Terrazzo vloer modern | Kosten, stappenplan en handige tips

terrazzo vloer modernEen moderne terrazzo vloer is helemaal van deze tijd, maar heeft het uiterlijk en de charme van vroeger. Ontdek hier de kosten en meer van een moderne terrazzo vloer! Bekijk de terrazzoTerrazzo vloer modern of granito

Een terrazzo vloer, ook wel granito genoemd, is een gietvloer van ongeveer 15 mm dik, samengesteld uit gebroken marmerkorrels en cement als bindmiddel. Hoewel het vaak ten onrechte graniet wordt genoemd, bevat een terrazzovloer geen graniet, maar marmer. Deze vloeren hebben hun oorsprong in Italië, waar marmer ruim voorhanden is, en zijn door Italianen geïntroduceerd in Frankrijk, Nederland en België. Tegenwoordig vind je terrazzovloeren vooral in banken, musea, winkels, restaurants en huishoudens.

Terrazzo prijs

Een terrazzovloer is verre van goedkoop vanwege het arbeidsintensieve legproces en de benodigde vakmanschap. De kostprijs hangt sterk af van de staat van de ondervloer, of er een mantavloer aanwezig is, de gewenste afwerking en de bereikbaarheid (gelijkvloers of verdieping).

Het gieten van een terrazzovloer is tijdrovend, en het afwerken duurt meerdere dagen, wat de prijs snel kan opdrijven tot 200 à 250 euro per vierkante meter. 

De kosten zijn dus het laagste als je geen plint neemt en ook geen patroon kiest. Dan heb je gewoon een effen vloer over de hele oppervlakte zonder zijrand erin. 

Terrazzo granieten gietvloer uiterlijk

Een terrazzovloer biedt veel mogelijkheden voor maatwerk, waarbij je grotendeels je eigen voorkeuren kunt bepalen. Je hebt de keuze uit een breed scala aan marmerkleuren en eventuele toevoegingen, zoals glas. Door verschillende materialen te mengen, kun je unieke kleurcombinaties creëren, waardoor de vloer zowel een klassieke als moderne uitstraling kan krijgen.

Zelfs de kleur van het cement kan worden aangepast. Bijzonder zijn mozaïekvloeren met meerdere kleurvlakken en figuren van kleine stukjes marmer. Het leggen van dergelijke mozaïekvloeren is een arbeidsintensieve klus die meerdere dagen (soms meer dan een week) in beslag neemt.

terrazzo moderne vloer

Terrazzo vloer zelf leggen

De installatie van een terrazzo vloer volgt doorgaans deze stappen:

  1. Ondervloer voorbereiden: Meestal wordt een dunne zandcementvloer (30 mm) op de bestaande vloer gegoten, mogelijk in combinatie met een wapeningsmat, om scheurvorming te voorkomen.
  2. Toepassen van mortel: De terrazzomortel wordt aangebracht met een laagdikte van ongeveer 15 mm op de ondervloer.
  3. Verdichten: Marmerkorrels in de vloer worden verdicht en komen dicht tegen elkaar aan door walsen. Het overtollige cement tussen de korrels wordt zorgvuldig verwijderd.
  4. Drogen en afwerken: Na een droogtijd van ongeveer drie dagen wordt de vloer gepolijst in verschillende bewerkingen (drie tot vier). Het polijsten met diamant en water geeft de vloer zijn karakteristieke uitstraling. De glans is nog niet optimaal omdat de vloer nog moet worden behandeld met zeep en vervolgens met een natuurlijke wax, wat je zelf kunt doen.

Terrazzo vloeren materialen

Als het budget niet toereikend is voor echte terrazzo vloeren, zijn er alternatieve materialen zoals pvc en vinyl die dezelfde esthetiek kunnen nabootsen. Deze materialen bieden vergelijkbare looks, maar tegen een meer betaalbare prijs, waardoor ze een aantrekkelijk alternatief zijn voor wie de uitstraling van terrazzo wil behouden zonder de kosten ervan.

Pvc

Terrazzo vloeren van pvc combineren de esthetiek van traditionele terrazzo met de moderne voordelen van pvc-vloeren. Deze vloeren worden vaak geproduceerd door een dunne laag pvc te bedrukken met een terrazzo-ontwerp, waardoor een realistische uitstraling ontstaat.

Vinyl

Terrazzo vinylvloeren bieden een betaalbaar alternatief met dezelfde esthetiek als echte terrazzo, maar met de voordelen van vinyl. Ze repliceren nauwkeurig het uiterlijk van traditioneel terrazzo, zijn eenvoudig te onderhouden, gemakkelijk te installeren en bieden comfort onder de voeten. Hoewel ze minder slijtvast zijn dan echt terrazzo, zijn ze een aantrekkelijke keuze voor wie de terrazzo-look wil zonder de hogere kosten.

moderne vloer terrazzo

Toepassingen

Terrazzo kun je toepassen in meerdere producten en het meest zie je het als vloer. Als keukenblad, douchevloer en soms als tafel kom je het ook tegen. Dit ken je uit de vooroorlogse huizen waar het veelvuldig als entreevloer, keukenvloer of wc vloertje werd toegepast. De buitenste rand (de lijst) was veelal donker van kleur en het binnenwerk lichter.

Keuken

Terrazzo tegels zijn een populaire keuze voor keukens vanwege hun weerstand tegen vlekken, stoten en krassen, en het gemak van onderhoud. Veel mensen kiezen zelfs voor terrazzo voor het werkblad en de spatwand in de keuken.

Woonkamer

Terrazzo in de woonkamer brengt een tijdloze uitstraling met duurzaamheid. Het materiaal is bestand tegen slijtage en behoudt zijn esthetiek, zelfs bij intensief gebruik. Met diverse kleuren en patronen is terrazzo veelzijdig, geschikt voor vloeren, wanden en meubeloppervlakken. Het gladde oppervlak vergemakkelijkt het onderhoud, waardoor het een praktische keuze is voor drukke woonruimtes.

Hal

Terrazzo in de hal biedt een tijdloze entree.  Dankzij diverse kleuren en patronen past terrazzo zich aan aan het halontwerp. Het gladde oppervlak vereenvoudigt het onderhoud, waardoor het ideaal is voor een gebied met veel verkeer. Een verfijnde keuze voor een gastvrije entree.

Badkamer

Terrazzo in de badkamer voegt een vleugje luxe toe aan de ruimte. Bestand tegen vocht en slijtage is het een populaire keuze voor vloeren, wanden, en zelfs wastafelbladen. Het veelzijdige design en het gladde oppervlak maken het eenvoudig te integreren in verschillende badkamerstijlen. Verder is het ook gemakkelijk te reinigen, wat perfect is voor deze vochtige omgeving. 

Schoonmaken

Voor het schoonmaken van je terrazzo vloer, meng een milde zeep op basis van lijnolie in een emmer. Het is belangrijk om reinigingsmiddelen met schuurmiddelen, chloor of andere zuren te vermijden, omdat deze de vloer kunnen beschadigen en zijn esthetiek kunnen aantasten. In tegenstelling tot sommige vloeren, heeft een terrazzo vloer geen schuursponsjes nodig, en met het juiste onderhoud blijft hij langer mooi dan andere vloerbedekkingen, zoals linoleum.

Veelgestelde vragen


OfferteGratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar moet de gietvloer worden aangebracht?

2*. Geschatte aantal m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes