Vinyl vloer leggen | Verschillende voordelen, prijzen en tips

Een vinyl vloer is goedkoop, makkelijk schoon te houden en in iedere kleur en patroon te kiezen. Bekijk hier de voor- en nadelen en prijzen.

vinyl vloer

Vinyl vloer laten leggen

Wanneer je een vinyl vloer gaat leggen, profiteer je van een vloer die vandaag de dag nauwelijks van laminaat te onderscheiden is. Vinyl is een benaming voor een kunststof vloerbedekking van een hard materiaal. Het bestaat uit meerdere lagen, waarbij de bovenste harde laag meestal een slijtvaste, doorzichtige, glimmende of doffe laag is.

Voordelen

Het leggen van een vinyl vloer heeft verschillende voordelen:

 • Lange levensduur (20 tot 30 jaar)
 • Voelt niet koud aan
 • Vlek- en afdrukbestendig
 • Makkelijk af te soppen
 • Allergie verlagend (geen naden en kieren)
 • Zand en modder in huis zijn minder erg
 • Kleurecht
 • Hygiënisch
 • Zelf te leggen
 • Slijtvaster dan originele houten vloeren
 • Geluiddempend

Vinyl vloer kopen voor in huis

Voorheen werden vinyl vloeren vooral in winkels en bedrijven toegepast, maar met de opkomst van vloeren die speciaal ontwikkeld zijn voor woningen, stijgt de vraag behoorlijk. Vinyl vloeren worden gebruikt voor in het hele huis, bijvoorbeeld als vinyl badkamervloer, keukenvloer of woonkamervloer. Bovendien is vinyl ook geschikt in combinatie met een vloerverwarming, omdat het een dunne, harde vloer is.

Wat kost een vinyl vloer inclusief leggen?

De gemiddelde kosten voor het laten leggen van een vinyl vloer liggen tussen de € 15 en € 60 per m². Vinyl vloeren zijn betaalbaar, zeker ten opzichte van andere soort vloeren. Dit is dan ook een van de redenen dat dit type vloer zo populair is. De uiteindelijke kosten van een vinyl vloer zijn afhankelijk van de kwaliteit, de dikte van de vloer en of er wel of geen ondervloer gelegd moet worden.

Interesse in een vinyl vloer?
Een vinyl vloer is relatief betaalbaar, waardoor dit een populaire keuze is als vloerbedekking. Om de beste prijzen te krijgen, kun je vrijblijvend offertes aanvragen en vergelijken voor jouw vinyl vloer.
arrow Vraag offertes aan

Is een vinyl vloer makkelijk te leggen?

Een vinyl vloer is redelijk makkelijk te leggen en je hebt niet veel materialen nodig. Je kunt er dus voor kiezen om zelf de vloer te plaatsen, maar voor het beste resultaat is het in de meeste gevallen toch aan te raden om dit uit te besteden. Zo weet je zeker dat de vloer goed gelegd wordt.

Het kan namelijk best lastig zijn om de vloer goed te leggen en te snijden, vooral het snijwerk aan de randen. Een meetfout of snijfout is zo gemaakt en de kosten van bijbestellen zijn vaak hoger dan de kosten voor een vloerenlegger.

Benodigdheden voor snijden en plakken

Alles wat je nodig hebt voor het plaatsen van een vinyl vloer is een schaar, stanleymes, potlood en meetlat of liniaal. De benodigde lijm of dubbelzijdige tape voor de vloer kan natuurlijk ook niet ontbreken. Daarnaast heb je ook bijpassende plinten nodig, egaline en een ondervloer.

Oude vloerbedekking verwijderen

Wanneer je een nieuwe vinyl vloer gaat plaatsen, moet vaak eerst de oude vloerbedekking verwijderd worden. Dit kan nogal een klus zijn als het vast zit. Gespecialiseerde bedrijven komen langs met het juiste materiaal om alles snel eruit te trekken, waardoor je een goede basis hebt om een nieuwe vloer te (laten) leggen. De kosten van het verwijderen zijn erg afhankelijk van hoe vast de huidige vloerafwerking zit. In onderstaande tabel zie je een kostenindicatie:

Vloerbedekking verwijderen kostenKosten per m²Kosten per kamer
Losliggende vloerbedekking€ 1 – € 4 per m²€ 30 – € 120
Gelijmde vloerbedekking gemiddeld€ 4 – € 9 per m²€ 120 – € 270
Gelijmde vloerbedekking zwaar€ 9 – € 12 per m²€ 270 – € 360
Gelijmde vloerbedekking gemiddeld op trap€ 150 – € 250 per trap
Gelijmde vloerbedekking zwaar op trap€ 250 – € 350 per trap

Wat leg je onder een vinyl vloer?

Als de oude vloerbedekking verwijderd is, moet er naar de ondergrond van de huidige vloer gekeken worden. Kan het vinyl direct op de vloer aangebracht worden? In de meeste gevallen moet er een ondervloer gelegd worden of moet de ondergrond geëgaliseerd worden. Als de vloer namelijk niet egaal is, zie je de oneffenheden door de vinyl vloer heen, waardoor deze er minder mooi uitziet. Nadat de ondergrond van de vloer egaal gemaakt is, kan het vinyl gelegd worden.

Vinyl lijmen of los leggen met dubbelzijdig tape?

In de meeste gevallen wordt een vinyl vloer gelijmd met universele vloerlijm. Zo ligt de vloer stevig en is de kans op bobbels minder klein. Wanneer het gaat om kleine ruimtes is het ook een optie om het vinyl los te leggen. Je gebruikt dan dubbelzijdige tape voor het grootste gedeelte van de vloer en geen lijm. Probeer eventuele naden en randen daarnaast nog wel vast te maken met lijm, dubbelzijdige tape werkt hier niet goed voor.

Hoe lang duurt het leggen van een vinyl vloer?

Hoe lang je bezig bent met het leggen van de vloer is afhankelijk van verschillende factoren. Het leggen van de vloer zelf kost ongeveer 1 tot 2 dagen. Dit is afhankelijk van hoe groot de oppervlakte is. Wanneer het nodig is om de vloer eerst te egaliseren, is het wat meer werk. Het duurt dan nog een dag extra en de vloer moet ook nog zo’n 1 tot 3 dagen drogen.

Vinyl vloer onderhouden en schoonmaken

Vinyl vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Normaal stofzuigen en af en toe dweilen is voldoende om de vloeren voor jaren mooi te houden. De vinyl vloeren zijn volledig vochtbestendig, zodat ze simpel gedweild kunnen worden. Om het zo lang mogelijk echt mooi te houden, kun je daarbij het volgende doen:

 • Veeg vlekken van koffie en wijn etc. snel weg
 • Was je vloer regelmatig met een schoonmaakproduct
 • Gebruik geen heftige schoonmaakmiddelen of schuurproducten, maar gewoon allesreiniger
 • Gebruik geen dure luxe was of oplosbare glans die sommige leveranciers je willen verkopen, dat is niet nodig en kan zelfs soms de vloer beschadigen

Praktische vloer

Vinyl is dus een van de meest praktische vloertypes. Over een vloer van vinyl kan er water, zand of modder terechtkomen, je maakt het daarna zo weer schoon. Daarom wordt een vinyl vloer ook veel gekozen in strandappartementen en vakantiehuizen. Het is bovendien een stevige en waterbestendige vloer die dus wel tegen een stootje kan.

Levensduur van een vinyl vloer

De duurzaamheid en levensduur van vinylvloeren is afhankelijk van de slijtlaag. Het zachtere vinyl is een kwalitatief goede vloer die lang meegaat. Het vinyl is zachter dan een pvc-vloer, maar er blijven daardoor ook sneller afdrukken van voeten van meubels, zoals de bank, en keukenkastjes in staan. De gemiddelde levensduur van vinyl is 20 tot 30 jaar.

vinyl vloer in kamer

Soorten vinyl vloeren

De meeste leveranciers hebben een groot aanbod aan vinyl vloeren met een grote diversiteit aan designs, van landelijk tot modern. Ook in de dikte van de vloer heb je diverse keuzemogelijkheden. Zo kun je een vloer kiezen die perfect past bij het interieur van je woning en past bij je wensen en budget. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld wanneer een terazzo vloer te duur blijkt te zijn, kan je een vinyl vloer met terazzo print gebruiken voor dezelfde look.

Kleuren en ontwerpen

Vinyl vloeren kunnen bedrukt worden met diverse ontwerpen. Zo kan er een houtstructuur op afgedrukt worden, maar kun je ook kiezen voor minder gebruikte motieven, zoals marmer, stenen plavuizen, kurk en metalen traanplaten. Zelfs een vinyl vloer met industriële look of betonlook zijn mogelijk. Deze passen goed bij moderne interieurs.

Vinyl vloer: gratis offertes vergelijken

Een vinyl vloer is een veelzijdige en sterke vloer, die makkelijk te plaatsen is. Omdat deze vloer wel precies op maat moet worden gesneden, is het verstandig om deze klus uit te besteden. Door gratis offertes aan te vragen kunnen wij je in contact brengen met ervaren vloerleggers, die snel en eenvoudig jouw vinyl vloer plaatsen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes