kan zorgen tot uitzetting, scheuren en beschadiging
 • Minder geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens
 • Beperkte weerstand tegen zware belastingen en vatbaarder voor beschadiging door hoge druk of impact
 • Langere droogtijd vergeleken met andere dekvloeren
Anhydrietvloer
Interesse in een anhydrietvloer?
Een anhydrietvloer is een goede, sterke en egale ondervloer voor veel soorten vloerbedekking. Door het aanvragen en vergelijken van offertes kun je de beste prijs voor deze ondervloer krijgen.
arrow Vraag offertes aan

Uitharden

Na het harden van de vloer moet de film die zich op de anhydrietvloer heeft gevormd, worden verwijderd om:

 • De anhydrietvloer goed te kunnen laten drogen (ca. 1 week droogtijd per cm dikte anhydrietvloer)
 • Een goede hechting met een te lijmen vloerbedekking mogelijk te maken

Zandcementvloeren

Zandcementvloeren worden toegepast in het merendeel van de gebouwen in Europa. Deze zandcementvloer wordt aangebracht wanneer de onderliggende dragende (beton)vloer niet vlak genoeg is om direct tapijt of andere vloerbedekking aan te brengen en dat is meestal het geval. Zandcementvloeren zijn ook een goede ondergrond voor tegelvloeren.

Afwerkvloer

Deze zandcementvloer heeft nooit een dragende functie en is bedoeld om een bepaald peil te realiseren. Ook is het mogelijk een zandcementvloer te pleisteren zodat deze een harde toplaag krijgt. Een dergelijke vloer wordt een pleistervloer genoemd. Een alternatief voor een zandcementvloer is de anhydriet gietvloer.

Verschillen

Enkele verschillen tussen beide zijn:

 • Een zandcementvloer kan op afschot worden aangebracht, terwijl een anhydrietvloer altijd min of meer waterpas is
 • Een zandcementvloer is goed bestand tegen water en de anhydrietvloer is dat niet
 • Een traditionele zandcementvloer (zonder toevoeging voor optimale verdichting) krimpt aanzienlijk tijdens het uitharden; een anhydriet gietvloer krimpt nauwelijks
 • Een zandcementvloer heeft zonder hulpstoffen een lagere buigtreksterkte dan een anhydriet gietvloer

Aanbrengen

Voor aanbrengen van de zandcementspecie wordt de ondervloer goed schoon geveegd en vet en vuil dienen grondig te worden verwijderd. Vervolgens wordt de vloer nat gemaakt. Voor een goede hechting is het raadzaam eerst een cementpapje of een speciaal hechtmiddel met een bezem aan te brengen.

Samenstelling

De samenstelling van de specie bestaat uit cement en zand in een verhouding 1:5 tot 1 : 8 afhankelijk van de gewenste kwaliteit en desgewenst wordt een hulpstof toegevoegd. Water wordt toegevoegd tot dat de juiste smeuïgheid is bereikt. De spaanbare zandcementspecie is stevig van samenstelling en vloeit niet uit.

Kuilen opvullen

Door een rei (aluminium profiel tot zo’n 3 meter lengte) zigzaggend over de vloer te trekken wordt de specie verdicht en vlak verdeeld aangebracht. Hierna wordt het oppervlak vlakgeschuurd met een houten spaan. Eventuele kuilen worden met specie opgevuld en gladgeschuurd. Desgewenst kan het oppervlak worden dichtgestreken met een stalen spaan, daarom behoeven zandcement dekvloeren na verharding ook niet meer te worden geschuurd.

Droogtijd

Een zandcementvloer hardt gemiddeld 1 cm per week uit: zonder droogtijdversneller 1,6 x d². Dus bij 4 cm dikte zal de droogtijd 1,6 x 16 = 26 dagen of bijna 4 weken bedragen.

Minimale dikte

De minimale dikte van een zandcementvloer is 3 cm, maar 5 cm wordt aanbevolen. Bij een dikte van 6 cm en meer is een krimpwapening vereist.

Voorkeur

Dat is anders als er een toevoeging wordt toegepast waarbij de hoeveelheid aanmaak water kan worden teruggebracht. Voor lagen dikker dan 5 cm kan het gebruik van beton in plaats van zand-cementspecie worden overwogen. Voor lagen dunner dan 3 cm heeft een anhydrietvloer de voorkeur. Vier dagen na applicatie is de vloer licht beloopbaar.

Vloerverwarming

Zandcementvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, echter scheurvorming kan niet altijd voorkomen worden. Door krimpwapening op te nemen wordt het risico van scheurvorming beperkt. Bij grotere oppervlakken zijn dilatatievoegen noodzakelijk om het krimpscheuren te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Hoe dik moet een anhydrietvloer zijn?

+
Een anhydrietvloer moet minimaal 3,5 centimeter dik zijn, de standaardmaat is dan ook 3,5 tot 6 centimeter dik.

Hoe sterk is een anhydrietvloer?

+
Anhydrietvloeren zijn over het algemeen veel sterker dan reguliere (dek)vloeren. Hierdoor hoeft de vloer niet zo dik te zijn om toch dezelfde werking te behalen.

Wat is beter: anhydriet of zandcement?

+
Anhydriet geleidt warmte beter en heeft minder kans op het krijgen van scheuren en andere schade, maar de prijs is dan ook het dubbele als dat van zandcement. Wat de beste optie is, hangt dus af van je eigen wensen.

Welke vloer op anhydriet?

+
Een anhydriet is een ondervloer, dus er moet altijd nog een vloer bovenop. Denk hierbij aan bijvoorbeeld PVC, laminaat, parket, tegels of beton.

Anhydrietvloer: offertes vergelijken

Een anhydrietvloer is geen goedkope ondervloer, maar wel een hele goede. Veel soorten vloerbedekking kunnen hier zonder problemen over worden aangebracht voor een sterke vloer die lang mooi blijft. Door vrijblijvend offertes aan te vragen, kun je de beste prijs voor de anhydrietvloer krijgen van ervaren vloerenleggers.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes